Mala som náročnú návštevu. Urazili by ste sa na mňa?
Ahojte, mám sesternicu ktorej detom som krstná. (Oni byvaju KE my BA) Boli jesenné prázdniny, opýtala sa má, či by nemohli prísť k nám, aj prespať, že deti sa stále na nás pytaju. Ja som suhlasila naposledy tu boli 4-5r ešte som nemala ani ja vlastne dieťa a krstnitka boli maličké, teraz majú 8 a 11…brala som to ako niečo prijemne aj som sa na nich tešila. Nachystala som izby, navarila obed a čakala ich.
No šok nastal asi hneď od príchodu.
Po príchode Deti chodili z izby do izby bez opýtania, otvárali skrine, sufliky, neboli spokojne s ničím, hneď hádka ze oni na nafukovacke spat nebudu, to som ignorovala, lebi sesternica o tom vedela dopredu. Jedlo mi hodnotili, že im nechuti, polievku neľúbia, nemajú chut na slizikovu radšej by boli keby bola paradajková, rezne fuj nechcú atd atd, tak v prvy deň som to neriešila…Na večeru tiež okomentovali, ale nechala som to na sesternici ja som šla kúpat môjho syna, takze tie poznámky fuj na jedlo som nepočuvala. Raňajky sa niesli v podobnom duchu, džús hnusný, nechcú milti radšej jahodovy, caj fuj, prazenicu nechcú, parky nechcú, šunku s chlebom nechcú. Sesternica mi len povedala nech si to nevsimam, ze nech budú hladne a tak aj bolo, cez deň sme mali program boli sme cely deň mimo domu a nič som celu cestu v aute nepočúvala, len aké su hladne a ako sa zle na tej nafukovacke vysoali a ako sa
tešia do reštaurácie na obed 😁 obedovali sme mimo aj tam vymýšľali, ale bolo mi to jedno, nie su to moje deti. Večeru som objednala pizzu, boli spoko. Dnešné raňajky sa zopakovalo to iste, na otázku čo budú raňajkovať: parky, šunku, musli alebo vajíčka mi zácali strieľať ze radšej nejaké lievance alebo vajickovy chleba. Vyhovela som im vo vajickovu chlebe a ten mi zhodnotili, ze im až tak moc nechutilo, prišla som k stolu kde sedela aj sesternica s muzom a pocedala som, ze na budúce sa ubytujú v hotely a tam si budú môcť vybrať zo švédskych stolov, ked im u nás nič nechuti a stretneme sa v kaviarni na káve alebo vobec a šla som do kupelne. Všetci ostali ako zarazeni. Už som to nezvládla, ten nátlak, a ignoráciu sesternice na ich chovanie.
Moj Muž bol vdakabohu v robote, inak by vznikla asi hadka, moje 20 mesačne dieťa nervózne zo mna, ja tehotná, krsniatka vymýšľajú a za nič nepoďakujú a moja sesternica len ze si to nemám všímať, ale ako keď ani ďakujem nepočujete ani na darčeky ani na jedlo a namiesto neprosím si povedú fuj na jedlo. 🤯 bohužiaľ povedala som to tak, ako som cítila. Pred malou chvíľu som ich vyprevadila, povedala som jej ze som robila všetko, aby sa detom páčilo, ale som nemilo prekvapená, ako si to nevážia a ona cely čas, ze si to nemám všímať. Snažím sa, ale asi sa potrebujem vyrozprávať a len tak pokecať nech pridem na iné myslienky Bijú somnou tehotenske hormóny? Alebo aký máte vy názor.
@autorka máš aj tak zlaté nervy. ja by som ich poslala kade ľahšie 😂
Žiadne tehu hormons 💋 urobila si všetko nad svoje sily. My tu všetky radi prídeme k tebe prespať aj na nafukovačku a pochutnáme si všetky na chlebíku vo vajku 😻
Ako krstná máš právo pomáhať pri výchove. Tak na Vianoce im kľudne kúp knihu o slušnom správaní. Keď budeš vidieť, že to už ovládajú, môžeš pridať aj iné. Nie si povinná ich obliekať. Reakcia na nevhodné správanie vlastných detí nemôže byť "Nevšímaj si ich.", lebo si to vyložia ako čistý súhlas rodičov, že to čo robia je OK.
