icon

Ľutujú alkoholici svoje činy po vytriezvení?

7. máj 2025

Máme problém v rodine s 2 prípadmi... jeden spôsobil pod vplyvom nehodu (škodu len sám sebe a na vlastnom zdraví) a druhý prišiel pre alkohol o prácu.
U oboch rovnaký priebeh bezprostredne po nehode a vyhodení zo zamestnania - akoby im to bolo jedno a vynovatí sú všetci ostatní.
Ale moja otázka je, či takíto ľudia keď prídu do stavu triezvosti dokážu vnímať, čo sa vlastne udialo a prípadne ľutovať svoje činy alebo je len strata času niečo také od nich očakávať?

Ide totiž o problémové prípady a niečo takéto - pocit viny a zodpovednosti a uvedomenie si svojho "prús**u" by bolo členom rodiny veľmi nápomocné pri ďalšom postupe. Nikto ale vôbec nevieme, ako funguje hlava u závislých ľudí.
Vedel by niekto zo skúsenosti poradiť?

Strana
z2
majamat
7. máj 2025

tazko povedat, asi je to individualne.
cize moze a nemusi.

akoze amm skusenosti, ze alkoholicii su ludia, ktori su pomerne dost sebecki, voci sebe nekriticky, cize skor by som lutost nepredpokladala. no an druhej strane nevies, co sa robi v ich vnutri. ci nemaju vycitky, nemusia sa takto prejavovat.

a teda niekedy vidat taku demonstrativnu lutost - falosnu lutost, ked sa nahlas lutuju, co spravili, rozpravaju o tom, ale do hlby evidentne lutost necitia, skor lutuju seba, aki su chudacikovia.

majamat
7. máj 2025

teraz rozmyslam, ze som zazila aj to, ze alkoholik v sebe dusil nieco, cize ano, mozu cititi lutost, ale teda nemusia ju prejavovat.

marsmykkok
7. máj 2025

Zaujímavá otázka... Za mňa alkoholici sú často ľudia čo problémy neriešia, ale hľadajú ľahšiu cestu. Teda radšej sa ožerú ako niečo riešiť. A takisto podľa mňa ak napríklad kvôli alkoholu napríklad prídu o prácu, tak proste povedia že šéf bol de--il ako by si priznali že si za to môžu sami a ľutovali to. Proste vždy hľadajú tú ľahšiu cestu.

anketkarka
7. máj 2025

V čom konkrétne by to bolo nápomocné? Je to diagnóza. Ochorenie vyžadujúce liečbu. Neviem, či rodine takýto pohľad na situáciu pomôže v niečom.

januska12323
7. máj 2025

Pokiaľ alkoholik nepochopí, že je chorý nemôžeš od neho nič čakať a neviem ako by ľútosť pomohla rodine.

personality
7. máj 2025

Určite sa boja sami o seba. Raz som jedného chcela dostať do basy. Keď som volala políciu a bola rozhodnutá volať na neho vždy pri každom incidente odrazu sa skonsolidoval, ze nebolo za co volať....
Inak je to závislosť, ako od hocijakej drogy, neznamená že ľudia sú horší, ale niekedy už sú v takých srackach, ze im je všetko jedno, ved oni už nemajú čo stratiť. Pokiaľ nemajú v sebe silu to zmeniť, tak čo sa im môže stať?

elzena2
7. máj 2025

Ľutujú to, čo sa stalo, ale skôr tak sebecky: "je mi ľúto, že teraz kvoli tomu rozbitemu autu budu rozbroje v rodine, že neprídu na plánovanú oslavu, lebo sú naštvaví" a podobne. Nie, že by im bolo ľúto tých obetí. Prípadne nasľubujú,že pitie obmedzia, keď teda na tom všetci tak trvajú a majú proti tomu niečo, ale po čase sa zase upustia, lebo ved oni problém s alkoholom nikdy nemali, čo ich kto bude kontrolovať a obmedzovať, takže si môžu bez výčitiek dopriať , veď to majú pod kontrolou ..1...2...poháre...fľaše...a už to ide. Až kým sa zas niečo nestane.

bloger
7. máj 2025

Tak asi je to individuálne u každého. Ale môže neskôr ľutovať určite. Uvedomiť si čo urobil. Je to dosť možné.

