Mám odpustiť neveru?
Ahojte, viem, ze take temy tu uz su. Ja by som napriek tomu chcela vediet Vas nazor na moju situaciu, popripade poradit z osobnej skusenosti. S manzelom sme spolu 8rokov, posledne tri roky sme svojpomocne stavali, manzel dostal vyssiu poziciu, ja som sa liecila na depresiu a uzkosti, slovom, posledny rok a pol sme zili vedla seba, hoc i sme sa velmi miloval, akosi sme sa stratili..Potom sa nam nedarilo otehotniet a mojou jedinou prioritou bolo mat sex pocas ovulacie a v pripade neuspechu hadzat manzelovi na oci, ze mi nevie spravit dieta...Hrozne,viem...Moje uzkosti sa zhorsili a mna vyradili na par mesiscov zo zivota. Napokon som sa s manzelom rozhodla bojovat, velmi mi pomahal dostat sa z toho, vratit mi chut do zivota...znovu sme sa do seba zalubili a v decembri sa nam z tej lasky podarilo otehotniet. Nadhera, manzel aj ja sne boli nesmierne stastni, plakali sme...Az nedavno, pred mesiacom, mi prisla sprava od manzelovej milenky-jeho kolegyne...Ze ho miluje...Zrutil sa mi svet, v 7.mesiaci tehotenstva a zistila som, ze muz, ktoreho milujem,ma podviedol. Bolo to minuly rok v septembri, ked som bola mimo z uzkosti, bolo to raz a vraj manzel fyzicky zlyhal a nedokazal to dokoncit, ak viete,co myslim...No ona sa mu odvtedy sama ponukala, ponukala mu sex, potom lasku, potom aspon oralny sex a ked ju manzel ignoroval, zacala sa vyhrazat. Nacas to utichlo, no ked sa dozvedela, ze som tehotna, pretoze sa tym manzel chvalil v praci a velmi sa tesil, napisala mu, ze vie, ze ho nikdy nebude mat, ze vie, ze miluje mna, ale ze ak s nou nebude spavat, napise mi o tom, co sa stalo pred rokom...No a kedze nedosiahla svoje, napisala mi...Manzel teraz place, prosi, snazi sa mi dokazat svoju lasku, vraj radsej zomrie, nez by mal zit bezo mna a dcerky...A ja neviem, co robit. Prosim, skuste mi poradit, zomriem od zufalstva. Velmi ho milujem, aj on mna, ale tak velmi ma ta jeho zrada boli, ze mam chut ho opustit...
@motylik216 nezisťuj nič viac. Nerieš. Takúto neveru by som odpustila. Jedno ušmyknutie. Iné je, keby miloval ju a chcel byť s ňou. To už sa odpustiť nedá a iná cesta by neviedla ako rozvod.
Vy ste mali iba blbé obdobie a vinu v tomto si myslím, že máte obaja. Jednoducho ste sa nezladili, asi aj poriadne nekomunikovali a toto je len výsledok.
Držím palce.
Príde bábo a isto zabudnete na všetko zlé.
@motylik216 nezoberaj sa tou ženou. Uberá Ti energiu, čo ona chce.
@pininka Uvedomujem si to, ked som upadla do uzkosti a depresii minuly rok, trvalo to tri mesiace vkuse. Lezala som v posteli, bezdovodne plakala, nejedla, schudla som 15kil, nestaral sa o seba, nekomunikovala s manzelom, o domscnost sa staral on, varil mi, pral, upratoval... Niekedy v tom obdobi prislo k tej nevere...na depresiu som ochorela vtedy prvykrat, takze sme netusili, co sa so mnou deje...manzel so mnou chodil k psychiatricke, vozil ma na terapie a po nasadeni ad sme to spolu zvladli. Teda on to moc nezvladol v podstate...
