Má muž právo vzdať sa otcovstva?
a v prípade ,že ho zena oklame ,že berie antikoncepciu
Ale tu predsa nejde o to, že chlap vs. žena... tu ide o práva toho dieťaťa. To dieťa má právo mať otca predsa... takže rozhodne NIE.
Maju na to pravo obidvaja rodicia rovnako, nikto nemoze donutit rodica starat sa o dieta a v niektorych pripadoch je to aj dobre, ze aj stat to dokaze zabezpecit. Vsak su aj pre matky mozne anonymne porody, dat dieta do hniezda zachrany...
@minenkaa neviem teda, toto je tažká téma, na sex sú dvaja. Ale zase pämatám staré dobré časy keď bolo dievča tehotné tak sa zobrali muži aj môj dedko a išli ,,ukázať" pánovy že čo je zodpovednosť a svadbu treba, síce sedlácky spôsob ale prišlo mi to správne a sama neviem prečo. (Neukamenujte ma za to) a v každom prípade nie každá žena má na to povahu zobrať si dieťa, a byť na to sama keď partner nechce 😣 zaujímajú ma vaše komentáre som zvedavá. Podľa mňa by mal určite aspoň niečo prispievať. 🤷🏻♀️
Rodič sa môže rozhodnúť, že nechce byť súčasťou života dieťaťa, ALE výživné platiť musí
Baby skúste brat do úvahy aj ,zlyhanie ochrany ,oklamanie toho chlapa,veľa báb sa vyspí s ožratý chlapom,teraz nebertebtych chlapov,že sa chcú vyvliecť z povinnosti ,ale či majú mať pravo zriecť sa otcovstva so všetkým
@morpheuss tak potom by mali byt zakázané aj potraty
@minenkaa ak mám byť úprimný, nie som ani zastánca potratov...
btw, skús brať do úvahy aj to, že chlapi by si mohli bez akýchkoľvek "následkov" trtkať ženy a vzdávať sa otcovstva s výhovorkou, že zlyhala ochrana a podobne...
a ožratý chlap? to má byť výhovorka? ak si ten ožratý chlap sadne za volant a zabije človeka, je to vari poľahčujúca okolnosť, že bol ožratý?
a v prípade ,že ho zena oklame ,že berie antikoncepciu
@minenkak, a co, ked ho "oklame"? Ved nech si natiahne gumu, ide na vazektomiu, nesexuje... To je hovadsky lacná výhovorka, ze ho žena oklamala. Iba ak by ta žena toho neboraka znasilnila... By ma zaujímalo, koľko mužov ročne nahlási znásilnenie ženou...
Moj nazor je, ze ano. Zena si uzurpuje pravo vzdat sa materstva potratom. Chlap, ak sa zena napriek jeho nesuhlasu rozhodne byt matkou, musi byt automaticky otcom. Nezda sa mi to ferove. Je mi vsak jasne, ze ukotvit to legislativne, by vobec nebolo jednoduche.
Je to veľmi ťažká otázka, na ktorú sa dá pozrieť mnohými spôsobmi a neviem si úplne predstaviť, ako to podchytiť tak, aby to bolo nejakým spôsobom "fér" pre všetkých, keďže tie príbehy sú naozaj rôzne... ale čisto za seba osobne, ja nemám v rodnom liste uvedeného otca, rozhodol sa že nechce byť súčasťou našich životov a mama sa rozhodla, že s ním nechce mať už nikdy nič spoločné a nestojí to za tých pár korún.. a za mňa je to takto úplne v poriadku, necítim sa byť ukrátená o žiadne právo "mať otca"...
Nemá právo vzdať sa otcovstva. Ak je raz otcom tak bude ním do konca života.
Každý dospelý človek vie že sexom je možné otehotnieť. To nie sú žiadne novinky.
Aj naša legislatíva hovorí jasne.
Baby skúste brat do úvahy aj ,zlyhanie ochrany ,oklamanie toho chlapa,veľa báb sa vyspí s ožratý chlapom,teraz nebertebtych chlapov,že sa chcú vyvliecť z povinnosti ,ale či majú mať pravo zriecť sa otcovstva so všetkým
@minenkaa Aj keby ho zena oklamala,je to aj jeho dieta. On je otcom dietata a nemal by sa ho zriekat. Mal by sa starat a venovat sa mu.
@tykat nebude mať voči decku žiadne práva a ani povinnosti
@minenkaa viem ze zena moze otca nezapisat do rodneho listu. Otec sa potom moze dozadovat testov. Takisto predpokladam ze aj v pripade ze muz odmieta uznat ze je otcom tak zena moze poziadat o test urcenia otcovstva.
