Mali ste našetrené peniaze?
Dobry vecer, chcem sa spytat mozno trochu neobvyklu otazku najma tych ktore si nasli vztah uz okolo 30-tky s tym, ze ste uz planovali deti. Mam pomerne novy niekolko mesacny vztah. Priatel je dobry chlap, pracovity, zarobi celkom slusne - dvojnasobok mojho platu. Ja zarabam priemerne. Obaja mame auto a hypo na byt, no hodnota jeho bytu je takmer 3nasobna. Este stale sa spoznavame a travime spolu vikendy s tym, ze ak to bude klapat aj nadalej tak skusime spolocne byvanie. Kamen urazu su ale financie a nasporene peniaze.. bavili sme sa o tom a priatel ma nasporenu dost velku sumu, cca 20 tisic € co je pri mojom plate (650€ v cistom) nerealne aj keby som rok hladovala 😀
Ked som mu povedala ze mam na ucte nasporenych 1500€ tak sa zhrozil ze co preboha robim s penazmi a kam som ich vsetky dala. Podotykam ze zijem roky v podnajme (svoj byt v inom meste prenajimam), zarabam priemerne a auto tiez nie je lacna zalezitost. Chcem si precitat vas nestranny pohlad lebo priatel si podla vsetkeho mysli, ze peniaze len tak rozflakam a nic mi nezostane. Ked som sa ho pytala ci planuje jeho uspory niekam investovat, povedal ze setri pre deti, ked budu chciet ist na vysku do ineho mesta. Pre mna je zas divne premyslat 20 rokov dopredu a nedopriat si kvoli tomu nic.
Uvediem este jeden priklad. Moj brat. Je daleko financne za vodou. Vzdy som mu hovorila, ja ti tak zavidim. Bez hypoteky, pozicky, vsetko mas vzdy naplanovane. On ma plan na to ked ostanu rok bez prijmu, on ma plan na dovolenku, on ma plan na vsetko. Minule v telefóne som sa mu postazovala a tak trochu aj chvalila, ze si vediem vydavky a zapisujem vsetko. A vravim, ty sa mas, ty mas penazi dost, ty si to nemusis. A on mi hovori, hoho ja to robim uz dlhe roky takto. Inak by som nemal to co mam. A teda na dovolenky chodia, ani spotrebiče nemaju lacne, ani stravu nekupuju len v zlavach. A tak mne pride, ze mne sa ten clovek az taky zly jednoducho nezda. Dokonca by som sa celkom rada od neho nieco aj naucila 🙂
@1fifinka1 ani ja netusim kolko miniem mesacne na stravu. Ale pravdupovediac ma to ani nezaujima, lebo nekupujem hluposti. Nekupim si kazdy tyzden dezert za 20€, ani ine sladkosti, dzusy a pod. Chodim do obchodu ked potrebujem dokupit ovocie a zeleninu, ostatne nakupim popri tom. Varim si vacsinou doma, aj do prace si tak 50:50 nosim uvarene jedno. Nekupim 2kg bananov len preto ze su v akcii, aby som o tyzden polovicu vyhodila. Preto mi pride uplne zbytocne si odkladat kazdy blocek a rozpitvavat preco som tento mesiac na stravu minula o 7€ viac ako minuly.
Bola som aj na dovolenkach, o ktorych mam pribliznu predstavu kolko som za co minula. Kedze viem kolko mam na ucte penazi a ubudne mi XY€, tak viem ze som minula XY€. Ubytko hladam lacne ale komfortne, nie v 3* hoteli ale ani nie medzi svabmi. Na ranajky si dam pecivo s maslom a mliekom =2€ namiesto ranajok v restike za 15€. Ale ked uz niekde som a viackrat tam nepojdem, tak si dam aj drahsi obed v restike a ochutnam tradicne jedla. Nebudem pritom pozerat ci ma obed vyjde 10€ alebo 40. Nechapem tuto posadnutost vsetko preratavat a na vsetkom setrit. Ked raz mam na ucte 20 tisic a idem na prvu poriadnu dovolenku v zivote, tak radsej cas a peniaze vyuzijem na navstivenie zaujimavych miest ako zbieranie blockov a zapisovanie si kazdeho centa.
