icon

Mala som divnú návštevu

3. máj 2023

Ahojte. Len tak tema na vecer. Tento predlzeny vikend ma prisla navstivit kamaratka s 5 rocnym synom. Vlastne chlapec bude mat o 3 mesiace uz 6 a ide v septembri do skoly. Zijeme daleko od seba v inych mestach, takze sa uz casto nevidame, ale pred dietatom a s babom bola fajn. Moj syn ma 4. Dosla s nim s tym, ze berie antibiotika, ze ale uz je urcite zdravy. Pochybujem, ale co uz. Neposlem ich spat predsa pod most. Chalan si nevie vysmrkat nos, takze iba bez prestavky potahoval a velke zlte sople boli roztahane po dlazke a pod. Nesplachuje. Vsetko sme robili podla neho. Museli sme ist domov, lebo on sa inde nevykaka. V restauracii sme museli menit stol, lebo on nemoze jest, ked svieti slnko. Cele tri dni to bolo ako s 2 rocnym, dookola na vsetko nieeee, nechceeem, eeee, nieeeee, eeee v obmene s tym vtahovanim sopla, cize zvukovy prejav na slucku. Vsade kde sme boli, to bola jedna velka hanba, reval, otravoval vsetkych dokola a moja kamoska k tomu taky flegmaticky postoj, ze vsak to je dieta. Susedi pod nami na dochodku zvykli predtym otvorit dvere vzdy ked som dosla domov a nieco mile porozpravat. Odkedy v pondelok odisli, neotvorili ani raz. Teraz som ich nahodou stretla a pozerali na mna asi tak, ako vsetci ti ludia pocas 3 dni na verejnosti s nimi. Som sa rovno ospravedlnila. Oni, ze vsetko sa da prezit, ale preco behali deti v noci? To som si popravde ani nevsimla, ze on teda musel behat, lebo som spala vzdy po tom dni s nim ako zabita. Moj urcite spal ako vzdy. Teraz som pochopila vsetky diskusie o susedskych sporoch. On samozreme trieskal, dupal, behal, krical, hadzal auta, nechal zapnutu vodu z vodovodu a jeho matka mala pocit, ze uplna normalka. Za cely den nemal nic ine nez sladkosti. Jeho celodenna strava vyzarala takto: sladky jogurt, haribo, actimel, ina sladkost, zmrzlina, nugetky, actimel. Vsetko normalne jedlo bolo ble. Mentalne, prejavmi, schopnostami a recou mi pripominal mojho syna, ked mal 2 roky. Presli sme to bez konfliktu a uz to nebudeme opakovat, ale fakt mi je toho chlapca trochu luto a v zivote by mi nenapadlo, ze ho kamaratka nenauci ani zakladne veci. Ziadne pravidla. Postoj, aky by som mala, keby som si dala 5 panakov a boli mi vsetko jedno. Ani neviem, co chcem pocut. Nechcela som sa priamo spytat, ale zaujimalo by ma, preco vlastne.

simca06022011
3. máj 2023

Chápem rozčarovaniu. Nerieš. Malý z toho vyrastie. Ty aspoň vieš k čomu nechceš dôjsť vo výchove. Podľa mňa choroba, rozmaznanost, nové prostredie a mama co ma na háku, zla strava atd= super kombinácia. Výchova nevychova a vydrzat, ved je to dieťa:D by ma šľak trafil... dobre si to zvládla, susedom zanes koláčik🙂)

macik34
3. máj 2023

Čo za trúbu sprostu ide s dieťaťom na dlhú návštevu ak je choré a má antibiotiká...chudá malé by malo byť dom
A v posteli

autor
3. máj 2023

@simca06022011 Fakt myslis, ze z toho proste vyrastu? To by som chcela vediet, ako to pojde dalej. Lebo ak z toho proste vsetky deti vyrastu a zacnu zachod splachovat povedzme v desiatich rokoch, tak je akoby cele usilie zbytocne a fakt staci tie roky vydrzat :D
@macik34 On okrem toho soplu neposobil nejako choro. Nebol malatny, unaveny, ziadna teplota a nic take.

tykat
3. máj 2023

To ze ho vzali normálne do skoly nic neznamená, dnes uz integrujú každého.
Podla mna to je správanie dieťaťa so zdrav,problémom a kamarátka ti nebude dávať rovno info o diagnóze, a ona je uz na jeho správanie zvyknutá čiže jej to nepríde divne.

