Mám obavy, že čo nás čaká

28. okt 2022

Týmto nechcem rozpútavať ani šíriť strach, len chcem vyjadriť moje pocity ktoré má čím ďalej tým viac vnútri ťažia ( možno som jediná možno je nás viac)
A verte že mám aj iné problémy ak by niekto namietal že asi nemám problémy ak toto riešim ☝🏻

Mám pocit že do covidu než prišiel bolo dobre ( v rámci možností samozrejme)
Od kedy prišiel covid neustále sa deje niečo zlé, samé negatívne správy, energetická kríza, zvyšovanie cien potravín, teplo, za chvíľu nám nepôjde voda z kohútika? Svokra pracovala pre firmu balili lieky do lekární. Teraz pride o prácu pretože už je tak málo objednávok z lekární že nie je už toľko práce. Stačia aj menej zamestnancov na balenie. V dnešnej dobe nie sú lieky...ako je to možné?
V dnešnej dobe nebude teplo? Čo všetko nás ešte čaká?
Že sa bude zvyšovať nezamestnanosť...vojna na Ukrajine... čo ešte?
Ako každá matka bojím sa, čo nás čaká ako rodinu, nášho synčeka. Nemám dobre pocity z toho všetkého 😞
Že dobre už bolo a bude horšie.

Správy podotýkam nepozeráme od covidu ale neda sa tym informáciam úplne vyhnúť či už na Facebooku či už známy začnú o tom rozprávať..

Akoby niekto vládol tomuto svetu a hral s nami hru, a vyhrajú len tí najsilnejší a najmocnejší.
Ale čo s tým? Veď na to sa nedá ani pripraviť

Napíšte mi čo si o Tom myslíte že nie som jediná, ktorá sa bojí budúcnosti 😩

kvetinka75
28. okt 2022

bude tak , ako si to človek zariadi v hlave. Sú veci , ktoré sa ovplyvniť dajú a sú veci, ktoré neovplyvníš. Stále sa niečo deje ale kedysi to nebolo tak ,,prepierané,, ako teraz. Stále boli nepokoje, vojny, zdražovalo sa. Len teraz ľudia stále točia dokola o tom istom, preto máš pocit, že je toho veľa a stále.
Treba sa nastaviť pozitívne, u mňa to funguje.

autor
28. okt 2022

@kvetinka75 vždy som bola pozitívny človek len už tie zle veci trvajú čo prišiel covid a žiadne pozitívne správy v dohľade ...

autor
28. okt 2022

@kvetinka75 ako máš pravdu že teraz sa tieto veci prepieraju neustále v telke na sociálnych sieťach v novinách... a že je lepšie niektoré veci nevedieť. Ale keď raz mi príde o dosť vyšší šek na zaplatenie elektriny tak sa neda "byť pozitívny"
Alebo keď idem do potravín a zistím čo všetko som kúpila za 50€ a ako išli ceny rapidne hore nie iba potraviny ale aj blbe servítky, plienky, mlieko pre malého :( tomu sa proste nedá úplne vyhnúť

alusha
28. okt 2022

pozitivne spravy su, len ich treba vnimat.... pozitivne je, ze mozme chodit do prace a deti do skoly, nemusime sediet doma za pocitacmi... mozme cvicit, sportovat, chodit do divadla, na kruzky... pozitivne je, ze nemusim mat vsade so sebou rusko a rozmyslat, kde mi ho treba a zabudla som si ho akurat doma... pozitivne je, ze na nas nepadaju bomby a mame co jest... pozitivne je, ze nepotrebujem prave teraz tie lieky, ktorych je lekarnach malo... ci to je stale malo?

bloger
28. okt 2022

Tak ale vždy je tu nejaká nádej. Napríklad ceny plynu začínajú klesať. To sa podľa mňa prejaví aj na elektrine. Hoci tá 14 percentná inflácia tu je. Ostáva len veriť vláde a šetriť. Možno to nebude až také zlé.

layla123321
28. okt 2022

Treba si čítať relevantnejsie zdroje bez emócií, napríklad ako dáta bez pátosu. Kde riešili aj to, že plyn je oveľa lacnejší teraz ako bol v lete (myslím, že z 330 dolárov na 120). Samozrejme, že v TV je najlepšie všetko nafukovať, lebo to pritiahne ľudí a reakcie....

Uvediem príklad - keď operovali zle koleno pacientovi, koľko sa to riešilo? Áno, nemalo by sa to stávať, bohužiaľ stalo sa. Prepieralo sa to hádam niekoľko týždňov, spravili ešte aj nadväzné reportáže, že čo kedy ako sa nepodarilo....

