Kúpanie počas choroby. Ako riešiť rodinné hádky?
Ahojte, som “slobodná” mamička (mám priatela, ale zatial sa len stretávame, preto v úvodzovkách) a s našimi mám skoro každý deň hádky. Momentálne kvôli tomu, že malý je chorý (soplíky a trochu kašle) a samozrejme, že hygiena je dôležitá, no… naši sú toho názoru, že cez chorobu sa nemôže kúpať, takže keď je malý chorý a poviem, že ho idem okúpať (alebo ani neoznamujem a idem) je hneď oheň na streche. Nadávky typu či som dr*nutá, hulákanie po celom dome, že mi j*ebe, že takto bude stále chorý a podobne. Mňa už toto nebaví, buď začnem kričať aj ja.. alebo sa snažím nereagovať a potom sa po tajme rozplačem. Ako by ste toto riešili vy?
Nedeje sa to len u malého, ale aj u mňa ako u dospelej osoby. Pamätám si, že keď som bola dieťa ja a mala som nádchu napríklad, tak ma nekúpali aj týždeň, až po chorobe. A je to aj teraz- som chorá, idem do sprchy a zasa urážky, výčitky, nadávky. Alebo aj keď nie som chorá- než idem von sa osprchujem, umyjem hlavu a nadávajú mi, že čo sa zasa sprchujem, ze nachladnem a podobne.
Nepoznám vela ludí v okolí čo majú takéto reči/názory. Je to dosť stará škola a strašne mi vadí, že sa týmto pádom starajú do môjho osobného života aj výchovy.
@majka1719 Nemyslím vaňu 20-30 min. Myslím tým aj rýchlu sprchu.
Mne po sprche v chorobe je omnoho lepšie, netráp sa tým. Nuda starších
Tazko s takymi starymi nazormi a ked hlavne nechcu akceptovat Tvoju vychovu. Je mi luto Tvojeh situacie.
Ked su deti chore, tak ani ja ich nesprchujem kazdy den. Pri horucke ani ja, ked nevladzem, pri nachladeni je horuca sprcha praveze super.
Ked sa da, skus normalne argumentovat, ze chorobu to nezhorsi atd.
Musi tam byt toho tlaku asi viac, ked kvoli tomu vrieskate alebo places. Rob si po svojom.
Autorka,
Tak sedím tvoj syn alebo nie?
@majka1719 aj nám Dr prízvukovala, že ak má dieťa teplotu tak nekúpať, a ani po očkovaní v ten deň nie.
To ostatné v poriadku nie je...aby rodičia používali taký slovník voči vlastnej dcére. Ak píšeš, že si sa vlastne vrátila k nim - určite aj oni, tak ako aj ty, už boli naučení na svoju rutinu, pokoj, je mi ľúto čokoľvek čo sa stalo s tvojím partnerom...len či to oni nevnímajú nejak tak, ako zvykne stará škola, a tým sa ťa nechcem nijako dotknúť...ale že či si nemyslia, že si zlyhala a sama ostala s dieťaťom (ja chápem, že chorobu si človek vevyberá a že nešťastie nechodí po horách, ale či to aj oni chápu)
Keď ta vidia plakať, tak ako reagujú?
Koľko rokov má dieťa, nemohli by ti pomôcť pár krát do týždňa s opatrovaním a ty brigádovať ...a Svokrovci?
Ak bol partner jediny vlastnik bytu, tak jediny dedic bol syn, ak teda ine deti nemal. Ano, s majetkom maloleteho sa neda len tak manipulovat, ale to neznamena, ze byt mu bude patrit az po 18tke a stari rodicia mozu dany byt vyuzivat. Ak je syn jediny vlastnik ako dedic, tak on ma plne pravo dany byt uzivat. A ty mas bojovat za majetok svojho dietata. Jedine, ze by bolo vsetko inac.
Ten slovník v poriadku nie je, ale predpokladám, že je u nich bežný ☹️ Starší ľudia majú niekedy zvláštne maniere, napr. im môžu vadiť aj zvýšené náklady a preto tá reakcia na kúpanie malého aj teba. Zbytočne to nehroť a pokús sa s nimi nejako vychádzať, ani pre nich to nie je ľahká situácia. A ako tu už padlo, najlepšie riešenie je sa odsťahovať.
Pošli ich niekam, ja keď som chorá tak sa osprchujem a keď bol aj mladší brat chorý tak sme ho osprchovali. Hygiena je najmä počas choroby dôležitá.
rodičia stara škola, zial to su dosledky, ked clovek ostane z nejakeho dovodu doma, ked nemas inu moznost teraz, tak musis sa naucit asertivite
Tvoji rodicia nechodia do prace ? Ved mozes mu dat sprchu ci vanu aj Cez den ked nie su doma , Existuju pro bono pravne poradne pre matky v nudzi tak si to skus este popatrat ako je to stym
Bytom po priatelovi. Ak bol jeho vlastnikom on a nie jeho rodicia potrebujes nieco podniknut aby ste v tom byte mohli s malym žit, Ak mas legalne pravo tam zit tak bojuj o to nech mate so synom
Svoj klud.