hariet
3. máj 2023

A mne pride total odveci riesit tu a ohovarat kamaratkine dieta. Ved ani nevies, ci ma alebo nema nejaku diagnozu. Odhliadnuc od toho, kazdy rodic robi, ako najlepsie vie. Maj to na pamati, aby nahodou raz niekto neriesil teba a tvoje dieta/vychovu.

autor
3. máj 2023

@hariet mne by to bolo jedno, keby o mne písal niekto na nejakom fóre, ktoré nepoznám a nemenoval by ma tam

simca06022011
3. máj 2023

Vieš čo áno vyrastie, správanie mu skoriguju v škole spolužiaci, prinajhoršom/najlepšom ho bude riešiť v škole výchovný poradca atď ak sa bude správať ako pupok sveta. A hneď bude jasné ci ma/nemá diagnózu, popravde kľudne môže byť iba nevychovany, nezvyknuty na taketo vylety atd. Splachovanie, hygienu si tiez uvedomí.. otázne je kedy. Keď ho mama na to neupozornuje. S tým splachnutim mala problém aj moja dlhšie aj revy za to boli, ona neznášala dlho ten zvuk/hluk :D ten záchod je pre mna ešte z tých menších problémov u neho. Kto vie ci ma diagnózu, ale jeho mama určite... nie je možné že vezmevchore dieťa a nechá ho zasoplit niekoho byt :D a ze takéto dieťa enauci fúkať sopeľ, v jeho veku, mi príde fakt ako lenivosť už🙂 ale tak.. možno nie, možno je dokonalá a chlapec má XY diagnóz, ale to by mohla povedať keď ich ma niekto hostiť u seba🙂
A neviem ci by si ako mama vydržala cakat kym si to dieťa uvedomí a začne robiť "samo"... ved aj variť a riadiť sa veľa žien naučí až keď sú z "domu" 🙂) určite je to sle ľahšie pre dieťa keď to vie.. ma zvyk, nebude sa s tým neskôr zaťažovať, nebude nikomu na posmech. A aj pre okolie, ja som rada ze mam dieťa vychovane, vieme sa od malička hocikde najesť, cestovať, vyspala sa hocikde, žiadne drámy... 🙂)) nie každý to tak ma.

hariet
3. máj 2023

No, svet je maly, este aby si nebola prekvapena, ci sa toto k tej kamaratke nedostane aj napriek jazykovej bariere. Ja odkedy mam deti si proste neviem predstavit takto rozmazavat spravanie deti kamaratiek. Podla toho opisu moze ist aj o vysoko citlive dieta a mama je na to uz zvyknuta, pre teba to mohol byt sok. Akoze kolko dospelych s prepacenim sa nevytoto len doma, ja tiez zmenim stol, ked mi ma pocas jedenia svietit slnko do ksichtu. A u dietata je to divne? Deti su rozne a maju rozne prejavy, nemusi to vzdy znamenat, ze su rozmaznane alebo divne.

rfrd12
3. máj 2023

Netreba každé nevychované rozmaznané decko hádzať na autizmus 🙈 viac by som ich do bytu nevolala.

hariet
3. máj 2023

A este som chcela napisat, ze pre niektore deti zmena prostredia znamena velky stres a z toho sa potom odvija to spravanie.

