icon

Mala som náročnú návštevu. Urazili by ste sa na mňa?

1. nov 2022

Ahojte, mám sesternicu ktorej detom som krstná. (Oni byvaju KE my BA) Boli jesenné prázdniny, opýtala sa má, či by nemohli prísť k nám, aj prespať, že deti sa stále na nás pytaju. Ja som suhlasila naposledy tu boli 4-5r ešte som nemala ani ja vlastne dieťa a krstnitka boli maličké, teraz majú 8 a 11…brala som to ako niečo prijemne aj som sa na nich tešila. Nachystala som izby, navarila obed a čakala ich.
No šok nastal asi hneď od príchodu.
Po príchode Deti chodili z izby do izby bez opýtania, otvárali skrine, sufliky, neboli spokojne s ničím, hneď hádka ze oni na nafukovacke spat nebudu, to som ignorovala, lebi sesternica o tom vedela dopredu. Jedlo mi hodnotili, že im nechuti, polievku neľúbia, nemajú chut na slizikovu radšej by boli keby bola paradajková, rezne fuj nechcú atd atd, tak v prvy deň som to neriešila…Na večeru tiež okomentovali, ale nechala som to na sesternici ja som šla kúpat môjho syna, takze tie poznámky fuj na jedlo som nepočuvala. Raňajky sa niesli v podobnom duchu, džús hnusný, nechcú milti radšej jahodovy, caj fuj, prazenicu nechcú, parky nechcú, šunku s chlebom nechcú. Sesternica mi len povedala nech si to nevsimam, ze nech budú hladne a tak aj bolo, cez deň sme mali program boli sme cely deň mimo domu a nič som celu cestu v aute nepočúvala, len aké su hladne a ako sa zle na tej nafukovacke vysoali a ako sa
tešia do reštaurácie na obed 😁 obedovali sme mimo aj tam vymýšľali, ale bolo mi to jedno, nie su to moje deti. Večeru som objednala pizzu, boli spoko. Dnešné raňajky sa zopakovalo to iste, na otázku čo budú raňajkovať: parky, šunku, musli alebo vajíčka mi zácali strieľať ze radšej nejaké lievance alebo vajickovy chleba. Vyhovela som im vo vajickovu chlebe a ten mi zhodnotili, ze im až tak moc nechutilo, prišla som k stolu kde sedela aj sesternica s muzom a pocedala som, ze na budúce sa ubytujú v hotely a tam si budú môcť vybrať zo švédskych stolov, ked im u nás nič nechuti a stretneme sa v kaviarni na káve alebo vobec a šla som do kupelne. Všetci ostali ako zarazeni. Už som to nezvládla, ten nátlak, a ignoráciu sesternice na ich chovanie.
Moj Muž bol vdakabohu v robote, inak by vznikla asi hadka, moje 20 mesačne dieťa nervózne zo mna, ja tehotná, krsniatka vymýšľajú a za nič nepoďakujú a moja sesternica len ze si to nemám všímať, ale ako keď ani ďakujem nepočujete ani na darčeky ani na jedlo a namiesto neprosím si povedú fuj na jedlo. 🤯 bohužiaľ povedala som to tak, ako som cítila. Pred malou chvíľu som ich vyprevadila, povedala som jej ze som robila všetko, aby sa detom páčilo, ale som nemilo prekvapená, ako si to nevážia a ona cely čas, ze si to nemám všímať. Snažím sa, ale asi sa potrebujem vyrozprávať a len tak pokecať nech pridem na iné myslienky Bijú somnou tehotenske hormóny? Alebo aký máte vy názor.

annm81
2. nov 2022

@ku_uk Ako som už vyššie spomenula - prispela som jedným príspevkom do témy. Následne som už len odpovedala ľuďom, ktorí na mňa reagovali - rovnako ako odpovedám teraz Tebe. Samozrejme, nič nemusí vysvetľovať, len je mi smiešne, že najprv povie, že ako nervózne bolo z nej dieťa, potom vyhlási, že všetko vlastne povedala kľudne, že založí diskusiu, kde vraj chce počuť názor, ale vlastne iný názor počuť nechce. Úprimne je mi naozaj jedno, ako bude autorka podobné situácie riešiť v budúcnosti (teda rovnako) a keby nezakladala tému anonymne, mohla som jej sľúbiť, že ak si zapamätám jej meno, v žiadnej ďalšej jej téme sa k nej nebudem vyjadrovať. Tu si už len obhajujem svoj názor, že chyba rozhodne nebola len na jednej strane.

