icon

Mala som náročnú návštevu. Urazili by ste sa na mňa?

1. nov 2022

Ahojte, mám sesternicu ktorej detom som krstná. (Oni byvaju KE my BA) Boli jesenné prázdniny, opýtala sa má, či by nemohli prísť k nám, aj prespať, že deti sa stále na nás pytaju. Ja som suhlasila naposledy tu boli 4-5r ešte som nemala ani ja vlastne dieťa a krstnitka boli maličké, teraz majú 8 a 11…brala som to ako niečo prijemne aj som sa na nich tešila. Nachystala som izby, navarila obed a čakala ich.
No šok nastal asi hneď od príchodu.
Po príchode Deti chodili z izby do izby bez opýtania, otvárali skrine, sufliky, neboli spokojne s ničím, hneď hádka ze oni na nafukovacke spat nebudu, to som ignorovala, lebi sesternica o tom vedela dopredu. Jedlo mi hodnotili, že im nechuti, polievku neľúbia, nemajú chut na slizikovu radšej by boli keby bola paradajková, rezne fuj nechcú atd atd, tak v prvy deň som to neriešila…Na večeru tiež okomentovali, ale nechala som to na sesternici ja som šla kúpat môjho syna, takze tie poznámky fuj na jedlo som nepočuvala. Raňajky sa niesli v podobnom duchu, džús hnusný, nechcú milti radšej jahodovy, caj fuj, prazenicu nechcú, parky nechcú, šunku s chlebom nechcú. Sesternica mi len povedala nech si to nevsimam, ze nech budú hladne a tak aj bolo, cez deň sme mali program boli sme cely deň mimo domu a nič som celu cestu v aute nepočúvala, len aké su hladne a ako sa zle na tej nafukovacke vysoali a ako sa
tešia do reštaurácie na obed 😁 obedovali sme mimo aj tam vymýšľali, ale bolo mi to jedno, nie su to moje deti. Večeru som objednala pizzu, boli spoko. Dnešné raňajky sa zopakovalo to iste, na otázku čo budú raňajkovať: parky, šunku, musli alebo vajíčka mi zácali strieľať ze radšej nejaké lievance alebo vajickovy chleba. Vyhovela som im vo vajickovu chlebe a ten mi zhodnotili, ze im až tak moc nechutilo, prišla som k stolu kde sedela aj sesternica s muzom a pocedala som, ze na budúce sa ubytujú v hotely a tam si budú môcť vybrať zo švédskych stolov, ked im u nás nič nechuti a stretneme sa v kaviarni na káve alebo vobec a šla som do kupelne. Všetci ostali ako zarazeni. Už som to nezvládla, ten nátlak, a ignoráciu sesternice na ich chovanie.
Moj Muž bol vdakabohu v robote, inak by vznikla asi hadka, moje 20 mesačne dieťa nervózne zo mna, ja tehotná, krsniatka vymýšľajú a za nič nepoďakujú a moja sesternica len ze si to nemám všímať, ale ako keď ani ďakujem nepočujete ani na darčeky ani na jedlo a namiesto neprosím si povedú fuj na jedlo. 🤯 bohužiaľ povedala som to tak, ako som cítila. Pred malou chvíľu som ich vyprevadila, povedala som jej ze som robila všetko, aby sa detom páčilo, ale som nemilo prekvapená, ako si to nevážia a ona cely čas, ze si to nemám všímať. Snažím sa, ale asi sa potrebujem vyrozprávať a len tak pokecať nech pridem na iné myslienky Bijú somnou tehotenske hormóny? Alebo aký máte vy názor.

vevapeto
2. nov 2022

Vieš čo, preto si beriem na par dní k sebe IBA deti mojej sestry (som ich krstná), lebo nikto sa neofučí, keď občas na nich skríknem, keď im poviem “ do duše” resp. iný trest, keď neposlúchajú ( sú dosť vymýšľavé). Napriek tomu ich ľúbim a viem, že aj oni mna, radi k nám chodia. Toto čo píšem si však dovolím len k sestrinym detom, ktoré beriem ako vlastné. Moja dcéra chodi zas k ním “ na prespačku”.

