icon

Majú starší ľudia predstavu o dnešných cenách bytov?

bakafakamaka
10. júl 2025

Ahojte,

mám taký pocit len ja, alebo naozaj staršia generácia (50-60 roční) vôbec netuší, ako VEĽMI drahé je dnes bývanie - minimálne kúpa bytu?

Mám cez 20, bývam v nájme a už som unavená z toho, ako je mi stále dávané najavo, že nemám nič vlastné - zatiaľ čo oni majú 3 izbový byt za 8000 slovenských korún a chalupu za 25 000 slovenských korún. Bohužiaľ, nemám našetrených 20% z ceny nehnuteľnosti - čo predstavuje tak 20 000€, ani bohatú rodinu, ktorá by pomohla.

bakafakamaka
autor
Autor odpoveď zmazal
bakafakamaka
autor
10. júl 2025
@akvi

Tiež mám pocit autorka, že netušíš, čo píšeš. Naša prvá hypotéka bola s 6,5% úrokom. Skoro zadarmo, že 😅🙈 1i byt v krajskom meste stál cca 500tis. korún a plat som mala nádherných 5000 korún v hrubom. VŠ vzdelanie, aby bol dokresleny obrázok

@akvi Nebola to 100% hypotéka a nebola istota, že ju dostane väčšina?

akvi
10. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka no to ani náhodou. A ani nevravím, aké úroky boli na spotrebakoch 🙈

zuzana76
10. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka nas prvy byt sme si kupili ako 24 a 25 rocní za 800 000 sk v roku 2000. Krajske mesto, moja vyplata bola asi 8000 sk a muzova 12 000 sk - obaja VŠ, mali sme asi 300 000 nasetrene, setrili nam rodicia. Zvysok bola hypoteka a splacali sme do roku 2007.

zuzana76
10. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka a niekolko rokov dozadu sme postavili dom a presne vieme, kolko to stoji. mame 49 a 50 rokov.

vroni
10. júl 2025

Sa tu úprimne bavím. Postpubertalna autorka patrí evidentne k mladým, ktorí žerú múdrosť veľkou lyžicou a sú hlboko presvedčení, že od štyridsiatky už mozog ochabuje a je najvyšší čas začať trénovať skok do truhly. V realite má väčšina ľudí od 50 do 60 náramne dobrý prehľad o cenách a aj o ich vývoji.

eeffka
10. júl 2025
@akvi

Tiež mám pocit autorka, že netušíš, čo píšeš. Naša prvá hypotéka bola s 6,5% úrokom. Skoro zadarmo, že 😅🙈 1i byt v krajskom meste stál cca 500tis. korún a plat som mala nádherných 5000 korún v hrubom. VŠ vzdelanie, aby bol dokresleny obrázok

@akvi presne ked som nastupila do prace kosice 1izb v 2000 stal 500000sk moj plat bol 6500sk

bakafakamaka
autor
10. júl 2025
@vroni

Sa tu úprimne bavím. Postpubertalna autorka patrí evidentne k mladým, ktorí žerú múdrosť veľkou lyžicou a sú hlboko presvedčení, že od štyridsiatky už mozog ochabuje a je najvyšší čas začať trénovať skok do truhly. V realite má väčšina ľudí od 50 do 60 náramne dobrý prehľad o cenách a aj o ich vývoji.

@vroni To som vôbec nepovedala a žiadna postpubertiačka nie som. Len je rozdiel v tom, že vtedy ste si to poctivou prácou dovoliť mohli, v dnešnej dobe nie. V mojom okolí mám len takých, ktorým k tomu dopomohli rodičia alebo zdedili.

zic
10. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka na zaciatku boli hypo zo zakona len 70% (lebo to boli naozajstne cistokrvne hypoteky, kde banky museli vydavat hypotekarne zalozne listy na krytie). Dnes sa vlastne jedna o uvery zalozene nehnutelnostou. Tie realne bypo mali aj prisnejsie pravidla. Boli potrebne notarske zapisnice, platilo sa za kazdy papier. Kataster zapisoval mesiace LVcko, neexistoval.zrychleny vklad. Uroky po zohladneni statneho prispevku boli cca 6.5%.... prvu som vybavoval od septembra do marca asi... poslednu asi 10 - 14 dni aj s odhadcom...

cina1
10. júl 2025
@bakafakamaka

@vroni To som vôbec nepovedala a žiadna postpubertiačka nie som. Len je rozdiel v tom, že vtedy ste si to poctivou prácou dovoliť mohli, v dnešnej dobe nie. V mojom okolí mám len takých, ktorým k tomu dopomohli rodičia alebo zdedili.

