Mám ostať doma, či si kúpiť niečo vlastné?

mayka007
13. dec 2015

Ahojte babeny,

po svadbe sme sa rozhodli, že ostávame bývať u našich, išlo to celkom v pohode, ale v poslednom čase vznikajú stále častejšie a častejšie hádky kvôli somarinám, čo ma veľmi trápi a bolí a samozrejme je vždy navine môj manžel - keďže on je stálen ten akoby ,,cudzí".....potom sa hádame aj my dvaja a ide to stále dookola...
Pomaly ale isto začínam uvažovať, že sa asi treba presťahovať do vlastného, ale bojím sa hypotéky, splácania a všetkého okolo toho....
Baby, ktoré ste mali podobnú dilemu, prosím o rady ako ste to zvládali a ako ste sa rozhodli??? Diky :(

mamulienka30
13. dec 2015

@mayka007 mlady musia byvat sami, pri vsetkom pochopeni dvaja chlapi a dve gazdine v jednej domacnosti proste fungovat nemozu. Ked sa vam narodi dieta, ani si nepipnes a budes nestastna. Vyhladaj si tie temy, je ich tu milion na n-tu. Nepoznam mladu rodinu bez hypoteky. Treba si to premysliet, preratat, netreba byvat v palaci, staci aj maly domcek. Ale svoj. Rodicom nemozes davat hadky za vinu, on proste cudzi je a bude, aj keby ho mali boh vie ako radi. Oni tiez maju narok na vlastne sukromie, ked maju dospele dieta. O tom je proste dospelost. Zodpovednost sam za seba.

lilyianka
13. dec 2015

myslim,že nemas nad cim rozmyslat...pomaly vsetci co chcu byvat sami si na krk uviazu hypoteku....u vasich to nema vyznam kee uz teraz su tam konflikty,,,,uvidis,že ked sa odstahujete aj vztqhy sa zlepsia...tvoja rodina je teraz tvoj manzel,čize ber ohlad aj na neho...tebe by sa tiez nepacilo keby si byvala u svokrovcov a nieco by na tebe mali

mariamaria88
13. dec 2015

Si dospela, je cas mat vlastne.aj s hypo.ma ju skoro kazdy v tejto dobe..vasi si uz tiez zasluzia sukromie...a ako pisu hore baby.ked budes mat dieta este viac to pojde z kopca...ja sa po vikende u nasich alebo u svokrovcov tesim do vlastneho😉

bosoriak
13. dec 2015

@mayka007 My sme nad byvanim u rodicov ani nerozmyslali, rovno bola hypoteka a hotovo. A zvladli sme to uplne rovnako ako vsetci ostatni. Je to samozrejme velke rozhodnutie, ale byvat s rodicmi jednoducho nie je prirodzene a zdrave si myslim.
Odporucam co najskor vyriesit hypoteku, kym sa tie vztahy s rodicmi nenarusia uplne.

limetka69
13. dec 2015

@mayka007 ja by som nevedela žiť ani s vlastnou mamou, na jeden dom jedna gazdiná, uvedomovala som si dopredu, že by boli hádky, mm nechcel ísť ani do podnájmu, nakoniec bol rád, že sme sami a potom som ho spracovala aj na hypotéku, keďže je blbosť roky platiť cudzím, volis splácať vlastné. Aj keď nevieš čo sa za 30 rokov môže stať. Prinajhoršom predas a vyplatis hypotéku. Ale to nemusí nikdy nastať. A tak sme všetci šťastní. Sem tam sa navštívime, sme sami sebe pánmi. A v marci budeme traja už 🙂 a najviac som sa bála financií a v pohode to zvladame. Hypotéka s inkasom nás stojí o par eur viac ako podnájom, ale hlavne, že splácame vlastné 🙂

ivec16
13. dec 2015

no dnes si malokto moze dovolit vlastne byvanie bez hypoteky... treba ist do vlastneho aj ked s hypotekou. kupte tadsej mensie lacnejsie, aby ste vladali platit. ked vam to bude male predate kupite vacsie. s jednmy dietatkom sa da aj v 2 izbovom byte byvat. radsej mensie a samy

margotka112
13. dec 2015

1. Hypotéka
2. Podnájom.
S manželom bývame už 5 rok v podnájme. A sme spokojný. Cena je prijatelná. Nie sme jediný v okolí ako by si dakto myslel.

emilia25
13. dec 2015

No v prvom rade este pred svadbou ste msli zit sami niekde v podnsjme aby ste zistili ci to vsetko sami bez mamičky a otecks zvládnete ale toto tiez malo byt este pred svadbou.pretoze az ked sa ossmoststnite zistíte ake to je stat na vlastných nohách a vsetko zvládať ako dospelý.takže radšej este do hypo by som nešla ale aspoň na pol roka do podnájmu a ked to bude aj potom fungovať spoločne financovanie vašej domácnosti až potom si dať na krk hypo.