ouwecka
2. nov 2022

Ani raz ich nezahriakla? Ze toto je fakt uz cez? Ty brdo to je vychova a ucta,co si 🙈 ja by som vykypela pri druhom jedle 😁

daniela3788
2. nov 2022

Jednoznačne velke deti ktoré by mali toto vedieť že sa to nerobí a ak to nevedia bolo na mieste im to povedať a vysvetlit ak im to rodičia nevedeli doteraz vysvetlit.moj dom moje pravidla. V Japonsku vychováva dieťa cela dedina tak prečo sa neozval keď aa Vám velke deti vŕtajú v skrini.Jednoznačne na jedlo sa fuj nehovorí a učím to už môjho ani nie dvojročného syna A o prosim prosim ani nemusím snáď hovorit. Ešte nie sú ani v puberte,drzim sesternici palce o pár rokov.dalsia vec je že mne ako matke by to bolo riadne trápne,hanba by má plieskala keď by sa moje deti takto začali správať na navsteve. Dosť ate sa zdrzali lebo s tým fuj by som vykypela asi hneď 😂😂😂

lunademonica
2. nov 2022

Ziadne hormony prosim ta.... Dobre si povedala, slusne a pravdivo. A obdivujem ta ze s takym malym dietatom + tehotna dokazes varit. Ked moj muz neni doma tak nejem cely den, max chleba :D

stulrajterova
2. nov 2022

@lunademonica to akoze fakt obdivovat, ze dokaze varit s malym dietatom? Zenyyyy...ved sa bezne pri malych detoch aj pracuje, studuje....su aj menej narocne jedla....na chlebe cely den?

sweetdreams1
2. nov 2022

@ku_uk ale jasné,veď tá sesternica mala prvá zakrocit a svoje deti usmernit, netvrdím , že nie....
Autorka sa vsak uisťuje, či sa správala vhodne - no podľa mna nie. Ako som písala, ja návštevy do hotela neposielam, tých pár dní by som proste vydržala a nabudúce by som im už ubytovanie neposkytla. Vždy chcem, aby sa u mňa návšteva cítila dobre. Ale myslim, že tento názor ti okrem mňa majú cca 2 osoby, inak by im tu všetky všetko vytmavili už oveľa skôr, takže asi nemá zmysel tieto úvahy ani ďalej rozvíjať, podľa všeobecnej mienky je fajn po návšteve zvysit hlas a následne odist do izby, veď nech sa spamataju.

eludka
2. nov 2022

@sweetdreams1 pokiaľ ti nevadia vyhadzane skrine a ofrflane jedlo...

sweetdreams1
2. nov 2022

@eludka vadia.

laskamojajeidna
3. nov 2022

Nemáš si čo vyčítať. V takom veku ani úcta k tebe ako ku krstnej mame.....sú bez disciplíny a poriadnej výchovy. Zachovala si sa správne. A ešte tehotná. Mohla si oddychovať a ty si robila slúžku.

eludka
3. nov 2022

@sweetdreams1 tak by si to vydrzala

jamacka
3. nov 2022

To si im povedala ešte pekne. Ja toto tiež neznášam, ja by som ich poslala asi do pi..
Keď prídem na návštevu tak sa ma človek chovať pekne a slušne a nie ešte aj jedlo preberať a robiť bordel.Mali si navariť sami,keď sa im nelubilo.
Na takú návštevu sa s prepáčením vysrať.

sccarlet
3. nov 2022

@veronika3110 suhlasím že si to tolerovala zbytočne dlho. Hneď na začiatku by som povedala že tu niesú doma, a nepatrí sa na navšteve strkať prsty do cudzích vecí (skrine, izby). Toto som ešte nezažila,a keby aj netolerujem. Max dieťaťu do 3rokov. A pri stole sa rozpráva slušne, inak môzu byť tak isto neslušne obslúžení a to napr. Ničím....hrozne, asi by som mala riadny tlak z ich chovania, frflania. A takým veľkým deťom by som to vravela rovno a s tým že to musia na navšteve rešpektovať-konec. Ich mame by som len povedala že čo to má byť že sú to veľké deti. To takéto chovanie si celé dni nevšíma? 🤦‍♀️ Niet sa čomu čudovať, necháva ich robit si a hovoriť čo chcú...Znie to teraz ako mudrovanie, no isto by som im skôr niečo povedala

