Mám pomôcť kamarátke v ťažkej finančnej situácii?
Ahojte, predstavte si, že máte 20 rokov veľmi dobrú kamošku. Ste ako sestry. Spoznali ste sa v detstve. Avšak každá z vás mala trochu inú cestu. Obe ste aktuálne single. Vám sa však finančne relatívne darí. Ona je na tom zle. Má zdravotné problémy, rozíde sa s partnerom, nasťahuje sa späť ku mame. Ostane dlhodobo na PN, potom vyhadzov z práce. Vy jej požičiate peniaze. Nie preto, že ich pýta, ale preto, že vidíte, že ich veľmi potrebuje. Potom jej náhle ochorie matka s ktorou žije a ona ostane doma a stará sa o mamu. Postupne vám peniažky vracia, po maličkej sume. . A teraz situácia.
Keď jej zomrie mama, ona bude absolútne bez príjmu. Stopnú jej vyplácanie toho opatrovateľského, ktorý berie. Bude jej treba platiť byt, všetky záväzky. Na pohreb jej mama asi peniaze má, neviem či a koľko má na účte. Má ešte dve sestry, ale tiež nie sú na tom extrémne finančne dobre. Ak bude chcieť ostať v tom byte, bude musieť vyplatiť sestry. Otázka - ak by vás kamoška poprosila - alebo aj nepoprosila, ale videli by ste, že potrebuje peniaze, požičali by ste jej? Myslím tým sumu napr. 500, 1000 alebo 1500 eur. S tým však, že by ste vedeli, že vám ich asi nevráti... Ako by ste sa k tej situácii postavili?
@anonym_autor dala by som jej peniaze ale nie naraz, postupne, každý mesiac ja neviem na nájom. Súčasne by som riešila pre ňu rehabilitácie, aby sa čo najskôr dala dokopy, po nich trénera (ak jej to stav dovolí), aby nabrala silu a pevnosť kostry a zvládla viac ako len ležať, medzi tým by si však hladala prácu, určite niečo nájde. Byt po mame bude musieť najskôr asi predať - keďže asi nemá z čoho vyplatiť sestry, tak jej ostane niečo na štart do života. V každom prípade ju treba rozhýbať - nie len fyzicky, to pomáha najviac každému 🙂.
@anonym_autor
A čo tým sa vyrieši? Ako píšeš, asi celý život už si bude len požičiavať a pravdepodobne nevracat.
Koľko má ona rokov?
keď píšeš, že ako je na tom zdravotne, tak jej pomôcť dať dokopy zdravotnú dokumentáciu a požiadať o celý ID. V prípade neúspechy napísať odvolanie.
@sendy1977 už som to urobila za ňu, neuznali jej aktuálne zvýšenie. To je tak, operácia sa podarila, pacient sa má horšie ako predtým. Čo ti poviem, celé zle.
@anonym_autor dala by som jej peniaze ale nie naraz, postupne, každý mesiac ja neviem na nájom. Súčasne by som riešila pre ňu rehabilitácie, aby sa čo najskôr dala dokopy, po nich trénera (ak jej to stav dovolí), aby nabrala silu a pevnosť kostry a zvládla viac ako len ležať, medzi tým by si však hladala prácu, určite niečo nájde. Byt po mame bude musieť najskôr asi predať - keďže asi nemá z čoho vyplatiť sestry, tak jej ostane niečo na štart do života. V každom prípade ju treba rozhýbať - nie len fyzicky, to pomáha najviac každému 🙂.
@a0 no veď práve aj tie peniažky, čo som jej už dala išli na rehabilitácie, Tie v nemocnici vychodila už 3x, tam progres nevidela. Zohnala som jej fyzioterapeuta, len stojí 40 eur/hodinu. A to je ešte lacný. Chodí tam 3x do mesiaca, maličké kroky, už vie sedieť v aute, už vieme ísť autom bez toho, aby mala také bolesti a cítila každý kameň, každú nerovnosť na vozovke. Už vie sama doma trochu cvičiť. Predtým nič nevedela od bolesti. Ja som pripravená, keď bude najhoršie ju asi vziiať k sebe na prechodné obdobie. Alebo prídem ja ku nej a budem jej pomáhať. Aj finančne aj celkovo. Ako ona mne niekedy.
@a0 no veď práve aj tie peniažky, čo som jej už dala išli na rehabilitácie, Tie v nemocnici vychodila už 3x, tam progres nevidela. Zohnala som jej fyzioterapeuta, len stojí 40 eur/hodinu. A to je ešte lacný. Chodí tam 3x do mesiaca, maličké kroky, už vie sedieť v aute, už vieme ísť autom bez toho, aby mala také bolesti a cítila každý kameň, každú nerovnosť na vozovke. Už vie sama doma trochu cvičiť. Predtým nič nevedela od bolesti. Ja som pripravená, keď bude najhoršie ju asi vziiať k sebe na prechodné obdobie. Alebo prídem ja ku nej a budem jej pomáhať. Aj finančne aj celkovo. Ako ona mne niekedy.
