Mám im nechať svoj podiel?
Svokor zomrel dávnej šie, pred časom aj svokra na infarkt. Predtým bývala s rodinou jednoho zo svojich 4 detí - s manželovým bratom. Keď má prebiehať dedičské konanie švagrovci chceli, aby sa ostatní súrodenci vzdali svojich podielov. Oni s tým však nesúhlasili. Švagriná povedala, že to chcú celé, inak sa nebudú baviť. Myslí to vážne. Manžel sa nechce vzdať podieľu, ja s nimi chcem mať hlavne pokoj. Aký je váš názor?
myslim, ze otazka dedicstva po rodicoch nalezi detom, nie ich manzelom a manzelkam. Takze by si to mali medzi sebou vyriesit surodenci, nie svagrine. Tie do toho nic nie je.
@evelynm akurat najhorsie je,ked si surodenci nechaju do rozhodovania hovorit svojim partnerom 😠 ...vacsinou je to zaciatok konca 😒
mna by zaujimalo ,preco to riesia svagrine?Mali by si to bratia vyriesit.
Sme sa x krat bavili s mm,ze on sa nebude miesat,keby nedajboze doslo k takejto teme a ja sa nebudem stariet do toho,ako sa on dohodne so surodencami.
@danuta1414 môj názor? V prvom rade mysli na svoje deti, takže ja by som sa v prospech nich nevzdala ničoho. Nik im nič nedá zadarmo, tak nech majú aspoň základ....
A nebola tam nejaka dohoda ze kedze opatruju rodicov ze dom ostane im? A svokrovci to nedali pravne do poriadku? ja tieto situacie poznam skor z inej stranky. Ked kazdy sa stara sam o seba jeden surodenec pomaha rodicom ako vie, popripade s nimi byva aj s celou svojou rodinou, co je dost narocne podla mna pre mladu rodinu zit s inou generaciou. A ked pride k dedeniu tak su vsetci zmobilizovani a kazdy ide po peniazoch neberuc do uvahy nic.
@danuta1414 chcelo by to viac detailov, ak ide o dom, kde zili a opatrovali rodicov, tak by som sa samozrejme vzdala, viem, co je to doopatrovavat starsich ludi.....ak ide o nejake velke majetky, role atd, tak by som sa asi jednala - ale ma udivuje, ze sa nikto o tom nebavil pred smrtou, ja mam 31 rokov a manzel presne vie co a ako keby som zomrela.....vidim aj v mojom okoli, ze vela ludi to neriesi a malo by, lebo potom vznikaju len hadky 😝
@danuta1414 z maminej strany sa tiež vzdali svojich podielov súrodenci v prospech najmladšej sestry, ktorá bývala a starala sa roky o ich spoločnú matku. Veľmi vďačne sa vzdali, nakoľko vedeli, čo obnáša starostlivosť o starého chorého človeka. Ak by sa nestarala ona, museli by sa oni. Takže bola to vzájomná výpomoc...
Vašu situáciu je ťažko posúdiť, napísala si veľmi málo informácií...
Svokra skôr pomáhala im, starala sa o deti, záhradu, to čo sa jej stalo, bolo nečakané, nikdy sa nesťažovala, možno bola vyčerpaná.
@danuta1414 ak to nebolo právne ošetrené, nezáleží na tom, kto babku doopatroval, mala predsa príjem, prispievala, pomáhala, oni sa rozhodli predsa dobrovoľne, nie kvôli dedičstvu....dedičstvo sa má deliť rovnako....ak s tým nesúhlasia, treba si položiť otázky - aké je to dedičstvo, či vám na ňom tak veľmi záleží, či stojí za to rozhádať sa kvôli tomu, ak sa vy vzdáte, čo ďalší dvaja....kde sú peniaze, sú vždy sváry....moja mama doopatrovala babku, delili sa všetci súrodenci rovnako, nič špeciálne nežiadala, ešte jej vykričali babkin dôchodok
@danuta1414 ...urcite mali surodenci nejaku dohodu,nejako sa dohodli,hoci len sa rozpravali na tu temu
tazko radit a aj povedat vlastny nazor,kedze faktov na pochopenie je velmi malo
ale aj tak som za to,aby si to riesili VYLUCNE surodenci medzi sebou 😉 ...ich partneri by sa miesat nemali,nebude to dobre....nech uz sa to skonci akokolvek
Keďže moji rodičia majú komplikované a ťažké povahy , sme traja súrodenci , tak sme sa kedysi dohodli že ten kto dochová rodičov , tak tomu bude patriť 2/3 majetku a zvyšnú tretinu si rozdelia zvyšní dvaja medzi sebou .