ku_uk
2. nov 2022

@annm81 podľa mna prekrúcaš a vymýšlas si aj tak. Napísala si mnoho slovných spojeni ktoré ona ani raz nikde nespomenula /nech vypadnu do hotela-utiekla kúpať syna-utiekla na zachod-hystericky vybehla na návštevu-odišla preč- vyletela na dospelých/ prešla som to vic krat a možno som niečo necitovala doslovne…ale toto ona ani raz nespomínala čo si ty napisaala. Čo ak odišla do kupelne aby nechala priestor rodičom pri stole na rozhovor? Co ak bol jej syn nervozny z nej lebo ho musela odsunúť nabok aby uspokojila požiadavky krstných deti. Vidím v tvojim profile že si matka tak by si možno mohla vedieť že niekedy keď je matka vnútorne nervózna a ani to nedáva najavo dieta aj tak vycíti že niečo nie je v poriadku… zbytočne si ju urážala že je kôpka nervov a podobne urážky v príspevkoch ktoré si adresovala ako odpoved iným uzivatelkam… Môj pohľad prepáč.

bodkolienka81
2. nov 2022

Mne pride velmi zvlastne, ze sa niekto pozve na navstevu s celou rodinou a necha si vyvarat a obskakovat sa?? V prvom rade mali prist s taskou potravin, ktore deti "lubia" a v druhom rade sa sesternica s muzom mali starat o varenie a chystanie jedla pre seba a idealne aj pre vas..
A v takomto style by som im to uz pri povodnom telefonate zdelila, aby vsetci vedeli ako sa zariadit..

annm81
2. nov 2022

@ku_uk No áno, priznávam, že som nepoužila presné citácie. Autorka povedala hneď v úvodnom príspevku toto:
"na budúce sa ubytujú v hotely a tam si budú môcť vybrať zo švédskych stolov" - irónia o švédskych stoloch neznie ako že na nich nevybehla, že?
"stretneme sa v kaviarni na káve alebo vobec" - ty ako návšteva by si si to neinterpretovala, že už tam viac nie si vítaná?
"šla som do kupelne. Všetci ostali ako zarazeni" - ak idem niečo seriózne riešiť ako dospelá osoba, tak predostriem svoje myšlienky a čakám na odpoveď, nie zbabelo utečiem preč.
"Už som to nezvládla" - sama priznala, že vybuchla, keď to ďalej nevedela v sebe dusiť.
"Moj Muž bol vdakabohu v robote, inak by vznikla asi hadka, moje 20 mesačne dieťa nervózne zo mna" - asi to neprebiehalo tak pokojne, ako sa snaží teraz tvrdiť, že?

Ono je v konečnom dôsledku táto diskusia úplne bezpredmetná - autorka chcela počuť, že je v práve, nie iné názory a nemyslím, že ju niečo presvedčí o tom, že keby sa skúsila normálne porozprávať, čo a prečo jej vadí a skúsiť zistiť pohľad druhej strany, tak nemusela celé to svoje "Už som to nezvládla" vôbec zažiť.

ku_uk
2. nov 2022

@annm81 tak tie citacie si teraz zabila 🤣 a teraz cituj všetky tvoje prekrutené…alw nesklamala si len urážať a urážať tvojimi domnienkami doplnovat text za citáciou 🤣 🙈 Pekný deň.

annm81
2. nov 2022

@ku_uk Pokojne môžeš vecne racionálne v súlade s logikou jazyka vysvetliť, ktorá z interpretácií je v rozpore s vyjadreniami autorky.

Čo z toho je urážka? Raz som tu použila slovo "hulvát", čo je čechizmus, ktorý slovník definuje ako "krajně nezdvořilý". Alebo je pre teba urážka povedať niekomu, že sa správa nedospelo? Či, že ak nadhodím výčitku a utečiem preč nečakajúc na odpoveď, tak je to zbabelé vyhýbanie sa konfrontácii?

ku_uk
2. nov 2022

@annm81 píšeš síce kvetnato ale v podstate stále o tom istom- o ničom len s prifarbenim. Už nebudem ani ja na teba reagovať

annm81
2. nov 2022

@ku_uk Samozrejme, že stále o tom istom, keďže téma je stále tá istá a ja ju nemám potrebu ďalej rozvíjať, len odpovedám na námietky. Takže sama nevieš menovať, kde je vlastne tá urážka a čo konkrétne som pretočila, čo autorka v úvodnom príspevku pomenovala inak. Áno, nemá žiadny ďalší význam rozoberať to, keďže autorke som už svoj názor napísala.