@annm81 ja to beriem a nazor beriem na vedomie, na MK je volna diskusia mozes sem napísať čo len chceš, kľudne aj dobrý recept na babovku a neurazim sa na teba 😊
@radiah veru by som si dala Chlebík vo vajíčku 🤤 ale bolo by mi zle 🤰🏼 😂
@loliki inak presne keď som to hovorila dnes mojej mamke, ako dopadla návšteva mi toto povedala. Ze pred deťmi mi to nemala hovoriť, ale mala má zavolať bokom a pocedat že majú možno náročné obdobie olne vzdoru a negovaním a nemám si nič všímať. Ale tým, že to hovorila flegmaticky pred nimi, deti v tom “podporovala” a ja som sa nechala vytočiť úplne zbytočne.
@radiah 😍😍😍 u nás sú vďační hostia vždy vítaní 😁
Obdivujem Ťa, že si nevybuchla hneď. Ja by som to nevydržala. Môj dom, moje pravidlá. Ak tam mali aj rodičov, mali im chystať jedlo oni. Ako tehotná by som nikoho neubytovala ani neobskakovala a ešte mať aj malé dieťa. Od nich absolútne nevhodný nápad. To je slabé slovo. Praštený, neľudský, hnusný vyžieračský nápad ísť k tehotnej sesternici , tam sa nasáčkovať celá rodina a nechať sa obskakovať a ešte nevďačne ofrflať. Váž si seba a toto nikdy viac nedopusť. Nemohla si to vedieť, ale nenechaj im to bez komentára. jasne im vysvetli, že sa Ti ich správanie nepáči-lo.
vsetko tu uz bolo napisane…zda sa ze to nijako nenarusilo vztahy, co je fajn 😉 za mna chybu urobila sesternica ze svoje deti neuzemnila ked uz nie su vychovane tak aby sa na navsteve takto nespravali 🤷🏻♀️
U nas raz takto bola sesternica s detmi 7 a 10. Nepozdravili, vpalili obuti k nam do obyvacky, hned bezali do detskej nasich deti, vyhadzali hracky (moj maly mal 4 roky a bol z nich v soku), naklanali sa z galerie na poschodi, smykali sa po schodoch…a sesternica sa smiala, ze dlho sedeli v aute, musia sa vyburit. Tak som ich poslala do zahrady. Po 10minutach sme vysli za nimi von - do zeleninovych zahonov mi nanosili piesok z pieskoviska, do detskeho bazena nahadzali piesok. To uz zakrocil moj muz a zavelil ze bud sa budu spravat slusne alebo idu domov. Mozno by aj isli domov keby to nemali daleko. Sesternica bola nemilo prekvapena a zarazena. Boli vtedy u nas naposledy 😉
Ze krsniatka 😂 a slizikova polievka. Žena, to su uz velke deti. Veľké. Nie 4 ročné. Neviem.si svoju 11r predstaviť behat niekde po dome, suflikoch atd. Ústa mas, treba ich uzemnit odtial potiaľ.
Nemala si im okolo zadku skákať vobec, tam.uz aj puberta a dorobenost zauradovali a vlastne ja aj pochybujem, ze tie deti sa na as stale pýtali a chceli ku vam ist. To skor sesternica 😂
Netráp sa, dobre si spravila, nabudúce budes vediet. A ked poskytujes bývanie takto rodine, mozes urobit aj to, ze ukážeš na kuchyňu a nech ich sesternica obslúži - raňajky, večere zvládne a obed si daju v meste 😁
Ja mam.takéhoto návštevníka pravidelne ( chlapov kamarát), na drzovku ked som pol dna strávila v kuchyni si vypýtal posledne chleba s lekvarom a to vsetci čerti do mňa vtedy 😂 odvtedy zožerie co dostane, a veru sa s tym nebrblem uz viac, navarím univerzálne jedla na dva tri dni a jedia, neobsluhujem uz ani...
