icon

Mala by som sa ospravedlniť?

21. mar 2023

Čo si o nasledovnej situácii myslíte? Mala by som sa ospravedlniť? Mám dieťa trojročné. Moja povedzme skoro rodina má dieťa cca 10 rokov staré. Ja vediem k zdravému životnému štýlu, stravovaniu, nejdem si moc sladkosti snažím a sa zdravo variť. Taká bio matka som 😂 ale nie, snažím sa len u dieťaťa vypestovať zdravé návyky. Nejdem cestou zákazov, ale skôr sa snažím viesť k zdravému jedlu prirodzene. Dáme si aj sladkosť, to sa nebudem tváriť že nie, nechcem zas vyvolať PPP, ale s mierou, nikdy nie za odmenu a keď už tak skôr domáci koláčik ako nejaké sladkosti z obchodu. Úplne sa nevyhýbam ani tým, ale ako píšem, snažím sa to obmedziť a je to výnimočne. Tá osoba o ktorej je reč má dieťa, ktoré vedie úplne opačnou cestou a až sa mi na to zle pozerá. Samé nezdravé jedlá, sladkosti, slanosti, pohyb nula bodov, počítač a dieťa viete si predstaviť ako vyzerá. A ona mi začala nakladať, že moje dieťa je vychrtlé a nebude mať nič so života keď bude jesť tak ako ja, že detstvo bude mať úplne v prdeli. Jej dokonca vadí aj to, že vie moje dieťa napočítat do 50, že v jeho veku má mat iné problémy a to ho budú učiť v škole atď ..Tých poznámok bolo už dosť, skrátka pohár pretiekol, tak som jej povedala v návale emócií, že nemá pravdu a moje dieťa bude mať krásny život a aspoň zdravý vzťah s jedlom narozdiel od tej jej, ktoré dostane do vienka akurát tak obezitu a problémy so srdcom a klbami. Teraz má to strašné mrzi, aj keď je to pravda nechcela som to tak povedať ale už som mala toho jej vyryvania dosť

Strana
z2
kristinapetronela
21. mar 2023

Ak ich poznáš a naozaj je to tak ,že sedí za počítačom a nemá nejakú chorobu ( napríklad cukrovku ),ze z nej by mala obezitu tak si dobre povedala keď sa do teba stará

veselo_neveselo
21. mar 2023

By ste sa mali ospravedlnit navzajom, ze ste si kecali do vychovy. Ospravedlnila by som sa za podanie toho nazoru, ale nie za svoj nazor - vies, co myslim.

lvulik
21. mar 2023

Ja len, ze trochu pokory by nezaskodilo aj tebe... Tak sebavedome tvrdiť a niekomu vykričať, ze tvoje dieťa bude mať zdravý vzťah s jedlom... Nekric hop.. Tieto problémy zvyknú mať práveže skôr deti takto premotivovanych matiek - aj ked sa snazis textom presvedčiť, ze nie... Neprajem samozrejme, ale trochu by to chcelo ubrať aj z tvojej strany a áno, ospravedlnit sa je na mieste...

mogaa
21. mar 2023

Ona sa nemala starať o stravu tvojho dieťaťa , ta zase o stravu jej dieťaťa.....môžeš jej len povedať že v tomto sa nezhodnete, ale to je všetko...každý má nárok na vlastný názor aj čo sa týka stravovania detí a zodpovednosť za vlastné deti....okolie do toho nemá čo hovoriť....

mogaa
21. mar 2023

Inak malá rada, občas dopraj dieťaťu aj to nezdravé sladké, lebo ak sa ti dostane do škôlky alebo mu niekto ponúkne cukrík, nevezme si jeden alebo zje koľko uvidí...ale na to prídeš sama......