A teraz, keď sa im už pred pôrodom podarilo zistiť nádor na krku novorodenca a rovno vlastne operovali počas prebiehajúceho pôrodu? A zachránili aj bábo, aj mamu? To bol jeden mini článok a nič.

Všetko je biznis a najlepšie sa zarába na nešťastí druhých.....

A verím tomu, že je to aj dobou. Všade sa na nás valia reklamy, profily celebrít a hviezdičiek a neviem čo všetko... O tom ako by sme sa mali mať úžasne, cestovať do skvelých krajín, jesť len najlepšie jedlá, mať prácu, kde sa človek len usmieva, ideálne len na 4 hodiny denne a podobné nezmysly. Je to úplné vymývanie mozgov, ktoré je aj dosť účinné... Lebo človek sa potom cíti zle, že prečo ja nie som taká šťastná ako všetci tí okolo (čo sa tak iba tvária)? A hľadá nové a nové záľuby a koníčky a zážitky, ktoré by to zlepšili.... Pričom to ničomu nepomôže a človek je len obklopený zbytočnosťami a vyhádzaný z peňazí.

Treba sa naučiť veci filtrovať a zariadiť sa podľa vlastných možností.

mandzula
28. okt 2022

Je to o nastaveni v hlave, o tom, co do nej pustis a co nie. Nam ako rodine sa od zaciatku kovidu kvalita zivota zvysila, viac sme spolu, mame viac casu na dceru, psa, pracu okolo domu, bola som nutena zmenit pracu, v ktorej zarabam 2x viac ako v tej predkovidovej, boli sme vdaka tomu na lepsej dovolenke, mame nasetrenych viac penazi...

autor
28. okt 2022

@alusha co ak ale prave tie lieky ktore nam treba nie su? Ak práve nie sú navyše peniaze na tie divadla kina krúžky z toho dôvodu že navyše platíme za energie potraviny a milion ďalších vecí ktoré sa zvýšili? Ale platy sa nezvyšujú?

mandzula
28. okt 2022

@autor a tie konkretne lieky prave potrebujes? Nemusis ist do divadla, kina, mozes ist von, je nadherna jesen.🙂 Nemusis si kupit drahu kavu v kaviarni, mozes si ju vziat do termosky a vypit na mieste s krasnym vyhladom.

layla123321
28. okt 2022

@mandzula presne, nechodíme do divadla, do kina, ani do reštaurácií... Navarime si doma a pozrieme si film, aký chceme, kedy chceme, môžem aj 100x ísť na wc medzitým :D keby sme chceli, samozrejme môžeme ísť, ale na čo? Nie je to tak, že bez toho neprežijem...

A autorka, ktorý liek? Na svete je veľmi máličko liekov, ktoré nemajú náhradu u konkurencie.... Tak keď nie je jedna značka, je iná... To tiež nie je koniec sveta.

kvetinka75
28. okt 2022

autorka - ja idem do obchodu a beriem akciový tovar, podľa toho varím. A varím pestrú stravu, skôr podľa ajurvédy - takže zelenina, obilniny, strukoviny, ovocie, mäso pomenej a darí sa mi udržať si ,,peňaženku na uzde,,. Učty - uvidíme, ja nejako neplytvám, a povedala som si, že peniaze vždy boli a vždy ku mne prídu. A čuduj sa, raz sú výnimočné odmeny, inokedy mi niekto ponúkne brigádu alebo v robote mi ponúknu možnosť si privyrobiť, ke´d treba niečo čo nie je v mojej pracovnej nápni a takto si sem-tam prilepším.

kvetinka75
28. okt 2022

@mandzula v podstate aj u mňa tak

kvetinka75
28. okt 2022

@mandzula do kina a divadla už ani nechodím. Film čo je v kine o pár mesiacov je aj na internete, nepotrebujem vidieť hneď všetky novinky a v divadle hrajú také kraviny, že škoda peňazí a času.

alusha
28. okt 2022

my si zeleninku, ovocie pestujeme, doteraz mame... do restauracie nechodime, navarime doma, strava v praci, v skole je dotovana, aj to pomoze... divadla ochotnicke za par eur a perfektne zazitky... kruzky v skole? zadarmo maju... kazdy den prechadzka so psom v jesennej prirode... treba hladat moznosti, ako sa to da... je to naozaj hlavne v hlave...

akinomel
28. okt 2022

Je to veľmi ťažká téma. Môj veľmi osobný názor je, že závisí od uhla pohľadu. Najobávanejším vírusom týchto dní je strach. Zmeny, ktoré sa dejú okolo nás možno vnímať aj ako novú príležitosť na iný spôsob života. Menej konzumu, viac skromnosti a jednoduchosti, možno návrat k určitým hodnotám. Moje riadky nech niesu dôvodom k zlu, ale pozastaveniu sa. Mnohí sa ženieme ani nevieme kam. Nepoddávajme sa strachu! Život stále prináša kadečo, s čím sa musíme vysporiadať. To, čo teraz vnímame ako tragédiu, sa po čase môže ukáže ako záchrana pred niečím. Už x krát som sa o tom presvedčila. Hlavu hore! Pár hodín pred odchodom mi blízky a najdrahší človek povedal: buď vždy statočná a skromná. Snažím sa...

