Mala by som sa postarať o dcéru svojej kamarátky?
No takto... Moja známa ma požiadala, aby som sa jej nejaký čas starala o dcéru. Dievča má 14, s mojou dcérou sú najlepšie kamarátky. Dlhé roky bývame na jednom sídlisku. S jej rodinou sa poznáme, aj s otcom dievčaťa. Ide o to, že sa pred pár mesiacmi rozviedli a dlho sa nevedeli dohodnúť čo sa bytu týka. Vlastne to stále riešia. Byt je totiž spoločný a ex sa zaťal, že tam ostane. Známa s ním samozrejme žiť pod jednou strechou nechce. Majú ešte mladšieho syna. Známa sa teda rozhodla, že s ním odíde k rodičom do iného mesta. No len ešte je tu jej dcéra. Chodí tu do školy, má tu podanú prihlášku na strednú. Má tu kamarátov. A s otcom ostať nechce za žiadnu cenu, keďže majú otrasný vzťah. Známa teda netuší čo robiť. S ex neostane v žiadnom prípade, ale kým sa to celé vyrieši bude to trvať. Dievča nechce ísť s mamou k babke, ale nechce bývať ani s otcom. A tak teda došlo k návrhu, že by ostala dočasne u nás... Niekoľko dní, týždňov? To nikto nevie. Chodila by k mame na víkendy. Plus známa sa ponúkla, že bude za ňu platiť nejaké výdavky (samozrejme, aby ste si nemysleli, že pozerám hneď na peniaze, navrhla to ona sama). Mužovi to je jedno, chodí na služobky. Chcem pomôcť aj kamarátke aj dievčaťu, lebo obe poznám 10 rokov a viem, že aj mojej dcére by ublížilo keby prišla o najlepšiu kamarátku. Navyše u nás dievča beztak trávi veľa času a beriem ju pomaly ako vlastnú. No predsa... Neviem či sa dokážem starať o niekoľko týždňov o tri deti...
@tilly dievca mozno vypadne z toxickeho prostredia, avsak naozaj nevnimas rizika? Ak sa dievca dostane pod vplyv nejakej partie alebo nejakeho grazlika, uz bude neskoro. Naozaj je pre dievca teraz najdolezitejsie zazemie, ktore mu cudzia rodina nedokaze dat, kedze kazdy to berie iba ako pomoc na chvilku, aj ked nikto netusi aku dlhu.
@darmasiswa jasne, že vidím tých milion rizík. A práve možno normálna rodina jej dá väčšiu podporu, ako otec, s ktorým má zlý vzťah alebo zničená mama, ktorá ju zoberie z jej prostredia. To mne príde, ako väčšie riziko a zlo pre dievča.
Ja by som to na autorkinom mieste skúsila s tým, že by som rátala s tým, že to nebude jednoduché a že budem musieť dievčatá strážiť a matka bude musieť rátať s tým, že ak to bude pre dievča alebo mňa príliš, bude musieť dievča zabezpečiť inak...
Ale záležalo by aj na tom, aký vzťah mám ja s tým dievčaťom. Či budem schopná jej robiť druhú mamu
Minuly rok tu bola diskusia a za mna velmi dobra a prinosna na temu, ze pani si domov nastahovala synovu frajerku. Priestorovo problem nebol, ze ju poznali, mile dievca, vsetko v poriadku. Do okamihu, kym sa tam nenastahovala a prestala sa pretvarovat. Nic neurobila doma, bola tam ako v hoteli, vsetko jej tato rodina platila, byvanie, jedlo, pranie, reziu, na nic neprispela ani jeden cent a brala to ako samozrejmost. Jej rodicov vobec nenapadlo, ze kde zije, z coho zije, kedze nepracovala popri studiu. Takze ju zivila rodina jej frajera. A im to zacalo cim dalej tym viac prekazat, ze nemaju kvoli nej ziadne sukromie. Oni stratili akykolvek pocit intimity, domova a sukromia, ked u nich zacala byvat. Ona bola nestastna, ze sa vo vlastnom dome zacala citit ako u cudzich.
