icon

Mala som náročnú návštevu. Urazili by ste sa na mňa?

1. nov 2022

Ahojte, mám sesternicu ktorej detom som krstná. (Oni byvaju KE my BA) Boli jesenné prázdniny, opýtala sa má, či by nemohli prísť k nám, aj prespať, že deti sa stále na nás pytaju. Ja som suhlasila naposledy tu boli 4-5r ešte som nemala ani ja vlastne dieťa a krstnitka boli maličké, teraz majú 8 a 11…brala som to ako niečo prijemne aj som sa na nich tešila. Nachystala som izby, navarila obed a čakala ich.
No šok nastal asi hneď od príchodu.
Po príchode Deti chodili z izby do izby bez opýtania, otvárali skrine, sufliky, neboli spokojne s ničím, hneď hádka ze oni na nafukovacke spat nebudu, to som ignorovala, lebi sesternica o tom vedela dopredu. Jedlo mi hodnotili, že im nechuti, polievku neľúbia, nemajú chut na slizikovu radšej by boli keby bola paradajková, rezne fuj nechcú atd atd, tak v prvy deň som to neriešila…Na večeru tiež okomentovali, ale nechala som to na sesternici ja som šla kúpat môjho syna, takze tie poznámky fuj na jedlo som nepočuvala. Raňajky sa niesli v podobnom duchu, džús hnusný, nechcú milti radšej jahodovy, caj fuj, prazenicu nechcú, parky nechcú, šunku s chlebom nechcú. Sesternica mi len povedala nech si to nevsimam, ze nech budú hladne a tak aj bolo, cez deň sme mali program boli sme cely deň mimo domu a nič som celu cestu v aute nepočúvala, len aké su hladne a ako sa zle na tej nafukovacke vysoali a ako sa
tešia do reštaurácie na obed 😁 obedovali sme mimo aj tam vymýšľali, ale bolo mi to jedno, nie su to moje deti. Večeru som objednala pizzu, boli spoko. Dnešné raňajky sa zopakovalo to iste, na otázku čo budú raňajkovať: parky, šunku, musli alebo vajíčka mi zácali strieľať ze radšej nejaké lievance alebo vajickovy chleba. Vyhovela som im vo vajickovu chlebe a ten mi zhodnotili, ze im až tak moc nechutilo, prišla som k stolu kde sedela aj sesternica s muzom a pocedala som, ze na budúce sa ubytujú v hotely a tam si budú môcť vybrať zo švédskych stolov, ked im u nás nič nechuti a stretneme sa v kaviarni na káve alebo vobec a šla som do kupelne. Všetci ostali ako zarazeni. Už som to nezvládla, ten nátlak, a ignoráciu sesternice na ich chovanie.
Moj Muž bol vdakabohu v robote, inak by vznikla asi hadka, moje 20 mesačne dieťa nervózne zo mna, ja tehotná, krsniatka vymýšľajú a za nič nepoďakujú a moja sesternica len ze si to nemám všímať, ale ako keď ani ďakujem nepočujete ani na darčeky ani na jedlo a namiesto neprosím si povedú fuj na jedlo. 🤯 bohužiaľ povedala som to tak, ako som cítila. Pred malou chvíľu som ich vyprevadila, povedala som jej ze som robila všetko, aby sa detom páčilo, ale som nemilo prekvapená, ako si to nevážia a ona cely čas, ze si to nemám všímať. Snažím sa, ale asi sa potrebujem vyrozprávať a len tak pokecať nech pridem na iné myslienky Bijú somnou tehotenske hormóny? Alebo aký máte vy názor.

Strana
z7
zuzanalila20
3. nov 2022

@stulrajterova Zaujalo ma, ako "sa pri malých deťoch bežne pracuje a študuje". Vieš mi prosím uviesť príklad, čo presne a konkrétne robí 3 alebo 4 súsledné hodiny napriklad dvojročné dieťa samé, kým (tehotná) mama pracuje alebo študuje? Ďakujem, inšpirácie nikdy nie je dosť 🙂

adaluc338
3. nov 2022

Rovnako to citila moja mama ked k nej prisli krsne dcerky a aj ja kym som byvala este u rodicov. No raz si moja mama povedala sama preseba ze je krsnou mamou a 2- 3 krat rocne to vydrzi lebo su to deti a oni nemozu zato ako ich ucili rodicia. ( tiez sa navstevujeme takto ze oni chodili k nam cez prazdniny na viac dni). No poviem ti snazi sa do dnesnych dni ale viac ako 3 dni nevydrzi a potom musia prec, vzdy si to takto zariadi. Nic zle im nepovie, nevychovava a snazi sa vyjst v ustrety, pravdaze zato medze su ale napriklad... naucila sa ze dobredu nevari, iba to a iba vtedy ked si deti povedia. Ked chcu chipsy na veceru tak im da alebo ked nechcu spat a vymyslaju tak ich necha dlhsie. Vzdy si povie kumne prisli na prazdniny tak ich nebudem ja vychovavat. Funguje to a krsne dcerky su spokojne, ked pridu na par dni tak sa tesia a povedia aku mame dobru krsnu mamu. A ja si myslim ze ma pravdu nema sa vychovavat z 365 dni iba 10 a aj to krsna mama ale zvysnych 355 a rodic.

