Majú starší ľudia predstavu o dnešných cenách bytov?
Ahojte,
mám taký pocit len ja, alebo naozaj staršia generácia (50-60 roční) vôbec netuší, ako VEĽMI drahé je dnes bývanie - minimálne kúpa bytu?
Mám cez 20, bývam v nájme a už som unavená z toho, ako je mi stále dávané najavo, že nemám nič vlastné - zatiaľ čo oni majú 3 izbový byt za 8000 slovenských korún a chalupu za 25 000 slovenských korún. Bohužiaľ, nemám našetrených 20% z ceny nehnuteľnosti - čo predstavuje tak 20 000€, ani bohatú rodinu, ktorá by pomohla.
A dalsia vec, preco sa niekto 20-rocný ide porovnavat s niekym 50-rocnym, ze co kto vlastni, ved ten 50-tnik mal 30 rokov naskok, bolo by skor smutne, ak by 50-tnik zavidel mlademu, ze co ma ten a este si to ani nemal kedy zasluzit od zivota.
@vroni Jasné, ale ja tu hovorím o tom, že bývanie je jednoducho pre mladých ľudí čoraz viac nedostupnejšie.
Príklad z rodiny: dievča ešte na VŠ, rok 2020, 3i zrekonštruovaný byt aj so zahrádkou - 70 000€ (samozrejme, peniaze od rodiny). Tento rok ten istý byt predaný za 200 000€.
@bakafakamaka nemyslim si, ze urazame, ved aj ty urazas nas, ako sme dostali vsetko zadarmo a ake to mame lahke, no nie, nedostali, tvrdo sme makali
@anonym_33202f generacia 50 tnikov mala take iste moznosti, ba mozno este horsie ako dnesni mladi, neboli sme scestovani, jazyk sa mnohi ucili popri zamestnani, neboli take moznosti studia, nebol internet, akurat v plienkach, takze aj podnikanie bolo v urcitom smere tazsie. Dnesni 50-tnici to mali dost narocne, byt si dovolil ten, kto bol zadaný a ked sa dvaja dali dohromady. Tak ako aj teraz, ale tu dievcina 25 rocna zhruba, slobodna vyplakava ako nema na byt, ani ja by som ho nebola byvala mala nebyt manzela a ze sme isli do toho spolu.
@zuzana76 kym bude vyplakávat, tak áno, nebude mat. ja som zatala zuby a proste vsetko setrila, co sa dalo. makala, brala nadcasy, chvilu som bývala u sestri, kde som chvalabohu nemusela nic platit na najomne... proste musela som nejako fungovat. a doma som si uvarila aj sackovu francuzsku a pod, ziadne restaurácie, kavy, proste setriaci rezim, vtedy ta hypo bola pre mna extremne vysoka, akoze ostávalo mi iba malo, ano bola som v tomto aj blazniva, ze málo uspor, dobre, ze sa nic nestalo... ale pokial som nechcela bývat u rodicov pomaly v hladovej doline.
@zuzana76 kym bude vyplakávat, tak áno, nebude mat. ja som zatala zuby a proste vsetko setrila, co sa dalo. makala, brala nadcasy, chvilu som bývala u sestri, kde som chvalabohu nemusela nic platit na najomne... proste musela som nejako fungovat. a doma som si uvarila aj sackovu francuzsku a pod, ziadne restaurácie, kavy, proste setriaci rezim, vtedy ta hypo bola pre mna extremne vysoka, akoze ostávalo mi iba malo, ano bola som v tomto aj blazniva, ze málo uspor, dobre, ze sa nic nestalo... ale pokial som nechcela bývat u rodicov pomaly v hladovej doline.
@oriesocek my sme zase kupili pracku asi az po pol roku, normalne som prala v roku 2000 v rukach, postupne sme dokupovali, co bolo treba, topanky som mala jedny - dvojo, na prvej dovolenke sme boli az 3 roky po svadbe. Neboli sme taki rozmaznani podla mna a hlavne sme sa neporovnavali s 50 rocnymi. Aj v tomto sa ukazuje, aki su dnesni mladi narocni, ako chcu mat vsetko to, co ma starsi clovek, co uz ma co to za sebou.