cervenaruza123
3. máj 2023

Ono to je tak, ze teraz je strasne vela stylov vychovy, od totalne prisnej po totalne vsetko povolujucu. Poznam viacero extremov a ked niekto ide na vychovu extremne, tak je tazke spolu vychadzat. S detmi je vseobecne tazke sa zladit. Kazde ma iny rezim, ine poziadavky, matky maju uplne ine vychovy, jedna dodrziava rezim na minutu presne a podla toho sa musi vsetko prisposobit, druha dieta zase vobec a nuti dieta aj vydrzat dlhsie hore a je potom nervozne. A hlavne ked rodicia su vychovnym stylom a teda aj pohladom na svet totalne inde, tak nebudu spolu vychadzat. Na tom sa casto vlastne rozpadnu priatelstva, lebo ta vychova akoby ukaze casto to prave, tie priority v zivote a aj dlhorocni priatelia niekedy zistia, ze absolutne rozdielne zmyslanie maju.
Je velmi tazke zladit deti, ktore su rozne vychovane. Ked jednemu dietatu prisne nieco povies a druhe moze vsetko. Ked jedno moze sladkost len raz za cas a druhe cele dni je len sladkosti. Moja dcerka je tiez dost divoka, tak viem, ze na nu musim dozriet. Este sa zo mna niektori smeju, ze ci som normalna, ze som jej stale za zadkom, ale inak to nejde.
A ano, moze mat chlapec aj nejaku diagnozu... Ale zeny zase uprimne, keby mal diagnozu a napriklad by vam porozbijal polovicu veci v byte, poviete, ze pohoda, ved ma diagnozu, nech rozbija dalej? Akoze iste hranice su. A ked aj dieta s diagnozou si nevie vysmrkat nos a utriet sople, tak by to mala robit matka. Sak aj malym detom sa vytahuju sople s kadejakymi pomockami, tak ked nevie starsie, hlavne ak ma diagnozu, tak mu treba s tym pomoct.
Mne by najviac asi vadilo, ze ani nepovedala, ze je chory, ze berie antibiotika a prisla... S kamoskami ked sa mame stretnut a su tam aj deti, stale si hlasime, ci nie sme chore, aby sa druhe nenakazilo, nemuselo vynechat skolu alebo sa trapit. Akoze zase nie kazdy sopel, ale vlastne akutny stav este pocas brania antibiotik a ani jej nenapadne sa ta spytat, ci ti to nevadi... To uz samo osebe o niecom svedci. O jej postoji trochu no. O postoji k vychove.
Z viacerych veci co pises, tak mate prilis rozdielne pohlady na vychovu a zivot, bez ohladu na to ci chlapec ma ci nema diagnozu. Najblizsie sa stretnite len na kratko a niekde na neutralnom uzemi, nie doma. Ale radsej treba rozvijat vztahy, ktore prinesu viac radosti ako trapenia. A to vam obom, lebo urcite aj jej vadi, ze ty sa na vychovu pozeras inak a mozno v duchu prekrucala ocami, ked si bola "prisna" na syna, lebo ona mozno preferuje volnu vychovu.
A hej, deti sa naucia po sebe casom splachovat. A poznam take pripady z okolia, kde deti viacero veci nenaucili v nizsom veku. Naucili sa casom, ale bolo im to trapne, ked uz boli starsi.

dominikak4
3. máj 2023

Moja sestra je autista navyše mentálne ťažko retardovaný s Iq asi 15 a moja mama s otcom sa s tým nikdy nezmierili. Rodičia sa presťahovali z mesta na samotu na dedinu do odľahlej časti pod lesom, aby sestru nikto nevidel, aby nerušila susedov v bytovke. A tam s nikým nehovorili o tom, že majú choré dieťa, žili osamelý život a keď sme boli u pediatra, tak mama sa všemožne pretvarovala a tvárila sa, že je "zdravá", rozprávala sa s ňou v čakárni a tvárila sa, že je ok atď...Bola som dieťa a pripadalo mi to celé veľmi smutné a bolo mi mamy ľúto, toľko energie vynaložila, aby to zakryla a úplne zbytočne.. Mne sa v škole v meste za sestru vysmievali, smiali sa mi, že aj ja som postihnutá, pritom som bola múdre, zdravé dieťa, ale deti vedia byť kruté. No a tak som na dedine o sestre už s nikým nehovorila, bola som uzavretá, nevodila som si k nám spolužiakov (mala som jednu kamarátku a tá o tom vedela, mala tiež ťažké detstvo, tak sme si boli ako sestry) a keď sa ma niekto pýtal, tak som si vymýšľala, že sestra chodí do školy do mesta atď....Tým chcem povedať, že nie každý ide s kožou na trh, nie každý prizná slabosť a rozpráva ľuďom o tom, že má choré deti. Ľudia boli, sú a budú aj zlí a sýty človek hladnému neverí. Synček kamarátky môže mať nejaký problém a ona to proste s tebou riešiť nechce a jej benevolentný prístup môže byť len jej ochrana, proste sama vie, že u neho nič nedosiahne a vzdala to. Ak je to nejaká ľahšia diagnóza, ktorá nie je očividná, tak nemá prečo priznávať to. Možno ťa vyhľadala, lebo sama chcela vypadnúť z toho stereotypu a neodhadla to, možno videla na tebe počas návštevy nepochopenie (niekedy netreba slová a človek vycíti negatívny postoj) a už vôbec nemala potrebu rozprávať ti o synovi, radšej to zahrala do autu, že šak je to len dieťa. Prosím Ťa, zmaž tento príspevok, nerozmazávaj viac kamarátku a jej dieťa na fóre, ale sa s ňou buď porozprávaj, alebo s ňou teda preruš kontakt, ale toto nie je fér.

