icon

Mám pomôcť kamarátke v ťažkej finančnej situácii?

13. nov 2025

Ahojte, predstavte si, že máte 20 rokov veľmi dobrú kamošku. Ste ako sestry. Spoznali ste sa v detstve. Avšak každá z vás mala trochu inú cestu. Obe ste aktuálne single. Vám sa však finančne relatívne darí. Ona je na tom zle. Má zdravotné problémy, rozíde sa s partnerom, nasťahuje sa späť ku mame. Ostane dlhodobo na PN, potom vyhadzov z práce. Vy jej požičiate peniaze. Nie preto, že ich pýta, ale preto, že vidíte, že ich veľmi potrebuje. Potom jej náhle ochorie matka s ktorou žije a ona ostane doma a stará sa o mamu. Postupne vám peniažky vracia, po maličkej sume. . A teraz situácia.

Keď jej zomrie mama, ona bude absolútne bez príjmu. Stopnú jej vyplácanie toho opatrovateľského, ktorý berie. Bude jej treba platiť byt, všetky záväzky. Na pohreb jej mama asi peniaze má, neviem či a koľko má na účte. Má ešte dve sestry, ale tiež nie sú na tom extrémne finančne dobre. Ak bude chcieť ostať v tom byte, bude musieť vyplatiť sestry. Otázka - ak by vás kamoška poprosila - alebo aj nepoprosila, ale videli by ste, že potrebuje peniaze, požičali by ste jej? Myslím tým sumu napr. 500, 1000 alebo 1500 eur. S tým však, že by ste vedeli, že vám ich asi nevráti... Ako by ste sa k tej situácii postavili?

Strana
z6
anonym_0a751c
13. nov 2025

500 e by som aj oželela. viac nie.

ukgirls
13. nov 2025

nie nepoziciala... pomohla by som jej najst si pracu,najst si kurzy na vzdelavanie... obcas urobila nakup , popripade posunula oblecenie... musi sa ucit financnej gramotnosti a postarat sa o seba .. a zacat mysliet na buducnost..kam pojde a co s nou bude.. mozno vyhladat pomoc , poradcu ... ty jej nemozes nahradzat partnera ..

autor
13. nov 2025
@ukgirls

nie nepoziciala... pomohla by som jej najst si pracu,najst si kurzy na vzdelavanie... obcas urobila nakup , popripade posunula oblecenie... musi sa ucit financnej gramotnosti a postarat sa o seba .. a zacat mysliet na buducnost..kam pojde a co s nou bude.. mozno vyhladat pomoc , poradcu ... ty jej nemozes nahradzat partnera ..

@ukgirls ona sama má zdravotné problémy, je po jednej operácii, už jej hrozí ďalšia. Neviem ako sa sama o seba postará popravde. Prácu bude mať problém si nájsť. V každom prípade, viem, že táto situácia zrejme príde. Neviem ako sa k nej postaviť. Stále sa snažím predstaviť si, že by som bola na jej mieste.

stellarstar
13. nov 2025

Nie, sú tri sestry všetky maju sa dať dokopy čo sa týka pohrebu. Kamoška by mala myslieť na budúcnosť čiže dať sa dokopy a ísť pracovať

marca12
13. nov 2025

@anonym_autor Ak by mi nechybali,tak by som jej dala,ale s vedomim,ze ich uz neuvidim. Len by som jej ich nedala naraz,nech si teda nezvyka,ze vsetko bremeno bude na tvojich pleciach. Skor jej pomoz najst zamestnanie,kde prijimu zdravotne znevyhodnenych. Ak ma velky byt,moze predat a kupit mensi po dohode so sestrami,ak teda vyjde z toho aj na vyplatenie sestier.

autor
13. nov 2025
@stellarstar

Nie, sú tri sestry všetky maju sa dať dokopy čo sa týka pohrebu. Kamoška by mala myslieť na budúcnosť čiže dať sa dokopy a ísť pracovať

@stellarstar keď máš vážne zdravotné problémy, jak sa máš dať dokopy a ísť pracovať? Veď si rada, že žiješ a že pomôžeš mame...

stellarstar
13. nov 2025
@anonym_autor

@stellarstar keď máš vážne zdravotné problémy, jak sa máš dať dokopy a ísť pracovať? Veď si rada, že žiješ a že pomôžeš mame...

