Mali ste našetrené peniaze?
Dobry vecer, chcem sa spytat mozno trochu neobvyklu otazku najma tych ktore si nasli vztah uz okolo 30-tky s tym, ze ste uz planovali deti. Mam pomerne novy niekolko mesacny vztah. Priatel je dobry chlap, pracovity, zarobi celkom slusne - dvojnasobok mojho platu. Ja zarabam priemerne. Obaja mame auto a hypo na byt, no hodnota jeho bytu je takmer 3nasobna. Este stale sa spoznavame a travime spolu vikendy s tym, ze ak to bude klapat aj nadalej tak skusime spolocne byvanie. Kamen urazu su ale financie a nasporene peniaze.. bavili sme sa o tom a priatel ma nasporenu dost velku sumu, cca 20 tisic € co je pri mojom plate (650€ v cistom) nerealne aj keby som rok hladovala 😀
Ked som mu povedala ze mam na ucte nasporenych 1500€ tak sa zhrozil ze co preboha robim s penazmi a kam som ich vsetky dala. Podotykam ze zijem roky v podnajme (svoj byt v inom meste prenajimam), zarabam priemerne a auto tiez nie je lacna zalezitost. Chcem si precitat vas nestranny pohlad lebo priatel si podla vsetkeho mysli, ze peniaze len tak rozflakam a nic mi nezostane. Ked som sa ho pytala ci planuje jeho uspory niekam investovat, povedal ze setri pre deti, ked budu chciet ist na vysku do ineho mesta. Pre mna je zas divne premyslat 20 rokov dopredu a nedopriat si kvoli tomu nic.
@liljana necestuje, za 10 rokov bol na 1 dovolenke, z ktorej ma zoznam vydavkov spisany do posledneho centa. Takisto aj v beznom zivote si od VS zapisuje vsetky vydavky, od bezneho nakupu v obchode, cez benzin, az po nakup knihy cez internet. Minule ten zoznam predomnou otvoril a vytiahol cislo, kolko € prejazdil odkedy ma auto. Pytala som sa naco mu to je, vraj chce vediet kam mu idu peniaze. Keby som mala take zoznamy ja, akurat by som z nich chytila depku.
Vytiahla som realny pribeh o znamom, ktory zaraba nadstandardne 2-3 tisic mesacne a svojim detom nikdy nic nekupil. Zena im musela z materskej kupovat uplne vsetko, lebo prenho je minanie penazi na oblecenie pre deti mrhanie. Zareagoval na to hlaskou, ze co ak ta zena naozaj len rozflakala vsetky peniaze... aj kvoli takymto situaciam mi blika kontrolka a on vobec tomu nepomaha svojimi komentarmi.
Takto si to mala napisat na zaciatku. Preco uz nemas pobalene veci? Je ine setrit a potom si dopriat (dom, byt, exotiku, auto,...). Ine je setrit, lebo to niekoho uspokojuje.
no tak po poslednom prispevku ti poviem, ze tento chlapec nie je ok.
@simca06022011 Je iba nevhodny pre vztah. Neznamena to, ze je zly clovek.
Ja neviem, ale toto fakt nevyzera dobre.
To bude sikan chlap, on musi mat nejake OCD, on sa bude snazit aplikovat svoj "zivotny styl/nestyl" aj na teba.
Nemam z toho dobry pocit. Bud velmi opatrna, toto moze udusit ak nie si nastavena ako on.
1x na dovolenke za poslednych 10 rokov? A namiesto fotiek blocky?
@liljana to je chlap, ktory zije denne iba pre to aby siel do prace a nedaj boze aby minul euro na vyse. Toto co ona opisuje uz je podla mna nejaka diagnoza. Nepisem, ze zly... len ze nie je ok🙂
@liljana lenze na IT musis mat bunky, moj muz je vyvojar, ale ja si ani na databazy neskrtnem, ale zas on by "neuvaril" ani zakladny krem - do chemie a kozmetiky je hlupy alebo by neusil ani obliecku na vankus a ja dokazem aj softshellove nohavice pre deti. A to su odo mna aj sikovnejsie baby. A nezarobim tymto ani na slanu vodu pomaly. Ludia maju rozne schopnosti proste, nemozu vsetci byt vyvojari a it ckari. Ja mam vystudovanu molekularnu biologiu, mikrobiologiu, ale nie lekarsky smer a preto si mozem piskat v tomto odvetvi. Ani len do "blbej" mliekarne ma nechcu 😆
Rozid sa s nim, kym je cas.