giannkak
3. nov 2022

@annm81 neprecitala som si celý tvoj prejav ale niekedy sa človek snaží chovať diplomatický bohužiaľ niekedy pohar trpezlivosti pretečie a potom sa servítka pred ústa nedáva a hlavne ked je este niekto tehotny tak to berie viac emocialne. Takže myslim si že aj ty by si po viac dnovej nevdacnej návšteve vybuchla , rozdiel je, že každý z nás má inú veľkosť pohára trpezlivosti;)

wiccawicca
3. nov 2022

Teda každý niečo nemá rád ale toto je už moc, sesternica nesesternica, nech si svoje nevychované decká berie a ide kade ľahšie, to aj doma sa tak správajú? Čo im doma varia keď všetko je fuj. Nám keď nechutí niečo alebo deťom, tak poďakujeme, že si neprosíme to a to ale oni si nič nevážia, keby sesternica je čo k čomu tak im aspoň niečo povie, nie že nevšímaj si to, to akože toleruje ich správanie, naši keď sa nevedeli vpratať do kože tak odchádzame.

sweetdreams1
3. nov 2022

@eludka to jedlo by som vydržala ( neriešim, či sú hladné cudzie deti), skrine by som hned upozornila. Celkovo si úplne neviem predstaviť situáciu, že 11 ročne dieťa, skoro pubertiak už, vyhadzuje na návšteve skriňu, to by asi bolo dobré celé nejako viac vysvetliť, popísať, nerozumiem tomu. Dávali si tam svoje veci? Hľadali tam niečo? Či len proste prišli, otovrili skrinu , vyhodili veci a išli ďalej? Lebo to je v takom veku už zase porucha správania a prípad pre psychológa....
A teda celé by som to odkomunikovala inak. Ak mám ísť deťom vzorom, tak si nevylejem nervy na rodičov a nenecham ich potom v šoku samých sedieť v kuchyni.

aaalenkak
3. nov 2022

Ja ti veeelmi dobre rozumiem, nieco podobne mame v rodine... Utala som to komplet, pokazde rozhadzane hracky, ponicene, steny pomalovane, uz aj moja dcera sa s nimi nechce stretavat, lebo sa jej nepaci ich chovanie a to, ze vzdy jej vsetko rozhadzu a ponicia. Dcera si vazi svoje hracky, nikdy nekreslila po stenách, starala so hracky a nie ze ich nicila, vo veciach sa snazila mat poriadok, alebo aspon organizovany bordel ale hentie dve... To je tsunami s fatalnymi nasledkami nie len na toto co som popisala, ale aj na moje nervy. Detto - toto nebudem, toto mi nechuti a maminka vysmiata na mobile sa hrala. Utla som to po nejakych dalsich veciach co sa udiali a nemienim na tom nic menit, ked si niekto nevie upratat vlastne deti a necha ich skakat si po hlave, ja suplovat rodicov nebudem a proste tu nie je ta osoba s detmi vitana.

amelia123
3. nov 2022

V prvom rade ja osobne prespavacky u pribuznych neuznavam. Je to narusenie sukromia vsetkych - nielen domacich, ale aj navstevy. A ked uz, tak 1, max. 2 ludia. Udivuje ma, ze vobec sesternica mala takuto poziadavku, ked su 4-clenna rodina, navyse s detmi, ktore nevedia co sa slusi a patri 🤷‍♀️ A uprimne, cudujem sa, ze ty, tehotna, s malym dietatom a navyse v case navstevy bez manzela, si sa na to dala.
Pri nevhodnom spravani treba deti napomenut, ze si urcite veci neprajes a aby to respektovali ☝️
Nemaj vycitky, to skor sesternica by sa mala podakovat a ospravedlnit za spravanie svojich deti.

mk22
3. nov 2022

Nevychovane deti.
Výchova matky - 0 bodov.
Teba obdivujem ze si ich hostila, obskakovala.. Ja po prvom fuj by som skončila.
A moja rozlúčkova reč by bola v duchu ze tak Nevychovane deti som ešte nezažila.
Mam dve deti, 20r a15r, ale nikdy na žiadnej návšteve, oslave nepovedali na jedlo fuj. Sedeli pri mne, za všetko poďakovali.
To co si mala doma akú háveď?

jana_eyre_2
3. nov 2022

@smejulinka problémy sa majú riešiť na mieste, nie o niekoľko dní neskôr.. čo si zoberú deti z toho že im možno niečo povie doma o pár dní po ich chovani?

