icon

Mám 19 rokov, som v 4. mesiaci a neviem ako ďalej

kejsinka
11. máj 2016

ahojte chcem sa s vami podeliť o moje trápenie a zároven sa spýtať o váš názor ... som vo 4 mesiaci tehotenstva mam 19 rokov viem že je to málo len že na bábätko sa veľmi teším aj moji blízky a som pripravená mu dať vššetko čo potrebuje ...len že problem je inde .. bývam u priateľa 3 mesiace a keď mu poviem nech ma odvezie k rodičom len tak na navštevu začne sa somnou hadať a hovorí že mi tam zakáže chodiť ..ja už neviem čo ďalej :( možno to vyzera že to pisalo decko ktore musi byť stale pri rodičoch ale...nechcem prisť o rodičoch kvôli nemu :/

eliskaevicka
12. máj 2016

Ach. Nemala písať vek A mala by pokoj. Je jedno koľko má rokov. Možno bude tisíc krát lepšia ako hociktora Z nás. Je to O človeku, nie O veku. Už to pochopte

merynka3
12. máj 2016

@eliskaevicka tak tak 🙂

helenanovakova
12. máj 2016

ja by som pri takomto prístupe išla k rodičom navždy. čo s takým chlapom, ktorý ťa obmedzuje v takejto primárnej veci ako je kontakt s najbližšími. je to choré.

alzbetka1993
12. máj 2016

hm máš to na figu ..ale vieš, priatel ti nemože zakazať chodit k rodičom. a keby zakazal, kašli nanho, zbal veci a chod k rodičom...Ked je priatel dement, sorry za vyraz , s tým nespravíš nič...po čase by ti možno toho začal zakazovat viacej a čo spravíš potom ? ...Chod teraz byvat k rodičom, on si možno uvedomí o čo prišiel, a ked nie tak je to ...

maria1989
12. máj 2016

ženy, ktoré tu debatujete o veku - nekončí sa náhodou teraz stredná škola práve v 19 rokoch? čiže vyjdem zo školy, a mám nahý zadok?

sardinka335
12. máj 2016

@maria1989 a čo máš okrem maturitného vysvedčenia? No jedine tu holu riť...neviem možno čest vynimkám, ktore nejako dokazali popri škole pracovat - nehovrim nejaka brigada na prilepšenie, ze nemusela kočka od mamy furt peniaze drankat na handry a veci, ale iste by z toho velmi vyskakovat nemohla ani by asi samostatne neprezila.

Ale dovolím si tvrdiť, že uz riešime uplne inu temu. A to aky je vhodny vek na materstvo. To je samozrejem velmi individuálne a neda sa to paušalne nalinkovat. Aj ked z biologického hladiska je lepšie mat dieta skor ako neskor. Tu snad riešime ze ten jej priatel jej zakazuje chodit k rodičom.....potom jej mozno zakaze aj dýchat...kto vie. Preto je v jej pripade unahlene rozhodnutie mat dieta, ale nemat stabilný a harmonický vztah.

maria1989
12. máj 2016

@sardinka335 viem, čo sa rieši.
Ja len že viacero žien sa tu priam urazilo, že prečo by dnes v 18,19 nemohla mať dieťa. No prečo? Veď si aspoň tú strednú školu dokonči, či nie je potrebná?

sardinka335
12. máj 2016

@maria1989 ten vek sa tak nejako vytrhol z kontextu - telesne moze mat dieta aj v 13 tich. Len dietatu treba ponuknut niečo, stači mamu a otca čo sa lubia, stoja pri sebe v dobrom aj v zlom a su schopní niest zodpovednost za dieta i za seba navzajom. Dieta nepotrebuje vyčančanu izbičku ani kočík na stračej nožke Stokke a x rárohov. To je jasne...takze ja verim tomu ze aj v 20tke je možné vytvorit rodinu, ktorá bude stabilná. Stredná škola je ,,nič,, my mame tak debilne nastavene školstvo ze všade chcu pomaly VŠ. Uz to konečne v zdravotníctve začinaju chapat, ze sestrám stačí klasická zdravotka aka vzdy bola. Ale tak to je zase ina tema....

maria1989
12. máj 2016

@sardinka335 tak tak. A v podstate v žiadnom veku si nemôžme byť istí, že partner bude pri nás stáť v dobrom aj zlom atď všetko čo píšeš. Ale nezačínam zas ďalšiu tému.

eliskaevicka
12. máj 2016

@sardinka335 harmonický vzťah nemajú ani 25 /30/35 /40 bla Bla ročný. Zase to je O ľuďoch. A niektorý aj 40 ročný majú hovno. Aj 35/40 ročný sa rozvodu.. Tak neviem čo tu riešite

katka1981
12. máj 2016

@sardinka335, a vies naco ti je VS, ked nemas znamosti??? Tu je to cele.... ale nechcem o tom....