Poznam takeho zgrlosa, radsej bude hladny, ale sa naje doma a neda predsa tri eura za jeden hamburger, hoci zaraba viac nez 1000 eur v cistom, byva u mamy, ktorej prispieva akurat tak stravenkami. Ale ano, on uz si nasetril, aby mal do buducna na dom.. Len otazne je, s kym bude v tom dome byvat..
Fakt po tych tvojich komentaroch, dobre ti blika kontrolka, to nie je jeho opatrnost a obozretnost, ale peniaze na prvom mieste pred rodinou, pred vsetkym.
Keby si z toho nemala zly pocit, tak by si tu nepisala. A ak chces mat istotu, tak ho otestuj. Skus mu povedat, ze si minula tento mesuac na lekara/pokazenu pracku, ci by ti nepozical. Ze iba 50 eur do vyplaty, ze nechces vyberat zo setriaceho uctu. Hned uvidis tie reci a budes si na istom.
@liljana tak na strednom SK, IT vyvojar 1600 v cisrom cca. Potom su aj lepsie mesiace, ked sa viac vyfakturuje za projekty hotove, vzdy je to s casovym posunom...asi tak. Vy nam bolo sveta zit s 5000 cisteho 🤣...Mozno to myslia, ak robi na zivnost. Lenze tam si pekne platia minimalne odvody a potom to tak vyzera v pripade PN, pripadne invalidity alebo co. O dochodku sa este ani nebavime.
Ja ked pocujem vetu najdi si lepsiu pracu, a kolko zarabaju "ajtaci" tak mam dost :D Ale o tom uz je tu diskusii az-az. Jedna vec je zarabat ako ITckar niekde v BA, ako ITckar banky, alebo aj nejaky technicky zamestnanec, co ma IT na starosti vo velkych firmach, bankach... ale bezny "ajtak", z kurzu, ktory si naprogramuje tak webstranku, ktora bude "ako tak funkcna" sa len tak nezamestna u Ferka vo firme za tisíííícky eur. Plus ta praca tiez nie je vzdy med lizat. Mam doma byvaleho "itckara", a ked sme teraz riesili, ci sa k tomu nevrati, tak nechce. Je to sice platena praca, ale ked boli projekty za tkore dostavali tie "velke prachy" (lebo inokedy to bol skor nizsi pausalny plat, a potom prisli narazovo vysoke sumy, reps male sumy zo zmluv, za nejake pravidelne sluzby), tak sa programovalo 12-20hodin denne a to vobec nezvelicujem, a ked toto sa nedialo a "bol klud" aj tak boli situacie, ked zrazu zazvonil telefon cez den, v noci.. a islo sa. Ci za pocitac, alebo do auta a firmy riesit. Boli sme radi ked sme mali sem-tam volny vikend.
@stevvvka minule som spomenula pred nim nieco v style ze si nieco nekupim lebo nebudem mat asi dost penazi, tak to este pocka. On sa zaskeril a utrusil ze ved mi pozicia s nizkym urokom.
Asi je fakt cas sa zamysliet..
@nevenka ak Zarobi zivnostnik 5000 eur mesacne, urcite mu nevyjdu platit minimalne odvody ;) V sluzbach ako je napr. IT nema tolko nakladov realnych, aby ho to dostalo na minimum.
Nuž dievča, veľmi ťažko by ti bolo pri takom chlapovi. 😳
Nuž, mne by žiadna kontrolka neblikala. Mne už by na plné sajby reval požiarny alarm. Co chceš s týmto ľudským výskytom? Počúvať, že jogurt stojí o obchod ďalej o dva centy menej? Alebo sa prekrižovat pred každou restikou, že pýtajú 3,50 za menu a doma by si uvarila za 2,90? O takéhoto chlapa by som ani bicykel neoprela, nie ze uvažovať o spoločnej budúcnosti. Ze deťom na vysokú školu, magor debilny... Ta je v našich končinách zadarmo, určite by pustil chlp na školu, už ho vidím.
utekaj od toho chlapa :D peniaze by boli u vas vecny dovod na hadku ...
podla mna mozes byt na seba hrda, ze v 30tke si samostatna, s vlastnym bytom, autom a este mas nejaku korunu usetrenu - aj ked podla niektorych malo, pre mna adekvatnu k prijmu a majetku, ktorý máš nahonobený.
