Mám 18 a chcem dieťa
Možno si hovoríte, že som sa zbláznila, no ja naozaj túžim po dieťati. Zrejme som poznačená svojim detstvom. Rodičia sa rozviedli ked som mala 3 roky, mam iba jednu nevlastnú starsiu sestru. Veľmi som túžila po malom súrodencovi, no moji rodičia už viac deti nemali. Sestra ma malého syna. Ja to bábätko milujem najviac na svete. Viem, aké je namáhavé mat dieťa. Ja som schopná všetko podstúpiť. Závidím Vám, ktoré máte deti. Ked idem po meste a vidím mamičku s deťmi tak sa Idem rozplakať, že deti nemam.S priateľom som 3 roky. O mojej túžbe vie. Deti chce, no nie hneď po strednej. Čo je to so mnou? Je to normálne, alebo sa mam dať liecit.
@sardinka335 samozrejme, ved od toho su rodicia...kdeze uzivat si rolu starych rodicov...pekne krasne sa starat o mladych a plus ich deticky... minimalne zafinancovat svadbu alebo kupu bytu alebo nejake ine blbosti...alebo pomahat pri detoch, ale ani nesnivat ze mozu vnuca na ruky zobrat/kocikovat/ a atd. Je to proste nepripustne akakolvek ina pozitivna aktivita voci mladej rodinke...vidis co ta caka???? Este furt si rada, ze mas syna??? 😀
@mariabrl predpoklada ze s tretiacka na strednej, priatel asi tiez = ste este deti, kt.este ani skolu neskoncili, netusia co je to zivot, ake tazke je v tejto dobe si najst robotu s VS nie to este so SS..skutocne mate obaja more casu, najprv dozrite, zmaturujte, a ak sa vam postasti, najdete si robotu, zacne realny zivot v kt.budete riesit ci mate kupeny toaletny papier, ci mate pecivo na ranajky a pod...lebo to su realne problemy a nie to co mate teraz, ze chodite do skoly a staraju sa o vas rodicia - lebo tak to urcite je..samozrejme nevravim ze mas cakat do 35 ale kludne nejaky cas treba zit realny zivot a potom rozmyslat co dalej..dieta vyzaduje 24h pozornost oboch rodicov kt.su schopni sa on postarat po vs.strankach, nie je to vec kt.ked ma nebavi ju odlozim..vela stastia a najma vela zdraveho usudku prajem
@helenanovakova lenže tie harmonické vzťahy sú vzťahy, čo rozmýšľali. Nekonali iba impulzívne. Áno, človek sa zamiluje a potom kuká, čo život prinesie. Čo sa z čoho vykluje. Hodnotí a potom uvidí, či to pôjde, alebo nepôjde a idú ľudia od seba. Ostávajú tí harmonickí. 🙂 Lenže ako to dopadá, keď človek len tak skočí do neznáma? Je to 50:50 (veeeeeeeľmi prehnané, ale dajme tomu, podla mna je to skôr 80:20 v prospech zlého dopadnutia). Načo, proste NAČO riskovať? Nechápem ten dôvod. Keď mám možnosť zariadiť si super život, načo budem skákať dolu útesom a dúfať, že dole je voda a ja sa tam nerozplieskam? Samozrejme, môže sa stať, že aj môj vzťah dopadne hrozne, že môjmu chlapovi zrazu prepne a bude to celé zle. Ale viem, že som spravila všetko pre to, aby sa to 1. nestalo a 2.keď sa to nebodaj stane, tak som spokojne zariadená a sebestačná.
@sardinka335 Niekto ma viac peňazí, niekto menej. Moja mama ma iba mna. Tak mi finančne veľmi pomaha
@mariabrl ahoj. Vies co, aj ja som tuzila uz velmi mlada po dietati. No po strednej som isla na vysku a z dietata samozrejme nic nebolo lebo ved nic som nemala, ziadna praca ani nic podobne. Nechcela som byt zavisla od partnera. Tuzba po babu trvala tak asi do 22 rokov. Tiez som si to hrozne idealizovala, ze ved budem ho lubit 😀 A potom ma to akosi na cas preslo. Bola som na vs, pocas nej som si nasla niekolko brigad, jedna z nich bolo opatrovanie babatka (8-12 mesacne dievcatko) obcas bol s nami aj jej 2,5rocny bracek. Bola som s tym dietatom cele dni od rana do vecera, ked boli dvaja tak s dvomi. Vtedy ma tuzba po vlastnom presla uplne 😀 A mam dieta az teraz v 28r. A je to super, pretoze teraz mame vlastny byt, prax v praci, a nijakym sposobom nie som zavisla od rodicov, chvalabohu. Podla mna to aj u teba je skor slepa tuzba. Neponahlaj sa, mas kopec casu. Velmi sa spoliehas na priatela, na to ze ma istu pracu, na byt jeho rodicov... ale co tak sa sustredit na to aby si aj ty sama nieco dokazala, aby si bola na seba hrda ty aj tvoj priatel a aby si si s kludnym svedomim mohla ppvedat ze nie si od neho aj jeho rodiny financne zavisla a keby nieco, o babatko sa dokazes sama postarat. Budes mat potom z toho babatka ovela vacsiu radost a priatel bude mozno tiez rad, ze nenechavas celu financnu starostlivost aj byvanie na jeho pleciach..
