icon

Mám partnera maďarskej národnosti

lilianka414
26. feb 2016

Co myslite bude to fungovat vo vztahu kedze ja som Slovenka a on Madar?? 😨

lovelly26
26. feb 2016

hehe zabavna tema 🙂 ale tiez mi pride ze to je taky detsky zart 🙂
ale keby nie aby som ta neurazila - dedukovala som z pravopisu a zo skladania viet 🙂

noo k teme: moja mama aj tato sa narodili v Budapesti - som Madarka ze na totaaalku akoby Ildiko povedala a moj muz ? otec vychodniar mama z BA a stary otec Rumun... na narodnosti nezalezi
Zijeme spolu v pohode uz 10 rokov - okrem normalnych problemoch co su vo vztahoch - studovala som na Oxforde Anglinu a tym padom mam este jeden jazyk v hrsti - co ti poviem s pracou som v zivote problem nemala 🙂 ma to svoje vyhody
Ale aby som sa vratila k tvojej otazke, ked ti to vadi tak sa troska zastav a porozmyslaj lebo radsej to vyjasnite teraz ako neskor ked uz budete dlhsie spolu a tie city budu hlbsie ... niekomu to vadi niekomu nie, ked tebe ano povedz to narovinu a nepytaj sa takto hlupo ako male dievcatko 🙂

barunka
27. feb 2016

@palomablanca my tu mame aj slovenske aj madarske. Aj skolu, aj skolku. Starsia po madarsky rozumie, ale nerozprava. Len sem tam nieco povie. A Tomi ani neviem 😂 pri nom si casto nie som na isto, ci vobec rozumie slovensky 😂😂
My doma rozpravame len slovensky. Aj svokrovci sa uz zmierili s tym, ze deti po madarsky neucim.
Za mna je prioritna slovencina, kedze zatial predpokladam, ze tu budu zit.
A navyse, ak budu chciet, rec sa naucia. Len musia chciet.

natalym
27. feb 2016

Ja si myslím, že táto téma vznikla na základe tej albánskej.

pillipilli
27. feb 2016

Skus sa spytat Janka Slotu 😅

palomablanca
27. feb 2016

@barunka chápem ťa ale pre mňa je to smutné... písala si, že maminu máš Maďarku, ty sama vieš tak po maď. ako aj po svk. ale tvoje deti už po maď. v podstate nevedia... môj budúci manžel je Slovák, žijeme na SVK ale osobne si neviem predstaviť, že by som sa svojím deťom prihovárala po svk... nato tu bude ich otec... ďakujem za tv odpoveď. 🙂

alchemilkazltozelena
27. feb 2016

@katuliena82 nepochopila som tvoj komentar ze medzi vychodniarom a zapadniarom moze byt problem, mozes mi to vysvetlit ze ako si to myslela? dakujem

lubina
27. feb 2016

@lilianka414 moj muz je holandan a ja slovenka - sme spolu skoro 16 rokov, co viac dodat. Vztah nie je o narodnosti ale o laske a porozumeni 🙂

prevenar
27. feb 2016

@lilianka414 ...byvajte spolu aspon rok (aj dva) v spolocnej domacnosti a potom uvidis. "chodenie" je nic - aj ty aj on sa pretvarujete, aj ked nie umyselne. dlhe spolocne byvanie ukaze vsetko podstatne.

barunka
27. feb 2016

@palomablanca podla mna to nie je ani tak smutne. Za mna je smutne skor to, ak niekto zije na slovensku a nevie tuto rec, lebo naco. Suseda ma tri deti a ani jedno z nich po slovensky takmer vobec nevie. A to najstarsia ma 11.
Simi rozumie a ked je donutena, tak aj prehovori. Napriklad ked nahana mamine psa 😂
Tomi len nedavno zacal hovorit po slovensky, doteraz bol partizan.

Kazdy mame ine priority, za mna je na prvom mieste slovencina.
Moja mamina je madarka, ale otec slovak. Doma sme hovorili vzdy len po slovensky. Po madarsky som sa naucila od deti u babky na prazdninach.
Manzel je madar, vie po madarsky milionkrat lepsie ako ja. A on sam je toho nazoru, ze deti musia vediet poriadne po slovensky. Este si pamata zo svojich cias, ake to mal tazke so slovencinou.

