Má zmysel dať si ,,prestávku" v manželstve, ak uvažujem nad rozvodom?

nani1122
5. máj 2016

Ahojte, prosim vas o vase skusenosti, radu..
je milion dovodov, preco uvazujem nad rozvodom. Nestala sa v nasom manzelstve ziadna zlomova vec ako podvedenie, alkohol, teda aspon o nicom neviem. Paradox je, ze sa mame radi, ale mame talianske manzelstvo, povahovo sa nehodime k sebe - asi. Kazdy mame ine predstavy o vsetkom. Máme skolopovinne dieta, to ma v rozvode brzdi najviac, nechcem dietatu brat otca, lebo sa maju radi. .. Ale uz velmi dlhu dobu mi psychichy ublizuje muz, velmi, velmi hulaka, ked sa nahneva, vacsinou na svoje chyby, ktore my vytknem, lepsie povedane, uz len ked sa spytam., Hulvatsky mi nadava, takze tu uz to presahuje klasicke talianske manzelstvo. A pocuju to aj susedia castokrat. Pred dietatom hulaka, ale zatial nepouziva vulgarizmy pred nim na mna, ,,len" to hulakanie... Po hadke sa obcas zbali a ide spat svojej matke, alebo aby to nevedela, tak do hotela... Velmi velmi by som chcela druhe dieta, co on a velmi tiez, ale nedokazem sa na to dat, ked sa takto sprava ku mne.... Co mi jasnacka vycita, ze mu nedam, dieta druhe. Ako by som mohla, ked mi zajtra zas povie j.bnuta krava... Napriek vsetkemu sa stara o nas vzorne. To je jeho druha tvar. Mna to neskutocne psychicky ubija, uvazujem nad rozvodom. Nechcem to tak zbrklo spravit, ma podla vas vyznem odlucenie na 3 mes., alebo pol roka?

alchemilkazltozelena
5. máj 2016

@nani1122 ja by som s clovekom co mi tak nadava nebola ani 1 den...nema ta za nic, ziadna ucta, som zhrozena ze este uvazujes mat dieta s takym individuom...

sue
5. máj 2016

@nani1122 robis mudro, ze sa nedas ukecat na druhe dieta.

rajona
5. máj 2016

druhe dieta by urcite nebolo riesenim len by zhorsilo situaciu...poznam takyto "system" vo vztahu a nemyslim ze by odluka pomohla... :/

bodka13
5. máj 2016

Ja tie odlúčenia nejako nechápem....čo sa tym vyrieši? Veď aj vtedy nebude denne s dieťaťom, alebo ty( čo nepredpokladam)
Treba sa porozprávať - vy dvaja, bez emócií najlepšie niekde v reštaurácii kde sa bude musieť muž ovládať a dohodnúť sa čo ďalej...podľa mňa napraviť to môžete iba spolu, ale treba to nejako časovo ohraničiť lebo donekonečna to trvať nemôže, určiť a dohodnúť si podmienky... Svojimi hadkami ubližuje nie len tebe ale aj dieťaťu

susu29
5. máj 2016

Skusit mozes, tu odluku myslim, ale aby mi manzel nadaval akokolvek... to by som neuniesla.
A druhe dieta urcite nie, len budes k nemu viac priputana..

nelita02
5. máj 2016

@bodka13 mozno by si odlucenim uvedomil hodnoty? Ved ked stale ma rad dieta aj zenu.. co ja viem

3009
5. máj 2016

@nani1112 určite nie druhé dieťa. To je forma psychického týrania. Sadnúť si a porozprávať sa, ak to nebude fungovať, tak ja by som išla určite od neho preč.