Zena sa moze vzdat dietata, porodit anonymne a dat dieta hned na adopciu (teda ak to este plati). Tam neviem ake prava ma otec.
A vzdanie sa otcovstva je co? Kedy a ako sa otec vzdava otcovstva? Je to nejaky jednostranny ukon z jeho strany? Pri akej prilezitosti?
@minenkaa matka je vzdy ista, otovstvo sa da len priznat alebo dokazat. Preto je tam disproporcia medzi "pravami" matky a otca.
A ak chlap neplanuje byt otcom ma si zabezpecit ochranu on, nespoliehat sa na zenu. Ked hodil zodpovednost na zenu, tak musi pocitat aj s istymi "rizikami podnikania" a zobrat zodpovednost za dosleky.
NIE. Dnes už existuje xy možností spoľahlivej antikoncepcie. Ak chlap dieťa nechce má sa adekvátne chrániť.
Ak sa chlap starať o dieťa nechce tak sa proste starať nebude, nikto ho nedonúti (tým sa svojim spôsobom zrieka 80% povinností voči dieťaťu). Jedinú povinnosť ktorú si plniť musí je tá finančná. Takto by malo aj ostať....
Kontroverzne, ale podla mna by mali mat aj muzi plne pravo zriect sa dietata este pocas tehotenstva. Zena by mala byt normalne oboznamena s tym, ci muz bude ucastny v ich zivote alebo nie (ci financne, ci pritomnostou) a rozhodnut sa, ci si dieta chce nechat aj ked bude sama.
Skúsim položiť otázku, čo keď chlap dieťa chce a žena nie. Poznám prípad, že "slečna" išla na potrat, lebo ona nechce a muž bol zodpovedný, chcel sa postarať, ponúkal aj manželstvo a mohol sa aj na hlavu postaviť, lebo všetci hovoria, že žena má právo rozhodnúť. Bolo mi z toho veľmi smutno.
Všeobecná správna odpoveď neexistuje, asi by som to posudzovala prípad od prípadu. No ak sa dieťa narodí, rodičia majú povinnosť sa postarať. Zas trtošiť a robiť deti ako na páse, a potom iba vyhlásiť, že nechcem je šialený nápad.
Kontroverzne, ale podla mna by mali mat aj muzi plne pravo zriect sa dietata este pocas tehotenstva. Zena by mala byt normalne oboznamena s tym, ci muz bude ucastny v ich zivote alebo nie (ci financne, ci pritomnostou) a rozhodnut sa, ci si dieta chce nechat aj ked bude sama.
@azzflo vystizne napisane. Este je super, ked zena chlapovi ani nepovie, ze je s nim tehotna, o x rokov si na to spomenie a pyta peniaze.
@minenkaa je toľko možností ochrany.. kondóm rôzne gély..nesexovat vazektomia..
Podla mna ano, v tych hranicnych pripadoch, ktore uvadzas, podla mna ano (i muz napr. moze byt obetou nedobrovolneho styku, oklamany, zavedeny....), ak ma pravo zena ist na umele prerusenie (a za mna ma mat pravo), tak ma take iste pravo mat aj chlap, ktore su tie pripady, nech uz si pripadne kazdy zvazi sam.
Suhlasim s tebou @azzflo 🙂
A teda mam k tejto otazke pribeh zo zivota - mame znameho, ktory zil s partnerkou vyse 10 rokov, boli dobrovolne bezdetni, vzdy v tom mali jasno, ani jeden z nich dieta nechcel a neplanoval, proste spokojny vyrovnany vztah, dlhe roky bez nehody, davali si pozor. Cuduj sa svete, ochrana zlyhala a zena zrazu zmenila nazor a dieta si chcela nechat, napriek tomu, ze velmi dobre vedela partnerov postoj. Samozrejme, po narodeni z neho urobila najvacsieho hajzla co ju opustil tehotnu, vyzivne z neho samozrejme vytrieskala. Je to fer? Podla mna teda nie. Zlyhanie AK nebola vina ani jedneho, obaja boli roky rovnakeho nazoru v otazke potomkov (alebo si aspon myslel). Dieta vyrasta bez otca a absolutne tomu rozumiem. To dieta za to moze vinit len a len svoju mamu.

Nie. Má byt zodpovedný a chrániť sa pred neželaným tehotenstvom svojej partnerky