@oriesocek my sme zase kupili pracku asi az po pol roku, normalne som prala v roku 2000 v rukach, postupne sme dokupovali, co bolo treba, topanky som mala jedny - dvojo, na prvej dovolenke sme boli az 3 roky po svadbe. Neboli sme taki rozmaznani podla mna a hlavne sme sa neporovnavali s 50 rocnymi. Aj v tomto sa ukazuje, aki su dnesni mladi narocni, ako chcu mat vsetko to, co ma starsi clovek, co uz ma co to za sebou.
@zuzana76 my sme na dovolenky nechodili - iba k rodicom na dedinu. aj ja som mala práčku az o pol roka a chladnicku detto, kedze bola jesen, zima - vsetko som mala na balkone. presne rovnako sme fungovali.....
@zuzana76 my sme na dovolenky nechodili - iba k rodicom na dedinu. aj ja som mala práčku az o pol roka a chladnicku detto, kedze bola jesen, zima - vsetko som mala na balkone. presne rovnako sme fungovali.....
@oriesocek presne aj my, chladnicka tiez par mesiacov, lebo sme sa stahovali v oktobri, takze balkon to istil
prve auto sme kupili tiez 3 roky po svadbe, ojazdene, favorit 😀 uz si pripadam ako v Basnikoch 😀 prvni dovolena v jugoslavii, prvni dite, auto, druha dovolena, druhe dite 😀
autorka, ti 50tnici co sa ti vysmievaju sa citia menejcenni, ked sa porovanavaju s mladou babou? maju sice pravdu, ze najom je vyhadzovanie penazi, ale ked sa inak neda, nejako zit treba. Treba sa obrnit, takych este bude. Tvoja situacia je proste taka, ze si musela podporovat este aj rodicov, tak nemozes cakat, ze sa osamostatnis tak rychlo. Mnohi chori su na tom este horsie, taki, co si ani pracu hladat nemozu. To je uz o tom, komu bolo co nadelene.
Tak ich daj do obrazu.Ja mám 47 r a veľmi dobre poznám ceny nehnuteľností v Ba a mojom okolí aj inde na SK.Ked nemáš tak budes šetriť, pracovať ako ostatní čo nedostali od rodičov.Nie je norma, že 20 r človek musí mať byt.Necitam všetko...ešte sa môžeš dobre vydať, ísť do zahraničia atď...ja sa zase poslednou dobou čudujem prečo si mladi myslia, že musia mať hneď všetko a očakávajú všetko od rodičov.Dnes je omnoho viac príležitostí mať brigádu, dve práce, ísť mimo krajinu, robiť z domu atď...mať školy, kurzy iné generácie to nemali.
@zuzana76 presne toto vnímam. Mládež sa dnes nevie uskromniť, všetko chcú hneď. My keď sme kúpili prvý byt, pol roka sme spali na zemi. Chladničku a práčku nám kúpili rodičia, ale inak bol náš byt prázdny. Som zvedavá, kolko dnešných mladých by bolo ochotných spať na zemi, kým si nasetria na posteľ. O dovolenke sme mohli akurát tak snívať. My sme na tých 30m2 bývali 9 rokov, už aj s dieťaťom. A aj vďaka uskromneniu na začiatku a šetreniu sme si potom mohli postaviť dom. Nevravím, že sme nemali aj kopu šťastia popritom, lenže ak by sme od začiatku chceli "viac", tak podľa mňa ten dom dnes nemáme.
@zuzana76 presne toto vnímam. Mládež sa dnes nevie uskromniť, všetko chcú hneď. My keď sme kúpili prvý byt, pol roka sme spali na zemi. Chladničku a práčku nám kúpili rodičia, ale inak bol náš byt prázdny. Som zvedavá, kolko dnešných mladých by bolo ochotných spať na zemi, kým si nasetria na posteľ. O dovolenke sme mohli akurát tak snívať. My sme na tých 30m2 bývali 9 rokov, už aj s dieťaťom. A aj vďaka uskromneniu na začiatku a šetreniu sme si potom mohli postaviť dom. Nevravím, že sme nemali aj kopu šťastia popritom, lenže ak by sme od začiatku chceli "viac", tak podľa mňa ten dom dnes nemáme.