lily14
4. máj 2023

@babulkomale tak to už je na rodičoch

sheila121
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
4. máj 2023

Tak na jednej strane vravis ze jej 6 rocny syn ti mentalne, recou a schopnostami pripominal tvojho syna ked mal 2 roky a na druhej strane vravis ze ta ani nenapadlo ze dieta moze mat diagnozu. Tak ako to je?
Nepaci sa mi ze si sem prisla skritizovat sposob vychovy aky ma kamaratka. Je to jej dieta, jej vychova. Nestaraj sa do toho. Tak to ma vsetko na haku a dieta bude rozmaznane. Co je teba do toho? Ak by to bolo tak ze to robis pre dobro toho chlapca, lebo ti ho je luto, tak by si kamaratke nieco povedala a nie ju tu skitizovala. Ako toto pomoze tomu dietatu? Preco si neskusila naucit to dieta smrkat sople za tie 3 dni?

tianna
4. máj 2023

No mne chlapček jednoznačné pripadá ako autista.. možno ti to kamarátka nechcela povedať lebo sa bála tvojej reakcie alebo toho či aj v takom prípade budeš chcieť aby prišli.. najstarší syn je autista (o.i.) a správanie toho chlapčeka je veľmi podobné tomu jeho.. akurát môj má už 11..

babulkomale
4. máj 2023

@cervenaruza123 nie, nemoze nam dieta s diagnozou porozbijat dom, ale take dieta beriem inak.
Napriklad rozmaznane niciace deti by som uz k nam nepozvala, ale kamaratku so synom co ma Aspergera ano. Pretoze sme jedni z mala priatelov, co im zostali kvoli diagnoze syna. Tam to beriem tak ze vztahy su mi nad materialne veci. Ale on nam nikdy nic neznicil lebo ma rozumnych rodicov co ho koriguju a navrhli stretavat sa primarne na vyletoch kde sa decka vyblaznia.
Inak casto v temach citam ze rodicia nereaguju na spravanie svojich deti. Toto ja nedokazem pochopit.
Ci utieram ruky, nos alebo vysvetlujem ako sa spravat, nedokazem si predstavit ze by som svoje deti ignorovala v cakarni ci na ihrisku a oni by si robili co chcu.
Lebo fakt je rozdiel mat objaviteľov, zive deti alebo zakriknute, co len sedia kam ich das.

babulkomale
4. máj 2023

@dominikak4 mas pravdu, ja som clovek co o veciach hovori, ale nie kazdy je taky. Mam znamu, boli sme spolu v porodnici tak som sa cudovala ze ich nestretavam vonku vobec.
Potom sme sa nahodou stretli, jej syn utekal stale do cesty, musela ho vracat naspat na ihrisko, vobec nemal ocny kontakt, nic nehovoril a moj syn s nim chcel nadviazat kontakt a hrat sa a nechapal preco chlapcek nechce. Ona nic nepovedala, len tak vseobecne ze "no, to on asi nebude robit" a ja som sa snazila vysvetlit mojmu ze chlapcek sa tak nechce hrat.
Ja som chvalabohu vedela uz od jednej znamej ze chodi do spec.skolky lebo je autista a aj som to videla lebo s tym mam skusenost. Ale ona proste nevysvetlovala nic.
Poznala som sa roky s jednym kamaratom zo spolocneho sportu a ked mali prve dieta a malo.dva roky, ja som videla ze nieco nie je v poriadku. Medzi 4 ocami som mu povedala nech sa spytaju lekarky ci je ok, nech idu na nejake testy alebo nieco take. Vsade ich odbili ze az po tretom roku.
Nakoniec dcerke zistili mentalnu retardaciu, dlho mala plienky, menej zrozumitelne rozprava, chodi do spec.skoly a nikdy nebude samostatna.
A mozno si niekto pomyslel ze pch, aka nanic mater, nevie dieta odplienkovat. Lebo vizualne na nej nebolo vidno ze je ina.