Autorka, nema to vyznam s nim. Utekaj, prosim Ta 😱...Moj muz si pise, co a kolko sme na co minuli, ale nie jedlo. On o svojich veciach chce mat prehlad. Ale ked som sa vlani rozculovala, ze rucne neviem vymiesit dobre cesto na vianocku, tak mi povedal, budes mat narodky, vyber si robot, kupime. Vyberala som cca do 200 eur, aby mi utiahol aj chlebove cesto, nielen piskotove. A on ze, to nemyslis vazne, tak kupime uz poriadny stroj, nespekuluj, neriad sa len cenou. Samozrejme, nemam za 1000-ku, ale za 400 v akcii. A to som nemala ziadne vyrocie. Je to pre nas. A este sa blbo citi, ze mi neda nieco len pre mna osobne, ale take kuchynske naradie, vybavenie. Mne to vobec nevadi. Handry si nekupujeme ani znackove, ani vela. Niekedy sa smejeme, ze obaja chodime ako supaci. Detom tiez aj z bazaru, lidla, do zahrady aj tenisky u Cinana a do skoly nieco poriadnejsie. A dost sa vyblaznia starki na vnucatkach...ku kadernicke chodim tak raz za rok, nefarbim si zatial vlasy, ako zacala korona, kadernicim sama, len som si podstrihla vlasy... 😁🤭Ale zase stravu sa snazime kvalitnu a pestru. Je pravda, ze do kina tiez moc nechodime, ani na dovolenky, boli sme naposledy v Chorvatsku pred 9 rokmi na svadobnej ceste. Vlani sme planovali aj s detmi konecne ist k moru, ale naskytol sa nam kupit stary dom a otehotnela som, tak sme nikam nesli a tak skoro ani nepojdeme. Len toto musi byt na dohode tych dvoch, nam to tak vyhovuje. Uz sa nemozeme tlacit v malickom byte s 3 detmi, tak hoc maly a stary, ale dom aspon s mini zahradkou...ideme prerabat, takze peniaze pojdu tam.
Uroky??? Prepac, ale skonci to. Budes pri nom cely zivot trpiet. Nema to vyznam, nemusi to byt zly chlap, ale zivot s nim zly urcite bude.
@simca06022011 no tak som to prehnala. Dobre, ak je poctivy, tak vsetko pekne skasne stat a prizna, ale kolko je takych? Akoze nemam iluzie...Ked sa da, kazdy si "pomoze"...nas sa to teda netyka, ale to bolo myslene troaku s nadsazkou proste.
Autorka, este raz Ta prosim, utekaj 👏
@nevenka je takych dost ;) maloktora firma da tisicky eur za projekt ITckarovi bez faktury a to uz nejde nepriznat. Potom su tu sro-cky a dovody ich "konatelov" a to je uz ine kafe :D ale aj na tych sa uz par rokov bič pletie...
@simca06022011 tak hej...ale poznam prave jedneho IT ckara, co bol schopny vsetko preflakat a nezarobil malo, poziciaval si od mojho muza a ku koncu mesiaca zul suche rozky 🤪
@simca06022011 mas pravdu, ze skor v inych odvetviach sa take deje, ale vsak tema je ina...
On nech si k sebe hľadá tiež taku držgrožku, bude im hej. U nás napr. Peniaze nikdy neboli na prvom mieste, ani u mňa a ani u muža. To neznamená, že nesetrime, ale si ich vieme aj užiť. A za 24r.nasho spoločného života, neboli peniaze dôvodom na hádku, nikdy.
@hankm priemer podla platy.sk je 2000e, takze take zle to nebude. Nepises detaily tej pozicie. Ale ja by som sa za taku mzdu podakovala a tym by to pre mna skoncilo. Navyse vacsina it, pokial nerobi servisaka, moze rovit vzdialene a tym nemusi byt odkazany na nizke mzdy vo svojom okoli.
@ofzuza opat priemer je dost vagne vypovedajuce cislo. Detaily neboli ani v ponuke zakladny balast. Pani z agentury som odpisal, ze si neplanujem znizovat plat prechodom k ich zakaznikovy.... A opat, ano, mnoho sa da robil off site, ale stale to nie je abs standard. Dokonca tato spominana ponuka bola off site. Moj subjektivny nazor je, ze prave tymto sposobom sa firmy v BA, PHA, budu snazit znizovat naklady tym, ze presunu joby do regionov ale uz nie za BA platy. Opat, da sa na to pozertat roznou optikou. V celej tejto teme je vela premennych.

@ofzuza prosim ta a kde? Lebo moj manzel je aplikacny inzinier a plat ma netto 1400€