icon

Mali by deti pomáhať doma za odmenu?

26. jún 2025

My sme doma pomáhali automaticky. Umyť riad, vyniesť smeti, postarať sa o súrodenca – veď to bola bežná súčasť života. Dnes? Povieš dieťaťu, aby si upratalo izbu, a odpoveď je: A čo za to? Úplne na drzo. Som z toho mimo a zúfala a túžim niekedy normálne že ujsť z tejto domácnosti.

andreakotesova
26. jún 2025

Odpoveď napr.: za to ti navarím a operiem.

ha_ha
26. jún 2025

Čo za to?! Nič! A keď ma nebudeš ďalej štvať, možno večer dostaneš večeru.

lucka_ke
26. jún 2025

však normálne vysvetliť, že ani ty to nerobíš za peniaze, ale preto, aby ste mali navarené, upratané a žili v peknom prostredí... môj syn tiež nerád upratuje, a všetko odkladá na neskôr, ale chápe tú potrebu a neskôr to aj urobí

gladys_07
26. jún 2025

Co za to? Nezvesim ti dvere a ostane ti sukromie. Staci ako motivacia?

libusak
26. jún 2025

Existuje aj taka vec ako Family link 😂 odstavim pocitac a aj mobil jednym klikom. V sobotu o 12:00 chcem vidiet poriadok v izbe ak nie je, tyzden bez bez mobilu a pocitaca 😁

guudy
26. jún 2025

Autorka, ako si dieta vychovala, tak mas… moje sa to ani raz nespytali.

januska12323
26. jún 2025

Keby som to povedala rodičom bolo by to asi prvý a posledný raz. Keď si im dávala odmeny ťažko zrazu prevychováš.

katkaseiner
26. jún 2025

ahojte, pridam sa, do diskusie. Mam takmer 13rocnu a takmer 10rocneho.
Akurat vcera som im hovorila ze pocas skoly od nich nechcem ziadne specialne aktivity typu upratovanie a podobne, maju na starosti len svoju izbu a kupelnu (dokonca moj muz im este aj vysaval). Teraz kedze maju prazdniny, je to cas ked si robia co chcu, ale my s muzom prazdniny nemame, teda budeme pekne si pomahat.
Nemam problem im dat za pomoc (nie tu ktoru si vynutim, ale taku ze pride a vidi ze robim nieco tak sa ponukne ze pomoze) par drobnych do prasiatka. Nie, v ziadnom pripade by som to nerobila sposobom, ze za vyhodenie smeti euro alebo za povysavanie 5 E... to urcite nie. To ak chcu, v dospelosti nech si najdu taku brigadu a zistia ze jednoduchym upratanim sa da celkom dobre privyrobit.
Skor som toho nazoru, nech sa veci naucia a pomahaju. Moje deti su dost vytazene, ucia sa, sikovne su, cize pocas roka len obcas vecer utriet riad, rychlo povysavat halu/kuchynu/obyvacku, pozbierat saty zo susiaka, vyvesit ked nestiham.... ale nemaju aktivitu ktoru musia robit denne. Cez prazdniny som povedala ze vyuzijem ich sikovnost a volny cas, cize 13rocna moze kludne uvarit - budem nablizku, cize hasicov nemusi nikto volat. Syn moze tiez pomoct... vyvesit saty, pozbierat, upratat si izbu, vytriedit skrinu (to robi casto a rad).
Cize za mna... za pomoc urcite nedavat peniaze/odmenu. V pripade ze je situacia kedy dieta samovolne sa ponukne, raz za cas urcite ocenit...

lienka.7
26. jún 2025

@autorka ako si kto výchova, tak ma...

brrunetkaa
26. jún 2025

Wow. Keď bude čakať jedlo alebo opravne oblečenie alebo hocičo, tak tiež by som sa opýtala že začo by to chcel….

cukroska
26. jún 2025

Ako sa naučí tak to má..Určite niee

1sally12
26. jún 2025

To fakt sa nejaké dieťa opýta že čo za to? 🤦‍♀️ mne by to ani na um nezišlo! Toto čo je za výchova?! A ešte platiť im za to? Nám ani vravieť nemuseli že uprac si izbu. To bolo predsa samozrejmé😳 ale evidentne si si ich tak naučila.

mimikarol
26. jún 2025

Moja 10 ročná si izbu upratuje sama. Ale ona je zázračný úkaz, upratuje rada. To ja jej hovorím že načo zase upratuje keď má poriadok.
Cez školský rok od nej pomoc nechcem ale cez prázdniny mi bude pomáhať upratovať. A nedostane za to nič. Veď aj ona tu žije a ja nie som slúžka.

marsmykkok
26. jún 2025

čo za to? Spýtala by som sa jej čo mi dá ona za to že jej navarím večeru? A teda také veci ako vyniesť smeti, povysávať by nemali byť určite odmeňované. VIem si predstaviť odmenu ale nie finančnú ale napríklad lístky do kina, mekáč a tak pre staršie deti ak robia alebo pomáhajú s nieším čo zaberie celý deň napríklad cez prázdniny alebo víkend ako maľovanie izby, pomoc s vykopávaním zemiakov a tak.

sense
26. jún 2025

Koľko majú deti rokov?
Moja má 12r , dostava vreckové a za to má veci ktoré musí robiť bez pripomínania.
Ak chcem niečo viac tak ju požiadam a ona to spraví niekedy hneď , niekedy musím zopakovat ale teda žiadne také čo za to nehrozí.

vilma7
26. jún 2025

To.Admin vytvára tieto nudné témy? Kde o nič nejde, ale sami anonym?

