Mali by ste druhé dieťa s abstinujúcim alkoholikom?
Ahojte. Aky mate nazor na to, ked je dieta jedinacik?
Ake su vyhody, nevyhody? Vzdy som chcela viac deti, ale s manzelom sme si zazili peklo a jednoducho som druhe ani nezvazovala.
Nechcem to velmi rozpytvavat, ale davnejsie mal problem s alkoholom, liecil sa na protialkoholickom, 5 rokov nepije. No ja si vzdy spomeniem, ako mi casto klamal, skryval flase, nezaujimalo ho nic len alkohol. Nebol agresor, ale slovo zodpovednost nepoznal. Musela som platit vsetko sama, starat sa o dieta, kym on spal opity den aj noc.
Boli sme chvilu od seba, podala som aj navrh na rozvod, vykopla ho z bytu. Casom krok po krociku mi ukazoval, ze sa meni…Zacal pracovat, na syna prispievat, venovat sa mu. Ako by to bol ten stary chlap, ktoreho som lubila.
Dala som mu prvu a poslednu sancu.
Narusil vsak moju doveru, ktora sa este nenavratila a neviem ci mu este budem vediet verit.
Syna mu nikdy nenechavam sameho, lebo co ak. Neviem sa na neho spolahnut, pretoze si stale myslim, ze zacne znova pit, bude ohrozovat seba, syna, alebo dalsich ludi.
On mi slubuje, ze mu za to poharik nestoji(ale alkoholik vzdy naslubuje hory doly).
Momentalne ma presviedca na druhe dieta, aby syn nebol jedinacik. No ja sa na to vobec necitim. Stale mam v hlave blok, ze zacne ten alkoholicky kolotoc odznovu a ja budem nakoniec sama s dvomi detmi. Co myslite?
Mam byt “sebecka” a druhe dieta radsej nemat, alebo mysliet pozitivne, ze manzel zvladne abstinovat, pochopil a naozaj sa zmenil?
5 rokov nie je dlha doba, ani kratka. Ale vo mne su vzdy otazniky. Poznate niekoho, kto naozaj roky abstinuje? Alebo skor pripady, kedy ho niekto, ci nieco zlomilo a znova zacal pit? Ja skor len tie druhe pripady. Mali by ste druhe dieta s abstinujucim alkoholikom?
Dakujem
@anonym_dbbe4c len v dnešnej dobe je dosť podstatný rozdiel, či je dieťa jedno, alebo či sú tri. A keď už sú. tak s tým neurobíš nič, ale keď ešte môžeš ovplyvniť, či bude len jedno alebo tri, tak je hádam rozumnejšie ostať pri tom jednom, lebo sa môžu narodiť aj dve naraz.
@anonym_8d1d4a a ty mas koľko detí? Vedela by si vyžiť sama? Lebo niečo obdobné sa môže potom aj tebe stať
@anonym_8d1d4a a ty mas koľko detí? Vedela by si vyžiť sama? Lebo niečo obdobné sa môže potom aj tebe stať
@anonym_dbbe4c ja som pred pár rokmi sama s dieťaťom ostala. Vyžila som bez problémov, dieťa aj vyštudovalo. Síce chodilo na brigády už počas strednej školy, ale to bolo viac menej na prilepšenie. Som toho názoru, že žena má mať toľko detí, koľko je schopná zvládnuť sama, lebo život nie je vždy prechádza ružovou záhradou. S dvomi deťmi by to bolo oveľa, oveľa ťažšie, netvrdím, že by sme hladovali, ale ťažko by mohli študovať obidve. No môj ex nebol alkoholik, ktorý výplatu preleje hrdlom, o dieťa sa zaujímal, otcom bol a je výborným.
@anonym_dbbe4c ja som pred pár rokmi sama s dieťaťom ostala. Vyžila som bez problémov, dieťa aj vyštudovalo. Síce chodilo na brigády už počas strednej školy, ale to bolo viac menej na prilepšenie. Som toho názoru, že žena má mať toľko detí, koľko je schopná zvládnuť sama, lebo život nie je vždy prechádza ružovou záhradou. S dvomi deťmi by to bolo oveľa, oveľa ťažšie, netvrdím, že by sme hladovali, ale ťažko by mohli študovať obidve. No môj ex nebol alkoholik, ktorý výplatu preleje hrdlom, o dieťa sa zaujímal, otcom bol a je výborným.
@anonym_8d1d4a ale samozrejme, na to narážam že každá jedna by tak mala rátať a preto je najdôležitejšie či chce mať to druhé dieťa alebo nie. Mať zadné dvierka by mala mať každá
@simona20201309 to si sama prišla na takéto debilne prirovnanie, alebo ti niekto pomáhal?
