Mám pomôcť kamarátke v ťažkej finančnej situácii?
Ahojte, predstavte si, že máte 20 rokov veľmi dobrú kamošku. Ste ako sestry. Spoznali ste sa v detstve. Avšak každá z vás mala trochu inú cestu. Obe ste aktuálne single. Vám sa však finančne relatívne darí. Ona je na tom zle. Má zdravotné problémy, rozíde sa s partnerom, nasťahuje sa späť ku mame. Ostane dlhodobo na PN, potom vyhadzov z práce. Vy jej požičiate peniaze. Nie preto, že ich pýta, ale preto, že vidíte, že ich veľmi potrebuje. Potom jej náhle ochorie matka s ktorou žije a ona ostane doma a stará sa o mamu. Postupne vám peniažky vracia, po maličkej sume. . A teraz situácia.
Keď jej zomrie mama, ona bude absolútne bez príjmu. Stopnú jej vyplácanie toho opatrovateľského, ktorý berie. Bude jej treba platiť byt, všetky záväzky. Na pohreb jej mama asi peniaze má, neviem či a koľko má na účte. Má ešte dve sestry, ale tiež nie sú na tom extrémne finančne dobre. Ak bude chcieť ostať v tom byte, bude musieť vyplatiť sestry. Otázka - ak by vás kamoška poprosila - alebo aj nepoprosila, ale videli by ste, že potrebuje peniaze, požičali by ste jej? Myslím tým sumu napr. 500, 1000 alebo 1500 eur. S tým však, že by ste vedeli, že vám ich asi nevráti... Ako by ste sa k tej situácii postavili?
@anonym_autor Takze je psychiatricky pacient?
@anonym_cef402 nie nie je, psychicky je ok. Toto spomenula medzi recou. Ked som sa jej pytala, co bude robit jedneho dna. Ona, ze to ukonci, ze je tu uz ken kvoli svojej mame. Ako chapem ju. Ani Dusan Pasek nebol psychiatricky pacient, ani jeho otec…
Mam dost problem pochopit zmysel tejto diskusie. Autorka, ved vies co ides spravit a si presvedcena od zaciatku, tak naco zakladas takuto temu? Co od nej cakas? Ako to, co by sme spravili my, co zijeme iny zivot a niesme v takej situacii zmeni nieco na veci?
Neviem, ako ste na to s kamaratkou.
Ja mam velmi dobru priatelku, pozname sa zo zakladnej skoly, bola mi svedkom na svadbe a je mi ako sestra. Nemala by som jej problem pozicat peniaze, aj keby som vedela, ze o ne pride. Ja by som ju, ak by sa dalo, asi zobrala k sebe nacas, nech sa trochu pozbiera.
Samozrejme ze požičala.. okrem toho ze ste si ozaj blízke ako opisujes - a to by malo byt v dobrom aj zlom, už len fakt, že peniaze od teba nepýta a požičané ti vrámci svojich možností vracia svedčí o jej charaktere a o tom, že to nezneuživa. Aj keby viem že mi ich nikdy nevráti pomôžem jej (samozrejme vrámci svojich možností.. pokiaľ budem môcť dám jej 500, pokiaľ budem môcť dám jej aj 5000).
Mam dost problem pochopit zmysel tejto diskusie. Autorka, ved vies co ides spravit a si presvedcena od zaciatku, tak naco zakladas takuto temu? Co od nej cakas? Ako to, co by sme spravili my, co zijeme iny zivot a niesme v takej situacii zmeni nieco na veci?
@anonym_a48232 Napodobne
@anonym_26bd08 ako vyšší ID? Spísala som žiadosť o prehodnotenie, odvolanie som jej poslala. Chodím s ňou po úradoch. Ja som jej vybavovala aj OP na mamu. Aj mame ZŤP preukaz. Kompenzácie nedostala. Idem s ňou ku lekárovi často, odveziem ju. vybavujem jej lekárov, vybavujem jej MR - skoršie termíny. A áno, keď bolo treba a bola na tom finančne zle, tak som jej finančne pomohla. Dnes už má minimálny ID, má OP. Už vie ako tak existovať. Dokedy je otázne. Ak sa mamin stav zhorší natoľko, že bude ležiak zaplienkovaný, tak sa to bude musieť riešiť.
