Mal by ma partner financovať počas RD?
Ahojte, chcem sa informovat ako to funguje u vas v domactnostiach. Zijem s druhom v jeho dome z rodicovskeho prispevku miniem veci pre dcerku, ako plienky atd. Partner kupuje nakupy. Mal by mi partner davat peniaze navyse? Partner ma vydavky do domu avsak manzelia nie sme. Dakujem
@saskia_98 ja sa nechcem hrat na chuderku, lebo skôr ja som ta vybusna, on je flegma. Ale nanho proste musis kricat, lebo je ignorant. Viem, moja chyba, ze sa neviem ovladat. Tiez nie som dokonalá a robím chyby. My mame uplne odlisne povahy a to sa bije. Ale s tymi peniazmi ma uz pekne nasiera, tak len chcem vedieť ci chcem veľa alebo nie. Musim ho presviedcat ist niekde na vylet,teda pobyt lebo na to nemá prachy ako povie. Ale s kamarátmi na vylety ma. A na svoje konicky. Sa ma pýtal ze co na vianoce, tak mu vravim, ze potrebujem novy mobil, lebo tento uz ide na doraz akebo by som potrebovala novu lyziarsku bundu a nohavice, bo uz mam 10rocne. Samozrejme nechcem nic moc znackove, nieco za normalnu cenu v oboch prípadoch. Tak na mňa kukol, ze ci som normálna. Tak ja neviem, asi mam fakt prehnane požiadavky.
@natycaga Neviem kolko krat alebo kolko zien ti musi povedat, napisat, aby si to konecne pochopila - nie, nemas prehnane poziadavky! Mozno keby si od neho chcela, aby ti kupil desiate zimne topanky v poradi, lebo tych devat je v pohode, len ta uz ´omrzeli´, tak to by bola prehnane. Ale toto.. ako to vy mate doma financne podelene a aky pristup ma tvoj muz/partner - je uplne mimo! Vsak ked mas zit zo svojich uspor, resp. uz nemas ani z akych, tak chod do prace a on nech ide na MD/RD. Ked sa s nim inak neda..
@natycaga aj ja som temperamentna a dominantna a moj muz totalna flegma ale nikdy mi nepovedal nemozes, nedam ti. Moj sa ma pytal co chces na vianoce, vravim nic, vsetko si kupim sama (z jeho vyplaty kedze moja sa odklada). V lete som zahlasila treba mi novy mobil, ok ber si na paušal. Mojmu keby poviem kup mi na vianoce mobil a veci na lyzovacku skace meter 5 ze vie co ma kupit a nemusi vymyslat hluposti. Ale ako som povedala. Ked je skupy, neni o com. Moj ked bol naposledy doma kupil mi strieborne nausnice. Prisiel domov s tym, ze siel som okolo zlatnictva a tie sa mu zapacili. Nestali vela, mozno 20€ ale ten pocit, kupil som ti lebo som myslel na teba a lubim ta je na nezaplatenie. Neviem. Skus pokecat s tvojim. Spis zoznam kolko love ti vlastne treba a keby povedal ze nema, povedala by som ze ho das na sud a sud urci vyzivne na dieta aj na teba, kedze je zgrlos. A ver tomu ze to by platit nechcel, kedze mate mat rovnake podmienky na zivot. Ja by som sla uz normalne na drzovku na neho, ked sa inac neda.
Mam kamarata ktory tak plati. Tiez bol skupy a jeho priatelka ho dala na sud, ona kedze ma len rodicak 240€ tak, na dieta mlady 150€ a na nu 200€. Jednoducho nechcel dat kym boli spolu, tak teraz musi cvakat lebo sud určil.
@zuzka102 on mi povie, ze ked budem zarábať viac ako on..
Cize 2000 e... Mam ist do roboty a on pojde na rd. Podla neho ked všetko poplati, nezostane mu vela. Samozrejme poplati okrem mna. Svoje si platim ja ako som uz hore spomínala. Dietatu prvy a drihy kocik z bazara, odrazadlo po kamosovi a atosedacka od kolegu za lacnejšie... A pritom zataba dobre a ma jedno jedine dieta...