@akvi moja reč tiež, tiež prázdny byt, resp nechali sme si niečo zo starého nábytku, čo nám tam nechali. Dnes chcú mladi všetko nové a hneď
@akvi stôl a stoličky sme mali plastové v kuchyni také ako na balkón 😂
@akvi stôl a stoličky sme mali plastové v kuchyni také ako na balkón 😂
@zuzana76 aj my, keď sme prišli do domu sme mali prvé mesiace plastový stôl a stoličky z terasy.Do spálne sme kúpili lacnú posteľ z IKEA, lebo byt sme predali zariadený okrem obývačky nábytku.Tak ako mne hovorila babka, že keď stavali dom nemohla si kúpiť ani tričko a mne to bolo zvláštne teraz mladí nerozumejú nám '"starším" , že aj na to auto, dovolenky, bývanie si treba našetriť, alebo vedieť solar pôžičky.Aj moja dcéra už ma také názory ake je všetko easy a potom povie, že brigáda a tak málo platia veď cesta, obed a dostanem pár eur.Ale permanentku do fitka nech zaplatím ja🤣a rovno dve sebe aj jej, lebo ona šetrí.
@vroni Jasné, ale ja tu hovorím o tom, že bývanie je jednoducho pre mladých ľudí čoraz viac nedostupnejšie.
Príklad z rodiny: dievča ešte na VŠ, rok 2020, 3i zrekonštruovaný byt aj so zahrádkou - 70 000€ (samozrejme, peniaze od rodiny). Tento rok ten istý byt predaný za 200 000€.
@bakafakamaka tak áno na nehnuteľnosti sa dá najlepšie zarobiť.Tak sa uc asertivite tá sa ti vždy bude hodiť nemám na to, lebo som nezdedila, rodičia nemajú ešte ja ich podporujem.Povedz kolegom, že oni v ich veku mohli mať 2 byty a či šetria pre svoje deti a na dôchodok🤪ja sa vôbec o takýchto fin.veciach nerozprávam.Mas 20 r teraz máš študovať iné by bolo, keby máš 40r a nemás nič.Vzdy sú najmúdrejší ti, čo dostali a dobre sa vydali, ozenili, dostali firmu od rodičov.
mam v tom roku rodicov a urcite vedia :DDD Ono skor je tu usmevny nazor ze musis mat pomaly v 18tke vlastnu nehnutelnost..
jednym uchom dnu a druhym von, nemusis...
@bakafakamaka chalupa za 25000? mozno v sne, samozrejme ze maju predstavu, ale mladi nemaju predstavu o tom, kolko byvanie naozaj kedysi stalo sudiac podla cien, kolko si napisala. Mas vseliake moznosti, ktore ma kazda jedna generacia.
@bakafakamaka existuje aj možnosť zobrať spotrebak najlepšie z pss kde to máš na 20 rokov a tým dofinancovat hypotéku a následne to prefinancovať do jednej hypotéky. Keby aj máš tých 20% nasetrenych a nimi dofinancujes hypotéku - to by bola ekonomická samovražda. aj to šetrenie keby aj dva roky setris o koľko sa zvýšia tie ceny za dva roky? Nieje to ľahké ale dá sa kúpiť len treba fakt makať natom..
Niektorí nemajú ani bledomodrú predstavu. Dojala ma veľmi blízka príbuzná, ktorá na mňa hľadela pohoršene, lebo bývam v nájomnom byte. Šetri si, aj my sme si šetrili.🤣🤣🤣 Byt mala družstevný, za komančov NENÁVRATNÁ pôžička, deti žiadne. Ja som samoživiteľka, 3 deti. Ešte dodnes sa váľam od smiechu.
