icon

Mám 18 a chcem dieťa

mariabrl
6. aug 2016

Možno si hovoríte, že som sa zbláznila, no ja naozaj túžim po dieťati. Zrejme som poznačená svojim detstvom. Rodičia sa rozviedli ked som mala 3 roky, mam iba jednu nevlastnú starsiu sestru. Veľmi som túžila po malom súrodencovi, no moji rodičia už viac deti nemali. Sestra ma malého syna. Ja to bábätko milujem najviac na svete. Viem, aké je namáhavé mat dieťa. Ja som schopná všetko podstúpiť. Závidím Vám, ktoré máte deti. Ked idem po meste a vidím mamičku s deťmi tak sa Idem rozplakať, že deti nemam.S priateľom som 3 roky. O mojej túžbe vie. Deti chce, no nie hneď po strednej. Čo je to so mnou? Je to normálne, alebo sa mam dať liecit.

akvi
8. aug 2016

@bibika55 mat dieta = znicit si zivot? Kde toto dospelo... 😕 Zazemie moze mat clovek aj v 18-ke.. A vyssi vek nie je zarukou toho, ze clovek ma zazemie..

suzzi7
8. aug 2016

@bibika55 to že by mala v skorom veku dieťa považujete za zničenie života? Ja mám 22 a teda bábätko sme neplanovali a anI na malú chvíľočku mi neprišlo že by som si týmto krokom nechať bábätko aj keď v mladom veku zničila život ved predsa dieťa je to najkrajšie čo žena môže mať

nikelca
8. aug 2016

@sisaka Nerozumiem čo je na tom zlé? Rozprávali sme sa o tom. Nemuseli sme bývať u našich mohli sme mať byt. čo by sme dali za nájom všetko išlo do opravy a prerobenia podkrovia na samostatný byt lebo tam nič nebolo. Mamina postrážila malú 2 hodiny čo som išla do školy potom ju strážil manžel keď sa vrátil. Mám 5 súrodencov čiže pomoc to bola vzájomná často som ich strážila a aj strážim a keďže bývame na jednom pozemku je to jednoduchšie 🙂 To že môžem ďalej študovať bol aj mamin nápad keďže práca jej dovolovala doobeda postrážiť malinku 🙂 Keď nemohla nešla som do školy.
Naši boli šťastný že sa chcem vydávať, nikdy to nikto nebral ako rozmaznaný rozmar. dieťa som neplánovala ale dieťa nie je problém ale odpoveď lásky 🙂 A áno rozmaznal ma vzťah mojich rodičov ktorý sú 24 rokov šťastne spolu a celý život milovali mňa a mojich súrodencov. Vštepili do mňa čo je to rodina a hodnoty ktoré vám asi vaši nedali. Varíme perieme, hore. Dole za maminou chodim cez prázdniny pomáham jej tam so súrodencami, s poriadkom, aby nebola celé prázdniny sama 🙂 jediný obed čo od nej máme je v nedelu - slávnostný keď sa zíde celá rodina 🙂
Nelinka má teraz skvelí vzťah s oboma babkami, pomáha upratať aj na záhradke, vyrastá odmlaička v kolektíve detí 🙂
je vpohode dať dieťa do jasiel a ísť pracovať ale dať dieťa starým rodičom a študovať(popri tom som cez školu mala aj prácu) by malo byť ničo zlé?
Reagovala som lebo Ked som mala 18 a chcela som svadbu nikde som nevypisovala, len som sa o tom rozprávala s teraz už manželom a rodičmi, že čo s bývaním, že čo so školou, čo ak príde dieťa..., a preto ak sa tu niekto opýta, poviem že dá sa to, ale je to ťažké (no veľmi krásne 🙂 a neviem ale sú prijatelné 16 ročné čo otehotnejú tak sa vydaju ale zalubena a vydata je hanba a rozmaznaná 🙂 ak máš pocit že rodičia ktorí nepomôžu a tak dajú dieťaťu priestor na vlastný rast... poviem ti je to hlúposť oveľa viac aj dospelé dieťa rastie keď je milované celý život 🙂