diablikovci
2. nov 2022

Si super!! Ja by som im po 2-3 hodinách vystrájania povedala dosť. A nech sa zbalia a idu do hotela!!

jana_eyre_2
2. nov 2022

@kiwi3 myslím, že aj deti by sa mali vedieť ovládať a v tom veku by už mali tušiť čo môže protistranu uraziť a čo sa jej môže dotknúť a čo sa v cudzej domácnosti neslusi.. tak isto rodičia majú svoje deti usmerniť a nie ospravedlňovat.. takže áno, dva dni drzého správania sa dá považovať za nevychovanost bez ohľadu na to či tam tie dve deti ísť chceli alebo nie..

veronikasarkanyova
2. nov 2022

Tie deti si to isté robia doma a podla mňa ich matka je tak unavená zo všetkého že už nemá silu na svoje deti, a radšej ich ani nevšíma... Nerobila ste nič zlé že ste to povedala, ak sa sesternica urazí je to smutné ale čo už, keď sa na to vie pozrieť z vášho uhla pohľadu tak sa neurazí... Nerobte z toho nič... Drzé deti sú v dnešnej dobe a ani to nie je preto lebo by boli nejak extra rozmaznané, proste chyba rešpekt ktorý mali deti kedysi keď dostali poriadne po riti... Tým vôbec nechcem povedať ze sa deti majú byť... Je to rovanke ako kedysi keď ešte boli vojaci a teraz hnus akí muži sú...

mirkaandrej
2. nov 2022

Moje deti doma vystrkuju rožky,niekedy sú drzé, ufrflane... Ale nikdy, ci spia u babky, sestry, tety - nikdy sa nesprávajú tak, ako opisuje autorka. A sesternica nemala povedať, ze nech si to nevšíma ale mala hneď usmerniť deti. Aj facku by som im dala, noa co. Troska vďačnosti a slušnosti. Ci už zo strany deti alebo sesternice. A keď vie, ako sa správajú, a nevie (alebo nechce) s tým nič spraviť, ma s nimi sedieť doma a nie ťahať ich cez pol Slovenska a dovoliť im, aby sa takto správali.

zuzanaulicna
2. nov 2022

Evidentne sú doma vychované na pizzi a normálne jedlo ani nevidia. Ku nám keď príde priateľov krstný syn, tak tiež vymýšľa. Ale Bohužiaľ môj dom- moje pravidlá a keď sa nepáči nemusí ani jesť, ani piť, ani nič. A mám fakt na háku, čo mi na to kto povie. Tvoja sesternica im dovolí skákať jej po hlave a asi je ich slúžkou... Je to výchova ich rodičov... Vôbec si to nevšímaj a nemusí ťa to trápiť.

zoeeoz
2. nov 2022

Dobre si im povedala 🙂 mat takyto vyber ako pises, by som cucala jak by som mala plnu hubu :D

nextik
2. nov 2022

bravo, dobre že si napísala ako to cítiš.

karolina196
2. nov 2022

Necitala som ostatne komentare,ale za seba poviem "To akoze vazne"?
Toto je vychova tvojej sesternice a jej decka su nevychovane,drze a nevedia si nic vazit.Ak jej to prislo normalne ich spravanie u teba,tak je na velkom omyle.
Ziadne usmernenie z jej strany nebolo?Tak to je potom jej vizitka a to ako si zareagovala nebolo mozno uplne najspravnejsie,ale zasluzili si to.Vsetci,rad radom.Taketo navstevy by som uz ja osobne u seba netolerovala.Ludia su vselijaki a takisto rodicia a ich vychova.Deti su zrkadlom svojich rodicov...