@libawet je to na zvážení... ak sa bavíme o jednorazovke, tak nech sa s tým neverník vysporiada ako chce, nech to jeho trápi do konca života, nech on nespáva kvôli svojmu tajomstvo, nech neprenáša toto trápenie na milovanú a milujúcu osobu. Ale to naozaj len ak išlo o jednu jedinú jednorazovku, nie 10 rôznych známostí na jednu noc, ani nie jednorazovku trvajúcu 4 roky... Ale presne, každý sme v tomto nastavený inak, univerzálne riešenie vhodné pre každého neexistuje.
@motylik216 viac sa v tom nerýp, ju nekontaktuj, k ničomu to nepomôže. Na prvom mieste nech je teraz pre teba vzťah s manželom - áno, vzťah s manželom, nie tehotenstvo, nie dieťa - lebo vy dvaja musíte mať pevný a kvalitný vzťah, aby ste mohli všetko ostatné riešiť spoločne. Rodičovstvo bude takou tou čerešničkou na torte 🙂
@motylik216 k nevernym muzom ja moc laskava nie som, ale zazila som cloveka ktory mal psychicke problemy. Muz ta v takej chvili neodkopol a nesiel za niekym bez problemov, a ze si pichol inde... nuz mohol sa radsej opit ale stalo sa... ( dokonca mas istotu ze 1x a nechcel 🙂 sorry toto je naozaj len na pousmiatia)
Ak by zena bola diskretna idete dalej a ste stastna rodinka. Bude asi dlho trvat nez mu odpustis naozaj nie len verbalne, ale nevidim to marne.
A slecinku by som uz nekontaktovala, ocividne je to radodajka tak sa netreba stresovat.
@motylik216 ono na sebavedomi to neprida ked muz podvedie, chvalabohu som to nezazila a dufam, ze ani nezazijem, ale myslim si, ze aj cez to vsetko s nim budes a uz to velmi dobre vies pretoze ked som citala tvoje predchadzajuce komentare tak si ho zastávas a keby si ho chcela opustit tak to spravit razom a nie po par tyzdnoch ci mesiacoch...drzim palce to zvládnete 😉
@sissy27 lenže nevera sa neudeje len tak, rovnako ako aj iné problémy vo vzťahu. Vždy za to môžu obaja, aj ten neverník a aj podvedený. Autorka však má iný problém, ona v tom inkriminovanom čase ochorela na depresiu a jej muž konal, ako konal...nemal tak konať, mal byť v tej dobe jej nápomocný, čo aj bol, staral sa o ňu príkladne, ale hold až tak to nezvládol v konečnom dôsledku, bol slaboch a iná sexuchtivá ženská ho dostala, lebo sa nechal, lebo to nezvládol. To on vie...
@mokoo ano, je pravda, ze s nim chcem skusit zostat, dat mu sancu. Pretoze, ak si teda s velkou namahou odmyslim, co urobil, tak to bol skvely partner, pozorny, ochotny, mily, nechodi za kamaratmi, ani na diskoteky, ani do krcmy, pomaha doma...viem, ze bude skvely otec... ale nezastavam si ho, hnevam sa, zachoval sa ako hnusny chrapun a nechcem ho ospravedlnovat, pretoze nic ho neopravnuje na to, aby spal s inou...Oficialne som mu neospustila. Povedala som mu, co citim a ze potrebujem cas. Tieto myslienky moje pisem len vam...
@motylik216 to je uplne v poriadku, ze s nim chces ostat, treba dat druhu sancu hlavne ked vidis, ze sa snazi a ze ho to mrzi, ine by bolo keby bol lahostajny a mal v pazi....dzrim Vam palce
@motylik216 to je v poriadku, aj to je pomoc, potrebuješ to dostať zo seba von, aj takto napríklad...chce to čas, ale myslím, že ste na dobrej ceste.