obsadenemeno
8. aug 2016

@nikelca ano, lebo si to mala v hlave zrovnane a namiesto vypisovania po MK si sa porozpravala s partnerom a rodicmi..... ale u zakladatelky tejto temy to vyznieva, ze ona chceeeeee lebo inak nevie co so sebou..... a pocitam, ze na tom uz aj pracuje, aj ked partner chce pockat. Nevieme, ci sa o tom porozpravala s rodicmi a svokrovcami....ako som uz pisala, mozno nemaju potuchy, co sa v tej mladej hlavicke rodi..... uz sa nezapaja do debaty, tak tazko povedat.
Ja si myslim, ze je mnoho zien, co su na materstvo a vsetko okolo toho pripravene v 18 a su aj take, co proste nikdy nebudu, ani v 40tke. Je to individualne. Ale pokial to dieta planuje len ona a nechce vziat do uvahy partnerove pocity ( ved on je tiez len mlada, a ak sa na otcovstvo este neciti, mala by to respektovat) a zije vo svete snov, ako on bude pracovat vo firme u rodicov a ona bude yummy mummy a vsetko im rodicia daju/pomozu/zacvakaju.....tak to veru nie je zodpovedny pristup k materstvu a dievca sa moze zobudit do hnusnej reality, ked chlapec zrazu cukne a povie, ze si chce este uzit mladosti.

sardinka335
8. aug 2016

@akvi prosím ta ake zazemie máš v 18tke okrem rodičov a ich pomoci? Aj my sme mali v 18tich ,,zazemie,, asi take, ze keby sa stalo tak holt rodičia pomozu...ale my dvaja sme mali akurat tak hole zadky a čosi našetrené z brigad čím by sme si ťažko vybudovali sami a bez pomoci rodičov nejaku aspon zakladnu domacnost. Proste v tomto je ten sakramensky rozdiel, ze v 18tich je ešte 99% mladých absolunte neschopných samostatného zivota bez pupočnej šnúry rodičov.

nikelca
8. aug 2016

@obsadenemeno ja viem a preto píšem realnu skusenosť kde sa taketo veci predebatovavaju ale že sa to dá 🙂 každý prípad je iný a preto sa zrejme pýta 🙂
preto ma dostalo ked som sa dozvedela ze sa nemam cim chvalit, ked mam manzela dceru, domov, a rodičov a svokrovcov, ktorý radi pomôžu 🙂 ale asi by som sa mala hanbit ze som rozmaznana :D s mojim muzom sme sa rozpravali o babatku a on babatko velmi chcel a s Nelinkou su partaci 🙂 ale on je starší, on skončil VŠ a mal prácu 🙂 On si ma chcel vziat aj keď som bola mladá 🙂
nečítala som všetky príspevky ale tak počítam s tým že nikto jej nenapísal aby otehotnela bez jeho vedomia moja skusenost je chciet dieta pre mojho manzela nie mat dieta s niekym lebo dieta chcem...

obsadenemeno
8. aug 2016

@nikelca no podla vsetkeho, ty si bola trosku rozumovo vyspelejsia a aj partner bol starsi, a vedel, co chce.... ja sa uz dopredu bojim o zakladatelkinho priatela, ze ake prekvapko mu jeho frajerka chysta..... ach jo 🤐

fantaghiro21
8. aug 2016

Dieta spravi dalsie dieta rodicom...

Su ludia, ktori na to chrbtovu kost maju. (ved vsak odkial by mali ten majetok v 18tke? Pokial nemaju tlaciaren na peniaze .....)Tak preco nie? Pokial ma sponzorov, dostava almuznu , je financne "zabezpecena" ...Vsak ak casom zisti, ci naozaj tie "pevne vztahy " medzi svokrovcami, rodicmi, a medzi partnermi su naozaj tak pevne..Ked sa jedna o majetky, peniaze , drviva vacsina rodiny vie kvoli majetkom na seba prskat jed...