Nechceš sa byť o práva svojho dieťaťa,radšej trpis u rodičov.Aj to je možnosť.Ale si zákonný zástupca dieťaťa,takže máš bojovať v jeho mene,nie za seba.Druhi starí rodičia asi tiež za veľa nestoja,keď boli schopní vnuka vyhodiť na ulicu.
Kedysi sa to tak robilo, to si pamätám aj ja z detstva ze počas choroby sa nema kúpať lebo “prechladnes”. Riadna blbost podľa mňa
K tvojej situácii, bola som na tom podobne a tiez sme si s rodičmi skákali do vlasov .
Moja rada je odsťahuj sa. Dieťa do jaslí/ skolky a ty do prace, kým môžeš mať rodicak aj plat je to super zvládnuteľné. Za ten klud to naozaj stoji, tak isto aj vztah s rodičmi sa zlepší, lebo takymto štýlom sa môžete rozhádať už navzdy
Nemusíš mať nájom za 500, ved sa uskromní. Ja som s dieťaťom dobre 3 roky bývala v zdieľanom bývaní, najskôr som mala len izbu v byte a potom prenajatý celý dom a po dohode s majiteľom si sama vybrala spolubyvajucich.
Pripadne ak si úplne proti práci a chceš byt na rodicaku tak si prenajmu niekde chatku, niečo úplne mimo mesto a môžeš dovolenkovať.
Normálne deti kúpeme aj keď sú sopľavé. Nekúpu sa jedine ak je aj teplota, to zvyknem počkať kým odoznie aspoň na deň, dva. Ale inak normálne kúpeme a normálne im to prospieva, sliznice sa pekne zvlhčia, hlieny im samé začnú vytekať... Nevidím dôvod prečo ich nechať dopotených, ulepených, pokrytých mikrobmi.
Čo sa ostatného týka - pomôže jedine odchod takže ti prajem, aby sa príležitosť našla čo najskôr. Tvoji rodičia si zrejme hovejú v ponižovaní a využívajú ho na vlastný rast. Obrň sa ale nebojuj. Nech si hromžia koľko chcú, nemusíš na všetko reagovať a za daných okolností by si asi ani nemala, lebo presne to chcú - hádať sa a vyprovokovať debatu do bodu, kedy im konečne dáš zámienku ťa opäť ponížiť a brknúť ti po nose ako malému decku.
Je mi to ľúto. Snáď čoskoro odídete.
autorka, na koho bol pisany byt tvojho partnera?
Preco neriesis dedicske, sirotske? Ak bol byt tvojho partnera, tak ten byt zdedilo tvoje dieta. A este nech mi niekto napise, ze naco svadba.
@fion22 tiez som si myslela, ze som jedina, co nemáča dieta pocas choroby v akutnom stave. Aj nam dr hovorila, ze to nie je vhodne. Oslabuje to dieta a vycerpava. A zhorsi sa stav. Nezabite ma.🙂
Pozri, niekedy tak bolo ze sa nekúpalo deti keď ochoreli.Ale je dokázané,že keď si chorá a nemáš teploty môžeš sa sprchovat lebo tu chorobu co vypotis zo seba umyjes. Skus na nich takto
M ty si si vedomá toho ze vaše spoločne dieťa je výhradný dedič bytu ktorý vlastnil tvoj priateľ?? Nie jeho rodiča ani rodina ak je teda majiteľ on. Takže na tvojom mieste by som o ten byt za bojovala všetkými prostriedkami ideálne pokec s právnikom a tej milej ženské ktorá mala byť tvojou svokrou by som potom pive dala svoje keď vyhnala z bytu vlastné vnúča ktorému ten byt de facto patrí...
Takže pober všetku odvahu a začni to riešiť. Držím palce.
Teraz čítam ze ty sa o nič bit nechceš tak pritom žiaľ netuším akú rada čakáš... Svokra ta vykopla aj s dieťaťom na ulicu a ty nemáš chuť sa biť o to aby malo tvoje dieťa strechu nad hlavou????
Dievča kde si dala rozum???
Nuž to tak väčšinou býva keď žijú pod jednou strechou dve/tri generácie .Nie síce všade, ale sú taký starnúci rodičia, že sú už ušomraný,presadzujú si svoju pravdu a svoje názory. A keďže bývate u nich tak sa musíte prispôsobiť žiaľ im,ich návykom aj sekírovaniu .Keďže po dobrom to nejde a bez kriku tak len pracovať natom, aby ste sa osamostatnili a nechali rodičov nech si v pokoji užívajú starobu.Poznám takú starú školu.
Autorka, riešila si dedičské konanie? A dieťa má navyše nárok na sirotský dôchodok, aj keď ste neboli manželia.