icon

Malá tabletka šťastia, alebo ako som prešiel bránami pekla

ashedx
26. máj 2016

Zdravim maminy a diskuterov, ktori si toto precitaju. na uvod chcem podotknut, ze toto nieje v troll ani vymyslena tema, keby som si tym nepresiel, sam by som tomu neveril. Prispevok bude dlhy, preco som sa dnes rozhodol napisat ho sem, najma ako varovanie,ked som xanax videl spominany v inej teme. Chcem popisat, cim som si presiel po 8 mesacnom uzivani tejto uplne legalnej tabletky - benzodiazepinu s nazvom Alprazolam ( v Amerike familiarne znamy pod nazvom Xanax, resp. mommy's little helper - teda mamin maly pomocnik. Myslim, ze na Slovensku, stale este nie tolko rozsireny, ale uz zacina byt pomerne popularny aj u nas, len ani sami lekari ho nemaju dost nastudovany, a tak nedaju upozornenie, ze lieky tohto druhu by sa nemali uzivat viacej ako 10-14 dni.

U nas sa stale spomina rozvracac rodin, alkohol, hazard, a samozrejme okolie nieje nadsene ani maminou, ktora taha jednu cigu za druhou, preto niektore mamy uz nastupili na malu tabletku ktoru pohodlne date do penazenky, ani z toho ,,nenafukate'' V mojom pripade som prisiel o pracu a rodina si o mne myslela, ze som blazon, resp, ze to prehanam.

Ja som zacal tento liek uzivat pocas vlny stresov v praci, do toho rodinne problemy, vtedy som este nevedel, ze sa smie uzivat tak kratkodobo, par mesiacov bolo vsetko ok, ziadna uzkost v praci nic, az jednu noc sa vsetko zmenilo... prebudil som sa v noci v panike srdce mi tlklo, ze som myslel, ze je somnou koniec kazdu minutu. Neprikladal som tomu vyznam nakoniec som zaspal, opakovalo sa to ale dalsie dve noci, to uz som citil, ze nieco je zle.. moj lekar, ktory skutocne nevedel ze su abstinencne symptomy pri uzivani, mi poradil dokonca ZVYSIT davku xanaxu o 0.25mg.

Zistoval som si teda o benzodiazepinoch viac a google vypluval clanky po clankoch, najma v anglictine, o skusenostiach a benzo ''pekle'' ja som bol na 1mg a mal som znizovat podla rad o 0.25mg teda najnizsie mozne inkrementy.. prvy tyzden bol relativne ok, ale ako som sa za tri tyzdne dostal na 0.5mg moj mozog a telo ma jednej noci vsupli do pekla z ktoreho som sa spamataval 4 mesiace.

Mal som asi 20 roznych vedlajsich ucinkov co sa fyz. stranky tyka, triasky, hnacky, vypluvanie krvi, bolest klbov.. to vsetko ale bolo nic oproti psych. vedlajsim ucinkom, musel som sa dat na PN, schudol som 15kg mal som panicky strach z najmensieho zvuku, nocne mory, derealizaciu, vertigo, a to najhorsie insomniu, predstavte si ze nespite 3 dni potom na hodinu zaspite v sede a znova to iste, niektore dni som presedel v kute v tureckom sede a len som sa kyval zo strany na stranu. Nerozumel som ako take stavy mozog dokaze vobec produkovat, ani ze ako taky liek moze byt legalny, v USA ho predpisuju aj 8-9r detom!!

Dnes to uz mam vsetko za sebou, iba semtam nespavost, na zaver len, ze ak poznate niekoho z okolia, kto planuje uzivat tuto legalnu drogu varujte ho/ju pred ucinkom a majte vlastny rozum, pretoze ak sem vo velkom pride farma-lobby, oni vam pravdu nepovedia, ak nieco uzivat zistite si aj z inych zdrojov o tom liecive, neverte slepo lekarom.

Vdaka kazdemu, kazdej, kto to docital do konca.