@natycaga Nezostane mu vela znamena kolko? Ked ma taky pristup aky ma, tak mu isto zostane dost.. A vies hadam kolko zarobi a zhruba ake vydavky na ake polozky (strava, benzin, drogeria, ine, atd.) ma.. Ked sa s nim neda podobrotky, isla by som pozlotky - t.j. sudnou cestou ziadat. Alebo teda dat dieta do jasli/skolky a ty chod do prace. Ake malé mate dieta? A kolko teda ma on rokov?
@natycaga, presne v tom je rozdiel. Ty MUSÍŠ byť sebestacna, lebo by si inak umrela od hladu. Takže čo ti iné zostáva. Väčšina z nás sa ti snaží vysvetliť, že sme sebestacna, lebo také byť CHCEME. Keby sme nechceli, resp. nemohli, mame partnera (ci už manžela alebo nemanzela), ktory cíti finančnú zodpovednosť za rodinu a postaral by sa (a naopak, pochopiteľne). O tom partnerstvo je - že je nám spolu lepšie ako každému zvlášť (to by malo platiť AJ finančne, takže tvrdenie, že nám je INAK fajn nie je argument). Ty nemáš partnera, máš len spolubývajúceho, ktorému slúžis a občas zahrejes posteľ. Ak ti takáto úloha stačí, je to tvoja vec. Ale nie je to nič zavidenia ani nasledovania hodne. A tiež to naznačuje, že tie tituly, ktoré sa tu tomu tvojmu pánovi úžasnému dostali, sú viac než oprávnené.
@arcticcode ak maju dedkovci na ucte sto tacov, to bude radost dedit. 😁
Zartujem. Nech si ich uziju. Ved mladost stravili v povojnovom state. Ziaden med lizat.
@evittam o com pisete? Fakt nechápem. Ved ked sponzoruje domácnosť, robi nákupy, plati najom a energie, mam si ešte pýtať na kadernicku, telefon, kavu??? Mne je to divné. A jemu by bolo tiež. Teraz som si pytala prvýkrát za telefón a benzin tak na mna kzkal ako puk. Ako dal mi, ale bola vidieť ta neochota. Ja sa fakt normálne pýtam ako to ma správne fungovat.... Ani moj ex mi v živote neukazal svoj ucet, nedal kartu do ruky... Ani nic. Záleží akeho chlapa mas. Ja som mala zrovna takych co mi o financiach nikdy nechceli hovoriť, to bolo vzdy tajomstvo...
@natycaga ty stále nechápeš ako by to malo fungovať? Predstav si, že jeho bolí zub a nemá prachy na zubára. Predstav si, že zarobíš ty 2000 e. Nedáš mu na zubára? Necháš ho s hnisavým zubom s pokojným svedomím? Nikto, kto má trocha súdnosti a svedomia by svojho blízkeho, partnera, rodiča svojho dieťaťa nenechal v takejto sračke. Ja verím, že ty by si mu tie peniaze dala, aby sa mu uľavilo. Takto má vyzerať zdravý vzťah, ale ten váš je založený na pochybných základoch, tvoj chlap nemá ľudské cítenie.
@0silvia0 nechcem sa opakovať, ale on povie, ze všetko plati do domácnosti aj synovi vacsie veci aj plienky tak co ešte chcem. Ze si nevazim co mam. V princípe ma pravdu. Kamoska ma 2 deti, je na rd a muz jej dava 50 euro a vyžaduje každý deň navarene... Tak su aj ovela horší.
Ale ďakujem, myslím, ze si to vystihla.