@bakafakamaka inak prva hypoteka bola vraj poskytnuta v roku 1998, ludia finacovali nehnutelnosti zo stavenych sporeni a spotrebakov to boli percenta ako svina. okrem toho aj trh nehnutelnosti bol len v plienkach, pretoze prebiehali odpredaje tych drustevnych bytov , kt. bola vacsina a ludia potrebovali vlastnit tie byty aspon 5 rokov kvoli daniam.. Ale aj tak sa mi zda, ze dnes ten pomer ceny bytu a hypo je nepriaznivejsi.

natalka13
10. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka a ako sme si to mohli dovolit? Sam clovek ako zamestnanec tazko. Rovnako dnes. Dvaja zarabajuci 3000-4000e spolu si vezmu hypo.
Bola si v plienkach 💩 o tom vies.

ivangeline
10. júl 2025

Sú aj takí ľudia, verím tomu,čo prd vedia, nezaujímajú sa ale rypnu si radi. 🙂 Moja rodina to nie je. Vedia dobre, ako to je s nehnuteľnosťami a hypotékami..

vroni
10. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka, presne o tom hovorím. Táto večná ublizenost, ako oni to mali ľahké a my ťažké... No, nie je to tak. Pôžičky boli nízke a veľmi ťažko zohnať, vykryvali sa platby za byty spotrebakmi a brali stavebné sporenia a zháňali bločky, aby človek získal dostatočnú výšku... Rodiny, kde boli peniaze to mali o niečo ľahšie, ale spústa ľudí peniaze nemala. V pomerne k platu boli byty rovnako drahé a možno aj drahšie, bolo ich na trhu menej, takže nebolo to ani o zastrúhaný chlp ľahšie.

zuzana76
10. júl 2025
@vroni

@bakafakamaka, presne o tom hovorím. Táto večná ublizenost, ako oni to mali ľahké a my ťažké... No, nie je to tak. Pôžičky boli nízke a veľmi ťažko zohnať, vykryvali sa platby za byty spotrebakmi a brali stavebné sporenia a zháňali bločky, aby človek získal dostatočnú výšku... Rodiny, kde boli peniaze to mali o niečo ľahšie, ale spústa ľudí peniaze nemala. V pomerne k platu boli byty rovnako drahé a možno aj drahšie, bolo ich na trhu menej, takže nebolo to ani o zastrúhaný chlp ľahšie.

@vroni a ked sa islo prerabat, tak neexistovali ani obi, mercury, atd... pamatam sa ako pracne sme zhanali kachlicky, dlazbu mse kupili sice uz v baumaxe v nejakom 2002, bolo to rovnako tazke, moja kolegyna slobodna si kupila byt az tot nedavno, pred asi 10 rokmi, takmer 40-tnicka, dovtedy byvala u rodicov, baba s VŠ

siska53
10. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka myslis? Ako ucitelka som dostala plat 7000 korun v hrubom. Radsej som zmenila pracu, aby som si nasetrila, byvala u rodicov a s priatelom sme kupivali byt az ako 32 rocni, to sme uz mali nasetrene a mohli brat mensiu hypoteku ( ale splacat ju budeme do 65). Moj kamos, ked chcel v tych dobach uver, vysmiali ho( ucitel). Asi tolko, ako ro bolo lahke vtedy. Boli povolania, kde sa zarabalo tak, ze uver bol nedosiahnutelny. Az take easy to teda nebolo

predavamknihy
11. júl 2025
@natalka13

@predavamknihy v com to bolo jednoduchsie? Ved sa nic nove nestavalo.
Zohnat byt bol zazrak.

@natalka13 Tak napr. mladé rodiny mohli dostať byt, ak boli zamestnané v štátnych podnikoch (áno, čakalo sa na ne dlhšie a extra možnosť výberu nebola, ale predsa). Exitovali bezúročné pôžičky na stavbu domov, dokonca aj nevratné pôžičky, kt. slúžili na zariadenie bývania.
"Ved sa nic nove nestavalo" - no práve že stavalo. Investovalo sa do bytov, veď celé sídliská po SK sa stavali práve za socializmu.
Čo sa ceny bývania a platov týka, to asi nemusíme ani rozoberať, ak rozumieš kúpnej sile.
Neobhajujem socializmus. Osobne som rada, že sme sa posunuli. Iba reagujem na tému bývania.