@anonym_8d1d4a hej ty si mi pomohla....
Obe diagnózy sú choroba
A či si za ňu niekto môže alebo nie, o tom by sa dalo polemizovat
Obe diagnózy sú choroba
@simona20201309 onkologickemu pacientovi sa choroba moze a nemusi vratit, ale sam sa k tomu vlastne nijako nepricini, pricom alkoholik vie vpadnut do choroby jednym duskom. Myslim, ze su to dve neporovnatelne diagnozy a hlavne alkoholizmus je psychiatrickeho charakteru.
Obe diagnózy sú choroba
@simona20201309 porovnávas neporovnatelne, rakovinu asi ťažko porazis silou vole
@simona20201309 onkologickemu pacientovi sa choroba moze a nemusi vratit, ale sam sa k tomu vlastne nijako nepricini, pricom alkoholik vie vpadnut do choroby jednym duskom. Myslim, ze su to dve neporovnatelne diagnozy a hlavne alkoholizmus je psychiatrickeho charakteru.
@anonym_autor ale je tam rovnaké riziko regresie so zlým koncom...
@anonym_autor ale je tam rovnaké riziko regresie so zlým koncom...
@simona20201309 nastuduj si nieco o alkoholizme.
Ako dieta alkoholika ta uplne chapem, ale zaroven som clovek, ktory sa snazi vidiet veci aj pozitivne (inak by ma je*lo). Mojmu otcovi nepomohla ani rakovina, neskor ani vazenie. Alkohol bol pre neho vsetkym.
V case, ked bolo vase dieta malicke babatko, tvoj muz bol mimo, nepomahal, nestaral sa, nezabezpecil vas, vsetko bolo na tebe
Babatko si vobec neuzil. Mozno si to teraz vsetko uvedomuje a chce to zazit. Plus chce tebe dokazat a ukazat, ze sa o vas postara, chce si dopriat, aby si si mohla vychutnat prve chvile materstva. Bez hlavy by som do toho nesla, ale ak mate okolo 30, dala by som tomu sancu o par rokov.
Prajem vam, aby ste to spolu ustali, aby si casom dokazala ziskat doveru. Lebo vztah, v ktorom chyba dovera je o nicom. Radsej byt kazdy sam a mat sancu na normalny zivot, ako byt ty v strese a on v neustalom pocite, ze nikdy neurobi nic, cim by odcinil svoje zlyhanie.
Precitala som si az teraz celu duskusiu. Ukonci ten vztah, mas v sebe nahromadenej strasne vela nenavisti voci nemu. Ty si mu neodpustila, len je pre teba mnej narocne zit s nim, ako sama. Ale na 100% ho nelubis. Nic pekne o nom nevies napisat, 5 rokov jeho snahy je pre teba nic. Trapis seba aj jeho. Daj vam sancu na normalny zivot.
@anonym_576a96 A fakt...ked si to citam este raz po tvojom komente, vidim to tam tiez😲
Precitala som si az teraz celu duskusiu. Ukonci ten vztah, mas v sebe nahromadenej strasne vela nenavisti voci nemu. Ty si mu neodpustila, len je pre teba mnej narocne zit s nim, ako sama. Ale na 100% ho nelubis. Nic pekne o nom nevies napisat, 5 rokov jeho snahy je pre teba nic. Trapis seba aj jeho. Daj vam sancu na normalny zivot.
@anonym_576a96 odkial beries, ze nenavidim svojho manzela? Nenavist a nedovera su dve rozdielne slova. Asi by som pri nom neostala. A ver, ze som nemusela, keby som ho nelubila.
@anonym_576a96 odkial beries, ze nenavidim svojho manzela? Nenavist a nedovera su dve rozdielne slova. Asi by som pri nom neostala. A ver, ze som nemusela, keby som ho nelubila.
@anonym_autor dobre, tak dajme tomu, ze ho lubis, ale nedoverovat mu ani po 5 rokoch, ze s nim ani 8 rocne dieta nenechas same? Ako nechcela by som byt v kozi toho chlapa. Ako viac sa ma este snazit? Podla mna by si mala ist aj ty sama k psychologovi, lebo to nemas absolutne spracovane. Naozaj viem, co je to alkoholizmus, u nas boli aj agresie, mala som naozaj blbe detstvo, ale ak si sa raz rozhodla s nim ostat, musis aj ty nieco urobit. Lebo tato neustala nedovera ho moze viest zase do pekla.