Strana
z2
simonecka145
27. máj 2016

A moj dedko si to dáva sem tam ked ma úzkosť a lieči sa na vertigo🙈 Hned to zahodim so kosa! Ja som vedela ze to je škodlivé ten liek

fuska
27. máj 2016

@bebe91 Citaj!

zuzulaxx
27. máj 2016

@ashedx ako zdr.sestra poznám tento liek a veru dooost často sa s nim stretávam v práci ...ono 50% ľuďom vyhovuje a 50% nie ..preto to je na zvážení lekára či a koľko mg predpísať..nie všetkým všetko vyhovuje..

misel0806
27. máj 2016

Je to najvecsie svinstvo ake moze byt ,a hlavne navykove nie zdraviu prospesne... Cloveku narobi viac sarapaty ako osohu.. Ak sa da radsej sa tomuto lieku treba vyhnut konieckoncov je mnoho inych na depresie a uzkostlive stavy😆

karollka21
27. máj 2016

@ashedx velky suhlas, rovnako pozor na Lexaurin, ktory tiez predpisuju ako pride, a ma viac menej rovnake nasledky (skusenost z najblizsej rodiny), a liecenie je na roky (nepisem VYliecenie, nakolko tato zavislost sa vie vratit rovnako ako alkoholizmus a pod).

jarkaparka2
27. máj 2016

no neviem, ja som xanax brala kedysi tiez, ale nikdy som nemala problemy s tym a brala som ho dlhodobejsie+dalsix liekov navyse k nemu, prestala som navstevovat lekarku, postupne lieky vysadila, az som ix prestala brat uplne, a je to uz 21 rokov bez nejakyx nasledkov ci abstinencnyx priznakov alebo problemov, samozrejme uzkosti ci panickeho straxu som sa nezbavila nadobro, no naucila som sa s tym zit a vediet to ovladat aj bez liekov a lekarov a som tomu stastna, vsetko je v nasix hlavax v prvom rade....

mima4
27. máj 2016

@ashedx
take lieky by sa nemali brat dlhodobo a hlavne mali by sa brat sucasne s AD. Ja sa cudujem, ze ti v tom obdobi "odvykania" nejako nepomohli lekari..

ashedx
autor
27. máj 2016

Diky za reakcie aj v sukromnej poste, este na doplnenie, nechcel som prispevkom naznacit, ze farmaceuticke lieky nemaju svoj vyznam, ani sa zo mna nestal homeopaticky guru 🙂

Asi dlzim ospravedlnenie Lekarskej komore u nas, ked som pred 6timi rokmi uzival tento liek, este tam nebolo v letaku doplnenie (upozornenie), ktore tam teraz je v plnom zneni a vsetky priznaky ktore som mal su tam uz spomenite, samozrejme ked niekto prekroci lekarom urcenu davku, moze si zato urcite sam, problem je, ze pri benze to hrozi aj pri terapeutickej davke.

Inak je mozne, ze kazdy mame inu citlivost na lieky, ktore posobia na centralny nervovy system, preto pre niekoho je mozno ovela lahsie sa z toho dostat (alkohol napokon posobi na tie iste receptory)

charlie1980
27. máj 2016

Nic, Co sa uziva dlhodobo, nie je prospesne. 36r som neuzivala ziadne tabletky, od bolesti hlavy len krajnej situacii (1xza rok), ATB ani nepamatam. Xanax raz v zivote, pri dlhom lete. Chora som nebola ani nepamatam.

bebe91
27. máj 2016

Hm. Nuž neprečítala som príspevok ale tipujem že je v tom napísané ako škodí, to je jasné, tabletky sú chémia a chémia škodí zdraviu. ALE!!! Musím dodať, že lieky sa nevyrobili zato aby zabíjali a čojaviem čo ale aby pomáhali. Takže, ak škodia tak je asi problém s dávkovaním. Ja som tiež používala a absolutne žiadne problemy nenarobilo, skôr, povedala by som že som sa aspoň dovtedy ukludnila. Mimochodom človek xanax nezačne len tak odveci používať len zato, že sa veľmi nudí ale že má problémy, ak sa problémy vyriešia tak môže človek aj tabletky odhodiť. Ja som dokázala, takže to pre mňa nebola ako droga ako sa tu spomínalo. Každopádne by som dodala že každý je iný, na niekoho pôsobí tak tabletka a na iného inak. Tipujem že stránku čo navštevuje to ohromné množstvo žien a možno aj mužov tak aspoň 1% berie lieky čo mu predpísal lekár a určite nenapíše recenziu ako reaguje na istý liek. Napr. aj ja som minule čítala diskusiu o lieku čo som užívala a bolo mi strašne zle od toho ale akosi ma to ani netrápilo aby som komentovala lebo na mňa to zle pôsobilo, na iného nie. Veľa záleží od človeka samotného a jeho zdravotného stavu.