Ja mám tri deti preto viem že môže nastať kopa vseliakych situácii, ak urobia niečo nevhodné, riešim hneď.. to totiž patrí k výchove naučiť deti chovať sa k ostatným ľuďom ohľaduplne, pretože to očakávam aj od ostatných.. našťastie moje deti má málokedy dostanú do trpanej situácie.. ak sa tak však stalo, nikdy som to neignorovala..

autor
3. nov 2022

@sweetdreams1 ahoj, presla som si reakcie od včera a všimla som si, že aj ty trošku prifarbujes, preto reagujem. 😊
V prvom rade uplne v pohode a naozaj ďakujem za reakciu, očakáva sa aj súhlas ale aj nesúhlas. Nežijem na obláčiku, kde mi od malička každý so všetkým suhlasi a v podnikaní som tých kritik pri rôznych auditoch zažila. Takze kritika na MK je vítaná, celkovo ja si rada prečítam aj iný pohľad na situáciu a beriem. V podstate mi šlo len o to, či som to ja celé videla v mojich očiach hrozostrasne kvôli tehu hormónom alebo to bolo naozaj cez.
So sesternicou sme sa od raňajok po ich odchod normálne bavili, nebola žiadna napätá situácia, dala som deťom pred odchodom nejaké malickosti aj napriek tomu, ako sa chovali, sú to moje krstné deti a mám ich rada. Aj môj syn má vzdor a hodi sa o zem ale milujem ho, kvôli nejakej scéne som ho neprestala mat rada.
Väčšina ako píšeš by reagovala podobne. Bohužiaľ nieje v mojich silách reagovať na všetky (pritakávácke reakcie) lebo mám domácnosť, synčeka a s muzom podnikáme takže ak sa dá, radšej idem do prace, ako na MK odpovedať všetkým.
Ale tvoja reakcia má zaujala, lebo si to celé poňala podľa svojho a tiež zamenila slova ktoré menia celu situaciu.
Na návštevu som nezvyšovala hlas to by som si nedovolila, ani som ich neposlala preč, ani som neodišla a nechala ich spamätávat sa, ako píšeš ty. Skôr ostali zarazeni, lebo odomna taku vetu proste nečakali, ale ja som to myslela naozaj vážne. Že nabudúce sa ubytujú v hotely a na hoteloch sú švédske stoly, tam si niečo výberu, keď im u nás nechuti. Za tým si stojím a pri dalsej(ak nejaká bude) návšteve budem mat hotel ako prvú moznu alternatívu, ktorou ich privítam. Ďakujem este raz za reakciu a mozem súhlasiť s tebou, nemusela som to povedať. Ale povedala som, lebo si za tým stojím a nepovedala som to pre srandu kralikov ani ako urážku, myslela som to vážne 😊

annm81
3. nov 2022

@giannkak Myslím, že som tu už dostatočne veľa krát vysvetlila, čo podľa mňa autorka nespravila dobre. Tak skúsme radšej konštruktívne, ako si predstavujem lepšie riešenie. Hovoríš o diplomacii, ale autorka nebola diplomatická. Diplomatická znamená, že človek slušne ale jasne dá najavo, kde sú hranice. Tak napr. si vezmem hneď na začiatku deti: "Počujte decká, prosím nelezte mi do mojich vecí, nie je mi to príjemné a nie je to slušné. Ak niečo potrebujete, opýtajte sa ma, a ja vám s tým pomôžem, ak ste napr. zabudli svoju zubnú pastu, potrebujete obrúsky na vysmrkanie nosa, nudíte sa a hľadáte nejakú hru...

Alebo si večer sadnem k rodičom, keď už deti spia. "Niečo sa stalo? Deti si to rozmysleli a nechceli prist? Či už im začína puberta? Trochu sa bojím, čo bude v puberte z mojej malej. Tak či onak, boli dnes naozaj protivné. Viete, je mi trocha blbé upozorňovať ich, veď to nie sú moje deti, nemôžete im zajtra ráno trocha dohovoriť?