@anonym_autor si dobrý človek
Zatial staci, ked pri nej stojis. Este pomoc nepotrebuje. Mozete v tomto case riesit jej moznosti, ci zdravotny stav, ci hladat pracu (pozerat inzeraty, kde co hladaju a co by podla zdrav.stavu mohla).
Neskor, ak uz bude mat len jediny prijem ID, pripravit ju, ze sa ti tiez neda ju stale financne dotovat. Ale riesila by som to jedlom, nie peniazmi. Urobit nakup, pozvat ju k sebe a spolu si uvarite.
Taktiez by som zvazila potom predaj bytu a kupu garsonky - nizsie naklady, menej upratovania. Kedze je pohybovo obmedzena, bolo by to pre nu lepsie.
Zatial staci, ked pri nej stojis. Este pomoc nepotrebuje. Mozete v tomto case riesit jej moznosti, ci zdravotny stav, ci hladat pracu (pozerat inzeraty, kde co hladaju a co by podla zdrav.stavu mohla).
Neskor, ak uz bude mat len jediny prijem ID, pripravit ju, ze sa ti tiez neda ju stale financne dotovat. Ale riesila by som to jedlom, nie peniazmi. Urobit nakup, pozvat ju k sebe a spolu si uvarite.
Taktiez by som zvazila potom predaj bytu a kupu garsonky - nizsie naklady, menej upratovania. Kedze je pohybovo obmedzena, bolo by to pre nu lepsie.
@anonym_501c33 hej, len byt je v povodnom stave, on ked sa preda za 160 000 max. Jej tretina bude nieco okolo 53 000 eur. Garzonka u nas stoji od 100 000 vyssie. Uver jej nikto neda, ani ho nedokaze splacat. Jedina cesta by bola, ak by ju sestry nechali byvat v byte a nevyplacala by ich. Inak si to neviem predstavit. Hovorime teraz o buducnosti. Mamina ma 80r. To moze prist teraz, alebo aj o tri roky. To nikto nevie,
@anonym_501c33 hej, len byt je v povodnom stave, on ked sa preda za 160 000 max. Jej tretina bude nieco okolo 53 000 eur. Garzonka u nas stoji od 100 000 vyssie. Uver jej nikto neda, ani ho nedokaze splacat. Jedina cesta by bola, ak by ju sestry nechali byvat v byte a nevyplacala by ich. Inak si to neviem predstavit. Hovorime teraz o buducnosti. Mamina ma 80r. To moze prist teraz, alebo aj o tri roky. To nikto nevie,
@anonym_autor ak by mala z domu okolo 50k tak si najde garzonku a peniaze da ciste len na najom -ma na par rokov vystarane .. 250 ma na potraviny -to jej vystaci ..a casom sa da dokopy najde aspon upratovanie alebo sedavu pracu ...
@anonym_autor popozerat sa po nejakych chranenych dielnach, kde by sa mohla zamestnat, ked bude musiet? a zalezi aj od postoja sestier. ja od surodenca, ktory doopatroval rodoica na ukor svojej rodinnej pohody nebudem ziadat vyplatenie z bytu .... ale toto bude asi iny pripad. asi to bude treba riesit naozaj cez co najvhodnejsiu pracu (nejake -hoc male - moznosti su) a nejaky socialny byt? skus pohladat moznosti v okoli ...
@anonym_autor A keby si uz teraz poziadala o socialny byt? Aspon by bola v poradovniku...
@anonym_autor A keby si uz teraz poziadala o socialny byt? Aspon by bola v poradovniku...
@anonym_24f771 teraz zije s mamou, kde pobera opatrovatelsky a stara sa v ramci moznosti o choru mamu. Cize teraz nemoze ziadat o byt, az jedneho dna, ked tu nebude mama.
jej mama môže žiť aj dalši 10 aj 20 rokov a môže si s OP odložiť určitu sumu ako úspory.
jej mama môže žiť aj dalši 10 aj 20 rokov a môže si s OP odložiť určitu sumu ako úspory.
@alickapusinka no jej mama je vážne chorá, preto má OP.
@anonym_autor 500 az 1500? mne moja kamaratka uz 7 rokov splaca co som za nu vyplatil dlzobu vtedy 11 000 euro lebo by prisla o dom a nikdy by ich nesplatila keby jej vtedy nepoziciam este dalsich 2000 na auto aby mohla dochadzat do prace. Dnes ako pozeram do papiera kde to mam poznacene mi uz vratila skoro 9400 . a prave minule som rozmyslal ze ostatne necham uz na nej ci bude chciet vratit alebo nie.