lubkavargova1
5. máj 2016

@nani1122 ono vacsinou ked je klasicky vztah este len pocas randenia a chodenia a povie sa "pauza", tak to je rovno koniec. Je to predlzovanie agonie...v pripade manzelstva, pochybujem, ze to nejako pomoze. Teraz cisto technicke otazky:
- kolko pauza?
- kto sa odstahuje?
- kto bude platit najom?
- kto bude platit klasicke poplatky, ktore su potrebne na zivot?
Lebo ak sa povie pauza a sorry, a chlap sa odoberie prec, tak ako bude postarane o manzelku a dieta? Aby to nepochopil, ze si moze teda prevetrat hlavu a nedajboze zacne novy zivot a vam neda ani cent. Potom tuto financnu stranku poriesit... neviem, mne keby ze manzelik povie, ze "dame si pauzu" tak OK - ale pauza aj vo financiach. A to je podla mna rovno so samovrazdou rodiny...treba si pevne stanovit hranice, vydebatit co a ako. Nech ty mu povies co ti vadi a on tiez. Bud pripravena ze tiez nie si dokonala a mas chyby a potom tieto vycitky tiez ptijat a potom nejako doladit manzelstvo.

poohie
5. máj 2016

@nani1122 ja v tom docasnom odluceni vidim vyznam.. furt lepsie to skusit ako sa hned rozvadzat. ale suhlasim s tym, co pisali baby vyssie - najskor sa v pokoji porozpravat (pricom sa pripav aj ty na kritiku, ktora sa bude tazko pocuvat, lebo ziadna zmena nenastane tak, ze sa zmeni len jeden z dvoch), stanovit si podmienky, takto sa s tebou rozpravat nemoze. musis ale byt ochotna sa zmenit tiez. jemu tiez nieco vadi, ma nejaky problem. len chlapi o tom nehovoria. ak je problem rozhovor, tak mu kludne napis list na zaciatok 😉
a suhlasim aj s tym, co je napisane vyssie - ak odluku, tak treba si dohodnut podmienky. len moze sa stat, ze zistite, ze sa vam zije jednoduchsie, ked ste oddeleni. ono to tak vyzera, clovek sa nemusi nikomu prisposobovat - je zrazu akysi slobodny... to je ale len taky klam. po case by kazdemu z vas doslo, ze nie je dobre cloveku samemu a zacal by hladat inde. lenze ked sa veci neriesia, mozu sa opakovat aj v dalsom vztahu. kazdy vztah moze fungovat, pokial obe strany chcu. chce to len uctu - ale obojstrannu 😉
https://www.postoj.sk/12889/takmer-kazde-manzel...

bodka13
5. máj 2016

No neviem, odlúčenie aj nie páru v kríze prináša komplikácie.... Vlastná skúsenosť

marcelatje
5. máj 2016

@nani1122 ucta je jeden z najzakladnejsich pilierov fungujuceho vztahu. Nie deti, peniaze, vzrusenie, dobrodruzstvo, cestovanie, sexapeal ani ta povestna iskra dokonca nie. Len obycaja ucta, dovera a respekt.
Su pary ktorym vyhovuje vulgarnejsi slovnik a su s tym ok. No ak to tebe vadi a tvoj muz to nemieni zmenit je to na zvazenie. U vas chyba nie len ucta ale aj respekt. To ze mate na vsetko iny nazor nemusi automaticky znamenat ze sa k sebe nehodite. Dohoda je mozna aj v takych pripadoch ale vola musi byt na oboch stranach.
Cudzi vztah sa ukoncuje velmi jednoducho no vekom som prisla na to ze na vztahu treba neustale pracovat a nie robit prchke rozhodnutia z hrdosti ako za mlada :- D

ena70
5. máj 2016

@nani1122 dieťa nikdy nič neporiešilo a tých dvoch pri sebe neudržalo.... stretávam sa s tým veľmi často že vidina ďalšieho dieťaťa má pôsobiť ako riešenie, ako druhý pokus, nový začiatok, ale ver mi, že nikdy to tak nebolo... a potom neostane bez otca jedno dieťa, ale deti dve...