@anonym_autor. Nečítala som vsetko.....ale moj nazor napisem, su 3 sestry, niekto vie financne viac deti, iny napr vie pribaliť, iny clovek uvariť a tak by to malo byt aj v rodinách.....kazdy mame ine zodpovednosti, niekto vie odviesť k lekárovi......atd.....aj ona by mala komunikovat a spolu hľadať riešenia so sestrami......určite by som poradila, pomohla nákupmi a ak si dostatočne zrela na to, ze neocakavas vratenie penazi....tak aj dala peniaze.....je to cisto tvoja vec....v kazdom pripade to bude stále na dobru vec.je každého vec ako a co robí s peniazmi.....
@anonym_cef402 vies, po smrti kamy, viem ze bude ko. Je na nu extremne naviazana. Na jednej strane ju nebudem chciet nechat samu, na druhej strane ju nechcem vytrhnut z jej prostredia. Uvidim ako to bude zvladat. Kazdopadne uz som pocula od jej reci, ze to ukonci. Je toho zleho na nu vela. A este ken bude.
@anonym_autor ja ti navrhujem odkúpiť ten byt pre nu a potom jej ešte aj platit najom, keď chuderka taka chorucka. Dokáže opatrovat matku teraz? Tak to potom môže robit v pohode opatrovateľku. Jaj, ci to už by zrazu nezvládla ale vlastnú matku ano? Ono jedna vec je pomôcť, druha je sa však nechať zneužívať. A tu mi to týmto zaváňa. Bud je ona naozaj tak neschopná (keď jej ty musím všetko vybavovať a riesit), alebo ty sa proste musíš robiť dôležitá.
@anonym_autor ak si v takej finančnej situácii,že je pre teba 1500€ ako 15 pre bežného človeka,nebudú ti chýbať.Ty vieš ako na Tom si a čo je pre teba ešte prijateľné a čo už nie
@anonym_96d94d no bude to mat tazke. Ak sa raz da dokopy zdravotne, tak ona cely zivot pracovala manualne. Teraz nemoze ziadnu manualnu pracu robit. Ona nevydrzi ani stat dlho, alebo chodit dlho. Do toho nevie jazyky, neovlada nejako extra PC, myslim strojopis, office apd. Vzdy robila manualne vo fabrike, na zmeny. Cize absolutne netusim, kde ju zoberu, ked zdravi ludia si nevedia najst pracu co pozerám. Budem jej drzat palce, hlavne nech sa da zdravotne dokopy. Ale ak jej mama zomrie, tak ona bude psychicky velmi zle na tom. tam budem musiet dohliadnut, aby si nieco nespravila, Velmi je naviazana na mamu.
@anonym_autor toto je už trochu pritiahnuté za vlasy, čo píšete. Vy nemôžete všetko do budúcna za ňu riešiť. Možno ani ona sama tak strategicky nerozmýšľa ako Vy. Ak treba pomôcť, tak ok, ale plánovať jej celý ďalší život je nonsens. Nie ste za ňu zodpovedná, musí aj ona samú seba riešiť.
@anonym_autor môžeš jej požičať takúto sumu, ktorá ti nebude chýbať, ak sa tak rozhodneš, ale aby to ona vedela, že to je na nárazovú pomoc, že to nebude pravidelne a hlavne oveľa viac potrebuje pomôcť dať sa dokopy a nájsť prácu, aby začala mať vlastný prijem
@stellarstar keď máš vážne zdravotné problémy, jak sa máš dať dokopy a ísť pracovať? Veď si rada, že žiješ a že pomôžeš mame...
@anonym_autor aspoň vidíte aký sú ľudia narušený povieš že som vážne chorý atď a pošlú ťa ešte aj do roboty len aby neotravovali a potom že je takýto svet ja tomu nerozumiem pomaly jj tu ľudia závidia že ma ťažko chorú mamu že ona je chorá
@anonym_autor Ten problém treba riešiť komplexne.Jednorázové financie nepomôžu.V akom stave je jej matka keď už riešiš dopredu obdobie po jej smrti?Možno rozmýšľaš príliš dopredu.Idealne by bolo aby mama napísala byť na ňu.Ak sa ona stará a sestry sa ukážu raz do roka nepomôžu bolo by to oprávnené.Píšeš že je rozvedená,po rozvode jej neostal nijaký majetok?Je u nej šanca na úplné uzdravenie?Ak áno tak treba všetko smerovať k liečbe.Ak by došlo k maminej smrti s ostane jej nejakých 50 000 plus,tak sa dá vykriť obdobie kým sa dá do poriadku.Každým pádom potom bude treba podať žiadosť o sociálny byt.Po novom roku sa podmienky okolo opatrovania budú meniť bude treba sledovať.