anajka266
7. máj 2025

Lutuju, ale beru to ako dalsie zlyhanie, ktore ich zas potápa nižšie. Sami nevedia z toho von. Jednoducho bez odbornej pomoci to nedaju. Alkoholik ráno vstane a jeho myseľ aj telo chce len alkohol. Potrebuje ho a spraví hocico. Abstinujuci alkoholici to popisuju ako: bud sa napijem alebo zomriem (pocitovo). Stracaju zdravy usudok a vycitky im pritazuju. Alkohol je najhorsia droga tejto doby, do toho vsetkeho legalna s najlahsie dostupna.

autor
7. máj 2025

Ďakujem dievčatá za rýchle reakcie... ja sa práve tiež obávam skôr toho "mal by som sa tváriť" a presne sa deje to, čo píšeš @marsmykkok - šéf za to môže, on je ten zlý.

A v čom to pomôže? No ak by to vedeli ľutovať, znamenalo by, že si ešte aspoň trochu niečo uvedomujú. Lebo keby boli v tom, že ja som sväatí a všetci sa spikli a ja nemám problém horšie sa s nimi rieši nejaké liečenie, psychiater a pod. Ale v prípade že áno, som kkt, toto som posral a chcem sa riešiť, možno by niečo nastalo.

Ja viem, že v tomto je to hrozne ťažké a asi sme tak nejak všetci už nachystaní, že to nepôjde ale človek sa predsa akosi nechce vzdať poslednej nádeje.

Najhoršie to je momentálne pre manželku toho druhého prípadu asi :(

tiezjedna
7. máj 2025

Samozrejme, že ľutujú. Ale to neznamená, že to neurobia zas. Myslím, že sa neožerú. Ožerú. Ak v tom lietajú až tak, že sa dopúšťajú veci, o ktorých píšeš, tak to už je naozaj diagnóza. A priznanie si viny a následná ľútosť vôbec nič neznamenajú. Kým si nepriznajú problém a nezačnú ho riešiť, tak je úplne jedno, čo pre nich urobíš ty.

autor
7. máj 2025
@personality

Určite sa boja sami o seba. Raz som jedného chcela dostať do basy. Keď som volala políciu a bola rozhodnutá volať na neho vždy pri každom incidente odrazu sa skonsolidoval, ze nebolo za co volať....
Inak je to závislosť, ako od hocijakej drogy, neznamená že ľudia sú horší, ale niekedy už sú v takých srackach, ze im je všetko jedno, ved oni už nemajú čo stratiť. Pokiaľ nemajú v sebe silu to zmeniť, tak čo sa im môže stať?

@personality a to volanie polície bolo za nejaké vážne výtržnosti? A nebol potom napr agresívny za to?

autor
7. máj 2025
@anajka266

Lutuju, ale beru to ako dalsie zlyhanie, ktore ich zas potápa nižšie. Sami nevedia z toho von. Jednoducho bez odbornej pomoci to nedaju. Alkoholik ráno vstane a jeho myseľ aj telo chce len alkohol. Potrebuje ho a spraví hocico. Abstinujuci alkoholici to popisuju ako: bud sa napijem alebo zomriem (pocitovo). Stracaju zdravy usudok a vycitky im pritazuju. Alkohol je najhorsia droga tejto doby, do toho vsetkeho legalna s najlahsie dostupna.

@anajka266 och to je hrozné... ja sama napr v sebe bojujem s tým, či bať ako chorých alebo proste ako stratené prípady. Lebo my by sme im aj pomohli, keď nevedia ako, ale to že oni nechcú, lebo "nemajú problém" alebo "musím piť, lebo mám ťažkú robotu" a podobné blbosti, to počúvame všetci denno denne

autor
7. máj 2025

ďakujem všetkým! A myslíte, že v prípade rozvodu s takýmto človekom, je žena v nejakej majetkovej výhode alebo niečo? Asi nie, ale skúsim sa pýtať... že napr. manžel ju ohrozil na živobití stratou zamestnania i keď nemajú deti chvalabohu tak má nárok napr sama pre seba na nejaké výživné alebo neviem niečo? či rozvod je rovnaký ako u iných poárov?

marryliese
7. máj 2025

záleží od človeka. Niekto svoje činy v stave opilosti bagatelizuje s tzv. "šak sa nič hrozné nestalo", iný je schopný vnímať že to nie je ok a vstúpiť si do svedomia. Priama odpoveď na otázku by bola áno, alkoholik je schopný ľutovať za triezva čo robil, ale nie je to pravidlo. Ak to ten dotyčný nevidí, nechce si to priznať, nemusí ľutovať nič. Ak chcete ľútosť od človeka, ktorý to nevidí, treba mu rázne povedať čo sa dialo, čo spôsobil.