simonezet
27. máj 2016

Kazdy jeden liek ma vedlajsie ucinky. Aj vitamin C. No a ak niekto zje pRadajku a dostane anafilakticky sok, tak treba zvazit ze vedlajsie ucinky netreba zas tak prezivat. U kazdeho lieku sa z nejakych percent u niekoho moze nieco negativne prejavit- vid pribalovy letak. Ano benzodiazepiny nie su vyhra, ale vela ludom pomahaju. Niekto je vsak citlivejsi. Treba brat vsetko s rzervou a s primeranym rozumom!!!

h2
28. máj 2016

@bebe91 Ahoj, veľmi ma prekvapila Tvoja veta, že : "Musím dodať, že lieky sa nevyrobili zato aby zabíjali a čojaviem čo ale aby pomáhali." Zlatá moja, lieky sa hlavne a v prvom rade vyrábajú na to, aby na nich niekto poriadne zarobil. 😒

oldman50plus
29. máj 2016

@h2 Kravina až to mraky trhá. Každý liek prechádza mnohoročným testovaním a musí sa dokázať na tisíckach pacientov že je prínosom. Nemusí byť účinnejší ako to čo už na trhu je, ale jeho účinnosť/vedľajšie účinky nesmú byť viditeľne horšie, to by nikto nepredpisoval. A účel ospravedlňuje vedľajšie účinky - ak liečiš rakovinu že pár pacientov zabije nevadí (ak polovici pomôže), v prípade nádchy by niečo také bolo neakceptovateľné. Nikto by ale nepovolil uvedenie lieku ktorý nelieči len kvôli zisku. Časy šarlatánov sú dávno preč, kontrola je mimoriadne prísna. A áno, na liekoch sa poriadne zarába práve preto že liečia, ak by neliečili nikto by ich nepredpisoval, nebral a neplatil. Toto nie je politika, tu rozhodujú nezvratné jednoznačné dôkazy, štúdie sa nezávisle kontrolujú.
Choď na onkológiu, pacienti ešte len pozrú na infúziu s cisplatinou (fľaša je balená proti svetlu) a už grcajú, tak im je zle. Ale pomáha to a preto sa do dáva. Lebo im to predlžuje život, čo aj za cenu utrpenia. Proste OP bol mimoriadne citlivý, to vždy sa niekto nájde (či jeden z 10 alebo milióna, ale nájde), mal jednoducho smolu. Určite takto citlivo na Xanax reaguje len maličká časť pacientov.

fuska
29. máj 2016

@oldman50plus Podla mna velmi naivna predstava. 🙂

maciatkolulu
29. máj 2016

@ashedx tak ja neviem, mne v najtazsich chvilach pomohol a dost, nemala som problem s vysadenim a ani vedlajsie ucinky. Mne pomohol, ide na trh nejaky novy liek 😉 ?

oldman50plus
29. máj 2016

@fuska Samozrejme, podobne ako Elvis je živý, 11. septembra si mrakodrapy odpálili američania pod vedením mimozemšťanov. Podľa mňa oboje pravdepodobnejšie.
Skús mi povedať jeden jediný liek ktorý bol uvedený bez dostatočne presvedčivých dôkazov o účinnosti, bez dostatočných iniciačných štúdií. Aj ten sprofanovaný talidomid sa dnes bežne používa v terapii rakoviny (a hodne pomáha!), len sa nepodáva počas gravidity. Jeden jediný konkrétny príklad, nie všeobecné konšpiračné drísty (myslím v normálnych krajinách, nie niekde kde ešte liečia práškom z tigrích penisov a rohu nosorožca)

n0mi
29. máj 2016

Je to na kazdom zvazeni ci podstupit liecbu ci nie. Z osobneho hladiska by som do Xanaxu nesla, viem od plno ludi co to robi s telom a s psychikou a to iste aj nejaky Lexaurin. Je vela druhov antidepresiv s miernejsimi ucinkami aj ked na ucinok treba dlhsie pockat v podobe min troch mesiacov. Ale nic co trva kratko, nema dlhe trvanie.