Píšeš že je naviazana na mamu a pokiaľ tvrdí že je tu iba kvôli máme a že to ukončí keď mama zomrie to by bolo dobré odsledovať aj psychicky stav.Akákoľvek zmienka o ukončení života nie v poriadku.A aby niekto vyhlásil že žije iba kvôli mame to tiež nie je OK.Možno pokec s psychológom by bol fajn.Nemusí byť hneď psychiatrický pacient,ale môže jej pomôcť neupadnúť do ťažšej depresie,lebo "depka"je choroba a má sa liečiť.
Skrátka všetka tvoja pomoc má byť smerovaná k tomu aby sa kamoška chcela nakopnúť a začať riešiť svoje veci.Pozor aby si ju prehnanou starostlivosťou nepodporovala v pasivite.
A čo sa peňazí týka,urči sumu ktorú oželieš ako istú hranicu.Nedávaj jej to naraz,iba po troche podľa potreby a neponúkaj jej ich sama.Aby nemala pocit že ju ľutuješ.
@anonym_autor V prípade, že by mi tie peniaze nechýbali na moje základné potreby, pomohla by som jej preklenúť ťažké a náročné obdobie, ktoré ju čaká.Snazila by som sa jej pomôcť aj s hľadaním možností zarábať.
@anonym_autor Ten problém treba riešiť komplexne.Jednorázové financie nepomôžu.V akom stave je jej matka keď už riešiš dopredu obdobie po jej smrti?Možno rozmýšľaš príliš dopredu.Idealne by bolo aby mama napísala byť na ňu.Ak sa ona stará a sestry sa ukážu raz do roka nepomôžu bolo by to oprávnené.Píšeš že je rozvedená,po rozvode jej neostal nijaký majetok?Je u nej šanca na úplné uzdravenie?Ak áno tak treba všetko smerovať k liečbe.Ak by došlo k maminej smrti s ostane jej nejakých 50 000 plus,tak sa dá vykriť obdobie kým sa dá do poriadku.Každým pádom potom bude treba podať žiadosť o sociálny byt.Po novom roku sa podmienky okolo opatrovania budú meniť bude treba sledovať.
Píšeš že je naviazana na mamu a pokiaľ tvrdí že je tu iba kvôli máme a že to ukončí keď mama zomrie to by bolo dobré odsledovať aj psychicky stav.Akákoľvek zmienka o ukončení života nie v poriadku.A aby niekto vyhlásil že žije iba kvôli mame to tiež nie je OK.Možno pokec s psychológom by bol fajn.Nemusí byť hneď psychiatrický pacient,ale môže jej pomôcť neupadnúť do ťažšej depresie,lebo "depka"je choroba a má sa liečiť.
Skrátka všetka tvoja pomoc má byť smerovaná k tomu aby sa kamoška chcela nakopnúť a začať riešiť svoje veci.Pozor aby si ju prehnanou starostlivosťou nepodporovala v pasivite.
A čo sa peňazí týka,urči sumu ktorú oželieš ako istú hranicu.Nedávaj jej to naraz,iba po troche podľa potreby a neponúkaj jej ich sama.Aby nemala pocit že ju ľutuješ.
@lussyl5 Suhlasim. Pomoc ma byt smerovana ju nakopnut, nie ju neustale lutovat a spravat sa k nej, akoby nebola svojpravna
@anonym_autor ja ti navrhujem odkúpiť ten byt pre nu a potom jej ešte aj platit najom, keď chuderka taka chorucka. Dokáže opatrovat matku teraz? Tak to potom môže robit v pohode opatrovateľku. Jaj, ci to už by zrazu nezvládla ale vlastnú matku ano? Ono jedna vec je pomôcť, druha je sa však nechať zneužívať. A tu mi to týmto zaváňa. Bud je ona naozaj tak neschopná (keď jej ty musím všetko vybavovať a riesit), alebo ty sa proste musíš robiť dôležitá.