katka1981
12. máj 2016

@maria1989, to mas jedno, aj ked skoncis vysku mas holy zadok a si o 5 rokov starsia. A ten holy zadok mozes mat ajked chodis do prace, len jednoducho ta praca slabo zivi. Tymto sa netrap.

maria1989
12. máj 2016

@katka1981 ja sa netrápim.
Len sa pýtam tých, čo si myslia, že jedno, že dieťa v 19. V 19 dokonca ani nemáš nárok na materskú, keď si nerobila. A že výška ti je naprd, môže byť pravda, zas pravdou je, že mnohé firmy ťa do práce ani nevezmú, ak ju nemáš. A v kontexte celej témy - neviem si predstaviť, ktorý 20 ročný chalan je pripravený na rodinu a zodpovednosť.
Vekom sa tieto veci akoby "zlepšovali". Zase sa "zhoršuje" schopnosť počať.
😀 😀 😀

ingelika78
12. máj 2016

@yoda_ Obrovsky suhlas! Perfektny prispevok. Kazdy tu sa mi zda pozna iba dva extremy, mlade zubrienky a potom stare "karieristky" alebo ako to mam nazvat 🙂

sardinka335
12. máj 2016

Tak ja stale naivne verim teorii ze vzdelanie dava moznosti - zase take beznadejne to nie je. Ok byvam v najsilnejšom regione takze tu naozaj nepracuje len ten kto nechce. Ostatní čakaju pečene holuby a maju nerealisticke očakavania. V mojom zamestnaní napr. su tabulky a tam sa kazdy jeden papier rata takze mna študium posunulo o tarifu vyššie. Poteší....
Samozrejme ostatné veci ako je harmonicky vztah, stabilita naozaj nie je o veku - hm...na tom treba pracovat, to nepride samo od seba. Takže tak...

sardinka335
12. máj 2016

@maria1989 ved to....ak je zena doma na RD tak ta fin. ,,zataž,, je viac menej na mužovi. Ja to davam do uvodzoviek lebo ved ja sa staram aj o jeho dieta, to dieta nie je len moje. A napr. moj manzel skončil gymnazium a čo by mal z toho? Po skončení VŠ ma uuuplne inu poziciu a fin. moznosti v jeho odbore. (nie soc. praca samozrejme) Proste niekedy ta škola nutna je. A ked ma chalan ledva 20....a ked vidim tých dnešných mládencov okolo 20...aj 30....fuha..,,všetko,, by sa len zabávalo a uzívalo si. Kde mysliet na deti, nočné vstavanie, krmenie, kočikovanie, venovanie sa po robote dietatu, pomoct v domacnosti...Takých chlapov budeme hladat lupou za chvilu. Nehovorim ze sa nenajdu.....

maaaaaaaria7
12. máj 2016

aj ja chcem byť v 4.tom mesiaci...
mám 35 rokov a som UNAVENÁ...
ale chcem, aby mala dcérka /4/ súrodenca, nech sú dvaja...
kiež by som začala skôr.. 19 nie je žiadna puberta, dospelý človek...
a vhodné podmienky nemá skoro nikto, vždy niekomu niečo chýba... čas rieši ..

sova76
12. máj 2016

Mne sa narodil syn len o pár rokov neskôr ako Tebe, tiež som sa veľmi tešila. To je úplne v poriadku. Ale ak Ťa priateľ teraz obmedzuje v Tvojich...nazvime to základných právach, lebo ide tu o slobodné rozhodnutie, tak čo bude robiť, keď bude na svete dieťatko a Ty budeš potrebovať pomoc najbližších, financie a pod. Rodičia sú zatiaľ Tvoja jediná rodina. Sama uváž, podľa toho, ako sa bude situácia vyvíjať, či zostať, alebo sa radšej vrátiť domov. A hlavne o tomto je potrebné komunikovať, tak sa zdôver najbližším - myslím tým teraz rodičov. Určite Ťa podržia, poradia a možno sa porozprávajú s priateľom. On Ťa predsa nemôže odrezať od Tvojho sveta, to mu ani nesmieš dovoliť. Aj keď sa za jeho konanie hanbíš, je to jeho konanie. No keď o tom nezačneš hovoriť s blízkymi, postupne z Teba bude len ďalšia týraná žena a to nechceš. Ale takýmito "nevinnými" zákazmi všetko začína. Teda je potrebné podchytiť to včas. Držím Ti palce, nech všetko dobre dopadne.