sue
29. máj 2016

Hm, no neviem...asi je to veeeeeeľmi individuálne. Môj blízky človek užíva Xanax práve pri extrémoch panickej poruchy - normálne užíva AD (vždy po 2-3rokoch si dá na rok pauzu a zas) a popri tom, keď je náhly prúser, dá si Xanax (počas jedného prúseru max 4-5tabletiek) - je to tak 8-12 tabliet ročne...žuje to 16. rokov takmer a viac mu pomáha ako škodí....

mima4
29. máj 2016

@sue zavislost vznika po pravidelnom dvojmesacnom uzivani, nie takomto...

@n0mi no vela ludom aj pomoze, hlavne co trpia vselijakymi panikami... proste bud omdlies a sucasne zosalies, alebo sa to po tabletke upokoji

n0mi
29. máj 2016

@mima4 byvalemu ked zomrela macka sa dopoval lexaurinom az s max davkami a jedine co robil bolo, ze spal a reval tak ci tak za tou mackou. Az ku koncu mu z toho bolo fajn, ze len spi a nemusi nic robit (byvali sme spolu) ze ho odmietal vysadit. Takze ja som si o tom utvorila nazor pri jeho reakciach. Ale suhlasim vie pomoct kratkodobo, ked osoba sa dokaze sama psychicky poskladat a nielen na zaklade liekov 🙂

mima4
29. máj 2016

@n0mi no netreba toto brat ako koks 😀 ze bude mi fajn, max pri extremnych situaciach, napr. umrtie rodica a podobne.... ale nejaka pravidelnost - to musi byt pod dohladom lekara a iba na obmedzeny cas

n0mi
29. máj 2016

@mima4 👌🏻👏🏻👌🏻 suhlasim 🙂

charlie1980
29. máj 2016

@n0mi Nic v zlom😀 Len ma to pobavilo 😀 Najprv som myslela, ze si spravila preklep (macka-matka), zrejme nie, kedze aj druhykrat pises o macke 😀 To az tak ? Kvoli macke brat Lexaurin ? 😀 Ako, viem, ze je to zivy tvor, no ale kvoli macke ? 😀

n0mi
29. máj 2016

@charlie1980 hej lebo on tu macku lubil viac nez mna alebo seba. Nemal problem si to priznat. 🙂

charlie1980
29. máj 2016

@n0mi Divne hodnoty 😀 Kazdopadne, som rada, ze sa jednalo o ex 😀 Ak je taky labilny pri macke, ako by zvladal ine a zlozitejsie veci v zivote ako zmierit sa so smrtelnostou macky 😀

katarina002
29. máj 2016

@oldman50plus skuste precitat knizku od Virapena Neziaduci ucinok smrt. Urcite na nete najdete kopu videi kde rozprava o praktikach pri zaradovani novych liekov na trh. Konkretne o Prozacu (neviem pod akym nazvom je registrovany u nas a ci vobec). Bol riaditelom farm.spolocnosti. nechcem sa nejak extremne vkladat do tejto diskusie ale podla jeho vyjadreni sa skutocne da oklamat vsetko...aj pocet testovani lieciv...

dotka04
29. máj 2016

@ashedx Je mi tvojej situácie Ľúto a z osobnej odžitej skúsenosti viem, čím si prechádzaš, resp. si si prešiel. Mám k návykovým anxiolitikám podobný postoj. Ale treba trošku s nadhľadom a chladnejšou hlavou povedať aj B, nielen A.

V prvom rade, netreba ani zachádzať do AJ článkov, tieto lieky to majú napísané v príbalovom letáku, že sa nesmú užívať dlhodobo a vytvárajú návyk. Ak ti to aj nepovedal(a) dr., stačilo prečítať si príbalovú informáciu, čo je základné pravidlo pri užívaní aj jednorazových liečiv, nie pri niečom, čo do seba hádžeš viackrát, nedajbože dlhodobo.