@lienka.7 Ano, zaujimave, ze matku opatrovat moze, ale opatrovatelku uz robit nemoze aspon pre menej narocne pripady. Plus uvazuje nad samavrazdou kvoli mame, ktora ma 80 rokov a moze si naopak gratulovat, ze sa dozila takeho krasneho veku, vacsina z nas sa ho nedozije. Teda este zije, autorka ju uz pochovava
@lenkasarka ona mi hlavne velmi pomohla, nie financne, ale inak. Keby nebyt jej, dnes tu asi ja nie som.
@anonym_autor ja by som pomohla. Pokiaľ by to mne nechybalo. Su to "len" peniaze.
Ak je na tom zdravotne zle, skus nech navštívi aj psychológa, psychiatra. Ak bude po tejto strane tiež nie velmi dobre, co mozno nie je ani teraz, tak jej možu na základe psychických problémov a diagnóz tiež navysit invalidný dôchodok. A to by kľudne mohla ziskat aj plný, z čoho uz sa co to dá..
@anonym_cef402 nie nie je, psychicky je ok. Toto spomenula medzi recou. Ked som sa jej pytala, co bude robit jedneho dna. Ona, ze to ukonci, ze je tu uz ken kvoli svojej mame. Ako chapem ju. Ani Dusan Pasek nebol psychiatricky pacient, ani jeho otec…
@anonym_autor človek, ktory je psychicky ok urcite nebude spomínať ze to raz ukončí... smer psychológ a psychiater je uplne na mieste. A myšlienky ze žije len kvôli matke su choré. Kamarátka nema vlastný život?
Dám krk na to, že autorka a kamarátka je jedna a tá istá osoba a sonduje tu, do akej miery sú ľudia hlúpi a ochotní ľutovať darmožráčov a požičiavať im peniaze, ktoré nikdy neplánujú vrátiť.
Z roboty ju vyhodili, do novej sa jej ísť nechce, tak sa radšej priživuje na matke ako opatrovateľka a popritom si požičiava peniaze kade môže.
@lienka.7 Ano, zaujimave, ze matku opatrovat moze, ale opatrovatelku uz robit nemoze aspon pre menej narocne pripady. Plus uvazuje nad samavrazdou kvoli mame, ktora ma 80 rokov a moze si naopak gratulovat, ze sa dozila takeho krasneho veku, vacsina z nas sa ho nedozije. Teda este zije, autorka ju uz pochovava
@mircalla tak tak. 😁 a namiesto toho, aby si hľadala partnera, ide život dobrovolne zabíjať s kamarátkou, ktorú bude do konca života financovať. No jasne 🤣
Preto píšem, ze je to troll.
@mircalla tak tak. 😁 a namiesto toho, aby si hľadala partnera, ide život dobrovolne zabíjať s kamarátkou, ktorú bude do konca života financovať. No jasne 🤣
Preto píšem, ze je to troll.
@lienka.7 Mna dostalo, ze chuda kamoska bude sama doma, ked troll bude v robote. Bavime sa o dospelej osobe, co sa stara o matku a vie vyjst z domu
Ziadna realna kamoska toto nerobi, ale snazi sa ju nejako nakopnut
Môj muž má veľmi dobré srdce, prežil si fakt zlé časy tak dokáže pochopiť aké je to nemať ani na základné potreby, a ake je to nemať sa ani kam vrátiť , a to je celý život workoholik, stále len pracuje a ešte nikdy nebol na úrade práce . Bohužiaľ, na SK zamestnávatelia tá s čistým svedomím okradnú v pohode aj o celé výplaty alebo o väčšiu časť z nich a je jedno že máš spočítané hodiny, nie sú schopný ani poistku za teba platiť aj keď máš riadnu zmluvu .