Bolo to dávnejšie, dnes moji rodičia sú starší , moje vzťahy s nimi mizerné ... sestra v Prahe, brat 80 km odtiaľto, ja 5 minút cesty od nich . Všetci očakávajú že sa postarám ja a ja sa popravde toho hrozím , lebo vekom sa povahy ešte vyostrujú . Kľudne by som sa vzdala podielu na majetku , nech maju jeden z nich , lebo podstúpiť túto tortúru s nimi aj keby boli sebestační je tak psychicky náročné že až. Odchovám deti a mám dochovať rodičov. Nejak strácam pointu kedy mám ja žiť svoj vlastný život , a za to žiadny majetok nestojí .
@0silvia0 no ono je ideálne ked sa starajú všetci súrodenci , ale v živote to tak často býva, že jeden sa stará ako len vie a je za toho najväčšieho hlupáka a zloducha , ubehaný , uťahaný s nervami v koncoch ( ak teda ide o senilného rodiča , alebo imobilného ) , každý očakáva že ked bude zle tak odíde zo zamestnania , súrodenci prídu na povinnú hodinovú návštevu , často starostlivosť ešte aj skritizujú a prchnú preč a zas mesiac si dajú pokoj.
Ja som sa ako vnučka spolu so svojou krsnou starala o svoju babinu, teda ja som sa nestarala iba som jej pomáhala , starala sa predovšetkým ona. A môžem vám povedať nie raz som krsnú videla plakať od nervov , pretože babina čím bola staršia , tak tým bola horšia . Nikoho iného nevyčkávala len svojho syna a moju mamu -.jej dcéru , ktorí tam prišli raz za mesiac. To že každý deň jej niekto varil , pral , prezliekal očúrané periny, kúpal ju a dávkoval lieky tak to sa akosi míňalo účinkom .
Lenže keď babka zomrela tak sa obidvaja súrodenci zachovali veľmi dobre, vzdali sa podielu na dome a záhrade a zvyšné pozemky sa rozdelili na tri časti .
@maminuska viem veľmi dobre z rodinných skúseností, čo je to starať sa o starého a chorého človeka. Takže ja ak by k tomu niekedy došlo, sa určite rada vzdám svojho podielu v prospech súrodenca, ktorý sa bude starať o chorého rodiča. Viem, že je to o nervy, vyčerpávajúce, človek nemá svoj vlastný život... a človek vekom je často neznesiteľný a zlý... Takže ja nielen by som sa vzdala podielu, ale udelila by som zlatú medailu a zaplatila dovolenku 🙂
Ml
@letfenixa toto je pravda, jaj boze niekedy je lepsie nemat ako mat, lebo potom su casto len starosti ☹

Môj kolega tiež doopatroval matku a mal ešte 2 starších bratov. Všetko čo sa dalo predali - peniaze sa delia najlepšie a najspravodlivejšie. keďže boli 3 súrodenci, mali ísť na 3 časti. Ale bratia povedali, ty si sa staral o mamu tebe treba 2 časti. Takže konečný výsledok: Majetok a peniaze rozdelili na 4 diely, kolega dostal polovicu a bratia po 1 diele. Mudry sa vedia dohodnúť.....
švagrinú treba poslať do zadku.... nech sa stará čo ona zdedí po svojich rodičoch.