Vsetko je to len o prioritach, o tom pre koho je co podstatne.

lilianka414
autor
27. feb 2016

@misel0806 ahaa tak on je az moc štiplavyy 😀 😀 😀

lilianka414
autor
27. feb 2016

@natalym PROSIM TA nemysli 😀 a ak nemaš normalnú odpoved tak ani radčej nepíš.Dakujem 🙂

cmulinko
27. feb 2016

@palomablanca ja som tiez '' cistokrvna '' Madarka 😀 Doma sme sa rozpravali len po madarsky.Moja babaka z otcovej strany dokonca nevedela ani ceknut po slovensky.Som 10 rokov vydata za zahoraka 😀 a zijeme v Irsku.Mame 4 deti a doma sa rozpravame len po slovensky.Prioritou mojho manzela bolo to,aby deti vedeli cisto rozpravat po slovensky,lebo v Irsku sa nemaju od koho ineho sa tento jazyk naucit.Pristupila som na tuto dohodu a i ked casom troska lutujem tak zaroven si uvedomujem aj to,ze uz by to bolo na moje deti dost.V nasej rodine kazdy rozumie a rozprava po slovensky horsie ci lepsie ale ide to...babaka,ktora nevedela po slovensky uz zomrela.Na zaciatku som si vypocula mensie narazky preco deti neucim po madarsky,ale potom pochopili,ze ked zije clovek v zahranici a madara vidi len na dovolenke...a v podstate aj slovaka,tak takymto stylom sa velmi tazko udrzuje a uci jazyk.Pocut jazyk od jedineho cloveka nestaci na to,aby sa ten jazyk naucil co najlepsie.Vidim to aj na slovencine.Sme na to len dvaja...dalsia slovencina je len v telke a na dovolenke s rodinou a aj tak ich musim neustale kontrolovat,opravovat pripadne ich upozornit,aby nemiesali anglictinu zo slovencinou.Je to tazsie ako sa to niekomu moze zdat.A aby sme toho nemali malo,tak deti maju aj irsky jazyk uz od skolky a neskor vo vyssych rocnikoch im pribudne bud nemcina,francuzstina alebo spanielcina podla vyberu.Momentalne nemam pocit,ze by madarcinu mali moje deti ovladat.Bola by to pekna predstava,ale dieta nie je ako spongia...a neznasam to,ked sa niekto tymto ohana.Dieta ma svoj rozum,intelekt,zaujmy,kotre sa nemozu sustredit len na jazyk.Dieta sa potrebuje predviest aj v inych sferach nie len v tom,ze si ma osvojit 4-5 jazykov naraz.Ja som s mojimi detmi spokojna,su sikovne,mudre,bavi ich skola,napreduju bez problemov a nemam potrebu na nich nakladat este viac.Skor vidim pozitiva v tom,ze ti co v mojej rodine rozpravali lamavou slovencinou,tak sa zdokonalili vdaka tomu,ze su nuteni rozpravat po slevensky s mojimi detmi....a tento fakt na Slovensku beriem ako prinos do spolocnosti lebo casto Madara na Slovensku vnimaju v negativnom zmysle prave preto,ze sa nedokaze dohovorit po slovensky.Toto vnimam ako hanbu a radsej nech neviem ake diela napisal Petofi...to mi nepomoze aj tak pri hladani prace,ktora v pripade mojej lamavej slovenciny nemoze prekrocit okres v ktorom som vyrastala ba co viac ako sa to ukazuje aj v praxi ludia su kvoli jazykovej bariery nuteni ist pracovat do Madarska.