Ráno pri odmietnutých raňajkách: decká, toto máme na jedenie, ak nechcete, musíte sa dohodnúť s rodičmi, či budete hladní, alebo si pojdete niečo kúpiť sami.

Takto nadviazaný rozhovor sa potom môže uberať rôznymi smermi. Možno sa dozvieš, že decká sú hnusné a nevychované (rodičia to zvalia na pubertu), možno sa dozvieš, že sú len kvôli niečomu ofučané. Možno niečo úplne iné, čo ti da informáciu aj do budúcnosti. Čo sa dozvedela autorka tým, že vybuchla a ušla preč? Diplomatickým rozhovorom by sa vyhla extrémne trápnej situácii, možno by zistila užitočné informácie k tomu, aby sa vedela rozhodnúť, či už nikdy viac nechce túto návštevu, alebo len deti majú zriedkavo zlé dni.

autor
3. nov 2022

@sweetdreams1 deti chodili z izby do izby lebo tu dlho neboli, v mojich očiach to ale vyzeralo veľmi netaktné, lebo toto nerobili ani moji bratia s detmi, keď tu neboli dlhšiu dobu. A skrinky otvárali, lebo hneď prva otázka bola, či mame ešte Playstation 😁 a ja že áno, ale venovala som sa sesternici a mužovi, mali za sebou dlhu cestu, len v pozadí som videla ako chldia z izby do izby a otvaraju skrine, šla som za nimi či niečo hľadajú a pocedali že PSko. Poslala som ich do obývačky, že keď si umyjú ruky, vybalia veci a opytaju sa rodičov či môžu im konzolu vytiahnem. Ale aj tak sa po chvíli vrátili do izieb a kutrali skrine

mariazatkova
3. nov 2022

No ja by som mala dosť už vtedy keby sa mi hrabali v skriniach. Myslím ze si to zvládla ešte dobre. Na ich vek by sa mali správať oveľa rozumnejšie.

autor
3. nov 2022

@annm81 inak, mimo mojej témy. Mozem sa opytat, kde mimo materskej pracuješ? Akože nie aby ma to nejak zaujimalo, ani nemusíš odpovedať, ale ty by si sa naozaj hodila na poziciu reklamačného oddelenia, myslím to naozaj v dobrom, žiadna irónia. Fakt máš na to talent oponovať, nemá to každý v sebe😊

mimi16
3. nov 2022

@stulrajterova ja tiež len očami prevraciam. Celý deň nejesť lebo čo? Muž nenavaril? Presne ako si napísala. Veď normálne fungujem v práci, v domácnosti a okolo detí. Preto vravím manželovi, že nech si skúsi mať pri sebe pohodlné nemehlo, by videl.

sweetdreams1
3. nov 2022

Tak keď si spokojná so svojou reakciou, načo potom táto diskusia? Môj názor je len taký, žena by som reagovala inak.

kassandra25
3. nov 2022

Nie, treba sa ozvat a neignorovat. Keby ti podpalili byt, tiez by ste zostali pri tom, ze nevsimaj si toho...? Ak ti aj len hocijake dieta povie nieco slebo utobi, treba reagovat. Aj dietatu sa da povedat si, co si o nom myslis. Ja by som povedala pri tom stole nieco ako: no ale teba rodicia vobec nevychovali, lebo si ta naschval nevsimaju a potom sa nevies chovat a zle posobis na ludi rovnako ako rodicia.

annm81
3. nov 2022

Nie, nepracujem na reklamačnom oddelení ani nikde v obchode, ale v priemyselnom vývoji, nateraz pochopiteľne len na polovičný úväzok.