V tomto pripade je treba si polozit aj otazky, ze ako narusi sukromie domacnosti prichod dalsieho "clena", ci su advekvatne podmienky vytvorene, ci ma vlastnu izbu, kto jej ju pripadne zariadi, lebo pri dlhodobom byvani nemoze spavat na rozkladacom gauci v obyvacke. Pojde do izby k dcere a ona strati vlastne sukromie? Co ak si dievcata casom prestanu rozumiet, dnes su kamosky, zajtra byt nemusia. A hlavne kto bude znasat naklady na zivot. Lebo v dnesnej dobe zadarmo nie je nic. Matka nema na vlastne byvanie, odisla k babke, tak predpokladam, ze financie tam nebudu nazvys. Bude platit "nejaku sumu". Raz zaplati 200 EUR, inokedy 20 lebo jej to nebude vychadzat?
Toto vobec nie je sranda, to su vazne veci. Tu v diskusii sa objavili aj nazory, ze ved tam nebude ziadna zodpovednost, ze stale ma matku a otca. Ano, to je pravda, ale bude zit s autorkou, takze podla mna tam ona zodpovednost mat bude.
Aj z vlastneho dietata, mileho a zlateho, moze puberta spravit drze a oprskle dievca, co bude len papulovat a robit zle. Toto sa realne deje u mojej kolegynky, ktora nam v praci denne place, ze jej dcera je jedna hnusna, drza, vulgarna pubertacka, ze nechape, co sa stalo. Nic nechce, v kuse papuluje, nadava, nema zaujmy, zacala blicovat zo skoly a ona je zufala a to je jej dieta.
@darmasiswa jasne, že vidím tých milion rizík. A práve možno normálna rodina jej dá väčšiu podporu, ako otec, s ktorým má zlý vzťah alebo zničená mama, ktorá ju zoberie z jej prostredia. To mne príde, ako väčšie riziko a zlo pre dievča.
Ja by som to na autorkinom mieste skúsila s tým, že by som rátala s tým, že to nebude jednoduché a že budem musieť dievčatá strážiť a matka bude musieť rátať s tým, že ak to bude pre dievča alebo mňa príliš, bude musieť dievča zabezpečiť inak...
Ale záležalo by aj na tom, aký vzťah mám ja s tým dievčaťom. Či budem schopná jej robiť druhú mamu
@tilly nie, vypni telenovelu, normalna rodina jej nenahradi plnohodnotnu rodinu, a to hlavne z dovodu, ze je to iba na chvilku, kazdy ju bude vnimat iba docasne, nie ako zverenu osobu navzdy. Ak dnes nedokaze jej matka zabezpecit zazemie, myslis, ze o 4 roky jej to dokaze nahradit?!? Nie, uz bude neskoro, jej dcera bude dospela a bude si robit co chce. Takze prave teraz jej matka musi zabojovat, aby vytvorila pre deti zdrave prostredie, ze im da pocit istoty, stability, bezpecia, lasky, aj ked zmeny mozno nebudu kazdemu vyhovovat. prosim, berte ohlad na tu priatelkinu dceru, ta potrebuje nieco ovela viac, ako spoluziacky v povodnej skole.
Internat? Ak nemate v tej skole, tak v inom blizkom meste, alebo internat inej skoly. A vikendy k babke
@tilly nie, vypni telenovelu, normalna rodina jej nenahradi plnohodnotnu rodinu, a to hlavne z dovodu, ze je to iba na chvilku, kazdy ju bude vnimat iba docasne, nie ako zverenu osobu navzdy. Ak dnes nedokaze jej matka zabezpecit zazemie, myslis, ze o 4 roky jej to dokaze nahradit?!? Nie, uz bude neskoro, jej dcera bude dospela a bude si robit co chce. Takze prave teraz jej matka musi zabojovat, aby vytvorila pre deti zdrave prostredie, ze im da pocit istoty, stability, bezpecia, lasky, aj ked zmeny mozno nebudu kazdemu vyhovovat. prosim, berte ohlad na tu priatelkinu dceru, ta potrebuje nieco ovela viac, ako spoluziacky v povodnej skole.
