Mám 25-ročného autistického syna. Ako mu môžem pomôcť?
Dobrý deň, mám syna , ktorý reaguje na zmenu v živote tým, že sa vracia do času keď mal pampersky........
Je horší každým dňom. Hľadám pre neho pomoc v každej podobe ako napríklad zariadenia pre autistov.
Nemám dokončené vybavovanie v sociálnej poisťovni, už je to na súde v Poprade,ale ako dlho ešte?
Už dva roky sme doma bez príjmu a tiesnime sa v jednoizbovom byte aj s mojou mamou.
Nechcú ho v Levoči, kde som zo zúfalstva obrátila o pomoc.
Prosím dobrých ľudí a ďakujem
Zuzana
co to znamena, ze nemas dokoncene vybavovanie v social ej poistovni? Co sa stalo?
@mon2523 neskúšala. Je to pre dospelých autistov? Platí sa tam? Nemám žiaden príjem...
@lija22 syn sa narodil v zahraničí. Vrátila som sa v auguste 2023 a v Poprade mu priznali že je inv.dochodca, ale v Bratislave mu nepriznali nič.
Dva razy som sa odvolala a ďalším krokom je súd.
Je to tam a ja čakám. Chlapec je čoraz blaznivejši.
@zuzanadominic skús na FB sa spýtať v skupinke ´Aspergerov syndrom’. Majú tam skúsenosti aj s ťažšími formami autizmu, budú Tá vedieť nasmerovať a poradiť či vybavovať/hladat… a hlavne sa v skupinke nakontaktuj na pani Viera Hincova. (Ak ju nepoznáš, si ju aj pogoogli, ona je veľká odborníčka ohľadom autizmu.)
@zuzanadominic chodte sa poradit do Centra pravnej pomoci: www.centrumpravnejpomoci.sk - je to zdarma, mozu Vam aj pridelit pravnika na zastupovanie pred sudom
A neda sa ziadat ID v krajine kde sa narodil? Je prirodzene ze Slovensko mu ID nechce priznat ked ste tu roky neodvadzali odvody ani dane.
@zuzanadominic skús si podať žiadosť o opatrovateľský príspevok
@krisbar 🙈 hej to je veľmi "prirodzené" pre tento štát...a keď to niekto ešte takto napíše, ani sa nečudujem v akej prdeli je táto krajina, že prirodzené...no trafí ma snáď
@bruneta880 Ty o čom.. keď si sa narodila na SVK, skús si ísť pytať ID do Nemecka, či Ti dajú..ale máš pravdu, aj oni sú uz v prdeli, takže asi nie..Niektoré fakt neuvažujete ani za mak..
@bruneta880 nerozumiem tvojmu pohorseniu. Ved aj ten co pracuje roky v nemecku si bude pytat dochodok tam a nie na SK, pretoze tam mu ho daju v normalnej vyske a tu by dostal len za roky co tu pracoval. Toto nema nic s nasim statom, ale so socialnou politkou europy.

A čo Autistické centrum Rubikon v Poprade? Skúšali ste ich kontaktovať?