@anonym_autor dobre, tak dajme tomu, ze ho lubis, ale nedoverovat mu ani po 5 rokoch, ze s nim ani 8 rocne dieta nenechas same? Ako nechcela by som byt v kozi toho chlapa. Ako viac sa ma este snazit? Podla mna by si mala ist aj ty sama k psychologovi, lebo to nemas absolutne spracovane. Naozaj viem, co je to alkoholizmus, u nas boli aj agresie, mala som naozaj blbe detstvo, ale ak si sa raz rozhodla s nim ostat, musis aj ty nieco urobit. Lebo tato neustala nedovera ho moze viest zase do pekla.
@anonym_576a96 5 rokov abstinuje, ale to neznamena, ze aj 5 rokov sme spolu. Bol na zastave tahu v nemocnici (asi 5x a nepomohlo) potom na lieceni, boli sme asi 2,5roka od seba, pisala som to vyssie. Mala som podany navrh na rozvod. Ano nenecham, kedze vedel soferovat ozraty 2,5promile a mal syna vzadu v autosedacke. Doma ho s nim necham, ak idem napriklad na nakup.
Este ze sa nic nestalo, okrem zobrateho vodicaku. K psychiatrovi sme chodili obaja, na stretnutiach s inymi zenami sme riesili, ze ta nedovera je opodstatnena. Kedze neohrozoval len seba ale aj syna a viackrat.
Mas manzela, ktory pil? Ci tieto rady hadzes len brucha?
@katkazatka To kde pisala, ze riesil ine zeny? O tom tu podla mna rec nebola.
@anonym_576a96 5 rokov abstinuje, ale to neznamena, ze aj 5 rokov sme spolu. Bol na zastave tahu v nemocnici (asi 5x a nepomohlo) potom na lieceni, boli sme asi 2,5roka od seba, pisala som to vyssie. Mala som podany navrh na rozvod. Ano nenecham, kedze vedel soferovat ozraty 2,5promile a mal syna vzadu v autosedacke. Doma ho s nim necham, ak idem napriklad na nakup.
Este ze sa nic nestalo, okrem zobrateho vodicaku. K psychiatrovi sme chodili obaja, na stretnutiach s inymi zenami sme riesili, ze ta nedovera je opodstatnena. Kedze neohrozoval len seba ale aj syna a viackrat.
@anonym_35aa7b
@anonym_autor ospravedlnujem sa, asi som zle pochopila text. Pise autorka, ze riesila s inymi zenami-asi problemy.... Ale zrejme nie ine zeny.
Jeho zaujimala len vodka. Na stretnutniach AA, chodia aj manzelky a s nimi sme riesili podobne temy, starosti, nedoveru, obavy.
@anonym_autor Ahoj autorka. Po tomto Tvojom poslednom prispevku som sa rozhodla reagovat. Mas moj velky obdiv, ze zostavas s muzom napriek tomuto zazitku a NAJMA STRACHU, ktory verim, ze mas zakazdym ked Tvoje dieta zostava s otcom. Kto to nezazil, nepochopi.. ja som takto tazku situaciu zazila s mojim otcom a mojim o 7 rokov mladsim bratom. Bol malinky, v kociku, ked ho moj otec zobral na prechadzku a vratil sa domov spity jak delo. A prislo mu hrozne vtipne, ze brata "odparkoval" za roh a tvrdil, ze nevie, kde je brat, ze ved on ho von nebral, popri tom, ako ho na prahu dveri kyvalo zo strany na stranu. Je to udalost stara 32 rokov, mala som 8, ale ja si doteraz v hlave vybavujem kazdu sekundu tej panickej hrozy, ktoru som prezivala kym som stala vo dverach a nevedela, co je s mojim malym bratom. Zrejme mam z toho istu formu PTSD lebo svoje dieta, hoc ma 10 rokov, neviem nechat inemu cloveku bez strachu, ci sa mu nieco nestane. V Tvojom pripade by som druhe dieta urcite nezvazovala. Syn moze mat krasny zivot aj bez surodenca, ved priatelia su rodina, ktoru si vyberame sami. A klobuk dole pred Tvojou velkorysostou. Zaroven verim, ze rozhodnutie ostat ma mnoho odtienov.. Musi v nom byt taktiez snaha mat veci "pod kontrolou", co by si nemala, ak by si syna odovzdala na vikend.. mrzi ma to, posielam objatie a vela sil. Nikto by nemal zit v neustalom strachu. 🩷

Alkoholizmus je choroba a nik nepochopí čím alkoholi prechádza, kym to sam nezažije.
Jak by si mala druhe dieťa, budu to aj tak dve samostatné jednotky, ktore možno budu spájať len gény rodičov.
Ja by som hlavne na tvojom mieste neostávalo s človekom, ktorému neveríš. Vy ty mozes denne na to myslieť, či nezačne...to ta psychicky neničí?