Dalsi prikladom su ludi, ktorym aj v tej svojej 30-40tke po brade tecie mlieko, nevedia odtrnut od mamickovskeho prsnika , vyhovuje im pohodlnost, nezavislost v zneni - vsak rodina nam pomoze...

A su ludia, ktori naozaj zacinalu uplne od nuly, bez nicoho, bez almuzny, bez nejakeho "zazemia"...

akvi
8. aug 2016

@sardinka335 vsak rodina je snad to najvacsie zazemie.. Vzdy..Aj v 18-ke, aj v 40-ke.. Ale mne je jasne, ze kto nikdy nezazil nezistnu pomoc a lasku rodiny, tak tazko pochopi.. Niekto chce ist na VS, niekto si chce zalozit rodinu. V kazdom pripade je pomoc rodicov na mieste.

marcelatje
8. aug 2016

@akvi pomoc rodicov je na mieste len ak ju chcu poskytnut dobrovolne. No ak ich vlastne dieta dostane do situacie ze nemaju na vyber a pomahat musia to na mieste nie je. Poznam pripady ked rodicia v dochodkovom veku musia pracovat lebo zivia dceru s dietatom ktora byva u nich a druhej pomahaju splacat dlhy. Obaja prestali fajcit aby viac zostalo dceram.....toto nieje v poriadku......

sardinka335
8. aug 2016

@akvi ja som zažila a aj zaživam uzasnu pomoc od rodiny, brali sme sa ako 23 ročný 😉 manzel mal týžden po promociách a ja som pracovala v školstve, manzel popri škole brigadoval a z tých penazi sme si zariadili prvy byt, ktory nam pomohli rodičia si zaobstarat, pomohli ako mohli...ale aj my sme mali trošku taku uctu k rodičom v tom, ze sme vedeli, ze budu radšej a bude to lepšie ked počkame kym si aspon manzel spravi školu, mal len gymnazium. Takze to nebolo o VŠ a o kariere, ale vedeli sme ze jednoducho spoločnost je tak nastavena, ze to vzdelanie potrebuje ku svojmu odboru. Prve dieta sa nam narodilo v 24 rokoch čo je aj tak skoro na dnešnu dobu ale nešli sme do toho tak ako tu pisete, ze najprv dieta a potom ...ale mali sme len ten zaklad, strechu nad hlavou, ani auto sme nemali, ale nemuseli sme riešiť ako tu denne čitam ako je svokra hnusna a ako ako...proste x problémov sme si ušetrili o tom som presvedčena len tým ze sme proste par rokov počkali. Zalozenie rodiny a VS sa vobec nevylučuje - ja som vyštudovala na RD pri 2 detoch a pomahala mi mama, manzel a veru nebolo to tiez jednoduche. Samozrejme ze sa to dalo, ale nebudem tvrdti ze by nebolo jednoduchšie to vyštudovat denne ako nastka bez deti.

akvi
8. aug 2016

@marcelatje ale toto nie je pripad zakladatelky temy.. Ano, su pripady take, aj onake.. Ale v 18-ke vacsina ludi na to pozera tak, ze ak pojde decko na VS, tak je v poriadku mu to zacvakat. Ak si chce zalozit rodinu, tak to uz v poriadku nie je pomoct mu? VS je akosi inak akceptovatelna, aj ked dnes uz absolutne neznamena, ze clovek bude mat lepsi prijem.. A potom niekto tu VS robi 7 rokov, rodicia cvakaju a nakoniec ju ani nedorobi.. Resp. dorobi, ale pracu nema.. Kolko je takych.. Pre mna ako rodica je dolezite hlavne to, aby decko vedelo, co chce.. A kludne nech je to aj zalozenie si rodiny.. pomozem, ako bude v mojich silach a zaroven viem, odkial pokial.. Tak isto pomozem, ked bude chciet ist studovat na VS.. A tiez viem, odkial pokial bude ta pomoc siahat.. A samozrejme, aj to decko to bude vediet..