@anonym_autor tak nech si vybaví id a sestry by si mali navzájom pomôcť a podporovať

autor
13. nov 2025
@marca12

@anonym_autor Ak by mi nechybali,tak by som jej dala,ale s vedomim,ze ich uz neuvidim. Len by som jej ich nedala naraz,nech si teda nezvyka,ze vsetko bremeno bude na tvojich pleciach. Skor jej pomoz najst zamestnanie,kde prijimu zdravotne znevyhodnenych. Ak ma velky byt,moze predat a kupit mensi po dohode so sestrami,ak teda vyjde z toho aj na vyplatenie sestier.

@marca12 neviem, čo s ňou bude. Byť nemá veľký, ale keď ho aj predajú a rozdelia si, tak jej neostane na kúpu ani garzónky. Hypo jej nikto nedá, vzhľadom na zdravotný stav. ID jej uznali, ale má maličkú sumu, čiže nejakých čo mi vravela 250 eur. Spolu s opatrovateľským sa to už dá, a vie mi aj niečo vrátiť. ALe bez OP z 250 eur mesačne nevyžije.

autor
13. nov 2025
@stellarstar

@anonym_autor tak nech si vybaví id a sestry by si mali navzájom pomôcť a podporovať

@stellarstar nemajú žiadne vzťahy so sestrami viac menej a keby aj, oni sú finančne na tom tiež zle.

autor
13. nov 2025

Ešte jednu veľmi dôležitú vec, ona mi pomohla, veľmi v čase, keď sa mne všetci otočili chrbtom. Stála pri mne a pomáhala mi. Bez nej by som to nedala. Bije sa to vo mne. Cítim morálny záväzok voči nej, a mám ju rada. Ale potom cítim, že kto kedy mne pomohol? Dokedy sa budem starať o ňu? Ale čo sa stane, ak jej nepomôžem? Budem ok s tým, ak neskončí dobre? A mohla som jej pomôcť? A neurobím to? Neviem...

anonym_96d94d
13. nov 2025

xy ludi s postihnutim pracuje.. neviem aku ma diagnozu,ale vzdy sa da najst riesenie.. ludia bez ruk noh stary ludia etc pracuju.. iste by si daco nasla ...

lenkasarka
13. nov 2025

@anonym_autor ak by som vedela že 1500 eur jej situáciu vyrieši tak by som jej ich dala,ale asi nevyrieši.

thereisabear
13. nov 2025

Ak by som mohla, pomohla by som jej. Ale hlavne by bolo dobré nájsť nejaké dlhodobé riešenie.

autor
13. nov 2025
@anonym_96d94d

xy ludi s postihnutim pracuje.. neviem aku ma diagnozu,ale vzdy sa da najst riesenie.. ludia bez ruk noh stary ludia etc pracuju.. iste by si daco nasla ...

@anonym_96d94d no bude to mat tazke. Ak sa raz da dokopy zdravotne, tak ona cely zivot pracovala manualne. Teraz nemoze ziadnu manualnu pracu robit. Ona nevydrzi ani stat dlho, alebo chodit dlho. Do toho nevie jazyky, neovlada nejako extra PC, myslim strojopis, office apd. Vzdy robila manualne vo fabrike, na zmeny. Cize absolutne netusim, kde ju zoberu, ked zdravi ludia si nevedia najst pracu co pozerám. Budem jej drzat palce, hlavne nech sa da zdravotne dokopy. Ale ak jej mama zomrie, tak ona bude psychicky velmi zle na tom. tam budem musiet dohliadnut, aby si nieco nespravila, Velmi je naviazana na mamu.

autor
13. nov 2025
@lenkasarka

@anonym_autor ak by som vedela že 1500 eur jej situáciu vyrieši tak by som jej ich dala,ale asi nevyrieši.