syslik81
21. mar 2023

obe ste spravili chybu a obe by ste sa mali jedna druhej ospravedlnit .. iked ty si bola vyprovokovana kym ona drza.. kazdopadne kedze ta to mrzi ospravedlnila by som sa stylom,ze ta mrzi ze ste si obe vytkli vychovu a vies ze kazda pre dieta robite najlepsie ako viete a ze ta mrzi ze si vybuchla,a do buducnosti radsej nebudete riesit jedna druhu a len cas ukaze kt dieta co dostane do buducnosti ... a tym by to pre mna haslo .. ak by nabuduce zas zacala hned na zaciatku stopnut s tym ze na tu temu sa uz bavit nechces a hotovo

katkami123
21. mar 2023

No akcia (ona) vyvolala reakciu (ty)…. 😀

zmrzlinka2021
21. mar 2023

@lvulik problémy máme z toho, že sladkosti boli odmenou. Slovensko je jedna z najobeznejsich krajín Európy s veľmi veľa chorými ľuďmi. Väčšina žien má problém s emocnym jedenim

domkakvet
21. mar 2023

Zalezi aj na tom aky mate spolu vztah, ale ospravedlnenie nebyva na skodu.

autor
21. mar 2023

@lvulik ja chápem ako to myslíš, ale ja naozaj nie som žiadny extrém. Nesnažím sa o tom přesvědčit len textom. Podľa mňa to, že nemáme smažené, knedlíky a neviem čo každý deň ale napríklad len raz týždenne a ostatné dni niečo ľahšie a že preferujem domáce sladké od kupovaného nie je nejaká premotivovanost. Mas pravdu, pokoru som nemala. Ale mne to v tom momente prislo strašne ľúto. To dieťa nie je vedené absolútne k pohybu, jedávajú samé pizze mekáče a keď už varené, tak nejakú slovenskú klasiku čiže nič zdravé. Nemá skade vedieť, že to nie je správne, verím, že vďaka svojej váhe už zažil aj nejaké posmešky. Asi to urobím tak ako napísala baba vyššie. Ospravedlnim sa, ale nie tak že som to tak nemyslela.

mamutka
21. mar 2023

Keby mi nejaká “furt žerem bordel” osoba začala drzo nakladať, preto že sa spravujeme normálne, zdravo, kol dokola, tak by mi asi tiež rupli nervy, kašli na to. A že dieťa počíta? Môj vedel v škôlke narátať do tisíc, lebo ho to bavilo, sám to riešil, ešte aby mi nejaká žena nadávala do premotivovanych za to, nech ide niekam. Niektorí ľudia svoje deti naozaj kŕmia bordelom, tie sú tučné a áno, ničí im to zdravie. Moje deti pojedia kadečo, stále sú chudé, tak už neviem čo niektoré ženy do deti nadžgaju, že sú obézne. Pokiaľ za tym nie je diagnóza a lieky, čo väčšinou nie je, tak je to ozaj zvláštne. Možno sa dotyčná zamyslí a konečne urobí niečo pre zdravie svojho dieťaťa. Alebo nech si rozmyslí nabudúce, či bude do ľudí sprosto rýpať, asi potrebovala určiť hranice.

autor
21. mar 2023

@mogaa čítate s porozumením? Kde konkrétně som napísala, že dieťaťu nedoprajem obyčajne sladkosti?

lvulik
21. mar 2023

@zmrzlinka2021 ja vsak hovorím o niečom inom. Obezita je problém a aj dôsledok toho, co si napísala. Poruchy príjmu potravy vsak neznamenaju iba obezitu a emocne prejednanie sa a nesúvisí to s výchovou xy rokov dozadu... Okrem xy problémov a psychických spustacov za to môžu niekedy aj rodičia prilisnou kontrolou stravy svojich detí a spominanou premotivovanostou. To uz je druhy hraničný extrém, na ktorý som poukázala.

autor
21. mar 2023

@mamutka vies tvoje majú asi pohyb, preto môžu zjesť čo chcú. Keď niekto celý deň sedí za počítačom priberie aj zo vzduchu a tvárime sa, že má spomalený metabolizmus (čo v tomto prípade nemá, boli na endokrinologii a potvrdili im, že je len vypaseny)

katkami123
21. mar 2023

A to jej dieťa? Opýtam sa priamo, je tučné? Či normálne a len sa nezdravo stravuje?