zoeeoz
2. nov 2022

Inak sa divim, ze si ich nevykopla :D to ja by som nedala 🤣

owecka
2. nov 2022

Uf, ja by som asi tiez sa neudrzala. Cloveka to zamrzi. Ale mala im dohovorit matka, sesternica. Ja by som tiez pri prvom fuj, hned dala stopku. Kebyze su deti mensie, chapem, ze maju vrtochy. Teraz ma dcera 3,5 roka a je to hotovy boj co miestami dokazuje a pritom ak nema rapel, je to mile, citlive a empaticke dieta. Snad z toho vyrastie spravnou vychovou😄

kukuk29
2. nov 2022

dobre si im povedala ;)

veronicka88
2. nov 2022

Chválim,že si sa ozvala....a že ich vôbec napadlo nasackovat sa do domu🙈

zuzanka2588
2. nov 2022

Dobre si urobila koniec diskusie 🤣🤣🤣🤣
Ja by som bola taká istá odtiaľ potiaľ a sú u teba zadarmo takže ešte aby oni pískali 😮‍💨

nikpa
2. nov 2022

Nie, neuraziala by som sa na teba lebo toto by sa nestalo. Keby moje deti boli také nevďačne a ešte na návšteve tak to by videli. Si absolútne v práve. Chápala by som, že všetko im chutiť nemusí, sú to deti a nie všetci všetko ľúbia ale treba deti naučiť ako slušne odmietnuť. Hento boli nevychovane, rozmaznané spratky.

pokojvdusi9
2. nov 2022

To co je za chudakov??Ziadne moresy ako citam.S takou rodinou by som kontakt uplne prerusila Nestali by mi zato aby mi kazili naladu.Skoda rozoberat chovanie tejto rodiny...

mariaveronikag
2. nov 2022

Keď sa Ti bude sesternica o pár rokov sťažovať, ako s ňou jej deti zametaju, môže sa riadiť heslom : veď si ich nevsimaj. Uvidíme, ako ďaleko sa dostane.

sweetdreams1
2. nov 2022

Budem v mensine, Len teda ja by som asi návšteve nepovedala, aby sa nabudúce ubytovala v hoteli... Nemám to v povahe. Deti niekedy vedia piť nervy a nie každý ich chce napomínať ci prefackat na návšteve...ono najlepšie sa vychovávajú susedove deti, uvidíš, az budú tvoje v takom veku, či bude každá návšteva u niekoho pre teba oddych.

smejulinka
2. nov 2022

podla mna hormony a zacinajuca puberta ;) ak mama povedala, ze si to netreba vsimat, tak si to netreba vsimat, doma si ich pravdepodobne da do poriadku. mozno sa len predvadzali.. vieme my, ci nam deti raz nepripravia podibnu neprijemnu situaciu? ako by sme sa zachovali? riesili by sme to na navsteve? mate to za sebou, pustte to u hlavy a teste sa to svojej rodinky

euka210
2. nov 2022

Nevychovane, rozmaznane, nevdacne deti a k tomu matka, co im nic na ich chovanie nepovie 🤦‍♀️...uplne chapem Tvoju reakciu a suhlasim, takych Ti nabuduce netreba.
Aj mojim sa stane, ze nieco u cudzich fakt nechuti, ale nevymyslaju, praveze skor sa prekonaju a zjedia u cudzich.

stulrajterova
2. nov 2022

@januska12323 deti sa chovaju rozne, niekedy sa aj vlastne nechovaju az tak prikladne, ano, mala aj matka zasiahnut, ale evidentne je uz z nich unavena co ju neospravedlnuje..

ku_uk
2. nov 2022

@sweetdreams1 podľa mna autorka v dobrej voli ubytovala sesternicu(návšteva bola sesterncin nápad) aj napriek tehotenstvu a malému dietatu lebo krstne deti mali jesenné prázdniny. Ja na mieste sesternice by som pri prvom ofrflanom jedle povedala vlastným deťom, že či chcú ísť domov alebo sa sprataju sami do kože a keď niesu spokojní s jedlom nech sa poďakuje a postavia od stola a odídu bez pripomienok
. Povedala by som to aj pred nou a čo…ešte taku nehrali, aby mi deti hanbu u hostiteľky robili, kde mame stravu a ubytovanie zadarmo…nedovolila by som takto zhadzovať tehotnú zenu ktorá sama dáva na vyber jedlo ako v hotely a už vôbec by som ju nevystavili takej situácii, aby bola nútená stat pri sporáku kým sa moje ratolesti rozhodnú čo by si dali… celé zle svet sa na hlavu postavil asi.

euka210
2. nov 2022

...a puberta toto veru nie je, ale cista nevychovanost...moji chlapci maju 11, 9,6r a takto sa nespravaju u cudzich. To by sme ich hned na mieste poriesili. Rodicia mali zasiahnut.
My tiez so svagrinou dohadujeme jedalnicek, aby bolo take jedlo, ze vsetci zjedia.