akvi
8. aug 2016

@sardinka335 no vidis, aj na tvojom pripade vidno, ze netreba mat zazemie v zmysle vilu s bazenom a miliony na ucte.. A podla indicii, co sem dala zakladatelka temy tou nich vobec nevyzera zle.. Partner uz ma robotu dohodnutu, byvat maju kde.. Nevidim problem.. Nie kazdy ma ambiciu ist na VS..

marcelatje
8. aug 2016

@akvi zakladatelka pisala ze rodicia aj svokrovci radia pockat. Pre mna ako rodica je dolezite aby sa dieta vedelo o seba postarat.

sardinka335
8. aug 2016

@akvi ani ja som nemala VS ambicie....ale situácia ma donutila lebo holt pracujem v školstve a ked tam chcem nadalej pracovat tak bez VS to je veeelmi tazko, tabulkove platy. Takze som sa popri 2 detoch rozhodla ze pojdem znova do školy. Moj muz je na veducej pozicii, ako nehovorim ze tam nutne potreboval VS ale nerozumel by odboru nakolko mal len všeobecne gymnaziálne vzdelanie, proste potreboval sa učiť aby rozumel tomu čo robi a toto sme nerobili preto lebo ,,máme ambicie,, ale preto aby sme mohli uzivit deti a neplakali ako nemame na učty a podobne. Cize ono to jedno s druhým suvisi.

akvi
8. aug 2016

@marcelatje tak zase ruku na srdce, kolko rodicov by tuto vetu povedalo? Asi 99,9% 🙂 Z obavy, z toho, ze "sa patri" najprv mat skolu, byt, auto a bla bla... Alebo prehovoria decko, nech si urobi VS, zatiahnu tych 5 rokov, a kto naozaj po tej rodine tuzi, tak si ju aj tak hned po VS zalozi. 🙂 A teraz je to uz v poriadku..? Lebo ma VS.. ?

obsadenemeno
8. aug 2016

@akvi a teraz uz miesame hrusky s jablkami...... vratme sa k teme. Zakladatelka proste CHCE a nepaci sa jej, ze jej aj rodicia, aj buduci svokrovci, aj partner radia pockat.
No asi ju poznaju. Asi vedia, ze nie je zrela na materstvo. Ano, niektore dievcata su v 18 zrele byt matkou. Ale hodit zodpovednost za financovanie domacnosti na rodicov/svokrovcov spravne a "zrele" urcite nie je.
To co nam tu zakladatelka napisala, je len take snivanie....ako si pekne budu nazivat, ona s baculatym bejby v trendy obleceni posiela "cute" fotecky na fb. Priatel dostane fantasticku pracu, kde zarobi krasne peniazky od rodicov, po praci pride dom a nie su ziadne plienky ci plac ci prebdete noci, len dokonala rodinka. Ano, pise, ze sa starala on synovca, takze VIE, co to obnasa.....nevie. Mozno len chce, co ma sestra. Taka surodenecka ziarlivost.
Mozno nema ine zaujmy a do prace sa jej nechce.
Ako som uz pisala, tie 2-3 roky cakania ju nezabiju, nic jej neutecie. Ak bude tlacit na pilu teraz, ked ocividne partner dieta NECHCE, tak moze byt on ten, co jej utecie.... 😝

akvi
8. aug 2016

@obsadenemeno ano, moze to byt tak, ako pises, ale aj nemusi.. Mozno to sem autorka temy hodila aj preto, lebo je zrela, uvedomuje si, ze 18-ka s deckom asi nie je velmi "trendy" a zamysla sa nad tym, preco ju okolie odhovara.. To tu my tazko posudime, ze.. Ale tak snad si precitala nazory a zariadi sa, ako uzna za vhodne..