Tvojej reakcii sa necudujem. Aj ked mohla si zasiahnut skor, v zmysle, ze u vas sa na jedlo fuj nehovori - a pred sesternicou, uz ked si ona toto nevie ukocirovat. Kazdopadne kniha o slusnom spravani na Vianoce je fajn napad 🙂 a na navstevu s prespanim by som ich uz nevolala, asi vam stacia aj navstevy u babky.
Vôbec, ale vôbec si nič nevycitaj.. povedala si správne, prečo by si ty mala byť ta čo je urazana a ticho.. to že sú deti, neznamená že si môžu dovoliť čokoľvek.. byť na mieste sesternice neurazim sa, ale sa zahanbim tak, že nevyleziem z domu aspoň týždeň.. také chovanie by som deťom rozhodne nedovolila..
Nuž, ja si myslím, že sesternica ich veľmi dobre pozná a pravdepodobne to denno denne zažíva doma, ako detičkám nič nie je po chuti. Dobre si povedala čo si povedala. Na druhú stranu, myslím, že sesterka tým "nevšímaj si ich" myslela, že sprav čo TEBE chuti a čo ty chceš a neriaď sa jej deťmi. Ale tak - myslím si, že na chvíľku budeš mať od nich pokoj a nabudúce, ak sa bude situácia opakovať, by som sesternici povedala, či nechce variť ona? 😁😁😁. Keď ona je na tie komentáre už zvyknutá 😄. Ale ja by som ich nabudúce nezavolala k nám. Fakt by som sesternici povedala, že som to zle brala, že jej deti neboli u nás s ničím spokojné, že bola by som radšej, keby sa naozaj ubytovali niekde v hoteli, lebo nechcem to znovu zažiť, ako mi všetko bude skrtitizované. Na druhú stranu - keď prídu o 5 rokov, zas tie dievčatá možno vôbec nespoznáš, aké z nich budú milé a slušné kočky 🤷😄. Ale úplne ťa chápem a možno že by som to nepovedala na plnú hubu, ale určite by som si to v duchu myslela, že moji zlatí, vám už ubytovanie neponúknem, aj keby vám diamanty pri každej kritike z huby padali.
Na vianoce knižku o slusnom správaní a každému jednu vrátane rodičov a nič ine
@radiah súhlasím a aj podakujeme
@eludka Cenu síce nevlastním, ale som schopná riešiť veci aj bez toho, aby sa všetci zúčastnení museli cítiť trápne za hostiteľa, ktorý nevie komunikovať inak, než len vyšplechnúť poznámku o tom, že hostia majú nabudúce vypadnúť do hotela.
Čo sa mi na miestnych diskusiách veľmi páči, že ak by sa tu objavil príspevok druhej strany, napr.: Boli sme pozvaní na návštevu. Deti dostali tesne pred tým pozvánku na halloweensku párty, ale snažili sme sa vysvetliť, že rušiť dohodnutú návštevu na poslednú chvíľu je netaktné. Decká schválne vkuse vymýšľali, len aby ma nasrali, nepáčila sa im posteľ, nepáčilo sa im jedlo. Bolo mi samozrejme trápne, ale nechcela som návštevu ešte zhoršovať tým, že po nich budem ziapať a robiť ešte väčšie dusno. Medzi štyrmi očami som sa im snažila dohovoriť a hostiteľke som povedala, že ja s mužom sa tu cítime dobre, a decká nech si nevšíma - nie je jej chyba ako sa správajú. Ona povedala, že OK, berie na vedomie a viac sa k tomu nevrátila. A nakoniec, keď sme sa s mužom normálne zhovárali pri raňajkách, tak na nás zrazu hystericky vybehla, že sa už s nami vlastne ani nechce stretávať, a ak áno, tak maximálne niekde v kaviarni. Potom odišla do inej izby a nás tam nechala sedieť samých; ako by vyzerala diskusia? Predpokladám, že zásadne inak.