Autorka, Ja som ale nepísala o tvojej situácii, že málo zarábas.len že sú aj takí, ktorí nemôžu šetriť.
TÝ si písala ze dobrý kolektív, prác. Doba.. To je podľa mňa viac než plat 800 ale chodiť do roboty s nechuťou.
Ja s tebou súhlasím a to ze ti bliká kontrolka je super. Otestuj ho ako ti baby vyššie písali a uvidíš. Ak v inom nemá problém, treba vydiskutovat, a položiť otázku narovinu, čo by robil, keby otehotnies, čakáš dvojčatá a si na rizikovom. A zo srandy mu dat na výber že nech ti ukáže akú postieľku by kúpil.
Vsetko chapem. Ja nikde nepisem ale, ze si nedoprajeme. A tiez myslim, ze na vsetko sa budes pozerat inak ked tvoja rodina bude mat 5 clenov napriklad, ako nasa. Ja jeho celkom chapem, len tolko som chcela. Ale ak ti to nevyhovuje, co je prirodzene, lebo nie sme vsetci rovnaki, tak si si uz sama odpovedala vlastne.
@1fifinka1 mas pravdu, mozno sa mi pri 2 detoch uplne zmenia priority a tiez zacnem preratavat 🙂
No teraz na to nie som odkazana. Otazka je ci on potom nebude posadnuty setrenim este viac, ked uz teraz setri imaginarnym detom na skolu.
@stevvvka Každý, kto nemá nejaké mimoriadne príjmy, žije z výplaty do výplaty. Či ma alebo nemá zbytočné výdavky. to je ťažko povedať. Vedieť ušetriť, to chce plán, ako hovorí reklama VÚB. Každý môže sporiť aj z úplne minimálneho príjmu, ale to musí urobiť hneď po cinknutí výplaty na účet. Suma je u každého iná. Vedieť sporiť vyžaduje veľkú disciplínu. Vieš ako hovoria bankári - Vedieť - chcieť a môcť. Ak niekto nemá príjem, to znamená, že nemôže, ale musí vedieť si ho zabezpečiť a musí chcieť niečo usporiť z každej výplaty
@1fifinka1 to áno kontrola je nutná ale netreba to preháňať. Na dovolenke by som určite neratala bločky hoci prehľad koľko miniem a koľko maximálne chcem minúť mám. Stačí sa pozrieť na stav účtu alebo robím tak že mám zvlášť peniaze v hotovosti a zvlášť na karte a viem koľko som zhruba minula. Jej partner to podľa mňa preháňa. Ak si nájde rovnakú doslova trochu psychicky posadnutu šetrením môže to byť OK ale normálnu partnerku to bude obmedzovať. Možno @autor tusis prečo je taky? Robia to podobne jeho rodicia. bol ako dieťa chudobný alebo možno si tým kompenzuje že nedosiahol rodinu tak sa zameral na to že nahonobi peniaze a to ho akože teší ?
@marsmykkok ano samozrejme ziadny extrem nie je dobry. Suhlas.
Problem je v tom, ze mnoho ludi plati kartami a nie hotovostou a tam je kamen urazu. Ked platis kartou, nemas nevyhnutne prehlad kolko penazi ti odchadza ( pokial nemas aktivovane notifikacne sms ). Pri hotovosti je to ine pretoze vies kolko si povodne v penazenke mala a kolko mas teraz.
Ja si napr do aplikacie zapisujem vydavky. Nie vzdy mam vsetko kedze sem tam zabudnem, ale snazim sa zapisat si vsetko aby som mal aky taky prehlad kolko mi este ostalo do konca mesiaca.
Hlavne impulzivne nakupy su casto problemom. Ak vies kolko penazi ti ostalo na ucte a chces sa vyhnut debetu tak je ovela jednoduchsie si ten vydavok rozmysliet.
Velakrat sa vravi, ze ak cosi chces tak mas pockat aspon 2-3 dni a premysliet si ci to naozaj potrebujes. Povacsine ta ten impulz prejde a clovek sa rozhodne danu vecu nekupit.