@lenkasarka z dlhodobeho horizontu nie, ale kratkodobo jej to asi pomoze. Nechcem si zobrat na triko to, ze jej nepomozem. Uz som tak jednemu cloveku nepomohla a doteraz ma hryzie svedomie, lebo velmi zle dopadol.

lenkasarka
13. nov 2025
@anonym_autor

@lenkasarka z dlhodobeho horizontu nie, ale kratkodobo jej to asi pomoze. Nechcem si zobrat na triko to, ze jej nepomozem. Uz som tak jednemu cloveku nepomohla a doteraz ma hryzie svedomie, lebo velmi zle dopadol.

@anonym_autor rozumiem. Ak ti nebudú chýbať a vieš,že jej to naozaj pomôže tak to sprav. Nie pre výčitky ktoré by si mala ak by si nepomohla,ale preto,že nikdy nevieš kedy sa situácia otočí a možno raz budeš ty potrebovať pomoc a ja verím,že ona by ti pomohla ak by to bolo v jej možnostiach. Podľa toho čo píšeš. Konečne rozhodnutie je natebe.

autor
13. nov 2025
@lenkasarka

@anonym_autor rozumiem. Ak ti nebudú chýbať a vieš,že jej to naozaj pomôže tak to sprav. Nie pre výčitky ktoré by si mala ak by si nepomohla,ale preto,že nikdy nevieš kedy sa situácia otočí a možno raz budeš ty potrebovať pomoc a ja verím,že ona by ti pomohla ak by to bolo v jej možnostiach. Podľa toho čo píšeš. Konečne rozhodnutie je natebe.

@lenkasarka ona mi hlavne velmi pomohla, nie financne, ale inak. Keby nebyt jej, dnes tu asi ja nie som.

lenkasarka
13. nov 2025
@anonym_autor

@lenkasarka ona mi hlavne velmi pomohla, nie financne, ale inak. Keby nebyt jej, dnes tu asi ja nie som.

@anonym_autor takýchto ľudí si veľmi vážim. Ľudí ktorí pri mne stali keď mi bolo dobre ale aj keď bolo zle obdobie. Konečne rozhodnutie je na tebe. Nech sa vám obom darí.

autor
13. nov 2025
@lenkasarka

@anonym_autor takýchto ľudí si veľmi vážim. Ľudí ktorí pri mne stali keď mi bolo dobre ale aj keď bolo zle obdobie. Konečne rozhodnutie je na tebe. Nech sa vám obom darí.

@lenkasarka dakujem. Mam ju velmi rada a citim obrovsky zavazok, ale aj potrebu jej pomoct. Lebo mi na nej zalezi.

cimage
13. nov 2025

Urob tak ako to citis. Ak jej chces pomoct, tak pomoz, ale aby si jej to potom nevycitala. Ak jej chces dat peniaze, tak jedine s tym, ze ti ich nemusi vratit, lebo to bude pre nu len dalsi stres, ze ti ma vratit. Mozes jej pomoct s brigdou, alebo pracou, ktoru bude zvladat.

lenkasarka
13. nov 2025
@anonym_autor

@lenkasarka dakujem. Mam ju velmi rada a citim obrovsky zavazok, ale aj potrebu jej pomoct. Lebo mi na nej zalezi.

@anonym_autor záväzok cítiť nemusíš. Verím,že ona ti pomohla nezištne. Pomáhaš jej už tým že pri nej stojíš a robíš to tiež nezištne.

anonym_e891b2
13. nov 2025

@anonym_autor mozno asi len najlepsiej kamaratke by som pomohla.

sissy27
13. nov 2025

@anonym_autor nemala by som problem ju mesiac-dva-tri potiahnut, nie pozickou, ale proste by som pomohla ako viem. Ale treba si uvedomit, ze to je velmi kratkozrake, lebo co bude potom? Ona potrebuje nejaku systemovu pomoc tak, aby vedela fungovat aj dalej samostatne.
Je nejaka moznost, aby sa jej zdravotny stav zlepsil? Je ochotna sa nieco naucit? Moj stryko bol od narodenia ztp, milion dg, invalidny vozik a napriek tomu fungoval, studoval, pracoval, v robote mam ztp kolegu, plnohodnotne funguje, dalsi znamy prisiel o 3 koncatiny a hadaj co - pracuje na full time, tiez nema extra vzdelanie. Firmy nemaju problem zamestnat ztp cloveka, kedze im z toho vyplyvaju urcite ulavy, len teda musi sa aj sama posnazit.