ruzovykvietok
12. máj 2016

Zeny zeny :D to tu je fakt sila co zas riesite ! Je to kazdeho osobna vec kedy ma dieta, niekto v 18, niekto 40. Najdolezitejsie predsa je aby zena davala svojmu dietatku lasku. Nech si kazdy riesi svoje veci a mimochodom tato zena nie je zufala z toho ze ma tak skoro babo 🙂 nenakladajme, ale lubme sa a pomahajme

timea7
14. máj 2016

@cecilka123456 poukázať si síce na to poukázala, ale aby mal niekto v dnešnej dobe zorganizovaný život v dvadsiatich rokoch, je skôr výnimka, ako pravidlo. Autorka témy sa zaradila do dlhého zástupu dnešných mladých žien, ktoré sa hrnú do materstva rýchlo, rýchlo, za každú cenu, nevadí, že partnera dobre nepoznajú, alebo aj poznajú, ale bagatelizujú to, pred čím skúsenejšie ženy dvíhajú prst a potom sa hľadá, ako z toho von, keď je dieťa na ceste, alebo už narodené... 😒 😒 😒 😒

mima4
14. máj 2016

@ruzovykvietok suhlasim, ze laska je podstatna, ale zena taktiez by mala vybrat pre dieta otca, ktory bude milujucim tatkom a manzelom na CELY ZIVOT. Vacsina dievcat tesne po puberte nema o tychto veciach ani sajn, jednak vacsinou nepochadzaju z celistvych a fuknych rodin a jednak vobec nerozmyslaju v tychto intenciach, co je prirodzene... lebo tieto veci prichadzaju postupne a vyzaduju si vnutorne uzdravovanie zraneni, ktore si nesu zo svojho detstva, mladosti, vztahov v rodine.

sova76
14. máj 2016

@timea7 Ani nejde tak o zorganizovaný život. Kedy to môžeš povedať? V štyridsiatke? Skôr sa vedieť vyrovnať so situáciami, ktoré nastanú. Nech už dopadnú akokoľvek. Človek musí vstať a kráčať ďalej.

timea7
14. máj 2016

@sova76 ja som použila slová prispievateľky, ktorú som označila,ale je to presne tak, ako píšeš, jej telo samozrejme na rodenie prispôsobené je oveľa skôr,ako v 19 rokoch, ale kde je ostatné? Ak sa ten jej zázrak na ňu vykašle, ako to už urobil viac krát -písala to v inej téme, tak je bez pomoci rodičov hotová.

mima4
14. máj 2016

@sova76
@timea7

sardinka tu pisala, ze autorka tejto temy tu uz riesila vazne problemy s priatelom a bum...dala sa nim nabuchat...
no je zrela na rodinu? Netvrdim, ze nepostara sa o dietatko a verim, ze bude dobra mamka, ale dieta potrebuje rodinu, ocka a maminku, co sa budu lubit...

timea7
14. máj 2016

@mima4 ako som už písala, nezrelá, či sa to niekomu páči, alebo nie. Rieši tu ani nie pred pol rokom problémy s parterom a jeho matkou, zároveň sa snaží s ním otehotnieť, ako keby bol posledný na zemeguli, alebo jej ušiel v 19 vlak. Predstavuje si možno kočíkovanie v slnkom zaliatom parku, ale že nemajú doriešené vzťahy medzi sebou, prehliada. Ostáva dúfať, že bude dostatočne asertívna, aby to neprerástlo v psychické násilie.

sova76
14. máj 2016

@timea7 No pravdu povediac, ak je partner nespoľahlivý a chce si ho udržať dieťaťom... tak je to najväčšia blbosť, akú môže také mladé dievča spraviť. Ale stáva sa... tiež mám v okolí kamarátku, pritom krásne dievča, ktoré v tomto veku otehotnelo s priateľom, takým prvým vážnejším. A urobila to zo strach, že ju nechá. Aj tak sa potom rozišli... resp. rozviedli. Dochádzalo tam ku fyzickému násiliu...

sova76
14. máj 2016

@mima4 Áno.... pred chvíľou som písala skúsenosť mojej kamarátky, ktorá má 40 a tri deti - každé s iným mužom. Ale snáď už konečne našla pokoj... Dieťa s každým len zo strachu, aby ju nenechal. A aj tak sa dvakrát stalo, že bolo nutné ísť od seba...

timea7
14. máj 2016

@sova76 ak si mrkneš jej témy zo začiatku tohoto roka, tak ťa vystrie...každý druhý mesiac ju priateľ odkopne, potom sa doprosuje, aby ho vzala späť, čo ona samozrejme rada urobí, lebo byť bez chlap asi bolí....a tak dookola. Kúpil dom, kde sa ide sťahovať, ale aj s rodičmi, ktorých neznáša, jeho mama neznáša ju....preto sa s ním treba rýchlo hrnúť do materstva, aby ju preboha nenechal a zisťovať tu v témach, či bude môcť otehotnieť, či už môže byť tehotná....a keď sa to podarí, tak zistiť, s kým to dieťa vlastne čaká. 😒 😒 😒 😒

sova76
14. máj 2016

@timea7 Tak to je prúser, pretože s priateľom si berie aj jeho rodinu. Či chce alebo nie. Hlavne je to škoda, veď má celý život pred sebou. Teraz už len naučiť sa spolu fungovať... ak to vôbec pôjde....

katka1981
14. máj 2016

@timea7, ona nevie s kym to caka?