zorkahorka
4. máj 2023

Ano, tiez sa s kamoskou najradsej stretavam sama bez deti. Lebo... nase prve stretnutia som bola zdesena, ale casom som pochopila, ze... kazda z nas ma inak nastavene hranice tolerantnosti voci spravaniu svojich deti. To, co mne prekaza na jej detoch, jej neprekaza vobec. Lebo je na nich zvyknuta. A naopak.
Moj syn bude mat tiez 6 rokov a niezeby si nevedel vysmrkat nos - on na to niekedy nema cas 😀 hra sa, nepovazuje to za dolezite a tuez ma ide porazit. Lebo nie raz mu to poviem, aj tak na to zabuda. Niekedy zabuda splachnut - on je myslienkami uplne inde 🤷‍♀️ mladsi syn zas velmi rad splachuje. Rovnaka vychova, rozdielme povahy...
Na kamoske, ale i na sebe a inych mamach som si vsimla, ze niekedy uz na niektore situacie nijak nereagujeme. Skratka niekedy je to prkotina, ktora zbytocne stoji vela energie...
Ale chapem ta, tiez by ma to unavilo - tomu chlapcovi asi toho privela tvoja kamoska toleruje, mohla by byt pri niektorych situaciach mozno doslednejsia. Predpokladam, ze mate svoj vztah az na takej urovni, ze rozoberate aj deti a problemy s nimi. Ked sa bude stazovat, povedz jej svoj pohlad, postreh, ale opatrne,aby sa neurazila, ale zaroven aby to padlo na urodnu podu. A skuste si vzajomne radit. Nie kritizovat, ale radit si, pomahat, pocuvat sa...
Drzim palce!

anonymous87
4. máj 2023

Ja som si vsimla, ze najlepsie sa vychovavaju cudzie deti 😃 a vzdy zo zasady su tie druhe nevychovane a to moje je najvychovanejsie 👌✌️

melanta
4. máj 2023

Ako prvé mi nedá nenapísať, že ak by ku mne niekto prišiel s chorým dieťaťom, pošlem ho preč. Hneď a už vôbec by u mňa nespali (prečo by mali spať pod mostom, nemáte v meste žiadny hotel či penzión?). Chránim seba a svoje dieťa v prvom rade, či sa niekto na to urazí je jeho problém. Takže odporúčam naučiť sa asertivite.
Čo sa týka chlapca, je mi ho ľúto. Nie som odborník, takže neviem posúdiť z toho, čo píšeš, či je autista alebo sa mu len nevenujú a preto je chlapček úplne mimo. Ale ja by som toto všetko nedávala na MK, ale povedala by som to tej kamoške. Nedávala by som jej rady, ale povedala by som jej, čo všetko je podľa mňa úplne mimo a povedala by som jej, že jej dieťa úprimne veľmi ľutujem,

mira0611
4. máj 2023

Ahoj, no toto by bolo pre mna peklo. Aj ja som to mala podobne s kamaratkou, moj syn mal denny rezim, jej syn nie. Moj syn jedol normalne jedla. Jej dieta len pribinacik a same sladke a cokolady a takej cola-cole ani nehovorim.
Nie, toto nie je normalne.
Velakrat vidim, ze sa rodic boji dietata, a radsej spraví, to co chce dieta, len aby dieta neplakalo nerobilo cirkus.
Ak u nas v praci je chory kolega, a stale si sople len vdychuje spat, mna to normalne jezi a napomeniem ho, aby sa vysmrkal.
To je najhorsie, ze aj tvoja kamaratka si mysli, ze dieta sa vsetko samo nauci, ale nenauci sa, bohuzial.

nika23t
4. máj 2023

No, malý je rozmaznany a kamoške to nevadí, vie ho doma upokojiť telkou. Ale dnes je taka doba, že akonáhle je dieťa nevychovane, hneď mu pripíšme diagnózu. A potom chudatka tie deti, ktoré majú naozaj autizmus alebo iný reálny problém, ktoré sa hádžu do jedného vreca s deťmi, ktorých rodicia v vychovu jednoducho len flákajú a viac ako detom sa venujú mobilom... Aj ja mam takú skúsenosť, deti ako divé, tiež som bola ticho, par hodín som vydržala, ale bola to ich posledná návšteva u nás.