Koľko máte rokov? Keď jej mama má už 80 tak mladá už nebude, to počas rokov kedy bola zdravotne ok nič nenasetrila? Ani vydatá? :/
Tak asi az tak vazny stav nema ak berie opatrovatelsky a stara sa o matku. Co je to vazny zdravotny stav? Specifikuj.
Nech pracuje z home officu.Asi by som nepozicala.Nemam dobre skusenosti s poziciavanim penazi.Potrebuje robotu.
Nech pracuje z home officu.Asi by som nepozicala.Nemam dobre skusenosti s poziciavanim penazi.Potrebuje robotu.
@maminkadeticiek a co ma robit podla teba z home officu? Pisem o tom, ze nema cudzi jazyk a robila cely zivot manualne prace. Nevie uctovnistvo, neovlada na pokrocilej urovni pracu s MS office ( ani balik nema zakupeny). Zdravi ludia, bez obmedzeni maju problem najst si pracu z domu.
@anonym_autor sama sa musíš rozhodnúť. NEPOZNAME aninju ani teba ale keby som bola ja na tvojom mieste a islo by mi niekto o kamarátku ale o sestru pretoze píšeš ze ti je sestra peniaze by som nepožicala ale dala ale len toľko koľko nebudeš potrebovať koľko nehrozia tvoj zivot a skúsila by som s nou pobehať úrady a iné veci pretoze aj invalidný sa vybavuje ozaj ťažko je to momentálne zdĺhavá cesta
Tak asi az tak vazny stav nema ak berie opatrovatelsky a stara sa o matku. Co je to vazny zdravotny stav? Specifikuj.
@anonym_41d027 pri uznavani OP ona este mala pred operaciou. Ofiko sa operacia vydarila. Operater ani slovom nikdy nespochybi svoje postupy. Iny odbornik dal urobit kontrolnu MR. problem nielenze nebol odstraneny, ale urobili operaciou dalsi.
@maminkadeticiek a co ma robit podla teba z home officu? Pisem o tom, ze nema cudzi jazyk a robila cely zivot manualne prace. Nevie uctovnistvo, neovlada na pokrocilej urovni pracu s MS office ( ani balik nema zakupeny). Zdravi ludia, bez obmedzeni maju problem najst si pracu z domu.
@anonym_autor Nie ja poznam korporaty,ktpre na call centrum zamestnavaju aj ludi na home office.Vies co ale uprimne,ty by si sa mala zamerat na svoj zivot.Evidentne mas nejaky kvockovsky opatrovatelsky syndrom ked namiesto toho,aby si sa venovala zlepsovaniu svojho zivota zachranujes nonstop kamaratku a uz teraz riesit ci jej dat peniaze ked ich raz bude pytat.Vies co je to divne.Keby si mala vlastnu rodinu toto neriesis az takto prehnane.Priatelstvo ma svoje hranice a ty sa zameraj na svoj zivot.
@anonym_autor Nie ja poznam korporaty,ktpre na call centrum zamestnavaju aj ludi na home office.Vies co ale uprimne,ty by si sa mala zamerat na svoj zivot.Evidentne mas nejaky kvockovsky opatrovatelsky syndrom ked namiesto toho,aby si sa venovala zlepsovaniu svojho zivota zachranujes nonstop kamaratku a uz teraz riesit ci jej dat peniaze ked ich raz bude pytat.Vies co je to divne.Keby si mala vlastnu rodinu toto neriesis az takto prehnane.Priatelstvo ma svoje hranice a ty sa zameraj na svoj zivot.
@maminkadeticiek je to zena, ktora pri mne stala v najtazsich casoch. Vytiahla ma z obdobia, ked som nechcela zit. Zomrel mi partner. Vacsina ludi sa vtedy nejako odmlcala. Ona pri mne stala, chodila za mmou do nemocncie, na cintorin neskor, starala sa o mna, ked som chcela zomriet, tak ma davala dokopy, ked som plakala a nevedela dalej zit, bola pri mne .... vzdy na mna mala cas, vzdy na mna mala energiu. Dostala ma z toho obdobia. Vtedy mi pomalala nakupmi - ked ja som nemohla chodit, vybavovanim veci, chodila so mnou po lekaroch apd. Aj vdaka nej a hlavne vdaka nej a mojim rodicom som sa z toho dostala. A teraz ma ona problem. A ja tu pri nej budem stat. Ako ona pri mne, cele tie roky.