Inak vcelku by ma zaujimalo, ze ako niektore pripady dopadnu. Tak o rok, dva.. 🙂

obsadenemeno
8. aug 2016

@akvi to by zaujimalo aj mna.... ale kazdopadne mne autorka temy nepride zrela, inak by to nemusela pisat na anonymne forum ale riesila by to s rodinou. Ved predsa ak je zrela, tak vie, ze su aj ucty, co treba platit a jej prijem kedze nikdy nepracovala, nebude prave velky. A zrely clovek chape aj partnera a akceptuje jeho nazor. Ked mlady nechce, lebo sa na to neciti, tak snad si ho nepoistim dietatom....... ale stava sa to.... a potom bude o par rokov plakat tu na fore, ze ju nechal....koli ktoviecomu....ale ze sla ona proti jeho zelaniam, to uz nespomenie....juj ja by chcela pocut co by na to rodicia/svokrovci povedali, keby mohli citat tuto temu....... 😠

akvi
8. aug 2016

@obsadenemeno ved snad to riesi.. a napisat na forum, to nemusi byt znakom nicoho.. Su tu ine temy, kde pisu 30-ky a mne rozum zastava, co riesia.. No mat tak ich problemy.. 🙂

marcelatje
8. aug 2016

@akvi nikde nepisem o VS. Vediet sa o seba postarat automaticky neznamena povinnost mat ukoncenu vysoku skolu. Mam kamosku ktora nema ani maturitu a financne je za vodou vdaka vlastnej sikovnosti.

mima4
8. aug 2016

@akvi
ak chce mat clovek vlastnu rodinu (manzelstvo, deti), ma vediet prijat za nu zodpovednost a nie hadzat tuto zodpovednost na iných ludi, ci svojich rodicov. To ze ju prenasa na iných je znakom nezrelosti dotycnych ludi, ktori su vlastne napolovicu este deti, rozmyslaju ako deti, vedia prd o zivote.

Potom tu je x tem, kde su mladi natlaceni u svokrovcov, ktori im nedaju ani dychat, na krku dve deti, vyhliadky do buducna nulove.... a jasne, nevesta musi pekne krasne suchat nohami... ma co chcela... a teraz vyrevuva, v akej su situacii, chlapovi je to uz jedno, ide do krcmy .. jej rovesnicky cestuju po svete, studuju....

akvi
8. aug 2016

@mima4 nevidim nikde, ze by dotycna tu zodpovednost na niekoho prenasala..

sardinka335
8. aug 2016

@akvi sak ,,nevid,, 😀 😀 😀 my ostatne ťažke karieristky, ktore sme počkali a teraz nehovrim čakat do 30tky alebo na svatého dindyho...lebo potrebujeme drahe dovolenky a neviem čo. Len proste ,,začať,, žiť ako dospelak - s vlastnou domacnostou a aspon jeden so stabilnou pracou. Toto sme mali v 23 rokoch a nič nam neušlo a mohli sme mat to dieta bez vyplakavania ze ,,ako bude,,. ALe cela tato debata je podla mna irelevantna nakolko chalan dieta nechce a keby toto čitala chalanova mama tak verim, ze by tomu spravila ,,utrum,,. Ja to vediet tak so synom hodim reč ako si predstavuje buducnost. Ja nemam nič proti zalozeniu rodiny prave naopak tiez by som bola rada dozit sa vnučat atd. A to budem ešte mlada babka lebo moj syn bude mat 18 ked ja budem mat 42...takze do 50 snad budem babka.