katkami123
21. mar 2023

@zmrzlinka2021
Tak to si asi nežila v Anglicku alebo takom Nemecku. Tu my mame modelky. Tam mladé baby v puberte majú veľkosti XXL

lindous
21. mar 2023

Ak sa ona do teba pustila a ty si na to zareagovala, asi by som to neriešila... ale to že tu rozoberáš ich životný štýl nie úplne pekným spôsobom (áno, viem, že anonymne, ale aj tak), zo seba robíš chrumkavú a na ňu nakladáš, pričom chceš asi počuť, že ty si tá čo to robí dobre, to by na ospravedlnenie aj bolo...prepáč, ale takto tvoj príspevok na mňa proste pôsobí a nie že ťa to úprimne mrzí..

autor
21. mar 2023

@lvulik ja sa snažím aby moje dieťa malo zdravý vzťah s jedlom a preto nič nezakazujem, len sa snažím motivovať. Načítala som si veľa odbornej literatúry aby som správne s dieťaťom na túto tému pracovala. Ale tak povedzme si narovinu, každý rodič dieťaťu predá nejaky nefunkčný vzorec nech sa snaží ako chce. Ale v tejto strave sa fakt snažím pristupovať rozumne, pretože viem, že je to citlivé

autor
21. mar 2023

@lindous uznávam, že som to trošku prehnala s tým opisom. Bohužiaľ, mne je toho decka fakt ľúto a nemám na túto tému pekného slova. Mňa ani tak nemrzí to, že som povedala v podstate pravdu bez servítky, ale to, že som to povedať nemusela lebo je to každého vec aj keď s tým nesúhlasím

merrysa
21. mar 2023

Ved nech si kazdy robi ako uzna za vhodne- toto pouzivam, ked dostavam nevyziadane rady. Mna hlavne udivuje, ze zeny maju chut sa stale o niecom naťahovať..

lvulik
21. mar 2023

Ja rozumiem autorka a netvrdím, ze to tak u teba bude, len ta formulácia vyznela dosť nešťastne a trochu tej pokory musí človek v sebe mat aj ked sa snaží byť dokonalý, perfektný... 🙂 A nesúdit druhych... Nikdy nevieš ako sa nám to môže vrátiť späť..
A to ze ty sa snazis u dieťaťa vychovať zdravý vzťah K JEDLU neznamená, ze to docielis.. Proste snaž sa byt menej upata, trochu ubrať.. Pretože ja verím tomu, ze ako cítiť tu tvoju prehnanú snahu o dokonalosť, pestovanie zdravého vzťahu k jedlu, moze mat na dieťa opačný efekt... A tu upatost a snahu o dokonalosť z teba jednoducho cítiť...

elia9
21. mar 2023

Ona by sa mala ospravedlniť tebe..nie som žiadna bio matka milujeme aj sladkosti aj všetky tie nezdravé veci, ale máš môj obdiv a ona neskutočne nepekne rýpala, dobre si jej povedala..vyprovokovala ťa k tomu..

elia9
21. mar 2023

A ešte som chcela napísať, že mi príde aj ako veľmi závistlivá osoba a asi nemôže prekusnúť to, že tvoje dieťa je také šikovné a ešte aj dobre vyzerá..možno by aj ona chcela také dieťa, ale uvedomuje si, že to zašlo ďaleko.. nezdravé stravovacie návyky, atď..

akje
21. mar 2023

@autorka Tvoja kamaratka ma problem s tym, ako sa stravuje tvoje dieta a ty mas problem s tym, ako sa stravuje zas to jej.

Obe si vycitate to iste. Tak, ako teba trapi, ze je jej syn podla tvojich vypaseny, tak ju trapi, ze tvoje dieta prichadza o zivot plny chuti..