To, že si sa v noci "prebudil v panike srdce mi tĺklo, ze som myslel, ze je somnou koniec kazdu minutu" = to je TYPICKÝ ZÁCHVAT PANIKY!!! (prejav panickej poruchy) a s liekmi to nemá nič spoločné - toto sa mne (a kooooope ďalších ľudí a PP) stáva dlhé roky a lieky neberiem žiadne 😉

Triašky (ale naopak aj návaly tepla, potenie), bolesti svalov, kĺbov, únava, rapídne chudnutie, nespavosť, hnačky alebo naopak zápcha, zvracanie, točenie hlavy, rozmazané videnie, derealizácia a/alebo depersonalizácia, neschopnosť uvoľniť sa a relaxovať, návaly únavy po záchvate ale aj celkové zhoršenie výkonu.....bože ešte je toho, čo by som mohla vypísať 😀 To je všetko normálny prejav panickej poruchy (aj keď dlhšie trvajúca únava a hlavne to chudnutie sa viac hodí na depresiu, ktorá je pri PP častým sprievodným javom, idú ruka v ruke). Nájdi si o tom niečo na nete, dokonca aj tu na MK je súkromná skupina venujúca sa tomu.... Toto, čo máš ty jeduševná porucha, jedna z najčastejších dnes. nie je to prejav lieku. Liek, ah si ho užíval dlhodobo (pripomínam, nabudúce si prečítaj príbalový leták) ti pri vysadzovaní všetky prejavy PP len zhorší.

Ako mne je to inak jedno, len tu môžeš zbytočne vystrašiť iných ľudí tým, že pripisuješ príznaky svojej (aj mojej) duševnej poruchy lieku, ktorý ich naopak potláča.

nipe11
29. máj 2016

@oldman50plus tolka naivita. Ano lieky BY mali mat viac pomocnych ucinkov ako neciaducich ale uz je pekny pocet takych kde sa po rokoch predaja prevalilo ze boli viac skodlive ako pomahali. Nedavno napriklad bioparox http://www.aktuality.sk/clanok/327158/oranzovy-...
A tiez sa roky predaval tiez presiel tymi uzasnymi a spolahlivymi kontrolami studiami ako si spominal. A takyto liekov je viac a ich vyrobcovia su velmi vdacny ze maju takychto oddanych a slepych zakaznikov. Ved pokial je dopyt bude aj ponuka. Len tak dalej :D

oldman50plus
29. máj 2016

@nipe11 Zlý príklad. Bioparox bol stiahnutý len preto lebo jeho nežiadúce účinky sú síce veľmi zriedkavé ale závažné vzhľadom na liečené ochorenie /myslím u 1-2 pacientov z milióna/. Takže štúdie ktoré používajú tisíce, maximálne 10000ce pacientov nemusia odhaliť problém ktorý sa vyskytne u jedného z milióna. Ak by sa používal na niečo letálnejšie garantujem že by ho nikto nesťahoval. Určite sú účinnejšie antibiotiká toto je voľne predajný liek.

@katarina002 Prikrášliť výsledky sa dajú ale len do určitej miery. Povedzme že produkt našej firmy má o 2% lepšie prežívanie ako produkty konkurenčných firiem hoci majú tú istú účinnú látku - na to má ale každý lekár hlavu aby to posúdil. 😉
Prozac je liek s pomerne častými a závažnými vedľajšími účinkami. Ale ktoré antidepresívum je neškodné? Toto je ochorenie ktoré dúfam súhlasíte že je nutné liečiť a žiaľ sa neprišlo na nič čo by bolo tak málo rizikové ako Bioparox 😀 , lieky sú návykové a určité problémy nastávajú u niekoľkých pacientov zo sto, nie z milióna. Proste antidepresíva treba brať pod lekárskym dohľadom, dodržiavať dávkovanie, sledovať pacienta a okamžite zmeniť liečbu ak niečo nie je v poriadku. Je to jedna zo skupín ktoré si pacienti lieky berú od buka do buka podľa uváženia a potom to tak dopadá. Ale zrejme samotná povaha ochorenia ich k tomu núti.

maciatkolulu
29. máj 2016

stale cakam kedy sa dostaneme k vakcinam 😀

Strana
z2