mandzula
28. okt 2022

@layla123321 @kvetinka75 my aj naďalej chodíme kade-tade po výletoch (divadlo a kino zrovna nemusíme), lebo podľa mňa čas strávený s rodinou takýmto spôsobom je jedna z najlepších investícií. Skôr som chcela poukázať na to, že sa dá buď mrnčať a utápať sa v depresiách, alebo sa dajú hľadať alternatívy a tešiť sa aj z tých. Od začiatku korony chodíme každý deň do lesa, sledujeme jeho premeny počas ročných období, zbierame jahody, hríby... a tešíme sa (a, nie, nezbierame holohlavce ani nepestujeme trávu🙂).

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
28. okt 2022

Ako píšu baby je to o nastavení.Ked sa budeš sústrediť na to, že nemôžeš ísť do divadla, alebo že v obchode minies 50 eur bude tvoja frustrácia narastať.V podstate máš pravdu čo píšeš väčšina ľudí to tak cíti, ale jedine tomu neprepadat.
Objednávok na lieky je menej, lebo cez pandémiu ľudia šaleli a vykupovali lekárne a bolo veľa chorých je to logické.Ja si správy pozriem raz týždenne a stačí mi.Same negatívne veci radšej si žijem vo svojej bubline a venujem sa rodine.A, keď už príliš prepadám pesimizmu spomeniem si na ľudí na Ukrajine to je hrôza pomaly hladujú a mrznu, alebo začínajú v cudzom štáte od nuly a zobrú o prácu.
Mňa ako energetická kríza či politika viac trápi, že v škôlkach sú čoraz mensie deti, rodičia nemajú čas, žijeme veľmi rýchlo ako v kolotoči.Take "obyčajne"veci.Zijem viac pokorne, až teraz som zistila koľko peňazí som minula na zbytočne oblecenie, nepodstatné veci.A to, čo píšeš, že prežijú najmocnejší a najsilnejší už som to tu raz písala čítala som nejaký článok od ekonóma áno, náš štát nepotrebuje ľudia na dávkach a pod..chudobnych, nevzdelanych....spoločnosť nás núti byt stále lepšími, študovať, meniť prácu hýbať ekonomikou.
Aj mňa trápi veľa veci, ale snažím sa držať fantáziu na uzde.Treba si veriť, že všetko zvládneme najlepšie ako vieme.Posledne roky nás psychicky vyčerpali a nie sme zvyknutí na taký tlak z každej strany.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
annm81
28. okt 2022

Vždy bolo niečo. Morové epidémie, vojna, povstania, hladomor. Naši praprastarí rodičia živorili a kto mohol vycestoval zo Slovenska do Ameriky, naši starí rodičia žili počas svetových vojen. Naši rodičia zažili prenasledovanie v 50. rokoch, tanky v '68, kubánsku krízu, Černobyľ. My sme vyrastali v dobe mafiánskych prestreliek za Mečiara... Jednoducho svet nie je ideálny a neustále len pohodový. Áno, mali sme tu pandémiu - veľmi miernu, tešme sa, že to nebolo nič vážnejšie a že sme nemali v každej rodine pochovanú tretinu ľudí, lebo aj to mohlo byť. Áno, máme tu vojnu hneď za hranicami, treba pomáhať a vážiť si, že u nás sme nateraz v bezpečí. Áno, máme infláciu, budeme musieť šetriť, môžme byť radi, že máme z čoho - lebo väčšina sveta nemá ani desatinu toho, čo máme my. Áno, energie sú drahé, budeme musieť menej kúriť a menej používať autá. Ale zabije nás cesta MHD? A zabije nás, že doma budeme mať uprostred zimy len 19 stupňov? Nateraz sa žiadny koniec sveta nechystá.

thereisabear
28. okt 2022

Už dávnejšie som rozmýšľala, ze tento konzumný spôsob života, aký je posledných 10-20 rokov nemôže dlho vydržať. A je to tu. Ľudstvo sa bude musieť prispôsobiť, nič iné nám neostáva. Ale tiež ma udivuje, čo všetko chyba na trhu. Niektoré lieky nie sú, lebo chýbajú tie jedlé kapsule. Tiež u nás nebolo chvíľu mlieko, vraj je problém s tetrapakmi. Bude to ešte zaujímavé.