felycity
7. máj 2025

ja som toho názoru, že sú rôuzne typy alkoholikov: skrytý ( navonok tak nepsobia, chodia do práce, ale v istách intervaloch príde zlyhanie a epizóda) potom chronický , ktorý to už ani neskrýva a pijani, kedy sa ich svet točí len okolo alkoholu. Myslím, že skrytý alkoholik, si to uvedomuje, ale nechce navonok priznať zlyhanie pre pocit hanby, sebavedomia, strachu z daľšieho tlaku atď. Bránia s , že však to zvládajú, bojú sa, že nebude vedieť zvládnuť liečenie... . + ak je tam závislosť, telo neoklamaš a tie epizódy budú prichádzať či to ten dotyčné chce alebo nie- Pre mňa je zaujímavé, že je tam veľký problém urobiť krok a riešiť obzvlášť akje tam veľká podpora rodiny ochoty pomôcť ... a presne radšej hľadajú tú ľahšiu cestu. Čo sa týka rozvodu , rozviesť sa môže, ale na SK je problém, že nemôžeš len tak niekoho vyhodiť z bytu, bud prebehne vysporiadanie majetkové a musia sa dohodnúť. Iné je to v prípade ohrozenia života a agresie asi...

personality
7. máj 2025

Bol agresivny keď bol opitý, potom paradoxne nie, takže asi cítil nejaku vinu keď bol striezvy

marsmykkok
7. máj 2025
@personality

Bol agresivny keď bol opitý, potom paradoxne nie, takže asi cítil nejaku vinu keď bol striezvy

@personality Nesúhlasím, ja súhlasím s tým že vo víne je pravda a alkohol ukazuje reálnu tvár človeka. Proste sú niektorí vo vnútri agresívni, ale v triezvosti si uvedomujú následky, teda nemôžem dať žene facku hoci mám chuť lebo sa so mnou rozíde alebo nemôžem vraziť susedovi lebo skončím na polícii. Ale ak sa opijú tak sa prejaví povaha a stráca racionálna kontrola a agresivita sa naplno prejaví. Samozrejme sú aj ľudia, čo po vypití sú príjemni, dali by sa natrieť na med, preto lebo to je ich povaha.

personality
7. máj 2025
@marsmykkok

@personality Nesúhlasím, ja súhlasím s tým že vo víne je pravda a alkohol ukazuje reálnu tvár človeka. Proste sú niektorí vo vnútri agresívni, ale v triezvosti si uvedomujú následky, teda nemôžem dať žene facku hoci mám chuť lebo sa so mnou rozíde alebo nemôžem vraziť susedovi lebo skončím na polícii. Ale ak sa opijú tak sa prejaví povaha a stráca racionálna kontrola a agresivita sa naplno prejaví. Samozrejme sú aj ľudia, čo po vypití sú príjemni, dali by sa natrieť na med, preto lebo to je ich povaha.

@marsmykkok nesúhlasím. Tu je odpoveď komplexnejšie:

Závisí to aj od dávky alkoholu, nielen od povahy človeka. Tu je stručné zhrnutie, ako to funguje:

1. Malá dávka alkoholu (1–2 drinky)
• Znižuje zábrany, zvyšuje sebavedomie, uvoľňuje.
• Ľudia bývajú spoločenskejší, zábavnejší – často sa prejaví sociálna stránka osobnosti.
• Emócie sú zosilnené, ale ešte pod kontrolou.

2. Stredná dávka alkoholu (3–5 drinkov)
• Už ovplyvňuje koordináciu, úsudok a schopnosť predvídať dôsledky.
• U ľudí s potlačeným hnevom, frustráciou alebo vnútorným napätím sa môžu začať prejavovať nepríjemné emócie.
• Často sa odhaľujú “temnejšie” stránky osobnosti – ak tam sú.

3. Vysoká dávka (6+ drinkov)
• Mozgová kôra (zodpovedná za kontrolu impulzov a rozhodovanie) je výrazne oslabená.
• Môže dôjsť k agresii, výbuchom, plaču, verbálnym alebo fyzickým útokom – najmä u ľudí s labilnejšou psychikou alebo nevyriešenými vnútornými konfliktmi.
• Niektorí môžu úplne stratiť zábrany a “zmeniť sa na niekoho iného”.