Bohati ludia su preto bohati pretoze nerozhadzuju peniaze. Fifin brat sa ma tiez dobre pretoze ma prehlad o svojich finanaciach a vie lepsie naplanovat kde ich vyuzije.
Treba najst taky ten zlaty stred. Nebyt marnotratny ale ani zas prehnane sporivy a stanovit si priority co je nevyhnutne kupit a co zas nie.
Vies co, ja som sa s mojim teraz uz manzelom ❤ zoznamila tiez pocas korony. Ale uz po par mesiacoch vztahu, ked sme boli v karantene, nemal problem nakupit kazdy druhy den obrovsky nakup, vzdy tam boli aj sladkosti pre deti (ktore ani nie su jeho), kytica pre mna, ovocie, zelenina, a bolo to vsetko z jeho iniciativy. A doteraz sa o nas vsetkych tak stara. Ziadne vyratuvanie €. Kazdu chvilu robi drobne radosti mne aj detom. A je to samozrejme vzajomne. Takze tu by mi nieze blikali kontrolky, ale hukala sirena.
@1fifinka1
@mijo53
@hopsadobrandejsa
pisete spravne, financna gramotnost, prehlad o vydavkoch, a sporenie su veci velmi dolezite... hoci autorka nebude v tomto zabity pripad 😉
ale este mi napadlo, ze sme trochu prehliadli autorkin popis istej situacie "minule som spomenula pred nim nieco v style ze si nieco nekupim lebo nebudem mat asi dost penazi, tak to este pocka. On sa zaskeril a utrusil ze ved mi pozicia s nizkym urokom."
nechcem posudzovat neznameho muza, ale tak bud ma pan mimoriadne specificky zmysel pre humor 😅 alebo je uz trochu za hranicou vztahu k financiam... 😝
@bmuller ano, ale sponenula, ze su spolu kratko, nikde este neboli. De dacto je pre neho neznama zena. Mal jej povedst, ze jej da len tak tie peniaze? Alebo to naozaj myslel zo zartu. A teda, zasa nie kazdy je ochotny aj pozicat, ze.... :D hlavne, ak by bol taky drzgros, ako tu o nom je písané....
@bmuller Otazka je, ci chcel byt vtipny a nevyslo mu to.
Na druhej strane je, o aku ciastku by sa jednalo. je rozdiel pozicat niekomu, koho dlho poznas a kto peniaze ma, len ich ma viazane, alebo pridu buduci mesiac. A pozicat niekomu, koho poznas 2 mesiace a vies, ze permanentne ma problem s financiami. Vela ludi sa popalilo na pozicani znamym, kamaratom a zrazu kamaratstvo skoncilo, ked bolo treba sumu vratit. Je lepsie pomahat druhym nefinancne - niekto u teba byva zadarmo, platis za neho jedlo, lebo ma financne problemy, pozicias mu auto,... Priame pozicanie penazi ani v rodine nekonci vacsinou dobre. Sto, dvesto eur este ujde, viac uz moze byt problem.
@1fifinka1 myslim, ze by sme sa nemali sustredit na "co by bolo, keby", a pozerat na kontext danej situacie. autorka nie je v nudzi, ani od neho nic nechcela - len podotkla, ze si nejaku vec nemoze kupit.... tak mozno to pochopil ako prosbu o pozicku (ale teda zjavne pochopil zle) 😀 no aj ako vtip pre "pomerne cudziu zenu" trochu nemiestne 😉
@liljana rozhodne pises spravne, ale netreba zabudat, ze ona od neho nechcela pozicat 😀 ano, je rozdiel niekomu pozicat 100 eur alebo 5000 ... lenze pozicku s nizkym urokom by si mohla zobrat aj od banky, kde by stacilo splacat bez blbych poznamok veritela 😀
imaginarnym detom

@elizabeth175421 ano a keby uz bolo najhorsie,tak ten byt moze predat a urcite ho nepreda za to, za co ho kupila...neviem, ako sa na nu moze niekto pozerat, ze ma holu rit, no nema.