@annm81 si paranoidna, vôbec to tak nebolo. Ani som hystericky nevyberal len som prišla blizsie k stolu, aby pochopili, ze to myslím vážne a nie zo srandy a povedala, že sa mozme nabudúce dohodnúť tak, že ubytovanie budú mat v hotely, kde budú švédske stoly ak im u nás nič nechuti a s ničím nie sú spokojni, ze tam si určite niečo výberu a pojdeme na kavu niekam do kaviarne.
Naozaj máš chut sa vracať k tomu od včera, nemohla si sa kvôli tomu vyspat a celu noc si premýšľala, ako tu prepíšeš celú MOJU situáciu v tvojom ponímaní? Povedala som ti, ze tvoj názor beriem a neočakávam od nikoho potľapkávanie. Ale prekrúcať polopravdy ťa nenechám…
A mimochodom, ani som neutiekla kupat syna, aby som ignorovala požiadavky deti, ako si ma včera prvy krat obvinila, ale ak dovolíš vždy uprednostnim potreby môjho 20mesacneho dieťaťa pred potrebami ludi(8r, 11r), ktorí sú dlhé chvíle nerozhodní a ja len čakám pri sporáku, čo si zazelaju na večeru.
Za ten čas čo oni premýšľali a na všetky moje návrhy, ktoré som schopná v kuchyni vyčarovať, som stihla uvariť krupicovu kasu, nakŕmiť syna, upratať kuchyňu a keď ani po40 minútach nevedeli čo chcú, sla som obriaďit moje dieťa, ktoré je na mne odkázané a dať spat. To som snad mohla.
Dakujem za tvoj názor, ale ešte raz hovorim nemám rada tieto prekrúcanie. Už na teba nebudem reagovať, lebo to nema zmysel. 😊
Dostatočne hysterická si tu aj teraz. Domýšľaš si tu, ako som v noci nespala a premýšľala nad tebou. Pritom si stačilo všimnúť, že som len reagovala na príspevky, ktoré ma citovali - lebo je tak nejako slušné odpovedať, ak ťa niekto osloví.
Teraz tvrdíš, že si im to len kľudne povedala. Preto, že to celé prebehlo tak kľudne, si mala potrebu založiť diskusiu? Pozri sa, ty vieš ako to bolo, ja môžem diskutovať len k tomu, ako si podala situáciu ty - napr. že tvoje dieťa bolo z teba nervózne - to asi tiež nesvedčí o tom, že si všetko kľudne riešila. Vraj si chcela názor iných ľudí, dostala si ho. Väčšina ťa potľapkala po pleci a s tými si samozrejme spokojná. Ale už keď ti niekto napíše, že podľa neho dospelí ľudia by mali byť schopní riešiť situáciu inak, než len poznámkou, po ktorej odbehnú do kúpeľne (tvoje vlastné slová) a všetkých hostí nechajú zarazene sedieť v kuchyni (tiež tvoje vlastne slová), tak už sa ti to nepáči. Načo teda bola dobrá diskusia? Pohoniť si ego, že ty si nič zlé nespravila a pofúkať bebinko, že návšteva bola nevďačná?
@makakova Psychiatria? Nepríde ti na psychiatriu, že rozprávaš o nejakých obetiach?? Proste obyčajná nezhoda, kedy ľudia nie sú schopní riešiť veci racionálne a pri ktorej s vysokou pravdepodobnosťou má každá strana svoju vlastnú verziu príbehu. Áno, tá moja je vymyslená. Pokojne môže byť reálna, keďže vychádzam z toho, čo autorka napísala - že sesternica jej sama osobne povedala, že deti si nemá všímať, ergo, že sesternica si bola vedomá správania detí a snažila sa, aby sa tým autorka netrápila.