@maminkadeticiek je to zena, ktora pri mne stala v najtazsich casoch. Vytiahla ma z obdobia, ked som nechcela zit. Zomrel mi partner. Vacsina ludi sa vtedy nejako odmlcala. Ona pri mne stala, chodila za mmou do nemocncie, na cintorin neskor, starala sa o mna, ked som chcela zomriet, tak ma davala dokopy, ked som plakala a nevedela dalej zit, bola pri mne .... vzdy na mna mala cas, vzdy na mna mala energiu. Dostala ma z toho obdobia. Vtedy mi pomalala nakupmi - ked ja som nemohla chodit, vybavovanim veci, chodila so mnou po lekaroch apd. Aj vdaka nej a hlavne vdaka nej a mojim rodicom som sa z toho dostala. A teraz ma ona problem. A ja tu pri nej budem stat. Ako ona pri mne, cele tie roky.
@anonym_autor Dakujem,ze si mi nastavila zrkadlo a laskavo mi pripomenula,ze netreba ludi hned sudit ale najprv sa zaujimat o ich pohnutky preco reaguju ako reaguju.Drz sa,ale neprehanaj to 😊❤️🍀
@anonym_autor myslím, že pri sume 500€ skončíš ťažko. Skôr pridaj ešte jednu 0. Kamarátka by sa ma začať správať zodpovedne, riešiť naa prácu. Alebo ID ak je na tom tak zle.
@stellarstar keď máš vážne zdravotné problémy, jak sa máš dať dokopy a ísť pracovať? Veď si rada, že žiješ a že pomôžeš mame...
@anonym_autor keď ma take zdravotne problémy, tak zvláda opatrovať mamu? Ci je to skôr kvôli tomu OP, ze to robí?
Nepozicala, pretože ani 1500€ nič nevyrieši. Čo jej to pomôže - na tri mesiace? A potom zalozis opäť diskusiu, že či jej máš požičať znova? Ja chápem, že jej chceš pomôcť, ale sama si napísala, že ani 53 000 z predaja bytu jej nepomôže - tak aký má význam jej dať 1500? To je náplasť na štvrť roka. Ja by som jej pomáhala ináč, snažila sa s ňou vybaviť vyšší ID, išla na sociálku a poradila sa, pomôcť jej nájsť prácu, keby mala deravé zimné topánky, tak ísť s ňou do obuvi a kúpiť jej nové, vystriedať sa s ňou na chvíľu pri máme, aby si šla oddýchnuť a pod. Lebo taký malý peniaz tak či tak nevyrieši nič. Píšem realisticky.
@anonym_autor keď ma take zdravotne problémy, tak zvláda opatrovať mamu? Ci je to skôr kvôli tomu OP, ze to robí?
@lienka.7 a kto iný sa postará o mamu ak nie ona? Stará sa o mamu. Ak sa z nej stane ležiak a bude ju treba fyzicky dvíhať, to už nezvládne.
Samozrejme, že áno. Kedysi si ľudia bežne pomáhali (pomocou, finančne - ak si to mohli dovoliť...), teraz sa na pomoc a lásku k blížnemu pozerá ako na niečo "nadštandardné". Žiaľ, odraz dnešnej doby, hodnôt, priorít...
Nepozicala, pretože ani 1500€ nič nevyrieši. Čo jej to pomôže - na tri mesiace? A potom zalozis opäť diskusiu, že či jej máš požičať znova? Ja chápem, že jej chceš pomôcť, ale sama si napísala, že ani 53 000 z predaja bytu jej nepomôže - tak aký má význam jej dať 1500? To je náplasť na štvrť roka. Ja by som jej pomáhala ináč, snažila sa s ňou vybaviť vyšší ID, išla na sociálku a poradila sa, pomôcť jej nájsť prácu, keby mala deravé zimné topánky, tak ísť s ňou do obuvi a kúpiť jej nové, vystriedať sa s ňou na chvíľu pri máme, aby si šla oddýchnuť a pod. Lebo taký malý peniaz tak či tak nevyrieši nič. Píšem realisticky.
@anonym_26bd08 ako vyšší ID? Spísala som žiadosť o prehodnotenie, odvolanie som jej poslala. Chodím s ňou po úradoch. Ja som jej vybavovala aj OP na mamu. Aj mame ZŤP preukaz. Kompenzácie nedostala. Idem s ňou ku lekárovi často, odveziem ju. vybavujem jej lekárov, vybavujem jej MR - skoršie termíny. A áno, keď bolo treba a bola na tom finančne zle, tak som jej finančne pomohla. Dnes už má minimálny ID, má OP. Už vie ako tak existovať. Dokedy je otázne. Ak sa mamin stav zhorší natoľko, že bude ležiak zaplienkovaný, tak sa to bude musieť riešiť.

keď píšeš, že ako je na tom zdravotne, tak jej pomôcť dať dokopy zdravotnú dokumentáciu a požiadať o celý ID. V prípade neúspechy napísať odvolanie.