piridoxin
3. nov 2022

je tu pár nevyslovených skutočností (domnievam sa🙂)
1. Si tehotná a máš dieťa vo veku, kedy aj netehotná to zvláda často s únavou a veľakrát toho má dosť.
2.bývate v byte (obmedzený priestor) a pár voľných dní si si asi predstavovala, že s manželom strávite pekne bez každodenného stresu (proste si oddýchneš... aspoň ja som sa na prázdniny tešila ako blázon)
3.ohlásená návšteva ale znamenala ešte väčší stres, únavu a nepohodlie!
Napriek tomu si povedala áno. Klobúk dolu. Ale v podvedomí si už vedela, čo obetuješ a čoho sa vzdáš.
4.Nezištne si to urobila, dopadlo to ako si nechcela (podľa mňa by ale prišlo ku konfliktu na 100% vzhľadom na bod 1-3.) Máš výčitky svedomia, napísala si sem a napriek tomu, že si dostala stovky súhlasných ohlasov, ďalej sa "bičuješ" a odpovedáš na tie negatívne
Moja rada:
Si dobrý a obetavý človek. Ale maj sa viac rada a kvôli tomu "čo by sa patrilo", alebo "čo si pomyslia" už nič nerob!!!! Nebudeš preto horší človek. Rob rozhodnutia s ROVNAKOU láskou k sebe ako k svojim blízkym. Človek by sa nemal nikdy "bičovať" tým, čo "sa má" a čo nie, keď mu to má ublížiť.....

stulrajterova
3. nov 2022

@zuzanalila20 v pohode cela vysoka pri malych detoch zacala som so 4 mesacnym externe, skoncila s dalsim 9.mesacnym v pohode, a k tomu vecer este aj uctovnictvo...a citanie knih aj svojich aj s detmi..vec nadstavenia hlavy a priorit....

charlotte911
3. nov 2022

ku mne raz prišla na návštevu suseda, ja som mala dvoch chlapcov ona jedného, moji boli a sú doteraz naučený prosiť, poďakovať, hračky nelámali, nehádzali o zem, samozrejme mali vrtochy ako všetky deti, ale boli usmerňovani a na návšteve si nikdy nedovolili chodiť do iných izieb či skríň a skriniek, hrávali sa v detskej izbe, alebo boli pri nás .No jedného dňa prišla suseda na kávu, aby sa deti pohrali, ešte u nás neboli, ja veď fajn, veď poďte, deti sa hrali v detskej izbe, sem tam bolo počuť smiech hlasy a my že ako sa pekne hrajú. Káva sa dopila, susedka sa zdvihla, že idú domov. Vošla som do izby, skoro som dostala mŕtvicu, všetky hračky boli po zemi, z polic nielen hračky ale aj police boli vytiahnuté a dané na zemi a z postele urobená dráha pre autíčka, matrace z posteli boli vyhodené,steny pomaľované fixami a aby toho nebolo málo, synov nový bicyklík, ktorý sme mali ist von ešte len vyskúšať, mal ho v izbe lebo ešte nebol von s nim, bol fixami pomaľovaný. Keby ste ma videli v tom momente,tak majster En mal oproti mne malú hrivu, zhlboka som dýchala, keď suseda bez mihnutia okom povedala svojmu synovi, že idú už domov, ani náznak toho, čo to porobili a o upratovani nehovoriac, no ja som myslela, že ma vystrie a kým som sa zdohadala, susedy už nebolo. Nevedela som či sa mám smiať alebo plakať. Susedin syn, ktorý mal 7 rokov bol z nich najstarší , moji mali 3 a 5 rokov. Samozrejme, že verím tomu, že určite tiež priložili ruku na dielo, ale nikdy predtým ani potom takéto niečo neurobili. Slušne som svojim deťom vysvetlila, čo zlé urobili, poupratovali sme spolu a suseda? Tej sa u nás tak zapáčilo, že na druhý deň sa ozvala, či môžu prísť s Dominikom ku nám, že sa malému u nás páčilo. Nepovedala som jej nič o peknom binci v detskej izbe, ktorý sama videla a ani buuuu nepovedala a spratala sa domov, povedala som, že ideme von, nabudúce tiež a potom tiež, už som ju k nám nepustila. Potom neskôr som stretla ďalšiu susedu a tá sa mi vyžalovala jedna radosť o tom, ako bol Dominik s jeho maminou u nich a akú spúšť narobil, tá tak nadávala ako nikdy. S tou druhou susedkou sme začali kavičkovať ak bolo vonku zlé počasie a to raz u nich raz u nás a deti sa pekne hrali, ked išli domov hračky pekne spoločne upratali, vedeli poprosit a poďakovať ako aj tie moje . Takže všetko je to o výchove rodiča.Sesternica sa môže hanbiť, deti sú vizitka ich ako rodičov. Ja som to neriešila, je to jej dieťa, zavrela som ale dvere pred nimi navždy a ako som počula nebola som jediná. Keď sme boli s deckami vonku, Dominikova mamina ak robil chlapec zle, otočila sa chrbtom a robila sa hluchá slepá,ale mali by ste vidieť ako narobila krik ak niekto urobil jej synovi niečo hoc aj malú blbosť, toto nezniesla. V puberte sa jej to krásne vrátilo, chapec rozmaznaný, drzý, protivný a nevychovaný, v 14 tich cigareta v ruke, .... Takže sesternica ak sa nespamätá, v puberte a neskôr ju čaká veľmi ťažký boj. Zachovala si sa dobre. Nabudúce si ju nepusti k sebe, povedz jej, že ubytko nech si nájdu a na výlet ísť môžete. Lebo nielen jej deti sa správali neslušne, ale aj oni ako rodičia zlyhali, lebo toto všetko dopustili. Držím palce, aby ste s bábätkom boli ok