palomablanca
27. feb 2016

@cmulinko prepáč, ale pre mňa je "čistokrvná Maďarka" len taká osoba, kt tento jazyk podáva ďalej aj sv deťom...ktorej záleží na tom, aby jej deti v prvom rade poznali kultúru a jazyk sv matky... tam neide o to, či stretnem Maďara raz za mesiac alebo za rok, ani o to, aby moje dieťa vedelo čo najviac jazykov. Ja jednoducho neviem pochopiť také matky (väčšinou ide o matky), kt pochádzajú z rodiny, kde sa hovorilo len 1 jazykom (je jedno či je to maď, slov. alebo iný jazyk) a nie je pre nich prioritou aby vlastné deti tento jazyk naučili. Ja pochádzam z okresu Galanta a tam naozaj nemali Maďari nikdy veľké problémy so slovenčinou. Nikdy som sa nestretla s Maďarom, kt by sa nevedel dohovoriť po slovensky. A už vôbec by som nerozmýšľala tak, že radšej dám sv dieťa do svk školy, len a by sa poriadne naučil po slovensky. Som živím príkladom toho, že to ide aj bez toho. Vyššie som už písala, že po slovensky som študovala na výške. Učím na strednej škole a vždy keď žiakom prezradím, že som vlastne Maďarka, tak sa veľmi čudujú a neveria mi, nemám ani prízvuk, ani nič také. Súhlasím s tým, že všetci, čo žijú na SVK by mali ovládať štátny jazyk na dostatočnej úrovni ale nikto ma nepresvedčí, že to dosiahnu jedine na slovenskej škole.

vroni
27. feb 2016

@palomablanca, vidis, ja zase nechapem, co je na tom smutne. Mne je zase taketo madaronstvo smiesne. Pred tristo rokmi mal niekto madarsku vyzlu, tak budeme az do devatnestej generacie vsetci "Madari". Som Slovenka a moje deti drvim slovencinu, lebo su povodom zcasti Slovaci. Ale rozhodne nepredpokladam, ze oni raz budu ucit po slovensky svoje deti, pretoze vyrastaju v inom jazyku, v jazyku krajiny, kde su doma a neskor s jazykmi, ktore budu aktivne v zivote potrebovat. Dnes pouzivaju slovencinu aktivne na komunikaciu so starou mamou (ktora starostlivo "taji" svoj povod a tvari sa, ze nevie po nemecky), obcas na dovolenke, obcas na rodinnom stretnuti - ale inak - slabota. Citam im slovenske knihy, ale slecna si sama slovensku knihu nezoberie, hoci citat po slovensky vie, ale je pomala a straca sa jej dej, jednoducho ju to nebavi. Nepripada mi to nijako smutne, deti ovladaju o jazyk viac a na slusnej urovni, ale je to MOJ rodny jazyk, nie ich, nejako som presvedcena, ze ten rodny jazyk je rodny podla rodiska a nie podla rodicky.

palomablanca
27. feb 2016

@vroni rodný jazyk podľa rodiska?! ako to môžeš povedať? je jedno či sa bavíme o maďarčine o slovenčine alebo o hociktorom inom jazyku. Ja fandím multikultúrnym spoločnostiam, milujem jazyky a rôzne kultúry ale náš rodný jazyk bol-je a vždy aj bude súčasťou mojej osobnosti, podstaty a bytia. Ide predsa o naše korene, aj vďaka tomu viem, kto som. Záleží mi na tom.

palomablanca
27. feb 2016

@vroni a rovnako mi záleží aj na tom, aby aj moje deti boli súčasťou kultúry sv rodičov. V rovnakej miere, je jedno v akej krajine žijú a budú neskôr žiť...

lilianka414
autor
27. feb 2016

@palomablanca
@vroni AK SI CHCETE PISAT TAK POPROSIM DO SPRAVY A NIE TU!!!
dakujem

misel0806
27. feb 2016

@lilianka414 tak si ho poriadne drz. Staci chvilka nepozornosti a hned je problem na svete.. Sia😀😀😀

palomablanca
27. feb 2016

@lilianka414 žiadny problém, neboj sa...už končím. a prajem ti veľa šťastia..

lilianka414
autor
27. feb 2016

@misel0806 jasne jasne tusim ze zajdem aj ku gynek.... 😀

lilianka414
autor
27. feb 2016
vroni
27. feb 2016

@lilianka414, toto je forum a nie tvoja prednaska. Na tvoj vazny zivotny problem si uz odpovede dostala, tak laskavo nevychovavaj ostatnych, ok? Vdaka.