Starajte sa kazda o zaludok svojho dietata, dohodnite sa, ze tuto temu uz rozoberat nebudete, lebo sa v nej jednoducho nezhodnete a hotovo.

kukulienka999
21. mar 2023

Mne to príde, že tým jedlom sa to len celé zaklincovalo a viac ti vadia vlastne všetky mozme veci okolo toho… pozri so stravou..ona má 10 ročne dieťa a ty 3 ročne. Ona si týmto “zdravým”základom už prešla. Nevies, kde budeš o 7 rokov a ako sa ti bude stravovať tvoj syn, ja mam 3 bratov a ver mi, keď mali na vyber vyprážaný rezeň alebo dusenú zeleninu vybrali si šnicel 😁 a mamka nás tiež viedla k zdravému jedlu od mala, takze to s tým nemá nič spoločne… samozrejme, že deti jedia, čo sa doma pripravuje ale naši chlapci, moji bratia mali celé dni hlavu v chladničke a vyjedali šunku, salamy, syry vajíčka atď o sladkostiach ani nehovorím teraz sú z nich dospeli ľudí a netrpí nikto z nich obezitou

sense
21. mar 2023

Obe ste trochu prehnali ale nabudúce pri tejto téme povedz ze sa nezhodnete à každá mate svoj názor a odboc od témy. Inak keď mala moka 3 roky sladkosti ani neľúbila, keď si jej dala na výber cukríky alebo papriku vybrala si papriku... obsediet neobsedela... Teraz ma 10 r a ľúbi aj sladkosti aj pizzu, občas je aj mekac a keby ju občas trochu nekocirujem tiež by bola schopná pre sedieť deň pri telefóne.
Rovnako som mala kamarátku ako ty resp mam... A tiež bola presne ako ty teraz majú jej deti 9 a 7rokov à tiež už upustila od extrému lebo keď sa jej deti dostali náhodou na nejakej party k niečomu "nezdravému" a mimo dohľadu matky, vždy sa s prepáčením dozrali až tak ze im bývalo zle, a nevraviac o cirkuse co vždy robili keď im dovolila 10min telku alebo počítač. Tak uz upustila od "extrému". Ono žiaden extrem nie je dobrý

minsi
21. mar 2023

Ja mám z teba pocit, že si chces dokázať, ako super stravujes svoje dieťa a mala by si z teba brat pomaly príklad 😅tvoje vyjadrovanie, že na endokrinologii potvrdili,že je vypaseny- no otras, fakt. Za mňa, ja nechápem stravovanie ani jednej z vás, som zástancom,že sa má jesť normálne všetko a nie kontrolovať celý jedálniček do najmenšieho detailu.
A myslím,že by ste sa mali ospravedlniť obe navzájom,ak to myslíte úprimne.

mikadooo
21. mar 2023

Vieš čo, tým, že ona sa stará do tvojho dieťaťa a pchá nos do toho, do čoho ju NIČ, plus nevyžiadané rady, dobre si jej povedala. Ja by som možno aj horšie, keď by mi pohár pretiekol. A nie, neospravedlnila by som sa. Veď len si jej dala ochutnať z jej vlastnej medicíny...

elmivelmi
21. mar 2023

Tak mas pravdu,inak fajn ze ju takto vedies od mala,kamaratka mozno aj ziarli nie?Ze ty si to dokazala,ona nie.

danica2711
21. mar 2023

nevidím dôvod na nejaké veľké ospravedlňovanie, bolo to "aký požičaj, taký vráť" a začala to ona. Ja som sa tiež snažila svoje deti stravovať zdravo, podobným štýlom ako ty, žiadny extrém, ale vštepiť im nejaké základy zdravého stravovania. A tiež som počúvala hlúpe reči a občas som reagovala aj tvrdo, občas sa nejakí aj urazili...no a čo? Môj syn mal na základke oproti škole taký malý obchodík, všetci sa tam dopchávali po školskom obede, väčšina si kupovala sladkosti, môj syn 2 rožky a 4 paradajky a nemyslí si, mal v prdeli detstvo, jemu to chutilo...Stravuj svoje dieťa naďalej tak ako to robíš, len mu tým prospeješ

Strana
z2