@natycaga ja som čítala, že platí všetko do domácnosti. Ale to, že žena je počas rodičovskej dovolenky poberateľkou len rodičovského príspevku hádam vedia všetci muži, ktorí si zakladajú rodiny, nie? Tak vedel, do čoho ide. Tak si daj ošetriť zub z rodičovského príspevku, čo iné sa ti dá poradiť, keďže sa stále utešuješ, ako sa máš vlastne dobre v porovnaní s kamoškou? Jasné, z 50 euro kamoška navarí mesačne pre štyroch, to je hádam čarodejnica 🤒
@natycaga, uff, tak to poviem po lopate. Mali by ste obaja vedieť, že domácnosť vás stoji sumu x, povedzme 1000 €. Suma je len tak strelená, nie reálna. Patria do nej výdavky na stravu, byt (nie hypotéka, ak byť patrí len jednému z vás), dieťa, drogéria, oblečenie, bežna údržbu a auto, ak ho používate obidvaja. Muž zarobí napríklad 2000€, ty máš rodičak 200. Každý dáte polovicu príjmu do spoločnej kasy, mate 1000 na réžiu a 100 na rezervu. Svoje koníčky, darčeky a individuálne výdavky si hradíte zo svojho. To je spravodlivé delenie, ako by to fungovať malo. Ak je muž veľkorysý, pošle ti aj 400 zo svojho "vreckového", aby ste mali rovnako (pri tvojom nehrozí, to je len ako informácia)
@0silvia0 ja len konstatujem ako to maju ini. Neobhajujem sa, iba píšem jak to je. V podstate ma serie, ze som si minula všetky svoje úspory a zbytočne. Ale zas, z neho by sa ťažko tahalo na moje veci... Ja sa naozaj pýtam ako to ma fakt fungovať. Tak všeobecne. Ze komplet všetky výdavky vam platí muz?? To fakt?
@natycaga aké komplet výdavky platí muž? Čo sú to moje výdavky? Moja posilka 20 euro mesačne? Či kaderníčka raz za štvrťrok? Či moje nové nohavičky? Nechápem... U nás vždy platila spoločná kasa. Máme jeden účet a na ten účet chodia obe naše výplaty. Keď som bola na RD, tak rodičák. Ku spoločnému účtu máme obaja bankomatové karty. Z tejto jednej kopy sa platí všetko. My sme nikdy neriešili, kto koľko do tej kopy dával, muž zarobí 3x viac ako ja, ale ja sa starám o NAŠE spoločné deti, o našu domácnosť, o nás všetkých. Od začiatku sme obaja nastavení na slovo NAŠE a mne je to prirodzené. Veď tým, že sme sa zobrali, vytvorili rodinu, domácnosť, tvoríme jednu bunku. To sa máme vydeľovať? To mu mám ja potom účtovať za pranie, upratovanie? Toto je na čo dobré?
@salonka34 sme manzelia a peniaze, ktore obaja zarobime, su NASE, spolocne. Nik ma "nefinancuje", obaja sa spolu starame o nasu rodinu a vzajomne samych seba....
@natycaga Už ti to tu bolo niekoľko krát napísané. Keď to chces polopate - áno, pocas RD platí všetko muž, aj moje vydavky (oblečenie, obuv, kaderníčka, fitko, zubár, lieky, atď ). Samozrejme nerozhadzujem, že by som si kúpila zimne čižmy za 300€ alebo že by som chodila každý mesiac ku kadernícke. Z "vreckového" (cca 100-200€/mes. - tak sme si to nastavili), kt. máme každý na svojom účte, si platíme len vzájomné darčeky (na Vianoce, narodeniny) a väčšie investície na autá (ročná prehliadka, výmena kolies ap., nie benzín) - keďže každý má už dlhší čas vlastne auto. Inak je všetko platené zo spoločného účtu (i keď sú to 2 previazané účty s dispoz. právami, lebo v dnešnej dobe banky nechcú vytvoriť 1 účet s 2 rovnocennými majiteľmi), kde pravdaže počas RD prispieva muž neporovnateľne vyššou sumou v porovnaní s RP. Môj muž tiež zo začiatku mi chcel dávať počas RD len peniaze nevyhnutné na domácnosť, no som ho rýchlo zrušila, urobila cirkus, a pochopil. Posiela tak ako som písala vcera v jednom z príspevkov. Či by to tak bolo aj keby sme neboli manželia, ale len partneri, neviem, no v manželstve je BSM, tak ake moje - tvoje. A ak tvoj drahy platí 'všetko' a ešte sa tým chváli, ako je možné, že si za 2 roky minula každý mesiac RP aj všetky svoje úspory?? Na čo konkrétne to bolo minute? Dosť pochybujem, že by si si za to každý mesiac kupovala handry, kabelky ap. a v takých sumách.