autor
13. nov 2025
@sissy27

@anonym_autor nemala by som problem ju mesiac-dva-tri potiahnut, nie pozickou, ale proste by som pomohla ako viem. Ale treba si uvedomit, ze to je velmi kratkozrake, lebo co bude potom? Ona potrebuje nejaku systemovu pomoc tak, aby vedela fungovat aj dalej samostatne.
Je nejaka moznost, aby sa jej zdravotny stav zlepsil? Je ochotna sa nieco naucit? Moj stryko bol od narodenia ztp, milion dg, invalidny vozik a napriek tomu fungoval, studoval, pracoval, v robote mam ztp kolegu, plnohodnotne funguje, dalsi znamy prisiel o 3 koncatiny a hadaj co - pracuje na full time, tiez nema extra vzdelanie. Firmy nemaju problem zamestnat ztp cloveka, kedze im z toho vyplyvaju urcite ulavy, len teda musi sa aj sama posnazit.

@sissy27 neviem s jej zdravotnym stavom. Mozno sa to casom zlepsi, kazdopadne po tej prvej operacii ma uz rok a zatial minimalne zlepsenie, tak este sa uvidi.

anonym_24f771
13. nov 2025
@anonym_autor

@sissy27 neviem s jej zdravotnym stavom. Mozno sa to casom zlepsi, kazdopadne po tej prvej operacii ma uz rok a zatial minimalne zlepsenie, tak este sa uvidi.

@anonym_autor Ja osobne by som pomohla a ani by som netrvala na vrátení. Možno by si kamoška mohla nájsť prácu niekde na vrátnici, kde sa väčšinu časau sedí.

anonym_ef39a3
13. nov 2025

@anonym_autor požičať? DALA by som jej 1500 eur. to utiahnem, budem mesiac jesť lacnejšie.

nemusi mi nikdy vrátit. lubim moju kamošku z detstva.

autor
13. nov 2025
@anonym_24f771

@anonym_autor Ja osobne by som pomohla a ani by som netrvala na vrátení. Možno by si kamoška mohla nájsť prácu niekde na vrátnici, kde sa väčšinu časau sedí.

@anonym_24f771 momentálne je vo fázne, že ešte nevie sedieť dlho. Strieda polohy, prejde sa, posedí, ale musí si veľmi často počas dňa ľahnúť. Vtedy jej je najlepšie, aj to tam má špeciálnu polohu. Je veľmi unavená už po pár hodinách a stále má veľké bolesti. NSAD jej porušili žalúdok a má s tým tiež problém. No je mi to všetko veľmi ľúto.

autor
13. nov 2025
@anonym_ef39a3

@anonym_autor požičať? DALA by som jej 1500 eur. to utiahnem, budem mesiac jesť lacnejšie.

nemusi mi nikdy vrátit. lubim moju kamošku z detstva.

@anonym_ef39a3 ja tie peniaze tiež beriem, že jej vlastne dám. Lebo viem, že ich nikdy neuvidím naspäť. Ale zase zo mňa neubudne.

anonym_ef39a3
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_ef39a3 ja tie peniaze tiež beriem, že jej vlastne dám. Lebo viem, že ich nikdy neuvidím naspäť. Ale zase zo mňa neubudne.

@anonym_autor mne by ani nenapadla otazka, či uvidím a či neuvidim, ked ide o niekoho tak blizkeho. S najbližšimi je to tak, ak niekto má, dá. dnes ma pozýva na obed, inokedy pozvem ja. ked budem môcť. teraz možem, teraz pomôžem....

maca1984
13. nov 2025

Nikdy by som sa neotočila chrbtom človeku ktorý stál v ťažkej chvíľi pri mne. Myslím si, že aj na toto sú kamaráti, priatelia. Áno, nie je to dlhodobá pomoc , ale aj niečo sa počíta.

Strana
z6