@mariabrl A keď mamina ochorie a bude potrebovať tvoju pomoc, alebo ju vyhodia z práce pre vek a nepotrebnosť a podobne... Čo spravíš? Ja som po odsťahovaní sa musela mojej mame ešte rok pomáhať finančne, lebo bola na tom zle. 🙂 Nikdy sa nespoliehaj na nikoho. Len na seba. Len a len na seba. Ani na chlapa, mamu, dedka, babku, Ferka od susedov... Len na seba.
@alchemilkazltozelena o prácu sa nemusíme starať.
@sardinka335 veľmi sa mi zapačila veta šteklenie v nohavičkach to som ešte nepočula od smiechu mi vybehli slzy čo som sa tak rehotala ale super pobavila si ma
@mariabrl tieto tvoje odpovede, cele mi to pride tak, ze ,,vsetci nech ma financne zabezpecuju, moja mama, jeho rodicia, priatel, a ja budem doma a starat sa o dieta". Cim chces do vasej pripadnej rodiny prispiet ty? Lebo ako citam tak citam, bez priatelovych rodicov by ste boli pekne v r... a co ked priatel zrazu cuvne? Co urobis? Budes sa zase spoliehat na mamu ze ved ma pracu a este aj nasetrene, bude vas zivit ona?
@mariabrl to mas stastie ze si nasla toho praveho, je super ze obaja chcete deticky, ale respektuj aj zelanie tvojho priatela este pockat s dietatkom, dokonci si vpohode skolu, aspon maturitu si urob, mozno mas pocit ze ta tu baby odhovaraju, ale su to realisticke nazory, neboj sa bude babo, tuzba sa ti splni, vsetko ma svoj cas
@seahorse27 ja priateľa do ničoho netlačím. Peniaze mam z toho, že mi od malička rodičia šetrili.( co som dostala na narodeniny, krst...) Chodila som na brigády ( aj do firmy priatelovych rodičov), vzdy som si peniaze odkladala, aby som sa raz mala dobre
ze ja som sa zle narodila...a musela po 18 hned ist makat...boha...dobre bolo napisane tu davnejsie: "dievca nestazuj sa. Bud si sa mala dobre narodit, alebo na spravny kolik narazit"..,.to je pravda svata...
No dobre, maj ten optimizmus, ani robit nemusis...ja len fakt dufam, ze o rok/dva tu nebudeme citat od teba dalsie prispevky...a keby aj ano, velmi pekne poprosim nezacinaj prispevok slovami: "tento nick som si zalozila ako novy lebo nechcem aby ma rodina spoznala alebo okolie a bla-bla-bla pruser jak hovado"....
@stepanka274 ja jeho rozhodnutie plne rešpektujem. Viem, že je správne a že by som mala este počkať. Ale ta túžba je vo mne stále. Nemozem si pomôct.
@mariabrl Mat tak sladkych 18 Este raz 😀 Ale vies Co....? Nelutujem nic. Pretoze som mohla odist aj na kraj sveta, zodpovedna sama za seba, mohla som pre svoje deti vytvorit zazemie, s prvym som otehotnela v 32.r, s druhym v 36.r A teraz si spokojne mozem uzivat materstvo. Nie som zavisla od muza, a nikdy ani nebudem. Nemusim uz vyplakavat na MK, ze ma muz opustil, Co teraz...?
Rodicovsky dom/byt nie je zazemie.
Ani prenajaty byt/som nie je zazemie.
Ani to, ze dnes mame super platene zamestnanie, zajtra uz nemusi byt pravda.
Sobas ti harmonicky vztah nezaruci, to je Fakt. Akurat budes vo vyhode po pravnej stranke (skus kontaktovat pravnika, Co to obnasa)
To, Co plati dnes, zajtra uz nemusi a ty sa zobudis a zistis, ze to nebol len zly sen...