sisaka
8. aug 2016

@nikelca jasne, všetko si s rodičmi predebatovala, boli šťastní, ze sa chceš v 3. Ročníku strednej školy vydávať a mat dieta. Penazi ste mali ako pliev, ale ste sa rozhodli bývať s rodičmi, aby ste im mohli pomáhať a tvoja mama ta musela denno-denne zastúpiť, ked si bola v škole, ci sa jej to páčilo ci nie, však ked ti tu školu vymyslela a prehovorila ta si ju urobiť, tak presne po tom asi cely život túžila. Presne takto si predstavujem, ze by ma dcéra organizovala, lebo ona chce mat uz na strednej dieta a rodičia starajte ste. Super, ze to tvoji rodičia prijali s nadšením, ja by som 100 m urcite neskákala, Ine je ked sa stane, ale vydávať sa na strednej.... rodičia urcite žiarili šťastím....

maciatkolulu
8. aug 2016

@akvi tak ako som uz pisala, milujem svoje deti a urcite im s laskou a nezistnostou pomaham a budem pomahat, ale kebyze moje dieta pride so skvelym napadom sa stat matkou a je este na strednej aj ona aj jejpriatel, tak som zasadne proti a moja nezistna pomoc by skoncila, vychovavaju sa aj starsie deti, nielen tie malinke, ale o to to je tazsie, pretoze starsi si myslia, ze su uz dospeli a najmudrejsi. Malemu decku proste nekupis to co chce, nech si aj jaci a plieska sa o zem a hotovo a starsej ked jednoducho vysvetlis, ze to nie je top napad ostat tehotna na strednej planovane a spravi to , tak co, mam ako matka sklonit hlavu a pomahat sa hrat na rodicov dvom stredoskolakom....

charlie1980
8. aug 2016

@akvi Gebe riadne usla pointa ! Nikto si tu nezaklada na VS vzdelani. Ak niekto chce mat vlastnu rodinu, musi mat vytvorene minimalne podmienky pre tu rodinu a nie spoliehat sa na Mariu svatu, ked sa nedajboze nieco stane prip.ked nieco vo vztahu nevyjde. Pre mna za mna nech ma ukoncenu aj zakladnu skolu, no popritom sa musi vediet postarat o svoju potencionalnu rodinu. A teda ja si to nepredstavujem tak, ze moje dieta bude spokojne s tym, ze "ved byvat mame kde", tj u mna, alebo u svokry. No budis! Chodte a robte si rodinu, Ale ak Vas Svokra posle do teplach krajov, prip.mlady muz, tak sa musite vediet postarat.
Ano, je to prenasanie zodpovednosti na dospelych, ty tomu zjavne nerozumies, pretoze zjavne by ti situacia taka, ze sa vrati s dietatom matke na krk, nevadila.

nikelca
8. aug 2016

@sisaka predstav si že žiarili šťastím, svadbu schválili s radosťou a na vnučku sa veľmi tešili a ľúbia ju 🙂 Nikdy mi neradili aby som počkala 5 rokov kým si aj ja školu spravím. A poviem Ti že dieťa som tak skoro neplánovala a nevydávala som sa preto že chcem dieta 🙂 Vydávala som sa z lásky ale to je v tejto dobe neznámi pojem Našťastie moji rodičia ho poznajú, zažili to 🙂

akvi
8. aug 2016

@charlie1980 jasne, konecne si mi to objasnila.. 🙂

mima4
8. aug 2016

@akvi
nevidis?
- nema vzdelanie
- nema pracu, prax, nic v tomto smere odzite
- nema vlastne byvanie

ked priatel si to "rozmysli" co sa stava vacsinou v týchto mladulinkých vztahoch, kam pojde, kto sa o nu postara,...? bude doma na krku matke, ktora sa cely zivot prebijala ako rozvedena a teraz a poviem to "blbo" jej na krku skoncila "prespata" dcera!

Uz to len citat jej nazory... aj ja som take mala, krasny dievčensky romanticky vek... na knizky... nie realne zavazky. Niektore zeny si deti mylia s civavou...