zuzanaam
26. jún 2025

jasné. Dobre si sa učil? Poslúchal si? Tak za odmenu môžeš pomáhať. 😎

misanthropicdann
27. jún 2025

Sak im to nastav ako zoznam mesačných uloh a ak ich splnia dostanú vreckové.
A tam si môžeš dat
Každý týždeň povysavat a poumývať, pokosit trávnik 2x do mesiaca atď.
Ak spravia dostanú vreckové. Ak nie nedostanú poprípade bude krátené.
Ja si myslím ze by deti mali dostávať adekvátne vreckové za bežné práce doma.
Naučí ich to istú hodnotu peňazí, prístup k peniazom a narábaniu s nimi.

margotka17
28. jún 2025

U nás to fungovalo tak, že každý niečo robil pri upratovaní, ja som medzi prácou urobila cesto na bábovku či skoricovniky a keď už bolo upratané, odmenou bola voňavá bábovka či skoricovniky pre všetkých. V priebehu týždňa sa upratovalo bez pečenia.

trisha_r
28. jún 2025

Majú pomáhať automaticky, majú jedlo , strechu nad hlavou a ošatenie. A dokonca nie si povinná im dávať nič viac ani mobil ani internet ani vreckové ani nič.

maya_hi
28. jún 2025

Mudrlantovi ukáž Zákon o rodine 36/2005 § 43 😏

kvetinka_2
29. jún 2025

Viem, že s mojim názorom nebudete súhlasiť, ale podľa mňa, už od malička, treba deti naučiť, že žiadna práca nie je zadarmo. Komu sa chce robiť zadarmo? Do práce tiež, nechodíte za pekný úsmev. Nemusia, dostať hneď 20e, ale aspoň 1/2e. Je to pre nich aj istý zdroj motivácie. Viem, že starý ľudia, to asi ťažko pochopia, keď oni robili zadarmo, od rána do večera, ale ľudia už je iná doba. Pokročili sme.🤌Aspoň kopček zmrzky...

kvetinka_2
29. jún 2025

A okrem toho ich to naučí finančnej gramotnosti. Čo povedzme si úprimne, je dnes veľmi potrebné. Väčšina dospelých ľudí dnes, nevie šetriť a zaobchádzať s peniazmi, čo je smutné. Finančná gramotnosť, by mal byť povinný predmet na ZŠ/SŠ.🫠

misanthropicdann
29. jún 2025
@kvetinka_2

A okrem toho ich to naučí finančnej gramotnosti. Čo povedzme si úprimne, je dnes veľmi potrebné. Väčšina dospelých ľudí dnes, nevie šetriť a zaobchádzať s peniazmi, čo je smutné. Finančná gramotnosť, by mal byť povinný predmet na ZŠ/SŠ.🫠

@kvetinka_2 ja si myslím ze deťom treba začať dávať finančnú odmenu od veku kedy dokážu počítať, to je za mňa 6-7 rokov. Aj keby to bolo 5€ mesačne.
Následne im rodič nemusí vysvetľovať v obchode ze im niečo nekúpi.
"Pozri máš svojich 5€ môžeš si to kúpiť. Ak si to kúpiš nebudeš mať potom ale na zmrzlinu.
Keď si tých 5e odložís dlhšie za sebou budeš mat viac a môžeš si kúpiť niečo väčšie a ešte ti aj dolozime ako motiváciu"

Tu všetci vyplakavaju ze sa deti neucia finančnú gramotnosť v školách pritom samotný rodičia ich k tomu vôbec nevedú a ešte dokonca im hádžu polená pod nohy keď majú úžasnú príležitost s tým začať.

kvetinka_2
29. jún 2025
@misanthropicdann

@kvetinka_2 ja si myslím ze deťom treba začať dávať finančnú odmenu od veku kedy dokážu počítať, to je za mňa 6-7 rokov. Aj keby to bolo 5€ mesačne.
Následne im rodič nemusí vysvetľovať v obchode ze im niečo nekúpi.
"Pozri máš svojich 5€ môžeš si to kúpiť. Ak si to kúpiš nebudeš mať potom ale na zmrzlinu.
Keď si tých 5e odložís dlhšie za sebou budeš mat viac a môžeš si kúpiť niečo väčšie a ešte ti aj dolozime ako motiváciu"

Tu všetci vyplakavaju ze sa deti neucia finančnú gramotnosť v školách pritom samotný rodičia ich k tomu vôbec nevedú a ešte dokonca im hádžu polená pod nohy keď majú úžasnú príležitost s tým začať.

@misanthropicdann presne🤝ďakujem, že zdieľate podobný názor

123_monika
29. jún 2025
@1sally12

To fakt sa nejaké dieťa opýta že čo za to? 🤦‍♀️ mne by to ani na um nezišlo! Toto čo je za výchova?! A ešte platiť im za to? Nám ani vravieť nemuseli že uprac si izbu. To bolo predsa samozrejmé😳 ale evidentne si si ich tak naučila.

@1sally12 Nie celkom, každé dieťa je iné

lauricka
30. jún 2025

Vaša chyba, keď si to dovolí. Moje by to ani nenapadlo. To sú bežné práce, aká odmena? Aj vy im periete a varíte ako službu za poplatok?

libusak
1. júl 2025

Deti posluchaju ked sa boja trestu. Na prvom stupni u nas fungovalo pisat diktat. Neznasala to. Ked bola dobra, vytlacila som doplnacku a pri kazdom i/y mi povedala preto chce dat makke a preco tvrde a to ju bavilo takouto formou.
Ked som nebola spokojna, tak som diktovala a pis. Joooj, to boli slzy 😂

Potom prislo obdobie s kamaratkami na zmrzku/kofolu. Podla mojej spokojnosti bola aj moja odpoved.

Takze tolko k tomu.

Treba dietatu vysvetlit, ze spokojna matka ma spokojne dieta.