Ako píše @sasa1310, nerieš, nezisťuj, zabudni, odpusť a ak to je možné, nikdy sa k tejto téme nevracajte. Sama si uznala, že máš na tom svoj podiel viny a chlap je proste len chlap. Rovnako zraniteľný a citlivý ako každá iná žena, teda okrem tej kravy, čo ti musela počas tehotenstva toto povedať... Jeho sa predpokladám nikto neopýtal ako sa cíti, keď tebe bolo najhoršie. Určite trpel s tebou a muži znesú oveľa menej psychickej záťaže ako ženy... Keď to manžel oľutoval a fakt nechce s ňou nič viac mať, daj mu ešte druhú šancu a časom sama uvidíš, či to odpustenie zmysel malo alebo nie... Každopádne držím prsty a prajem veľa energie a zdravia tebe aj bábätku 😘
Moje mile zienky, velmi vam dakujem za vsetky reakcie, za take aj onake. Suhlasim totiz so vsetkymi. Bola to jednorazovka, miluje ma, chce zostat, lutuje z celeho srdca, na druhej strane ho nic neospravedlnuje, mal povedat nie, ked ma miloval, nemal jej davat ziadny dovod na to, aby sa mohla do neho zalubit, klamal, je to spina najhorsia...No a z tohoto vsetkeho sa musim teraz vysomarit. Velmi dakujem, ze ste ma vypoculi, ze ste mi napisali. Ani neviete, ako sa mi ulavilo <3
@motylik216 Ak chceš, vysoko odporúčam knihu: http://www.martinus.sk/?uItem=223951 (Ako prekonať neveru). Je vážne veľmi veľmi dobrá a účinná.
Kedy a či vôbec sa rozhodneš svojmu manželovi odpustiť je len na Tebe.
A myslím si, že manželská poradňa je v tomto prípade, ak chcete vzťah a manželstvo zachovať, nevyhnutnosťou. Tá by Vám obom ale pomohla aj bez nevery manžela, podľa toho čo si napísala v prvom príspevku.
Držím palce !
@motylik216 o akom klude tu hovoríš ked si s nervami na konci..radšej budeš sedieť doma a plakať do vankúša celý život ako sa zdvihnúť a pozrieť sa jej rovno do očí a vyjasniť si veci raz a navždy? ok potom sa tráp a rieš to s cudzími ludmi na nete
ja ta trosku povzbudim. obdobou sme si presli, ak sa snazite obaja, da sa to. fungujeme celkom dobre, ale vztah je velmi krehky, staci ze sa zdrzi v praci a uz mam vsetky scenare pred ocami... takze ak ostanete spolu, nepocitaj s tym, ze to bude ako predtym, uz nebude... je velmi tazke zit s niekym, komu neveris (hovor si co chces uz mu nikdy nebudes verit ako doteraz). bude to ine, ale aj tak mozete spolu pekne zit. vsetko podstatne je popisane tusim v 2 prispevku? treba mysliet aj na dieta, aj na financne a materialne zazemie. nie je to len o tom, co citis a necitis... budete to mat tazke a drzim palce, ci uz ostanes alebo odides.
Tak ona sa mu vyhraza a nakoniec tebe povie ze on ju nechcel a miluje teba???? Tak to.mu nakoniec robi sluzbu..Nieco mi tu nesedi......
@veronikavojvodova v podstate sa mu pomstila za to, ze ju odmietol. Tak mu to aj pisala v spravach a tak to povedala aj mne...
@zdena12345 ano, preto som taka nestastna.viem, ze uz to nikdy nebude tak, ako predtym. Musim to vsak aspon skusit, ked to vsak nepojde, odidem.
Ze sa so neho zalubila on predsa velmi neovplyvni.
Sex. styk s nou nakoniec nemal, tak to neries, asi az taka pritazliva pre neho nebola a mal jasne zabrany,pretoze ta miluje. Kolko m rokov? Ak je mlady chalan, ver, ze inak by sa to podarilo keby nemal zabrany.