jonnie
5. máj 2016

Toto vidi vase dieta? Ze jej ocinko hulaka po mame a ide nocovat inde? No sorry-aky obraz si buduje o otcoch-muzskych vzoroch....a este ak pocula ako ti hnusne nadava. Bala by som sa o vnutorny svet dietata. A dalsie dieta...nie je to vec. A naco? Aby zazivalo nepohodu? Co je to starat sa zo strany muza vzorne? Hodit vyplatu na stol? Cudziemu vloveku by som nedovolila-aby ma takto hnudne castoval, nieto clovek-co ma byt moja opora...v dobrom i zlom....

nani1122
autor
5. máj 2016

@susu29
@3009
@bodka13
@lubkavargova1
@poohie
@marcelatje
@jonnie
dakujem vam velmi za reakcie.Ved toto, ze Je velmi lahke povedat po 10 rokoch manzelstva, ze s takym hovadom, co nadava vulgarne svojej zene - ze s takym by som nezila ani sekundu. Presne toto som vzdy aj ja hovorila! ze by som s takym chrapunom nebola ani minutu. Ale aka je realita? Zijeme spolu 10 rokov, mame dieta, domacnst funguje, stara sa, chodime spolu navzajom k lekarom ked treba, nakupi ked treba, spolu vybehneme na vylet, na dovolenku ako rodina, ale potom dojde amok, a je to v kybli. Nedava mi luxus - aby to niekto zle nepochopil. Nie som od neho zavisla, ani mi nenosi kopu prachov domov. Normalne pracujem a zarabname zhruba rovnako. Cize v tomto vzatahu su ak krasne chvile, ale aj psychicky teror. Cize je 50:50, ale v mojich ociach tak 20:70 - kde prevazuje to zle. Malokto vidi, ze trpim ako pes, ze postupne vpadavam do depresie. Ze sa to uz odraza aj na fyzickom zdravi. Pred dietatom hram hru, ake je vsetko fajn, aj ked kolkokrat vidi peklo medzi nami.
Ano, nevazi si ma vobec, viim to. Sice vravi opak, vyznava mi lasku stale, ale pritom sa chova takto... Vo vsetkom to vidim.
@lubkavargova1 dakujem za iny prakticky pohlad - neviem ako by sme fungovali... Odstahoval by sa on, kedze zijeme v dome po mojich rodicoch, ale platit by som asi musela ja a on co? Uzival by si usetrene peniaze? To ma nenapadlo. Ako by sa to dalo ferovo vyriesit?

ja dieta neplanujem, len po nom tuzim, velmi ☹ vzdy som chcela aspon 3 deti a tento stav ma nici, prve dieta pyta surodenca, je same ako prst... a ja mu ho nemozem dat, trha mi to srdce, poplakala som si uz tolkokrat..

Porozpravat sa s nim NEDA, kazdy jeden pokus o slusny rozhovor skoncil hulakanim, nadavkami a odisiel prec. Verte mi, za 10 rokov som sa nasnazila o rozhovor dost. Nedodrziava ziadne dohody. Raz sme chodili aj do manz.poradne asi 3 mesiace intenzivne, stroskotalo to na nedodrziavani dohod a pokynov, sedenia ukoncil nahulakanim po mne a odisiel. Tam mi potvrdil psycholog, ze je chyba na druhej strane v 99%.

Neviem ako sa dat na to odlucenie, ked sa neda na nicom dohodnut. Lebo vdaka vasim potrehom si uvedomujem, ze by to dopadlo tak, ze ja by som makala doma dalej s deckom sama, starala sa o vsetko, platila vsetko a on by si uzival slobodu niekde u mamicky, alebo v prenajatom apartmane. Cize on by ani brvou nepohol a mal by sa vyborne..... a mozno by decko prisiel pozriet raz sa tyzden na skok.

susu29
5. máj 2016

@nani1122
Fuuu, nezavidim Ti, ale zasa ak po a pred hulakanim a nadavkami, vyznava lasku a chova sa "normalne" pride mi to ako nejaka psychicka porucha alebo choroba, ci? Bol vzdy takyto? Psycholog v poradni si to nemysli?