@darmasiswa a myslíš, že jej bude lepšie s otcom, ktorého neznáša alebo s mamou v cudzom prostredí?
To dievča to nevyhrá ani v jednom prípade.
@darmasiswa a myslíš, že jej bude lepšie s otcom, ktorého neznáša alebo s mamou v cudzom prostredí?
To dievča to nevyhrá ani v jednom prípade.
@tilly uz nevymyslaj, ak ju jej vlastna matka chce, tak najde riesenie, ak sa vsak chce zbavit dievcata aj vlastna matka, tak potom uz presne vieme ako dievca v buducnosti dopadne. A nezachrani ju ani docasne utocisko u cudzej rodiny, jedine, ak si ju aj osvoja, o com vsak rec nebola.
@tilly uz nevymyslaj, ak ju jej vlastna matka chce, tak najde riesenie, ak sa vsak chce zbavit dievcata aj vlastna matka, tak potom uz presne vieme ako dievca v buducnosti dopadne. A nezachrani ju ani docasne utocisko u cudzej rodiny, jedine, ak si ju aj osvoja, o com vsak rec nebola.
@darmasiswa kľud. Diskutovať sa dá aj kľudne a rozumne. Ide z teba agresivita a to sa potom veľmi ťažko komunikuje.
@darmasiswa kľud. Diskutovať sa dá aj kľudne a rozumne. Ide z teba agresivita a to sa potom veľmi ťažko komunikuje.
@tilly
Ja si myslím, že my jej ani poradiť objektívne až tak nevieme. Lebo nepoznáme to dievča, jej otca nevieme aký je. Otec dievčaťa by mohol povedať že sa matka nestará o dieťa, že dieťa dala cudzej osobe. Niektorí muži sú vychcaní veľmi, ak je taký aj otec dievčaťa, tak by toto vedel výborne použiť proti jej matke.
Ja si myslím, že v tomto treba byť opatrný.
@tilly Tiež by mi bolo ľúto dievčaťa a chcem by som jej pomôcť ale mohlo by sa to obrátiť proti mne.
Niekedy je to tak, za dobrotu na žobrotu.
@tilly
Ja si myslím, že my jej ani poradiť objektívne až tak nevieme. Lebo nepoznáme to dievča, jej otca nevieme aký je. Otec dievčaťa by mohol povedať že sa matka nestará o dieťa, že dieťa dala cudzej osobe. Niektorí muži sú vychcaní veľmi, ak je taký aj otec dievčaťa, tak by toto vedel výborne použiť proti jej matke.
Ja si myslím, že v tomto treba byť opatrný.
@estellas áno, presne toto si myslím aj ja. Toto je tak špecifická situácia, nedá sa to objektívne posúdiť.
A presne, veľmi rýchlo sa to dá obrátiť proti autorke
Boze tu zase prehanate. Je to 14r baba. Konci zakladnu skolu asi nebude teraz menit skolu na par mesiacov... na strednej si to uz intrakom v pohode poriesi...ake zazemie, vychova, aka druha mama? Ona mamu ma, ale je schodnejsie to vyriesit docasne takto ak budu s tym obaja rodicia v pohode ako menit mesiac ped monitorom skolu alebo dochadzat denne z bohvie kade. Vikendy bude so svojou mamou.

@darmasiswa toto je trošku iné. Tiež sme nemali nastavený časový horizont, ale chalani boli psychicky v pohode, nastavení na tréning a výkony. Ale zas možno práve to, že dievča vypadne z toxického prostredia, jej urobí dobre.
@tilly dievca mozno vypadne z toxickeho prostredia, avsak naozaj nevnimas rizika? Ak sa dievca dostane pod vplyv nejakej partie alebo nejakeho grazlika, uz bude neskoro. Naozaj je pre dievca teraz najdolezitejsie zazemie, ktore mu cudzia rodina nedokaze dat, kedze kazdy to berie iba ako pomoc na chvilku, aj ked nikto netusi aku dlhu.