@1fifinka1 aký príjem ma brat ?? Prosim ťa ! Z minimálnej mzdy by neodložili. Určite je sporivý , ale dokáže aj zarobiť, aby odkladal.
@marsmykkok jeho rodicia su obycajni ludia okolo 60-tky. Podla toho co viem nemali extra vela penazi, ale vychovali 2 deti a maju vlastny dom. Nepoznam ich zatial osobne a neviem ako funguju, viem o nich iba z pocutia.
@1fifinka1 ved ja som ani necakala ze sa ponukne mi pozicat 😒 to by mi ani nahodou nenapadlo. Mozno si to on nejak blbo vydedukoval, kto vie.
A aj ti peniaze požičal ?
@marysa21 nie, nepozical. Ani som to od neho neziadala, ani som sa mu nijakym sposobom nesnazila nasnazit aby mi pozical. Skonstatovala som, ze “planovala som si na jar kupit xyz ale este s tym asi pockam kym si trochu nasetrim, lebo mam teraz ine, dolezitejsie vydavky”. On na to zareagoval tou hlaskou o pozicke s nizkym urokom.
Myslím , že tie peniaze ( ak išlo o 50e ) ti mohol požičať veď tvoríte pár a aj by si ťa tým overil , aká si a pri 20 000 e aj keby si mu ich nevrátila sú to drobné ( je to evidentne žgrloš) a aj môj brat má taký humor , keď potrebujem požičať , ale hneď mi povie to bol žart a požičia mi . Na tvojom mieste by som ho otestovala , ako ti radia . Buď prejde testom , alebo koniec .🙂
@marysa21 ale ona od neho ziadne peniaze pozicat nechcela 😀 keby si pozicala, mohol by jej zas na oci vyhadzovat, ze si ani par eur nevie usetrit. ale ona vie, len nie z jednej vyplaty na nejaku vec, ktoru akutne nepotrebuje 😉 a okrem ineho, pozicat (hoci znamemu, nieto frajerke) 50 eur s urokmi, by svedcalo akurat o tom, nech utecie hned 😀
@bmuller viem ,že nechcela si požičať , len spomenula , že jej ešte chýba nejaká časť peňazí ( alebo to až tak nesúrilo kúpiť ) a dotyčný už , keď povedal , že jej požičia za malý úrok a ešte sa aj pousmial tak mal povedať to bol žart a samozrejme , že ti ich požičiam a vrátiš mi , keď budeš môcť ( ak išlo o smiešnú sumu pri 20 000e , ktoré má ) tak by sa mal zachovať človek k partnerovi podľa mňa . Ukázal sa , už vtedy , aký je a už ho treba , len otestovať (jeho charakter ).
@marysa21 je tu absoultne zbytocne rozpitvavat ci mi chybalo 10€ alebo 10tisic. Ziadne peniaze som si nechcela pozicat a nepozicala. Ked na nieco nemam, nekupim si to. nepozicala by som si ani od rodicov, ani od najlepsej kamosky, nie to este od chlapa s ktorym som 4 mesiace vo vztahu.
@marysa21 inak keby mi on nieco take spomenul ze si chce kupit napr kolobezku a nema dost penazi, tiez by ma ani len nenapadlo navrhovat mu ze mu poziciam. Rodicia ma k tomuto neviedli a nikdy som to neuznavala aby som si poziciavala penaize nech bolo hocijako zle a tazko.

@marsmykkok takto. Vsetko priklad, ak mam vyplatu 1000euro, minus 600 euro vydavky a pred vyplatou mi.ostane 40 euro, viem kolko ma cca stala strava. Avsak ak peniaze niekto nedeli, a vsetko ma na kope na jednom ucte a plati kartami, divila by si sa ake vysoke percento ludi nema sajnu o vydavkoch. Dokonca pytam sa kolegyni, kolko asi tak mesacne ta stoji strava, odpoved vies co ja neviem. Nikdy som to neratala. A ma 45 rokov. Ono sa to nezdá, samozrejme kazdy ma svoj system, niekto blocky, niekto mrkne na ucet, niekto ma obálky. V podstate je to jedno, ale kontrola je nutna.