oslo1
4. máj 2023

Autorka, ja ta chapem.
Mala som kamaratku, co ma rovnako stareho syna , ako je moj.
Ako jej syn rastol, tak stretnutia s nou boli o hubu, lebo ten jej syn bol jednym slovom rozmaznany fracek.
Uz som ju rok nevidela, ale co viem, tak ASI pred rokom, ked syn nastupila do skoly (4roky) si zacala pytat rady, co s nim ma robit, lebo si s nim ani ucitelky v skole nevedeli dat rady. Pred tym chodil rok on/off jasle, aj tam Mal problem, ale jasne, ze to Bola vadna skolka.
Neviem, ako sa maju, rok som ich nevidela. Mame ine kamaratky s detmi, ktore maju urcene hranice a stretnutia s nimi je pre obe strany prinosom.
Henta moja kamaratka si myslela, ze som tvrda na syna, ked som mu nedovolila pokazit veci v domacnosti (cielene buchanim, tocenim, hadzanim). Ale tak mame doma pravidla, ktore sa dodrzuju.

maryetta
4. máj 2023

Tak hlavne-kym dieta berie lieky tak s nimi k inym detom nejdem. Ale to uz asi jedno.
Nooo a k tomu ostatnemu. Suhlasim ze bud ma dieta nejaku diagnozu o ktorej ale nevies. Alebo proste ma taku benevolentnu vychovu a rodicia sa na tom “bavia”. Pre mna vyraz-je to len dieta-plati tak do troch rokov dietata. Potom uz nie.
Mam tri deti ale vedia co ano a co nie. Ale zase ja som prisna a zasadova.

trinityf
4. máj 2023

Tiez mi pride zvlastne, ze to nepovies kamaratke do oci, ale tu ju ohovaras. Dakujem pekne za taku. Osobne by som dieta so soplom nenosila k niekomu na navstevy... to je alfa a omega. O ostatnom sa neidem vyjadrovat, lebo ty sama nevies, ci to dieta nema nejaku diagnozu alebo ci kamaratka nema nejaky problem v sukromi....

victory7897
4. máj 2023

Nezaujíma ťa nič,chcela si poohovarať kamošku a nemáš pred kým tak si tu prišla s tým ,namiesto aby si jej to povedala do očí...ono vždy tak trochu zahreje pri srdci keď moje dieťa je lepšie ako to druhé a že ja som lepšia mama že?(aj keď je to ťažké priznať si je to vždy tak) nezmeniš to, neovplyvniš kamoška odišla a doma si aj tak urobí po svojom...tak už to nerieš

teleskop
4. máj 2023

Tak som sa zrana zabavila na tej falosi a na tych vsetkych slovenskych "matkach terazech" idealnych a svatych...sa spamatajte devuchy, preplo vam s tych materskych uz?
Ake je toto ohovaranie??? Normalne si anonymne vyliala srdce bez mena, bez udajov, bez datumu, na co sa tu hrate, fuj ta falos je mi z toho zle, kazda z tych co sa ozvali proti autorke dennodenne ohovara koleginu susedu niekoho v rodine a tu sa tvaria...

k autorke je mi luto, ze si toto musela trpiet, asi by ma porazilo..Ak ches tej pani pomoct absolvuj neprijemny rozhovor ak nie let it be..Ja som v tomto dost prisna, ked nezdielam s niekym dolezite hodnoty (co vychova dietata je) tak ide s mojho zivota prec. Ak naozaj len rozmaznava chlapca, tak to znamena ze je to do seba zahladena nevyzreta osoba, ktora neberie ohlad na inych a chlapcovi do buducna ublizuje, nechat soplave decko bez smrkania by mi uz zavanalo slabou starostlivostou,a el to je moj nazor...Takato osoba by sla z mojho zivota prec,,,ale to je moj OSOBNY, ANONYMNY NAzor na modrom koniku.

victory7897
4. máj 2023

@teleskop už je skoro obed ne ráno a Matka Tereza čo ma s ohováranim 😂😂😂😂😂

miskaska
4. máj 2023

Kazde dieta je ine, niektore su narocnejsie. Nie vzdy to rodicia zvladaju, v mnohych veciach povolia, lebo nechcu konflikt. Vecer zaspavaju s pocitom, ze su najhorsi rodicia na svete a ze od zajtra sa to zmeni a na druhy den su opat v tom, v com ste boli den predtym. Mam dve deti, s jednym je zivot gombicka, s druhym je to kazdodenny boj a nastavovanie pravidiel. Ja uz nesudim, jasne, myslim si svoje. Ale vsetci musime tie nase deti vyprevadit do dospelosti. Niekedy to ide hladko, niekedy je to cesta tŕnitá.