lubkavargova1
5. máj 2016

A zase nerobme z neho psychopata, manipulatora, a neviem ake velke hovado...je to typicky chlapsky hulvat co si nedava pozor na jazyk a nevazi si zenu. Spravny chlap nikdy nenazve zenu a jebn...pi....alebo kurwou...tot vsjo...
Tazko poradit, poznam takeho chlapa a poviem ti, bola to cest sa ho zbavit a vychutnavat si pohlad ako si "musel" brat inu naivnu zienku, ktorej sa "pacia" ako nadava a aky je "muzny"..no krutime hlavou a tiez vravime, ved to jej casom docvakne tiez.

nani1122
autor
5. máj 2016

@susu29 vzdy bol nervak a reagoval na vsetko amokom. Ale rokmi sa to zhorsilo, predtym si nedovolil mi nadavat ani pri hadke, ak povedal nahodou ,,blbá" tak sa aj hned ospravedlnil, ved obcas nieco vybehne kazdemu.
Teraz mu staci, aby som mu v niecom oponovala , alebo len povedala svoj nazor -slusne a hned zacne zjapat a presviedcat ma o svojej pravde agresivne a nepotrebuje k tomu ani dalsi moj komentar. Vynada mi, nahulaka, spomenie rozvod, nenosi obrucku a ked sa zufala odstahujem zo spalne do vedlajsej izby spat, lebo mi ide roztrhnut srdce a je mi z neho na vracanie, co mi este aj v posteli nadava,, tak mi po tych troch dnoch povie, ze my vlastne spolu ani nezijeme, to co ma znamenat, ze tam nespim a dokola - zacarovany kruh. Potom zacne doliezat, lebo potrebuje sex a zase je dva- tri dni pokoj a pohoda a potom znova..

natalym
5. máj 2016

@nani1122 A neskúšala si sa s ním v kľude a vážne porozprávať, nech to rieši s odborníkom, takéto výbuchy sa dajú zvládať. Proste nech to rieši, však mu to musí vadiť aj v bežnom živote, že to nebudeš akceptovať. OK rozídete sa, ale zachvíľu dajme tomu bude dobre, ale problém stále bude nevyriešený.

nani1122
autor
5. máj 2016

@natalym skusala som, velakrat. Vynadal mi, ze ja som psychopat a nech sa dam liecit, ze on nikam nepojde. Ale uvedomuje si svoju agresivitu, potom sa vacsinou aj tvari, ze mu je to luto, ze vybuchol, momentane uz ale neverim uz nicomu..

natalym
5. máj 2016

@nani1122 Tak to by som sa asi objednala ku psychológovi, najprv sama aby Ti poradil a potommu predostrela ultimátum. Buď to bude riešiť alebo koniec.
A Ty ako reaguješ keď sa toto deje? Plačeš, si ticho?

nani1122
autor
5. máj 2016

cele roky si uvedomujem, ze napriek par peknym chvilam som vacsinu vasu aj tak nestastna, v strese, co zas vyvedie... Stale si hovorim - co si si vzala, to mas, kvoli dietatu hraj hru, nech ma kompletnu rodinu, nech tak netrpi, aspon do puberty vydrz... Hovorim, si, ze pokial jej aspon na 50% vykompenzuje to zlo dobrym, ze to ma vyznam vyzdrzat... A potom su chvile ako teraz, ze som na dne, ze si hovorim, ze som mlada na to, aby som tolko rokov zila v strese, bez opory, nestastna s nabehmi na infakty...
V poslednej dobe si niekolkokrat denne poviem, ze nenavidim zivot, ze by som bola radsej mrtva. Viem, ze nemozem kvoli dietatu, ale obcas to naozaj nezvladam...

nani1122
autor
5. máj 2016

@natalym kricim, nech je ticho,nech nehuci, ze ho vsetci pocuju, kricim, ci toto chce robit pred vlastnym deckom, vacsionu to skonci tak ,ze sa zavrem s dietatom do izby a trpnem, ci sa ukludni, alebo zase zbali a odide...Ked odide, vzdy sa mi neskutone ulavi...