Nic s nou nemal, nevyslo jej to tak sa sprosto pomstila,ked to vytarala tehotnej manzelke.
nie som za nevery a u mna nevera znamena koniec, ale v tomto pripade by som to zvazila uz len preto ze do istej miery mas aj ty podiel na tom, jasne nemusel hned za inou ale ruku na srdce vela muzov by od zeny odislo keby to bolo tak ako vo vasom pripade....ze si z neho spravis najstroj na plodenie deti a este mu aj vyhadzujes na oci ze nie je schopny spravit dieta plus tvoje psychicke problemy...
ono zvaz si aj to ci mu to nebudes pri kazdom mensom probleme vyhadzovat na oci, lebo odpustit sa da a zabudnut nie a stratena dovera sa buduje velmi tazko...
ak mu dokazes odpustit, spravit hrubu ciaru a viac to na svetlo nevytiahnes, tak vtedy daj vasmu vztahhu sancu, nie jemu ale vam....
@motylik216 Ja som za druhu sancu. Sme ludia chyby robime. Treba vediet aj odpustit. Poznam 2 pary, kt. presli takymto jednorazovym poskmyknutim, ci krizou a idu dalej. Funguje im to a je to uz niekolko rokov. Je na vas aky budete mat zivot a ako si ho zariadite. Netvrdim, ze to bude lahke, trva to kym sa clovek cez sklamanie prenesie, ale ak chcete obaja, treba ist za tym.
@motylik216 to je uplne pochopitelne. Pozri ja som raz na zaciatku vztahu podviedla frajera lebo som myslela ze spolu nebudeme neozyval sa mi. Potom sa mi zrazu opat zacal ozyvat a boli sme spolu 4roky. Nehovorila som mu co sa stalo citila som sa z toho zle ale dala som si zavazok ze uz sa to nezopakuje no a nezopakovalo aj ked sme mali vztah na dialku a prilezitosti bolo vela. Kvalitny psycholog ti pomoze. Vase manzelstvo dietatko kvalita zivota a zdravia je dolezitejsia ako jedno zlyhanie. Vsetci mozeme zlyhat ci spravit chybu. Ide o to ako sa k tomu postavime
@motylik216 nevera sa odpustit da. nemusi ani vztah zhorsit, moze mu pomoct. da sa z nej poucit. okrem toho toto ani nebola fyzicky dokonana nevera ... nepatraj, nemas po com. vies vsetko, on sa kaja ... zdvihni hlavua hlad vpred. mozno by som na muzovom mieste zvazila zmenu zamestnania.
ja som neveru odpustila. viem to vytesnit, nevraciam sa k tomu. s cisym svedomim teraz prehlasim, ze ma to ozaj netrapi. som uz niekde uplne inde. ak sa lubite, vztah vam to neznici. ak ste obaja inteligentni a chapavi, tak ani nezhorsi.
Dievčatá......tak najprv jej tá žena zavolá, lebo jej chce povedať, že s jej mužom niečo mala (čiže jej chce zničiť vzťah) a potom jej zároveň povie, že muž miluje ju (manželku), podviedol ju len raz (aj to nie celkom) a s ňou nechce spávať. To je čo za sprostosť toto. Toto žiadna harpya neurobí, skôr by ešte kopu vecí pridala, aj keby to pravda nebola. Nech by sa manželka posrala z toho. Toto je čo za pomsta? Tam sa trtkalo až sa prášilo a nie raz.