natasha1988
3. nov 2022

Jeej to presne ako cez kopirak som zažila už niekolko krat. Hlavne to neber ako problem v tebe, ale skor sesternica ma problem s vychovou svojich deti, specialne s tym stravovanim. Decka sa takto chovaju ked sa im stale ustupuje a razne sa im jasne nevysvetli; “Tu ste na navsteve tak sa podla toho chovajte…” Dobre si jej povedala, že nabuduce maju ist do hotela👍 Ty si reagovala perfektne a nie je dovod z ich strany aby sa urazali. A vieš čo by robili v hoteli??? To iste čo u teba. Nic by im nebolo dobre. To su proste ludia čo nie su zvyknuti cestovat a prisposobit sa podmienkam… nech nabuduce sedia doma a budu spokojni vychodñare😆

elementissa
3. nov 2022

Ja by som sa na teba autorka neurazila, lebo moje dieťa by sa v prvom rade tak nesprávalo. U nás sa nehovorí fuj na jedlo, raz to krpec povedal, asi zo škôlky doniesol, jedlo som mu zobrala a povedala mu, že keď sa mu nepáči, tak môže byť kľudne hladný a nezaujíma ma to. Jasné, že spustil plač, že on chce papať, takže nakoniec ma uprosil, aby som mu jedlo vrátila a všetko zjedol bez slova. On veľmi dobre vie, čo môže a čo nie. Povedať fuj na jedlo je jednoducho neprípustné a ak by to povedal nedajboh na návšteve, tak putuje za dvere a ostane hladný. A narobila by som s ním poriadky, nie že "nevšímaj si ich" podľa mňa si bola mäkká príliš na nich, ja by som im povedala, už pri druhom "fuj", že nech sa páči, máte tu rodičov, keď vám nevyhovuje, môžete sa ísť najesť do reštaurácie. A pri treťom fuj by som im povedala, že sú u nás posledný krát, stretneme sa s nimi radi, ale iba na neutrálnej pôde a bývať môžu ísť do hotela. Každý hotel v BA má švédske stoly, vyberú si, čo sa im bude páčiť. Ja návšteve, ktorá sa ku mne nanominuje na jesenné prázdniny nebudem variť ako pre perzskych princov. Keby takto pozývam nejakú rodinu k nám (čo by sa nestalo, ja nemám rada tieto nekonečné návštevy), tak by som sa vopred dohodla s ich matkou na jedálničku. A ak by mi to nejedli, tak smola, nič iné nie je. Krútia s tebou v tvojom vlastnom dome... No to takú ešte nehrali, aby som toto niekomu tolerovala. Ja som raz takto zrušila pribuznu, ešte som bývala s mamou v RD, prišli na návštevu s deťmi a tiež robili bordel, jedli pred telkou, všade trusili, kypali zmrzlinu po koberci atď. Mama mala nervy v koncoch, len sme po nich upratovali a príbuzná len, že "veď to sú deti" (áno, oni majú doma tiež taký svincik). Prvé dva dni sme to tolerovali, upratovali po nich, veď návšteva. Povedali sme jej, aby deti jedli za stolom, že všade trusia, kvapkaju, robia neporiadok. Tiež vyťahovali skrine, šuflíky. Ale ona tiež, že "ale veď to sú deti". Moja mama si radšej hrýzla do jazyka, aby sa nikto neurazil. Ja som jej na treti deň povedala, že tu nie sú doma, tu sú na návšteve a nech sa láskavo správajú v súlade s pravidlami tejto domácnosti a ak nie, tam sú dvere, nikto im tu sluhov robiť nebude a upratovat po nich. Samozrejme sa urazila, rozplakala, išla sa sťažovať deťom, že som si dovolila im povedať, že oni tu nie sú doma (strašná drama queen), ale deti upratala nakoniec. Jasné, že na mňa bola urazená ešte xy. A nech by bola aj celý život. Ľudia proste nemôžu prísť k niekomu na návštevu a tváriť sa, že sú pánmi domu (hlavne príbuzní s tým majú mega problém). Si návšteva, správaj sa slušne alebo sem nelez. A to my sme ich ani nepozyvali, sami sa objavili vo dverách, že prišli s detmi na týždeň. Mama bola prekvapená, začala robiť stresy, že musí variť a upratovať teraz, úplne vykolajena z toho bola. Proste každý má nejakých bezocivych príbuzných, čo si myslia, že sú doma všade a nerešpektujú pravidlá domácnosti. A s takými je zbytočné sa stretávať a už vôbec im netreba ustupovať, lebo sa len rozdrapuju. V živote by som si niečo také v cudzom dome nedovolila a moje dieťa by to skúsilo raz a dobre by si zapamätalo, že takéto správanie je neprípustné.