whitecat666
13. dec 2015

@mayka007
Vzdy lepsie byvat u vasich ako u jeho rodicov (je to mozno trosku sebeckejsi pohlad, no ber to tak, ze aspon sa necitis cudzia ty).
Samozrejme je najlepsie mat nieco svoje, no hypoteku si treba naozaj dobre zvazit, aj podla toho ake mate plany do buducna . Napr. zvladal by muz platit dlhsi cas hypoteku sam? Ked napr. pojdes na matersku?

ivec16
13. dec 2015

suhlasim ze na isty cas je dobry aj najom ;)

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
guinevre
13. dec 2015

@mayka007 V zivote by som uz ako dospela nezila s rodicmi v jednom dome, ani s oddelenymi vchodmi, ani v rovnakej ulici. Vzdy a vzdy su tam problemi, a tvoj muz asi uz tie citi, ze to nebol dobry napad. Radsej aj do garzonky ale sami, ako v dome s rodicmi. Oni maju svoje ocakavania, vy mate svoje. Nikomu by som toto nedporucala.

whitecat666
13. dec 2015

@fidka79
Ano 😀, no ale tak tam si aspon mozes povedat svoje bez toho aby si sa citila zle...
Ja si tiez neviem celkom predstavit, ze by som byvala s manzelom a s rodicmi spolu. Ale nakolko ma zakladatelka strach z hypo, tak zrejme ma na to svoj dovod. Na hypoteku si musi byt 100% ista, ze jej muz je sto pro zodpovedny a, ze to v kazdom pripade budu moct platit i ked z nejakeho dovodu vypadne prijem jedneho z nich.
A ak este nikdy nebyvali uplne bez rodicov, treba si to velmi dobre prepocitat. Najidealnejsie by bolo nejake tri mesiace este ostat u rodicov a zistit, ci si dokazu kazdy mesiac vyclenit sumu, na ktoru nesiahnu (co by potom ked budu len oni dvaja vlastne tvorilo hypo + energie). Ak to budu zvladat bez toho aby zivorili tak jasne, ze hypoteka.

limetka69
13. dec 2015

@whitecat666 no podľa mňa stopercentne istý si nemôže byť nikto. Nikdy nevieš čo sa stane, 30 rokov to je večnosť. Aj ja mam strach, ale tak riskli sme to. Možno je ten strach zbytočný, ale rozhodne tam je. No už len 29 rokov 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hradnapani
13. dec 2015

@mayka007 ak nechces aby casom muz travil stale viac casu mimo domu (lebo casom to pride alebo este viac hadok ako doteraz), tak sa osamostatnite a preberte zodpovednost za vase zivoty do vasich ruk. Je tu milion tem o znicenych vztahoch kvoli byvaniu s rodicmi ci svokrovcami.

whitecat666
13. dec 2015

@fidka79
@limetka69
jasne, ze existuje poistka, no ja som myslela, ze ked napr. pojde s dvoma detmi na matersku (co je cca 6 rokov bez prijmu, ak nemas deti hned po sebe). Nie, ze si jeden z nich zlomi nohu alebo umrie.
Nevravim, ze odporucam ostat u rodicov (to urcite nie je idealne prostredie na vychovu deti), len radim, ze treba byt realista a neunahlit sa (lebo zrejme nemaju moc vysoky prijem nakolko u nich stale byvaju aj s tym, ze sa uz dlhsie hadaju). Ak vedia, ze to nebudu zvladat splacat, tak treba zacat najskor najdenim lepsej prace.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
whitecat666
13. dec 2015

@fidka79 jasne, ze moze ist aj skor do prace, ale kazde dieta je ine (nemoze predom vediet ci prave to jej bude uz v roku zrele na kolektiv) a potom ist do prace iba preto aby mali z coho zit, nie je zrovna potesujuce. Tak ja vobec neviem ako na tom su financne, kedze blizsie situaciu nepopisla (len predpokladam, ze nie dobre, lebo vacsinou sa otazka spolocneho samostatneho byvania zvykne vyriesit pred svadbou alebo tesne po nej).
A taktiez nenapisala preco sa hadaju, co rodicom vadi na jej muzovi. Mozno su to naozaj opodstatnene veci (napr. lenivost alebo im vadi, ze neprispieva na domacnost a pod.), ktore ona kvoli zamilovanosti momentalne prehliada (inak nechapem, preco by ho vzdy obvinili ak je normalny).

sissy27
13. dec 2015

@mayka007 ehm, bojíš sa hypotéky, splácania a všetkého okolo toho... a to s prepáčením si chcela čakať, kým sa rodičia pominú a ty budeš dediť, alebo ako? a načo si sa teda potrebovala vydávať a zakladať si novú rodinu, keď nie si schopná a ochotná sa osamostatniť? a čo tvoj manžel - spraví tak, ako povieš ty? on nemá názor, jemu je takto dobre? či tiež sa mu nechce platiť za vlastné a radšej zatne zuby a niečo vydrží?
no nemám slov...
buď ostaňte u rodičov, ale potom buďte ticho a šúchajte nohami, alebo sa osamostatnite, ako sa na dospelých zdravých mladých ľudí patrí...