Naoxaj, dievcata. Ani chlp z toho som si nevymyslela. Samej sa mi zda, ze to je nejaka telenovela, ci verite ci nie. Ja som ochorela na uzkosti a depresie z dlhodobeho stresu, nie take, ze mam depku, je mi smutno...Ale normalne, ze bezdovodu som plakala, nejedla, mala som triasku, zavraty, atd. Tri mesiace som bola PN, nevedela som ani vstat z postele. Samozrejme, moj muz nie je bez viny, to si tu nebudeme klamat. S kolegynou sa skamaratili, a v case mojej choroby mu robilo dobre, ze sa o neho nejaka zena zaujima a vypocuje ho. No jedneho dna nezostalo len pri tom, zacala ho bozkavat, on sa nebranil, a uz to islo. Nedokazal to dokoncit, ale kontakt mali, chapete, cize k nevere prislo. Ona bola v tom case uz do neho zalubena a dufala, ze tymto si ho ziskala. Lenze on pre vycitky svedomia alebo co, ju uz viac nechcel...proste jej napisal, ze ma miluje a ze to bola chyba. No lenze ona skusala aj dalej, pozyvala ho k sebe, ked priatel nebol doma, ponukala mu aspon sex, ked ju nelubi, atd...Tie spravy od nej som videla, dievcata...Nepisala mu kazdy den, asi skor ked zostala doma bez priatela...Potom to utichlo, kazdy si zil svoj zivot viac menej, az kym sa dozvedela, ze som.s muzom tehotna. Asi to nastartovalo jej ziarlivost alebo neviem. A zacali muzovi chodit vyhrazne spravy, ze co ak sa to dozviem...Samozrejme, muz sa tomu snazil zabranit, ale ked chcela od neho sex za mlcanie, odmietol. No a tak mi napisala, samozrejme si aj navymyslala atd. Nebola som sprosta, hned som ju konfrontovala so svojim muzom. No a teda nakoniec povedala, ze sa to stalo len raz, ze ona sa zalubila, ze sa ho snazila dostat, lebo je zvyknuta mat koho chce, ale on uz ani jednu prilezitost nevyuzil, lebo jej povedal, ze ma miluje a ona to vie. Ale ze ked sa dozvedela, ze cakame dieta, tak ziarlila, ze sa mu chcela pomstit a ci verite, ci nie, dokonca mi sama povedala, aby som mu odpustila...
@motylik216
ano máš pravdu, že nikdy nebude ako pred tým, nikdy. Život prinesie vždy niečo nové nepoznané. Život nám uteká a spätný krok neexistuje. Ľudia dnes neradi robia kompromisy, zvolia si väčšinou ľahšiu cestu v očakávaní, že to bude menej bolestivé. Nevera je veľký zásah do vzťahu, ale nie neprekonateľný. Akoby zlodej niečo ukradol zo vzťahu. Treba nájsť cestu ako to vyplniť. Nerieš už ako to prebiehalo, čo kto ako myslel. Rieš to čo je teraz pred tebou. Ak tvoj manžel stojí pri tebe, pripútaj si ho k sebe. Verím že ti stojí zato. Milovať sa treba naučiť, každý z nás sa to musí učiť. Niekto má lepšie základy lásky, niekto horšie, ale každý z nás túžime byť milovaný. Aby nás niekto miloval, to sa nedá rozkázať. Čakala si, že ak bude horšie budete stáť pri sebe. Jedna výzva už bola. Do akej miery ste jej obaja dokázali čeliť viete obaja. Možno to bude raz opačne a budeš čeliť ty rôznym výzvam. Vždy je o čo bojovať. O raňajšiu pusu a úsmev, keď budete spolu vstávať. O spoločné oslavy dcérky. Keď budete sledovať spolu vystúpenie dcérky v škôlke. Je toho veľa, len sa treba zamyslieť čo môže byť. A záleží to len na vás dvoch.
@peter9595 dakujem, dakujem z celeho srdca, tecu mi slzy, ked to citam...uz sa nechcem ani ja rypat v tom, co, ako bolo, pretoze sa v tom motam stale dokola a neviem sa preto pohnut vpred. Ublizujem si tym a nie je to k nicomu dobre. Mas pravdu, za to vsetko mi to stoji este skusit. Dakujem za tvoje slova <3

@dominika6 keby som nebola tehotna, uz davno to s nou riesim. Snazim sa zostat do porodu v klude. A potom uvidim...samozrejme ma laka zistovat viac. Nazatial mi stacilo od nej pocut, ze to bolo raz a ze hoci mohol, nikdy to nevyuzil. No ona k tomu vlastne pristupovala tak, ze ved co sa stalo take hrozne...pre nu vernost asi vela neznamenala...