@akvi to stastie bolo podla mna rozmyslanie a uprednostnenie dlhodobejsieho ciela pred kratkodobym (zabava), ved jedine tak sa clovek dostane k nejakemu majetku, ten kto bezhlavo mina, tak nenasetri na nic, ten co spori, investuje s rozumom do nehnutelnosti, pody, ten nestrati, len ziska.
Niektorí nemajú ani bledomodrú predstavu. Dojala ma veľmi blízka príbuzná, ktorá na mňa hľadela pohoršene, lebo bývam v nájomnom byte. Šetri si, aj my sme si šetrili.🤣🤣🤣 Byt mala družstevný, za komančov NENÁVRATNÁ pôžička, deti žiadne. Ja som samoživiteľka, 3 deti. Ešte dodnes sa váľam od smiechu.
@andrea2667 bola vydata?
Stojí presne tak ako stalo aj vtedy, pretože si to musíš prirovnať k príjmu a nie pozerať len na ceny nehnuteľnosti. Moji starí rodičia mali pôžičky na všetko , na obývačku, na práčku lebo vtedy tieto veci čo dnes kúpiš z jedného platu vtedy stáli ich 3 výplaty. A okrem toho mali pôžičku aj na byt ano, vtedy to bolo tak, že rodine prideľovali byty ale museli sa upísat firme na niekoľko desiatok rokov a potom sa dal odkúpiť za zostatkovu cenu ale vzhľadom k ich príjmu to aj tak bolo dosť. Jasné že teraz mladý pozerajú oj kúpili byt za 30 000SK ale keď bol plat 2000 - 3000sk tak to bolo moja dosť
@zuzana76 Nie, ale žila s partnerom.
@andrea2667 tak neviem, ci mohla dostat nejaku vyraznu pozicku, odpisovalo sa za pocet deti, boli to mladomanzelske pozicky, takze ako sama neviem, ci mohla dostat nejaku vyraznejsiu pomoc, este skor nezenatí platili vyssie dane
Stojí presne tak ako stalo aj vtedy, pretože si to musíš prirovnať k príjmu a nie pozerať len na ceny nehnuteľnosti. Moji starí rodičia mali pôžičky na všetko , na obývačku, na práčku lebo vtedy tieto veci čo dnes kúpiš z jedného platu vtedy stáli ich 3 výplaty. A okrem toho mali pôžičku aj na byt ano, vtedy to bolo tak, že rodine prideľovali byty ale museli sa upísat firme na niekoľko desiatok rokov a potom sa dal odkúpiť za zostatkovu cenu ale vzhľadom k ich príjmu to aj tak bolo dosť. Jasné že teraz mladý pozerajú oj kúpili byt za 30 000SK ale keď bol plat 2000 - 3000sk tak to bolo moja dosť
@anonym_0aa54a tak aj teraz by mohli stať 30 tisíc pri 2-3 tisíc eurových platoch… len tak by sa zaprášilo.
@anonym_0aa54a tak aj teraz by mohli stať 30 tisíc pri 2-3 tisíc eurových platoch… len tak by sa zaprášilo.
@anonym_318ecb len pre ilustraciu, 90-te roky - auto stalo 150 000 korun. Liter mlieka 4 koruny, chlieb 7 korun, kilo masa cca 50 korun, rifle 600 korun a topanky cca 1000. este stale sa ti zda, ze to bolo jednoduche? Aj ak by si za byt dala 30 tis., pri plate 4000 korun su tie ostatne polozky riadna pecka, nemyslis?
Chápem, lebo dnes je bývanie vlastne úplne jednoduché, len si zoberieš hypotéku na 200 000 €, nájdeš si dobre platenú prácu, ktorú ti nezožerie inflácia, a s trochou šťastia ju budeš splácať len 30 rokov... a možno ti ešte aj niečo zostane na jedlo. 😊
Staršie generácie to "mali ťažké", jasné. Byt im pridelil podnik alebo obec, štát im ho postavil, úver dostali s 1 % úrokom a keď prišla revolúcia, byty odkúpili za smiešnych pár tisíc korún.