mimi16
3. nov 2022

@stulrajterova to by aj mňa zaujímalo ako sa pripravovať na skúšky pri malých deťoch a bábätkách.

zuzanalila20
3. nov 2022

@stulrajterova Gratulujem 🙂 moja otázka ale bola, čo konkrétne robili deti, kým si ty študovala a pracovala. Respektíve asi skôr kto sa o ne počas toho času, ktorý si ty mohla dopriať sebe, o ne staral. Keďže si študovala externe, predpokladám, že si soboty trávila v škole, to si mala jedno dieťa v nosiči a druhému si zobrala krabicu hračiek a celý deň sa prehralo v aule? 🙂
Asi chápeš, na čo narážam. Samozrejme, že sa to dá. Keď máš podmienky.
Presne ako píšeš, je to o nastavení, niekto sa chce naplno venovať deťom, kým sú malé, niekto sa rozhodne čiastočne pracovať, študovať. Neexistuje jedna správna odpoveď. Nie každé dieťatko má rovnaký temperament a potreby, nie každý rodič sa k dieťaťu správa s rešpektom k jeho potrebám, vtedy je jednoduché venovať sa prioritne sebe, a nie malému dieťaťu. Ono to prežije, len si myslím, že nejaká ozvena skôr či neskôr pride.

stulrajterova
3. nov 2022

@zuzanalila20 spali....predstavte si, aj tak sa to vsetko da, ucila som sa po nociach, a maju predsa otca....v aule boli na promociach, uzili si to...

stulrajterova
3. nov 2022

@mimi16 uplne v pohode, s jednym som uz cvicila aj vojtovku...uzili sme si aj matersku aj vsetko...

morgane1975
3. nov 2022

Tak ja ani tehotenské hormóny nemám a pokiaľ mi akékoľvek dieťa z rodiny povie na jedlo fuj tak ostane hladné. A nikto sa na moju reakciu neurazil. A vy ste im ešte na výber dala.

sylvie
3. nov 2022

Nie, ziadna puberta, ziadne tehotenske hormony, jednoducho nevychovane drze decka, na ktore rodicia evidentne kaslu. Uz to ze povedala, ze nevsimaj si ich ma zarazilo. Zrejme si ich ani doma nevsima. Ja by som za take chovanie deti okamzite zbalila a povedala, ze ideme hned domov ked sa nevedia chovat. Ale moje deti sa chovat nastastie vedia, ucime ich to a nerobime sa, ze ich nevidime a pod.

morgane1975
3. nov 2022

Puberta-nepuberta, slušnému správaniu ich rodičia mali naučiť.

mimi3008
3. nov 2022

Za mna by boli u mna posledny raz. Podla mna fajn, ze si sa ozvala👍

eludka
3. nov 2022

Len mi @annm81 pripomína Uhrika - Republika, Bezvadne vie vytvárať virtuálnu realitu, ktorá budí dojem skutočnej.

annm81
3. nov 2022

@eludka Ktorý konkrétne z mojich záverov podľa teba ostro kontrastuje s uvedeným úvodným príspevkom autorky?

eludka
4. nov 2022

@annm81 nevytvarate ostry kontrast, len odklanate situaciu

annm81
4. nov 2022

@eludka Nikde som ani jediný krát nepovedala, že deti sa správali primerane. Jedine som použila vo svojom prvom príspevku vetu, že autorka si tú poznámku mohla odpustiť a ďalej som aj vysvetľovala prečo si to myslím.