@zuzka102 ja si nekupujem značkové veci. A dokonca aj zimnu bundu som si kupila vo vypredaji. Tak hradila som si všetko svoje. Auto, poistky, telefón, oblecenie, kozmetika, kadernicka kava, topanky, sem tam masaz bo ma boli krk, malemu oblecko, sem tam nakup potraviny... Tak a minulo sa. Teraz ked od neho pytam nejaku stovku, vze za mobil, benzin alebo vyšetrenie tak na mna kuka, ze co chcem... Ved dobre, debatujeme, tak rozvijam temu. Ved kto nechce, nemusí reagovať.
@natycaga ano mas pytat aj na kadernicku aj topanky, aj malovatka aj vsetko. Ja chodim kazdy mesiac na vlasy, mihalnice, nechty. Toto je zaklad od ktoreho ja neupustim. Muz to vie a sam ma na to posiela, lebo si zvykol že chodim. Ked mi treba nove topanky, kupim si. Minule sa ma pytal ci mi netreba novu vetrovku na zimu, vravim ze nie, ze mam. Asi 2 tyzdne na to sa mi jedna zapacila, som mu poslala fotku, ze ci pekna a mi vravi hej kup si. Nakupy robim sama a aj vsetko platim ja (on nema prehlad kde kolko love idu a čo všetko treba vlastne platiť). Čiže kasu držim ja. Jedine čo s nim konzultujem je, ked ideme niekam. Alebo ide vyberat peniaze z bankomatu, tak sa pyta kolko moze vybrat (naraz vybera 100-300€ preto sa pyta). A to on zarobi 4-5 krat viac jak ja mam s rodičakom a nedovolil si povedat ani slovo ze na co tolko minam... Tak jak jemu ked kupujem topanky na zimu za 100€ ta tak aj sebe topanky za 100€ ked chcem. Ziadne ja zarabam viac ja si kupim drahsie alebo co...
@natycaga nespozorovala som z tvojich reakcií, či s ním vlastne chceš byť. Píšeš, že v ostatnom je ok. Ale neviem si predstaviť, ako sa dá fungovať s takýmto neempatickým človekom. Vyhovuje ti vlastne vaše spolužitie celkovo? Dajme tomu, že raz sa vrátiš do práce a budeš mať vlastné peniaze ako predtým, budete si žiť opäť každý ten svoj finančný komfort, ale čo to ostané? Láska, úcta, city?
@natycaga Tak ste si to zle nastavili už na začiatku, bohuzial. Nemala si to dovoliť, aby to bolo takto ako píšeš, že to máte. Aj chápem, že zrazu sa pankovi nechce ukrajovať zo 'svojich' financií, keď doteraz nemusel a ty si to zjavne akceptovala. Ty si musíš premyslieť ako chces žiť ďalej. Ja by som takého drzgrosa a neempatickeho človeka poslala kade ľahšie.

@natycaga akoze co je vela to je vela setrit si este aj na dietati .. Jasne zlatokopky 😂😂😂 kazda ktora ma normalneho manzela ktory sa stara o rodinu je asi zlatokopka.. Fuuu mozes manzelovi povedat ze nech je rad ze ma doma teba a nie mna lebo bud by lietal s holubami alebo by ho pohrebaci brali. Neznasam take typy jak je ten tvoj. Ja som pan, lebo zarabam, ja mozem vsetko. Keby na to nemal, ok. Ale ked ma, inac by musel kmitat pri mojej povahe..