Čo to znamená?

Alkohol sám o sebe nevytvorí niečo, čo v človeku vôbec nie je, ale čím je dávka vyššia, tým viac sa znižuje kontrola nad tým, čo vyjde na povrch. Takže:
• Mierna opitosť môže ukázať len rysy osobnosti,
• ťažká opitosť môže spôsobiť dezinhibíciu až zmenu správania, ktoré človek za triezva nevie ani predvídať.

personality
7. máj 2025
@marsmykkok

@marsmykkok žila si s alkoholikom? Lebo ja áno a viem ze podla dávky sa správal.

zuzanna33
7. máj 2025

Z vlastnej skúsenosti viem že sú ty najlepší herci v pretvárkach. Keď chcú aj plakať dokážu, sľubovať, prosiť...aj v SND by im závideli....A teraz vážne potrebujú spadnúť na samé dno aby sa prebrali ubližujú všetkým okolo seba rozvrátia rodiny,stratia prácu aj logické myslenie. U niektorých môže nastať aj psychicke ochorenie keďže nielen orgány ale hlavne mozog trpí a odumierajú bunky teda ak sa bavíme o alkoholikoch nie príležitostných opilcoch. Liečenie na protialkoholickom musí chcieť sám a jediné čo rodina môže spraviť neustále volať RZP pokiaľ by mal záchvat (epilepsie)alebo sebevražedné sklony,políciu no tam sa musí zdôrazniť že máte strach o svoj život ako rodinný príslušníci.

marianarem
7. máj 2025

Mam vlastnu skusenost, svokor bol tazky alkoholik. Moj muz bol cely zivot v tom, ze svokor je bezohladny, vsetko je mu jedno, co svojim pitim sposobuje. Presne jeho retorika bola, ze problem nema on, ale vsetci ostatni.
Raz sme ho ale dotiahli na spolocne sedenie k psychologicke, plus prebehli s nim nejake rozhovory aj doma. Ukazalo sa, ze mu to jedno nie je. Ale to len v pripade, ked dokazal uvidiet realitu, napriklad na popud tej psychologicky. Vacsinu casu fungoval tak, ze si v hlave sam pre seba vytvoril akoby alternativnu realitu, v ktorej bol on velmi dobrym clovekom a ostatni boli problemovi. Tejto svojej predstavy sa drzal, lebo podla mna zit s realitou by nevedel uniest. Alkoholici vacsinou nemaju bohvieake sebabedomie a okrem pitia ziadny mechanizmus, ako uniest nieco tazsie. Takze ked na nejaky den-dva niekedy nieco uvidel, potom si to zase prekrutil. Medzitym tie zle pocity zapil, potom sa mu prekrucalo asi este lahsie.

selena_luna
7. máj 2025

Moja skusenost je zvacsa su celkom zbabeli. Teda ak sa hanbia, nepriznaju to. A tiez su obycajne na vine ti druhi, alebo "sam zivot" je k nim "nespravodlivy". Presne to kopiruje skusenosti vyssie, ako z prirucky :(

marsmykkok
7. máj 2025
@selena_luna

Moja skusenost je zvacsa su celkom zbabeli. Teda ak sa hanbia, nepriznaju to. A tiez su obycajne na vine ti druhi, alebo "sam zivot" je k nim "nespravodlivy". Presne to kopiruje skusenosti vyssie, ako z prirucky :(

@selena_luna presne o tom to je, že proste sa správajú zbabelo a preto riešia problémy alkoholom. 95 percent ľudí to nemá ustlané na ružiach a majú rôzne problémy v živote a nezačnú piť. Ale to je proste povaha, že všetko riešiť najľahšie, bez ohľadu na iných, všetko zvaliť na iných.

marsmykkok
7. máj 2025
@personality

@marsmykkok nesúhlasím. Tu je odpoveď komplexnejšie:

Závisí to aj od dávky alkoholu, nielen od povahy človeka. Tu je stručné zhrnutie, ako to funguje:

1. Malá dávka alkoholu (1–2 drinky)
• Znižuje zábrany, zvyšuje sebavedomie, uvoľňuje.
• Ľudia bývajú spoločenskejší, zábavnejší – často sa prejaví sociálna stránka osobnosti.
• Emócie sú zosilnené, ale ešte pod kontrolou.