jana_eyre_2
4. nov 2022

@annm81 predpokladám že každému človeku na planéte sa už stalo že reagoval inak ako hlása bontón aj keď jasne, niekto si môže myslieť že sa v každej situácii zachová dokonale ukážkovo a s nadhľadom.. život však nie je dokonalý..

annm81
4. nov 2022

@jana_eyre_2 Samozrejme, že stalo.

eludka
4. nov 2022

@annm81 uz to nie je podstatne, autorka sa zariadila

petkazamborska
4. nov 2022

my sme mavali takuto navstevu, pritom obidvaja rodicia lekari :
1. roztrhali detom vsetky baliky , ktore dostali na narodeninovej oslave,
2. zozrali celu tortu
3 rozmazali s rukami farby na novu podlahu a novu stenu
4. pomizlo zlato , nausnice, kliker na garaz , aj na tv
5. pred mojimi ocami zacal strihat dcerine nove zuppa tricko pred jeho matkou
6. rozlial novy praci prasok s tym ze bola vo vnutri aj jeho matka
7. a na poslednej navsteve tak rozbili klucku na dverach a
8. roztrhali novy suflik nielen z pantov ale celu tu drevotriesku

samozrejme moj manzel povedal ze on je jeho najlepsi kamarat, nepovedal im NIC
ja som povedala ze to bola posledna ich navsteva u nas !!!!!
a nikdy v zivote tie deti v nasom byte nechcem vidiet ....ani tu ich matku ...my u nich sme boli len raz na 2 hodiny , ale som si vsimla ze ona sa zacala kamaratit s inymi rodicmi zo skolky , navstivila uz inu rodinu , ktorej tiez takto skantrili byt , a teraz si hlada nove obete ----let go , ale nie u nas ....uz sa s nou ani nebavim ...

mimi16
4. nov 2022

@petkazamborska preboha to je čo za mater! Návšteva nenávšteva vykopla by som ich.

pehavcek
4. nov 2022

@piridoxin krasne si to napisala.Suhlasim s tebou do poslednej bodky

141117mmn
4. nov 2022

Ja myslim, ze deti nie su nevychovane ale skor nezvyknute..
Oni z vychodu - ty Blava ...mozno ich to otvaranie skrin a suflikov bavilo (ked mas ten tichy system - co asi mas ) otvorim zatvorim nebuchne - skusam dalej haha sranda.. nemaju to doma tak skusali..
Predstavujem si to tak nejako....
Nemaj im to za zle ... sami skusili Blavu na vlastnej kozi .... sok aj pre nich

0kristina0
5. nov 2022

Tomuto sa hovori nevychova, inak v poslednej dobe dost popularne.

karolina196
5. nov 2022

@141117mmn Nezvyknute akoze na co?Tie decka nemaju 3 a 5rokov,ale 8 a 11 a neviem akoze co moze byt pre tak stare deti zaujimave otvaranie skrin u druhych.To je vyslovene nevychova.Moje deti maju iste veci doma zakazane a nie,ze by si mali nieco taketo dovolovat u druhych.A nechapem aj tvojmu zmyslaniu Blava-vychod.Deti mozu byt sokovane z vonkajsich priestorov a nie z bytu.Ci tam sa stavaju ine byty ako na vychode?A povedat na jedlo fuj,mojim by hned letela(haha).Ja odmalicka vychovavam taj,aby toto nikdy nevyslovovali pri jedle.Naucili sa pekne komunikovat,ze ked im nieco ozaj nechuti,povedia to na rovinu,ze im to nechuti,ze radsej zjedia iba prilohu,ale nikdy sa mi v jedle nebabrali. 🙈 A vies co?Moje deti ma vedia mnohokrat same od seba pochvalit ake je to dobre,popraju si navzajom dobru chut a podakuju mi na konci za to jedlo.Pokial deti nie su same k nejakym veciam vedene,tak to nemaju odkial vediet...

141117mmn
5. nov 2022

@karolina196 dobre, dobre ...sak viem mas pravdu

autor
5. nov 2022

@piridoxin ďakujem 😍

sylvie
6. nov 2022

@141117mmn ty si to napisala tak, akokeby prisli z nejakej osady, ked maju sok.. aj keby prisli z Marsu to ich spravanie neospravedlnuje a teda hlavne ich rodicov..
Okrem toho otaranie skrin nebol jediny problem..

den123
10. nov 2022

mala si sa porozpravat s nou nech dohovori svojim detom, ale mozno by sa tiez urazila kazdopadne uplne chapem ze si povedala co si povedala , dakujem a prosim su zakladne veci co by malo dieta vediet a vazit si veci, byt vdacny a slusnost.. to su veci co treba prioritne deti ucit..

Strana
z7