Dnes máš šancu... ak sa tak narodiš.
Byty už nikto neprideľuje. Trh rozhoduje. Takže si môžeš slobodne vybrať – buď bývaš s rodičmi, prenajímaš si 2-izbák za minimálne 600 €, alebo si dáš na krk hypotéku, ktorú ti schvália len ak máš platy minimálne za dvoch.
Ale hej, podľa niektorých si za to môžeme sami – veď "oni tiež začínali s holými rukami".
Rozdiel je len v tom, že im niekto tie ruky podal.
Takže prepáčte, ale realita je taká, že staršie generácie mali bývanie dostupnejšie. A nie, nie je to závidenie. Je to obyčajné pomenovanie faktov.
@anonym_33202f ak myslis starsiu generaciu ludi, co maju 65 a viac, tak ti mozno, ja neviem, bola som decko. Ale generacia narodena v 70. ci 80. rokoch ziaden podnikovy byt za babku nedostala. Pekne hypoteku a uroky sialene .. doteraz maem vacsie urojy ako splatku..
Ale poviem ti jedno.. v roku 2000 nasi zvazovali kupu domu, mali vtedy 47 a 52, poslesna sanca, ako sa wste k hypoteke dostat vzhladom na vek, aby to este vedeli relativne splacat, nakoniec sa rozhodli to nebrat a ostali sme v 3izbaku, lebo zistili, ze by to financne nedali.
@andrea2667 tak neviem, ci mohla dostat nejaku vyraznu pozicku, odpisovalo sa za pocet deti, boli to mladomanzelske pozicky, takze ako sama neviem, ci mohla dostat nejaku vyraznejsiu pomoc, este skor nezenatí platili vyssie dane
@zuzana76 Nenávratné pôžičky dával zamestnávateľ za podpísanie povinného odpracovania rokov. Geniálne pre tých, ktorí aj tak nikam nechceli odísť zo svojej stoličky.
@anonym_318ecb len pre ilustraciu, 90-te roky - auto stalo 150 000 korun. Liter mlieka 4 koruny, chlieb 7 korun, kilo masa cca 50 korun, rifle 600 korun a topanky cca 1000. este stale sa ti zda, ze to bolo jednoduche? Aj ak by si za byt dala 30 tis., pri plate 4000 korun su tie ostatne polozky riadna pecka, nemyslis?
@akvi presne tak, v porovnaní s dneškom su mnohé veci lacnejšie, bývanie asi vyjde drahšie, ale to najmä preto, že dnes sa stavia z exkluzivnejsich materiálov. Za komancov bolo umakartove jadro a gumolin v každom byte. V tých úplne najstarších aj parkety drevené, ale potom sa začalo už výraznejšie šetriť a dávali všade len gumolin. Aj dnes, kto chce postaví za lacno. Niekde na dedine, samote atd… sa da kúpiť pozemok aj za 30 000 eur, montovaný malý dom, alebo kontajnerový dom aj za 60000 a človek byva.
@zuzana76 Nenávratné pôžičky dával zamestnávateľ za podpísanie povinného odpracovania rokov. Geniálne pre tých, ktorí aj tak nikam nechceli odísť zo svojej stoličky.
@andrea2667 netuším, nasi dostali len mladomanželsku a za každé dieta im niečo odpísali.

@bakafakamaka, čo má tvoj príklad s "mladými"? Baba sa narodila do dobre situovanej rodiny, tak dostala byt. To vždy bolo a bude. Ale pre "bežných smrteľníkov" vždy bol s aj bude začiatok ťažký. Pred 30 rokmi, dnes a aj o tridsať rokov. A vždy to budú mať najjednoduchšie to, ktorým rodičia vymetu vopred cestičku. V každej generácii. Ale nebude to mať kvôli nim jednoduchšie celá generácia. V tom najlepsom prípade ti o tridsať rokov budú vysvetľovať tvoje deti, ako to oni majú oveľa ťažšie, než si to mala ty. 😉