sorciera24
13. dec 2015

@mayka007 no, tak je na case, aby si dospela naozaj, nie len na papieri.....rodicia nebudu vsetko robit za seba.....si dospela aj s muzom, treba sa k tomu tak postavit.......podla mna je vlastne cielom vychovy dokazat to, aby sa dieta vedelo osamostatnit.....a nie, ze sa bojim splacania, tak ostanem mame na krku....... a to ani nehovorim, ze v jednej kuchyni 2 zeny nikdy fungovat nebudu, nech by to boli kamosky, sestry, mama s dcerou......nejde to!...preto su hadky..... odporucam isto, co najskor do vlastneho pre dobro oboch rodin....

marcela305
13. dec 2015

@mayka007 myslim ze niet nad cim uvazovat ..ked sa s niekym rozhodnes mat rodinu prve co by malo byt vyriesene je vlastne byvanie, pretoze aj keby zijes s tvojimi rodicmi alebo partnerovymi rodicmi vzdy to bude skripat a ten druhy bude mat dojem,ze nijako nemoze svokrovcom vyhoviet .proste to nefunguje, stari sa budu montovat do mladych a podobne ,,, preto ked som prvy raz otehotnela do mesiaca sme byvali sami ..teraz mam dve deti a nebyvame vo svojom, ale v podnajme, no neuvazovala som ani minutu ,ze budeme byvat u jednych ci druhych rodicov.

sasa1310
13. dec 2015

@margotka112 ja zasa toto nepochopím. Už ste mohli mať 5 rokov splácania za sebou 🙂 AJ tak sa tomu nevyhnete, pokiaľ nezdedíte. Podnájom je u mňa vyhodené prachy rovno z okna. A zbytočne stratené roky, ktoré už mohli mať za sebou. Potom v 40ke sa zbadáte, že fíha patrilo by sa niečo vlastné mať aj do dôchodku všakže...

sasa1310
13. dec 2015

@mayka007 No keďže ste dospelí a chcete založiť rodinu, tak ideálne je riešiť vlastné bývanie a to čo najskôr. Aby ste stihli mať hypotéku trebárs na 30 rokov a tým nižšie splátky. Čím skôr splácať niečo vaše, tým lepšie.
Nebudete prví ani poslední. Ja nechápem niektorých, ktorí ešte aj v 40ke žijú so svojou rodinkou vo svojej detskej izbičke a neuvedomujú si, že roky im idú a ešte v podstate nič nemajú.
Aký pocit môže byť lepší, keď si odomkneš vchodové dvere a zistíš, že si odomykáš do svojho? Že za tými dverami nesedí odurdený otec (svokor) a dávať si furt bacha, či robíš všetko tak ako chce niekto?
My splácame hypotéku 11 rokov a sú to tie najlepšie investované prachy. Mám za ne kľud a pokoj a moje deti aspoň niečo zdedia. A najlepšie vzťahy či už zo svokrovcami alebo s našimi rodičmi.

nk599
13. dec 2015

@mayka007 ahoj no vlastne proste sa nemas coho bat pokial mas pracu aj manzel a mate na to aby ste splacali hypoteku nie je o com . Poviem ti vybavovala som hypoteku par mesiacov do zadu a tisic papierov lebo sme v zahranici vedeny vsetkom . Ale stalo to za to super sa nam byva aj deti su spokojne a ten klud sa neda opisat ak nechces aby sa ti rozpadlo manzelstvo tak radsej prec nerobi to dobrotu poznam to tiez sme na tom tak boli drzim palceky nemas aa coho bat za vyskusanie nic nedas

miriam11
14. dec 2015

@mayka007 mali by ste ostat s rodicmi do konca svojho života a byt im na krku. Co je to za hlupu otazku? Uz davno ste mali robit vsetko preto, aby ste mohli zit sami! Ja fakt neviem, co je toto za dobu. Prepac...

margotka112
14. dec 2015

@sasa1310 takže tak, manžel je živnostník a nemá dosť velký príjem,a ja som bola žial tak tupá,že som ručila bývalému,a kedže posledné splátky riadne neplatil,tak som skončila v registri. Tak ešte musím rok počkať. A vždy som na tom lepšie ako bývať u rodičov.

natalym
14. dec 2015

@mayka007 Zobrali sme si hypo, predtým sme bývali u mojej mamy. Neľutujem ani trochu. Určite do toho choďte.

zuzanaete
14. dec 2015

Ja si neviem predstavit byvat s rodinou u rodicov. Aj moja mama zastava nazor, ze radsej nech sa tlacime v malom a sami ako u nich. Keby nebola naozaj ina moznost, tak by nas prichylili, ale pokial je to co i len trosku mozne, tak urcite byvat zvlast. Sukromie je sukromie. Hypoteka vyzera na zaciatku ako strasiak, ale da sa na nu rychlo zvyknut. 🙂 Proste sukromie ma nevycislitelnu hodnotu. 🙂