vroni
11. júl 2025
@predavamknihy

@natalka13 Tak napr. mladé rodiny mohli dostať byt, ak boli zamestnané v štátnych podnikoch (áno, čakalo sa na ne dlhšie a extra možnosť výberu nebola, ale predsa). Exitovali bezúročné pôžičky na stavbu domov, dokonca aj nevratné pôžičky, kt. slúžili na zariadenie bývania.
"Ved sa nic nove nestavalo" - no práve že stavalo. Investovalo sa do bytov, veď celé sídliská po SK sa stavali práve za socializmu.
Čo sa ceny bývania a platov týka, to asi nemusíme ani rozoberať, ak rozumieš kúpnej sile.
Neobhajujem socializmus. Osobne som rada, že sme sa posunuli. Iba reagujem na tému bývania.

@predavamknihy, to je síce pravda, ale to sa týka generácie 70+. V 80-tych rokoch (minimálne v ba) sa už žiadne štátne byty nestavali, maximálne družstevné a tie ako prvé zdvihli poplatok z vtedajších 20 tisíc na 100. Dnešní 60-nici boli čerství absolventi a keď nemali "to správne" povolanie alebo rodičia tie správne kontakty, tak o byte mohli akurát tak snívať.

zuzana76
11. júl 2025
@predavamknihy

@predavamknihy lenže to nie je generácia 50 tnikov, my sme narodení od rolu 1975 a v roku 1989 sme mali 14-13 rokov, 60 a vyššie zrejme mali možnosť odkúpiť byty a dostávali ich ako podnikové. Ale skôr dnešná generácia 70-tnikov ako moji rodičia

pikachu999
11. júl 2025

@bakafakamaka šak im povedz že keď ti dajú 200 000 že si kúpiš byt 🙂

karolinakr
11. júl 2025

išli hore dramaticky ceny, neviem v ktorom roku bol trojizbak v starom byte Bratislava 100 000, a potom jednoizbak v novostavbe za 150 000..to bol neviem presne ktory rok, rapidne sa zvyšili ceny za byty, teraz som videla v širšom centre Bratislavy trojizbak v panelaku, malá metraž 55 -60m2 za 270 000... neuveritelne ceny, kedysi by to nepredal ani za tych 100 000, ale to mohlo byt 20 rokov dozadu ak nie 25.

maialeo
11. júl 2025

@bakafakamaka ty budes jedna z tych menej chapavych, ze? V 20 by si chcela mat dom a byt? Pripadne vilu a jachtu? Porovnavas nieco o com nemas sajnu.

oriesocek
11. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka akoze si nemozu dovolit byt? regulerne, tak ako sme kupovali my. plat som mala vtedy cca 15.000 SK a hypoteku 1.450.000 - vlastne peniaze 330.000 eur. odkladala som si celý plat, bývala som u sestri, nechcela po mne ziadne energie, stravu,a td. - co mi velmi pomohlo. aj moj syn býva zatial u nas doma a vsetko co zarobi - robil celu SS a celu VS na brigádach - mal vzdy celých 8 rokov studia zmluvy, tak si vedel usetrit - minal samozrejme na vylety, obcerstvenie a nejake veci, ale mohol si vsetko usetrit a nerozhadzuje. ak je pristup taký, ze aj tak si nemozem dovolit, tak radsej vsetko rozhádzem, tak clovek tých20 percent nebude mat...

zuzana76
11. júl 2025

A este som chcela poznamenat, ze nie ze sme cely byt hned prerobili, ale prerabali sme po troche, najskor samozrejme murovane jadro (byt bol v uplne povodnom stave) a stierky. Dalsi rok podlahu v chodbe a kuchyni, dalsi rok plavajucu v spalni, potom obyvacka a potom detska, izbu za izbou. Potom sme vymenili kuchynsku linku, to bol az rok 2008, cize osmy rok vlastnictva bytu, s linkou sme znova prestierkovali kuchynu, chodbu a obyvacku, kedze predtym to stierkoval muz s kamaratom a teda to aj patricne podla toho vyzeralo. No a na stare kolena 40+ sme isli do domu. Keby som bola sama, tak mam byt ako kamoska z ucitelskeho platu kedysi pred 40-tkou. Cize nie, my 50-tnici sme to nemali uz lahke.