2. Stredná dávka alkoholu (3–5 drinkov)
• Už ovplyvňuje koordináciu, úsudok a schopnosť predvídať dôsledky.
• U ľudí s potlačeným hnevom, frustráciou alebo vnútorným napätím sa môžu začať prejavovať nepríjemné emócie.
• Často sa odhaľujú “temnejšie” stránky osobnosti – ak tam sú.

3. Vysoká dávka (6+ drinkov)
• Mozgová kôra (zodpovedná za kontrolu impulzov a rozhodovanie) je výrazne oslabená.
• Môže dôjsť k agresii, výbuchom, plaču, verbálnym alebo fyzickým útokom – najmä u ľudí s labilnejšou psychikou alebo nevyriešenými vnútornými konfliktmi.
• Niektorí môžu úplne stratiť zábrany a “zmeniť sa na niekoho iného”.

Čo to znamená?

Alkohol sám o sebe nevytvorí niečo, čo v človeku vôbec nie je, ale čím je dávka vyššia, tým viac sa znižuje kontrola nad tým, čo vyjde na povrch. Takže:
• Mierna opitosť môže ukázať len rysy osobnosti,
• ťažká opitosť môže spôsobiť dezinhibíciu až zmenu správania, ktoré človek za triezva nevie ani predvídať.

@personality ved o tom píšem aj ja, že majú v sebe niečo neriešené, potlačené a proste za triezva sa kontrolujú, lebo si uvedomujú dôsledky. Ale ak si vypijú ukáže sa pravá tvár a dajú všetko zo seba von a často vedia konflikty vyvolať aj z ničoho. A áno žila som s alkoholikom bohužiaľ.

pe_mi
7. máj 2025

Keď si pamätajú ,tak určiteee 🥴😁

personality
7. máj 2025
@marsmykkok

@personality ved o tom píšem aj ja, že majú v sebe niečo neriešené, potlačené a proste za triezva sa kontrolujú, lebo si uvedomujú dôsledky. Ale ak si vypijú ukáže sa pravá tvár a dajú všetko zo seba von a často vedia konflikty vyvolať aj z ničoho. A áno žila som s alkoholikom bohužiaľ.

@marsmykkok no tak to takmer každý človek má v sebe nejaký hnev voči niečomu, čiže keby sme si všetci vypili, tak tiež by sa to ukázalo 🤷‍♀️ Nie sú to horší ľudia, len trpia závislosťou. A väčšina ľudí trpí nejakou závislosťou, len niektoré sú spoločensky akceptovanejsie ako iné.

rozculena
7. máj 2025

môj ex o sebe tvrdil,že je kkt,keď niečo posral.Si myslíš,že niečo ľutoval? Ožran ti nikdy nepovie pravdu,iba klame.

cacianka
7. máj 2025

Veľmi záleží od povahy. V alkoholizme je toľko variant, že sa to nedá skatulkovat.
Mám za sebou rozhovory a malé prednášky v klube abstinujucich alkoholikov, ako vedľajší účastník, od psychiatričky ktorá sa venovala závislostiam

emuska30
7. máj 2025

Môj ex pil celých 15 rokov ....
Nebol agresor. ..ani nič.. len pil ....
Každý deň....2x zobrate papiere ....v robote pár x výpoveď..../co som sa dozvedela teraz/ vytikacie listy asi každý 3 mesiac ....
Ja už vlastne ani neviem ...kedy bol divnejší keď pil al nepil
Ako vyslovene zlý nebol ....ale veľa krát hucal ...a povedal veci ...co na druhý deň ľutoval. ...
Napr.syn 11 ročný a on mu povedal bachraty kokot....na druhý deň samozrejme sa ospravedlňoval....ale syn to ma tak moc v hlave ze pochybujem ze mu to odpusti....a neplatí prepáč bol som opitý....dcére povedal vyskoc z okna /daka pubertalna vyvrtka bola /a v afekte keď chcel vychovávať jej to povedal. ...ma 14 ...chápete keby to spravi ??
Veľa ľuďom ublížil...tým co povedal.....a nikto už neberie sorry pil som....
Ale myslím ze ma vážny problém s alkoholom ....chcela som pomôcť ale .....vymenil už druhú rodinu za alkohol a milenky ....ja som povedala dosť musím ochrániť deti a seba.....
Tak teraz si ide svoje .. stále....

Strana
z2