@eludka Ja nehovorím o tom, že sa deti správali ukážkovo. Ja hovorím o tom, že hostiteľka sa mohla so sesternicou rozprávať ako dospelá žena, nie zbabelá kôpka nervov, čo sa najprv celý víkend tvári, že súhlasí s riešením sesternice (nevšímať si reči detí), aby nakoniec nakričala na dospelých, že sa s nimi buď stretne len vonku alebo rovno nikde, a ušla preč.
@eludka múdrejší ustúpi, nechajme ju v tých fantasmagoriách, ktoré si ona sama vytvorila v hlave 😉
Je pekné niekoho poza chrbát ohovárať bez citovania, že? Ešte si nestihla odpovedať, prečo teda celá táto diskusia a prečo vlastne bolo tvoje dieťa nervózne, keď si všetko s kľudom, prehľadom a slušne riešila. Tak ale je to tvoj život, ďalej môžeš veci riešiť takto nedospelo a mne to môže byť šumafuk, či budeš zakladať ďalšie podobné diskusie, kde sa pýtaš vraj na názor iných. Snažila som sa ti povedať, že tvojej sesternici asi nebolo všetko jedno, keď ti sama povedala, že si to nemáš všímať. Že za tým mohlo byť niečo, o čom nevieš, a čím ťa sesternica nechcela na návšteve obťažovať. Že ona sama by možno túto story opísala trocha inak ako ty. A že keď ti povedala, aby si si to nevšímala, a ty si si to naozaj nevšímala, tak ju asi dosť zarazilo, že si náhle vyletela, keď dovtedy si bola ticho - vieš ako sa hovorí, nemému ani vlastná matka nerozumie.
@annm81 podľa mna toto s názorom a voľnou diskusiu nemá už nič spoločne a si autorkou posadnuta… nevidím dôvod preco by na tvoj pokyn mala všetko vysvetľovať ako niekde na výsluchu na policii. Dôvtipné a empaticke uzivatelky pochopili všetko na prvý raz len tebe aby všetko do bodky vysvetľovala a čo nevysvetli medzitým pretocis podľa svojho pocitu. Nechaj ľudí zit a dýchať a nie ako taká stíhačka chytať za každé slovo a vymyslat si ako to berie druha strana…
Ja som po prečítaní pochopila že aj napriek snahy sa nedočkala ani raz vďaky len kritiky zo strany deti a nehnevaj sa aj keby mali deti zlý deň rodič je tu od toho aby uzemnil tieto poznámky. A veta od sesternice “ nevšímaj si ich”absolútne nieje vhodná lebi deti to brali ako súhlas a pokračovali v kritike ďalej. Hostiteľ by nemal riešiť výchovu hostí predsa🙈 To kde si videla ani nemala povinnosť ju volat niekde nabok a dohovárať si s ňou. To by si mal rodič uvedomiť všetko sám a aj bez rozhovoru zakročiť a spratať deti do vlastnej koze bez toho aby o to hostiteľ žiadal preboha …
kazdy pise, ze nevychovane decka, ale mne to pride tak, ze ten, kto chcel ist silou mocou na navstevu, su ich rodicia. pre decka je to len zbytocne dlhe cestovanie a chodenie po meste, co im je v tomto veku vacsinou sumafuk. cize problem mohol byt aj v tom, ze boli dotlaceni do niecoho, o co nemali zaujem a tym padom sa tak aj spravali - na vsetko bol len protest. v kazdom pripade chyba rodicov. a inak, ziadne prespavacie navstevy z druheho konca slovenska by som nebrala a uz vobec nie s malym dietatom a tehotna.

Pýtala si sa na názor, že? Tak ja patrím k tým, ktorí Ťa nepotľapkajú po pleci za to, že si sa chovala rovnako detinsky a nevychovane ako tie deti.