zuzana76
11. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka ale ano, mas pravdu, ze zrejme dnes to bude tak, ze ti slabo zarabajuci si ziadne vlastnictvo dovolit nebudu moct. Ale nie kvoli platom, ale kvoli celkovej mentalite. podla mna viac rozhadzuju, je viac lakadiel, my sme napr nemali ani mobily, neplatili sme kadejake netflixy, dovolenky, menej sa cestovalo. Dnes ti mladi, co budu slabo zarabat, nebudu sa mat kam posunut, budu zit zo dna na den. Aleto bude kvoli ich mysleniu. Ze nemyslia na buducnost a vela pominaju na seba.

bakafakamaka
autor
11. júl 2025
@maialeo

@bakafakamaka ty budes jedna z tych menej chapavych, ze? V 20 by si chcela mat dom a byt? Pripadne vilu a jachtu? Porovnavas nieco o com nemas sajnu.

@maialeo Chápavá som až dosť a podľa toho som zariadená. 20 naozaj už nemám, po žiadnej jachte a vile naozaj netúžim. Len som konštatovala, ako ťažké je mať vlastné bývanie - pretože človek musí mať buď 20% z ceny nehnuteľnosti alebo založiť inú nehnuteľnosť, alebo niečo zdediť. Ukážte mi priemerne zarábajúce človeka, ktorý má v dnešnej dobe len tak hneď po ruke 20 000 - 25 000€ ako akontáciu k hypotéke.

bakafakamaka
autor
11. júl 2025
@maialeo

@maialeo Chápavá som až dosť a podľa toho som zariadená. 20 naozaj už nemám, po žiadnej jachte a vile naozaj netúžim. Len som konštatovala, ako ťažké je mať vlastné bývanie - pretože človek musí mať buď 20% z ceny nehnuteľnosti alebo založiť inú nehnuteľnosť, alebo niečo zdediť. Ukážte mi priemerne zarábajúce človeka, ktorý má v dnešnej dobe len tak hneď po ruke 20 000 - 25 000€ ako akontáciu k hypotéke.

zuzana76
11. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka ak mas plat 1200 v cistom napr a byvala by si dva roky u rodicov, pricom by si im platila tych 200 eur dajme tomu, tak to vies odlozit za cca 2 roky, ale ano, nekupit si na seba nic. Ale mala by si za cca 2 roky nasetrene.

heleninamama
11. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka 20 až 25 000 má v mojom okolí asi každý a deťom po VŠ dávajú na štart oveľa viac. Asi žijem v inej bubline ako ty, ale všetko sú to ľudia 45-55 roční, ktorí pracujú od skončenia škôl - SS, VS - lekár, sestra, účtovníčka, učiteľka, recepčná...Nevyužívali žiadne zbytočné PN, OČR, umelo predlžované rodičáky, ale celé roky makali a dnes majú dospelé, prípadne dospievajúce deti, vlastné bývanie, menšie investičné byty, v ktorých kedysi začínali a úspory, z ktorých dajú deťom.

bakafakamaka
autor
11. júl 2025
@heleninamama

@bakafakamaka 20 až 25 000 má v mojom okolí asi každý a deťom po VŠ dávajú na štart oveľa viac. Asi žijem v inej bubline ako ty, ale všetko sú to ľudia 45-55 roční, ktorí pracujú od skončenia škôl - SS, VS - lekár, sestra, účtovníčka, učiteľka, recepčná...Nevyužívali žiadne zbytočné PN, OČR, umelo predlžované rodičáky, ale celé roky makali a dnes majú dospelé, prípadne dospievajúce deti, vlastné bývanie, menšie investičné byty, v ktorých kedysi začínali a úspory, z ktorých dajú deťom.

@heleninamama No, a o tom hovorím...
Potom sa tí, ktorí od rodičov dostali na štart, vysmievajú tým, ktorí na to skrátka nemajú alebo im to trvá dlhšie.
Verím, že starší ľudia toľko k dispozícii majú, ale človek od 20-30 naozaj horko ťažko.

la_dolce_vita
11. júl 2025
@bakafakamaka

@heleninamama No, a o tom hovorím...
Potom sa tí, ktorí od rodičov dostali na štart, vysmievajú tým, ktorí na to skrátka nemajú alebo im to trvá dlhšie.
Verím, že starší ľudia toľko k dispozícii majú, ale človek od 20-30 naozaj horko ťažko.

@bakafakamaka ak sa ti rovesnici alebo niekto iny vysmieva, tak mas fakt divny okruh znamych a rodiny okolo seba.