hiro
28. okt 2022

Obavy? Elektrina uz klesla na cenu z pred roka, u nas sa spustaju nove bloky JE a francuzi postupne pospustaju ich JE ktore boli odstavene cez leto, elektriny bude prebytok. Plyn klesa tak isto, zasobniky plne, 60 LNG tankerov kruzi pri pobreziach co nemaju ho ako vylozit a ty sa bojis ze nebude teplo? Tepla voda? Vojna na Ukrajine tiez ide dobre, postupne vytlacaju okupantov, skor ci neskor oslobodia vsetky uzemia. Takze ja to vidim pozitivne.

annm81
28. okt 2022

@hiro To s tým teplo je úžasné. Úplne ma fascinuje, ako ruskí trollovia dokázali po Európe rozšíriť predstavu, že zima bude ako z katastrofického filmu. 6 mesiacov tma, na uliciach dva metre snehu, strechy prepadávajúce sa pod váhou snehu, žiadna voda, lebo zamrznú potrubia, ľudia sústreďujúci sa v spoločných priestoroch, kde ležia v kabátoch, čapiciach a rukaviciach nalepení na sebe, aby aspoň trocha znížili frekvenciu klepotania zubov. Žiadne teplé jedlo, len zmrznuté polotovary a sneh roztápajúci sa nad ohňom v prázdnom sude na ulici (spaľovať budeme knihy a nábytok). Na jar, keď sa začnú topiť ľady, po bytoch budú chodiť špeciálne čistiace oddiely, ktoré naložia tisíce mŕtvol do nákladiakov...

kvetinka75
28. okt 2022

@annm81 ale veď každý rok máme očakávať tuhú zimu tak prečo nie aj tento a ten zvyšok no......

sunyrose
28. okt 2022

Ja si myslím a dôverujem Bohu, že bude určite lepšie...,ale neverím, že to bude výsledok úsilia ľudských vlád, ktoré každým rokom iba zlyhávajú.... Myslím, že som mnou súhlasia vo svete tie milióny ľudí, ktoré už dlhodobo žijú v neznesiteľnej chudobe alebo na jej prahu. My si to nevieme ani dostatočne predstaviť, s čím všetkým musia aj tento deň zápasiť...a pomoc im neprichádza.
https://www.jw.org/sk/kniznica/rubriky/dalsie-t...

kvetinka75
28. okt 2022

@annm81 my máme bežne 19-21 stupňov. Nikdy sme nechodili v krátkych tričkách a kraťasoch cez zimu. Neprekurujeme. Doteraz vlastne nekúrime a zdá sa mi to v pohode. Keď dlhšie sedím dám na tričko mikinu a je teplo. Nič tragické

matabb73
28. okt 2022

@layla123321 presne toto vravím aj ja. Ľudí lákajú negatívne správy a tak sa televízie na ne zameriavajú. Pozitívnym dajú minimálny priestor. Tiež sledujem Dáta bez pátosu, lebo mám rada fakty a nie správy zamerané na emócie. Zaujímavé je, že klesajú ceny plynu aj elektriny, ale v správach o tom nehovoria. Zato keď stúpali, omielali to celý čas. A tiež súhlasím s tým, že teraz nám masíruje mozgy tým ako by sme mali ideálne žiť a čo všetko by sme mali mať. Preto sú ľudia často nespokojní so svojím životom aj keď sa majú dobre.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kulumulu123
28. okt 2022

@bloger ze verit vlade 🤦‍♀️🤦‍♀️🤣🤣🤣🤣 dobre som sa pobavila vdaka za zlepsenie nalady 👍👍👍

tinka_1807
28. okt 2022

Ja by som povedala, že stále sa nemáme vooobec zle. Len tieto pocity pramenia z toho, že predtým sme sa mali ozaj výborne, akurát že sme si to neuvedomovali. A v podstate od nežnej revolúcie naša ekonomika a sociálna situácia sa zlepšovala. Momentálne je kríza. Áno, je to tak. Pretože bola pandémia, do toho vojna ...
No jednoducho netreba to brať teraz tak, že sa rúti celý svet. Kým máme v SR mier, tak sme na tom veľmi dobre. Kým máme aspoň teplo, tak sme na tom perfektne.
Ale... Treba pripomenúť, že naozaj sa treba trocha uskromniť. Jednoducho keď je krizA aj v rodine, tak sa šetrí a nerozdava. Preto aj netreba veriť politikom o rozdávaní balíčkoch, lebo tie peniaze sa buď berú inde, alebo požičajú, čo ešte viac prehĺbi ceny, infláciu a dlh krajiny. Treba tomu pomôcť tým, že aj my trošku začneme šetriť. Ale treba myslieť pozitívne a brať tu celú situáciu viac pragmaticky.