Takze v tvojich tvrdeniach o "zazemi" by som bola opatrnejsia.
@mariabrl tuzba po case prejde a objavi sa o par rokov zas 😉 ZAtial si uzivaj zivot, cestuj, studuj, najdi si konicek, skus nieco dosiahnut a potom uvidis ako s dietatkom
@mariabrl ale si si vedoma toho, ze nasetrene peniaze sa minaju? Ci cakas, ze ti na ten tvoj ucet budu pravidelne od niekoho dalsie prasulky prichadzat? Nikto nikdy nebol bohaty preto, ze vela setril. Ale preto ze bol sikovny a vela zarobil 🙂
Niektoré ste ma zle pochopili. Ja nehovorím, že musím mat dieťa hneď teraz. Ja som si vedomá všetkých rizík. Viem, že mat dieťa v tomto veku je hlúposť. Ja len mam neskrotnu túžbu byt matkou. Ja sa neviem ovládať ked vidím deti. Je to proste môj najväčší sen a som zúfalá že si ho nemozem teraz splniť. A vy mi tu este nazdávate že som naivná. To že mam milujúceho priateľa a som dobre zabezpečená zo mna nerobí hlúpu.
@mariabrl tak si zober kladivko na hlavu s vybi si tu tuzbu..si mlada,velmi sebavedoma a po pdavde,v hlave toho vela nemas,kedze skoal neskoncena,prax ziadna a len dieta,dieta...a pochybujem,ze mas nasporene tolko,aby to vystacilo na tie 3 roky,co by si mala byt s dietatom,ak ta priatel necha..a ze priatel zaraba viac,je stredoskolak,bud je nadpriemerne inteligentny a po skole hned ide do prace,kde maka od vidim do nevidim alebo len dristas,co po precitani tvojich prispevkov je to z casti asi aj pekna rozpravka a aj kebyze nie,najprv dospej laskavo a potom si rob dieta
@mariabrl myslím si,že to celé zle chápeš. Nevyznieš hlúpo. Vyznieš ako 18tka. 🙂 Normálna 18tka čo nič nevie o reálnej realite každodenného života. Ani ti nikto nehovorí, že to dieťa nemáš mať skôr, ako je vekový priemer. Len jednoducho máš potlačiť tú tužbu po dieťati tým, že si vytvoríš napr. nejaký životný plán, ktorý si budeš plniť, kým sa k tomu dieťatku dopracuješ.
@mariabrl nemozes v 18 s priatelom, s ktorym si od 15r povedat, ze si zabezpecena, chapes??? Takych vztahov som poznala, ach, planovanie rodiny v 19ke a potom hop, sak to bola moja prva/moj prvy, to s nim mam skysnut do staroby bez toho, aby som vyskusal/a nieco ine? A hop, v 21-22rokoch sa porozchadzali. Nehovorim, ze je to tvoj pripad, su aj take pary, co su spolu pomaly od skolky. Ale nie je to pravidlo.
Prezila som si to co pises, ale ver mi, prejde ta to 😀
ja pri takych temach by som chcela vediet nazor rodicov...ale fakt...nech sa najde nejaky rodic kde byvaju mlady a nech napise ake to je...aby sme boli v obraze...lebo vzdy je to tu podane len z jednej strany...najde sa raz niekto aj taky???

@mariabrl Platite s priatelom? Mozem sa opytat, ako a cim ty prispievas do vasho rozpoctu. Si stredoskolacka, odkial mas peniaze? Ci od priatela a on vlastne od svojich rodicov? 😀 Platis aj udrzbu polovice domu? Sama? Ale to uz je aka rozpravka? Vsak ked chces dieta, tak si ho sprav. Na co svadba? To pochopis, ked raz nedajboze ostanes s tym dietatom sama...Potom ti dojde, ze si mu vlastne urobila to iste, co tebe tvoja mama. Akoze byt si ista peniazmi rodicov môjho 18-rocneho frajera a citit sa tym padom zabezpecena....no naivita najhrubsieho zrna...ale patri to k tvojmu veku. Nechces brat nazory starsich, skusenejsich zien, tak si urob po svojom. Dotlac frajera do toho, aby ste mali dieta hned a o rok ti bude vykrikovat, ze on to vlastne ani nechcel a teraz si chce uzivat. Ratas aj s takou moznostou? Najskôr skonci skolu, zamestnaj sa, odpracuj par rokov, aspon aby si mala matersku...toto su take zakladne veci, nikto ti tu neradi, aby si cakala 10-15 rokov.