natalym
5. máj 2016

@nani1122 Dievča nečakaj, skazíš si život rieš to, viem o čom hovorím. A vekom sa to zhoršuje a Ty prestaneš akceptovať, bude Ti vadiť, či Ti nikdy nevadilo.

nani1122
autor
5. máj 2016

neodsudte ma za moju myslienku, ale v poslednej dobe mi prislo na um, ze si asi najdem niekoho, milenca, jednorazovku, neviem, lebo to uz neunesiem, ze sa mu nejako pomstit musim, citm, ze by mi to naozej to svinstvo pomohlo preniest sa cez niektore veci, lebo sa zblaznim, ze nikdy nic nemozem povedat, co chcem, co citim, len trpnem, co vyvedie... nie obcas, ale vzdy, cele roky...

natalym
5. máj 2016

@nani1122 To nie je riešenie. Trápila by si sa ešte viac.
No a neskúšala si, že keď začne, zbaliť sa bez slova a ísť preč? Normálne, v kľude. A keď Ti niečo povie, tak len povedať, že proste to nebudeš počúvať a bodka.

cammille
5. máj 2016

@nani1122 tazko sa to cita, ovela tazsie sa to musi zit...ja vzdy hovorim, ze kazdy ma nejake chyby, ale na druhej strane - musi byt snaha vychadzat druhemu v ustrety a pracovat na vztahu...pokial je snaha len z jednej strany a pokial jeho vybuchy a agresivita prerastli do neunosnej miery a nic s tym nemieni robit, tak sa ozaj po zbytok zivota s nim budes len trapit...ono, kde je snaha, je aj cesta, ale ked ani snaha nie je, nic sa nezmeni...
A trpiet kvoli dietatu - ono vidi, citi, ze cosi nie je v poriadku, a dennodenne vybuchy hnevu a krik z otcovej strany a nestastna mama tiez nie su pre dieta tym, co potrebuje...
Nie je to lahke, velmi silno ti drzim palce...

bodka13
5. máj 2016

@nani1122 ako by zareagoval keby si počas hádky odišla z domu ty?

nani1122
autor
5. máj 2016

@natalym skusila, ale hulakal po mne nadavky aj tak a to pocujem, tak ma to terorizuje rovnako. Len v tej chvili mam problem, ze potrebujem okamzite v minute obliect dieta a utekat prec hoci aj na dvor aj s nim a kam mame ist napr o osmej vecer? v pyzem pred spanim...? Neda sa to vzdy.

poohie
5. máj 2016

@nani1122 fu.. no nelahka situacia... tak do istej miery je taky takmer kazdy chlap, v niecom su super, ale komunikacia s nimi je tazka. kazdy mame cosi... manzelstvo nie je lahke. ale vsetko musi mat svoje hranice.
neviem ti poradit presne, co mas robit, ale ak sa s nim neda normalne porozpravat - tak, ze si pred rozhovorom napr. dohodnete, ze kazdy moze nerusene rozpravat 15 minut a ten druhy ho bude po celu tu dobu len pocuvat, a ze by ste to aj dokazali dodrzat, tak jedine mu to napisat. ale co, to ja ti uz neviem povedat. ale uplne ta chapem, ze si z toho zdeptana, nestastna a pod. to ja som aj z malickosti, co sa tyka manzelstva.
pytala si sa ho, co jemu vadi? ci je uz len unaveny z jednotvarneho zivota... ci ma stres v praci... to ma nejaky dovod, preco sa to zhorsuje.
vyjdite si niekde spolu, len vy sami, kde nebudete hrat pred nikym nic. proste romantika. alebo co ma rad... uvar mu oblubene jedlo. urob nieco, co necaka a potesi ho to. a skus to tak nejaku dobu robit. namiesto stazovania si tvoj protiutok nech je cista nezistna laska. skus... 😉
myslim na vas v modlitbach!

nani1122
autor
5. máj 2016

@bodka13 to by som si rada vyskusala, ist do hotel ja, nec vidi ake to je, ale nemozem nechat dieta doma s nim, to sa velmi bojim. Navyse vstava rano do skoly...