Môj muž Pomohol veľa ľuďom, kamarátom, peniaze nepýtal nikdy späť a ani od niektorých nezobral naspäť, ak mohol s niečím pomôcť , pomohol, poradil , prihovoril sa . A pomohol aj ľuďom od ktorých nečakal že mu vôbec vrátia lebo vedel že nemajú na to ( takí sa ale môžu revanšovať pomocou inou )
Takže ano, môj muž by pomohol kamarátovi aj keď by vedel že mu to nikdy vráti a aj v takých sumách ako si písala . Obhajoval by to tým, že keď sa snaží a vidí ochotu že mu človek vracia hoc aj po pár € ( ale ochota tam je ) , alebo že si ten druhy človek váži tu pomoc , je len rád že keď mame momentálne dostatok všetkého čo pre dôstojný život potrebujeme ( ale neviem či máš dostatok aj ty, a ako to bude potom v budúcnosti lebo raz si hore a raz dole ) a je len rád ak človeku môže pomôcť a on sa nedokáže pozerať ako sa dobri ľudia trápia a aj keď sa snažia že im to je nevychadza. Bohužiaľ, väčšina ľudí (99%) keď sme potrebovali my pomôcť , sa nám otočila chrbtom. Preto som ja opatrnejšia, a vravím mu stále pozeraj na nás prvo lebo nám nikto nepomôže .
Ale našli sa aj jedinci ( tých je málo ) ktorí nám pomohli, keď sme boli my v srackach a na dne . Taká pomoc nám strašne dobre padla a bol to pre mňa pocit ako by som dostala milión. A pri čom to neboli dosť často ľudia ktorý nám boli ako bratia / sestry ,a a dokonca sme neboli s nimi aj pár rokov v kontakte.
takze neporadim ti, ak máš prostriedky ( nadbytok peňazí , a môže to byť aj taška s jedlom: kurca, bravčové , ryža, olej , kozmetika , toaletný papier, hoc aj okena na okná , nie drahé ale schopné oblečenie , ) tak ak ste si blízke, a ste ako sestry, tak by si jej mala pomôcť ( dobrá karma, nikdy nevieš či sa kamarátke nezlepší život radikálne a prekvapivo , či nebudeš mať nejaký problém a ona nejakú známosť a sa za teba prihovorí ) a je tá kamarátka dobrá srdcom, váži si pomoc, a je ochotná ti pomoc vrátiť či už tak že ti vráti peniaze po malých ciastkach alebo ti bude ochotná pomôcť na revanš inak, tak jej pomôž podľa toho ako uznas ty za vhodné a budes môcť aj keby to mala byť maličkostou
( Jej pomoc na revanš môže byť aj iná a ty budeš vedieť či by pre teba urobila napr : kebyže to malo byť že rodiš o 3tej v noci a potrebuješ odvoz do pôrodnice ktorú si si vybrala a nemá ťa tam momentálne kto hodiť , a ona je človek ktorému keď zavoláš tak vieš že ťa tam hodí bez rečí že zajtra vstáva skoro ráno do práce / , že keď si zlomiš aj oba nohy tak vieš že ona príde k tebe, rozosmeje tá, ochotne pôjde pozametať dlážku, vyvenči psa , dá prať , a aj keď ju pošleš na nákup tak pôjde/ že keď budeš mať depky zo života tak bude ochotná dookola počúvať ten jeden príbeh 100x a skúsi ti nejako pomôcť )
@anonym_autor pozicaj jej tolko kolko ti nebude luto ak by ti nevratila,asi tolko by som poradila. Ja osobne by som jej pomohla najst pracu,vybavit nejaky kurz ak by som chcela pomoct.
@anonym_autor
Ja len nerozumiem.Kamoska nema deti.X rokov uz odpracovala predtym.To si nic nenasetrila?Ved nikoho nemusela chovat,len ten 1 svoj zaludok a aj tak nic nema,nic nenadobudla.To ja fakt nerozumiem.Ved ma okolo 50 rokov ked mama ma 80.To ozaj mi hlava neberie.Ved ludia co nemaju deti by mali mat najviac nasetrene.
Ja by som pozicala. Podla mna sa cloveku vsetko dobre vrati v inej forme. Nieco ako karma. Jasne, ze nie na ukor seba a rodiny, ale ked sa da… specialne niekomu, kto mne nezistne pomohol
@anonym_autor ja by.som kej keď na to príde a bude to potrebovať finančné pomohla. Ale dala by som si strop koľko ja sama viem takto darovať. U mňa by to bolo asi max 3000

@anonym_cef402 vies, po smrti kamy, viem ze bude ko. Je na nu extremne naviazana. Na jednej strane ju nebudem chciet nechat samu, na druhej strane ju nechcem vytrhnut z jej prostredia. Uvidim ako to bude zvladat. Kazdopadne uz som pocula od jej reci, ze to ukonci. Je toho zleho na nu vela. A este ken bude.
@anonym_autor Takze je psychiatricky pacient?