@palomablanca, ved ano, tvoj jazyk. Nie tvojich deti. Isteze sa snazim svojim detom sprostredkovat "moju" kulturu, ale presne o tom to je - ja ju len sprostredkovavam, oni v nej neziju. Nenapadlo by mi napriklad dat deti do slovenskej skoly, hoci tu taka je, a tak ich "nutit" zit v mojom svete a jazyku. Vobec nejde o konkretny jazyk, ono to je nadlho a ani to do tejto diskusie nepatri, ale pricasto vidim nepekne nasledky takejto vychovy v bubline....

cmulinko
27. feb 2016

@palomablanca nehnevaj sa na mna,ale posobis na mna troska povysenecky.Uz len preto,lebo mam z teba pocit ako by si vravela '' Ja som ( spravny ) Madar,kto je viac .'' V podstate tvoja mienka o tom koho povazujes za cistokrvneho madara..( pisala som to v uvodzovkach mimochodom ) nie je v tejto teme ani v nazore o Madaroch vseobecne vobec relevantna.Je to len tvoj osobny nazor a ja ti ho neberiem ale vdaka tvojmu nazoru sa ja nebudem citit menejcenne co sa mojej narodnosti tyka.Ja na rozdiel od teba poznam zial velmi vela Madarov co sa slovencinu nenaucili na dobrej komunikativnej urovni a nie kazdy Madar sa dostane na vysoku skolu,kde sa tu slovencinu moze tak naucit ako ty. Nikto ma nepresvedci o tom,ze madarska zakladna skola je dostacujuca na vyucbu slovenskeho jazyka. Tym samozrejme nenaznacujem,ze z madarskej skoly nemozu vyjst nadane a mudre deti,ktore to dotiahnu az na vysoku skolu,ale skusenosti hovoria o inom.Ja mozem porovnat len moj rocnik slovensku a madarsku skolu.Poznali sme sa navzajom,lebo pochadzam z dedinky,kde kazdy kazdeho pozna.V nasej triede skoncilo vysoku skolu 13 studentov a v madarskej z toho isteho rocnika poznam len 4 osoby. Samozrejme to nie je ziadna statistika,ale je to porovnatelny argument toho,ze ty si priklad toho,ze sa slovencina naucit da...sice az na vysokej skole,ale da. Mam bratranca,sesternicu a 2 susedky z madarskou zakladkou a zial slovencina je u nich velmi uboha.Nikomu este z krasy neubudlo ak sa nauci respektovat rozhodnutia v danej rodine.ja absolutne respektujem tvoj vztah ku korenom,predkom,historii a jazyku..to je tvoja volba,tvoje presvedcenie ale prosim ta skus sa ty povzniest nad rozhodnutim inych zmiesanych rodin,lebo takato vec sa pochopit da...vola sa to tolerancia.Velmi sa ospravedlnujem zakladatelke temy za to,ze som takto odbocila,ale mala som potrebu reagovat verejne na verejny prispevok.Nemam potrebu dalej pokracovat ani tu ani v PM.

misel0806
27. feb 2016

@lilianka414 na gyndu ?? Co uz ste aj zarobili?? Alebo je to nieco ine??😁

barunka
27. feb 2016

Ja som sa vydala do okresu GA a teda tu kde byvam je hola realita ze vela ludi po slovensky skoro nevie. Napr. aj spominana suseda s detmi, xy dalsich susedov, manzelova sesternica, dokonca spoluziaci mojej dcery maju so slovencinou problem a ucitelka na to upozornuje na kazdom rodicovskom.

vintage_lady
27. feb 2016

Ja som Nemka, mama mala Chorvátsku národnosť, môj muž mal otca Rusa. Keď to takto po sebe čítam, ani sa nečudujem, že sme takí prašteni 😅😅😅😅😅😅😅

lilianka414
autor
27. feb 2016

@vroni ale ak si chces vypisovat tak poprosim do spravy!!!!

lilianka414
autor
27. feb 2016

@misel0806 inee. ved sme kratko spolu aby sme mali SEX

vroni
27. feb 2016

@lilianka414, ja zatial mozem vypisovat kam chcem, nepotrebujem tvoje laskave dovolenie. Ak nemas nic k teme, najdi si ineho na gezovanie.

misel0806
27. feb 2016

@lilianka414 takze sexualne este spolu nezijete?? No neviem ci by som to riskla?? Tam uz bolo urcite vela naroda😀