Mám povedať o bratovom alkoholizme?
Aby som to nejak rozvinula. Moja mama sa druhý krát vydala, keď som mala 8, musela som meniť aj školu. Mala som 12 keď sa narodil brat, mama- mala už 40. Od 14tich som bola na internáte a potom som sa už nevrátila iba na návštevu. Toto píšem iba preto aby bolo zrejmé že sme nevyrastali spolu.
Mama sa stále chválila mojím bratom ako dokonalým synom, ja som nikdy nebola ani šikovná ani bystrá.(Možno mám z toho aj traumu).
Brat začal robiť problémy za sš ale mama to zľahčovala. Potom šiel na vš do zahraničia, vyštudoval ako geolog. Nejak si nenašiel uplatnenie tak si v25ke vymyslel, že by chcel byť učiteľom, chce ďalej študovať. Rodičia obaja na dôchodku, jeho otec mal už 70+.(Mama otvor peňaženku)ale nemali na to aby ho plne financovali.
Moja mama so rozhodla, že si nájde brigádu, ale nie doma ale zahraničí, kde býva moja teta. Mama brigádovala ďalšie roky kým brat neskončil školu ale k manželovi sa už nevrátila, údajne niekoho má. Brat začal pracovať ako učiteľ ale v čisto rómskej obci a po roku to vzdal. Prišiel byvať domov k svojmu otcovi, nejaký čas pracoval v múzeu.Otec mu už zomrel. Roky nemá stálu prácu. Holduje alkoholu. Predtým sme sa stretávali raz ročne.
Roky som bola mimo diania, ale muža povýšili tak sme sa vrátili do môjho rodiska. Deti videli môjho brata váľať sa špinavého, vystrájať opitého v meste na ceste domov zo školy.
Ako a či vôbec povedať o bratovom alkoholizme?
najdolezitejsie informacie posuvas nakoniec. Deti vedia ze ten clovek ktory sa takto spraval je ich ujo a mali same nejake otazky?
Mama ho stále hraní, zaplatí jeho dlhy, podľa mňa aj inkaso. Dom v ktorom býva je roky na predaj, mama postupne rozpredávať všetok majetok po jeho otcovi, aby ho vedela financovať.
najdolezitejsie informacie posuvas nakoniec. Deti vedia ze ten clovek ktory sa takto spraval je ich ujo a mali same nejake otazky?
@anonym_5b0aa5 áno, veď píšem že sme sa stretávali.(Na spodok sa už vôbec nedalo.písať,alebo som nevidela čo píšem)
@anonym_autor Nerobila by som z toho viac nez to je. Ak sa ta vyslovene nepytaju tak ich to nezaujima. Starsi uz isto pochopil aj sam. Ja by som to nechala tak a nevyrabala problem tam kde nie je....deti to neriesia, tak to neries ani ty
on sa im aj prihovára, pýta peniaze od nich
@anonym_autor Nerobila by som z toho viac nez to je. Ak sa ta vyslovene nepytaju tak ich to nezaujima. Starsi uz isto pochopil aj sam. Ja by som to nechala tak a nevyrabala problem tam kde nie je....deti to neriesia, tak to neries ani ty
@beata_k keď mi príde dcéra domov s tým že som videla uja X a bol počúraný a pogracaný
Čo z toho robíš takú vedu. Veď to nie sú škôlkari. Najmä to staršie decko už dávno vie o čo ide. otvorené by som povedala, že má problém s alkoholom a takto vyzerá človek, ktorý pije. Nedávať mu žiadne peniaze, lebo ich prepije
@beata_k keď mi príde dcéra domov s tým že som videla uja X a bol počúraný a pogracaný
@anonym_autor keď s tým príde, normálne by som povedala, že má taký a taký problém, nemusia zatiaľ vedieť celú históriu ani tvoje traumy.... je to fajn príležitosť porozprávať sa o alkohole a jeho nástrahách, toho 13 ročného sa to môže týkať skôr ako si myslíš... a poučiť ako sa zachovať, keď ich osloví
@anonym_autor keď s tým príde, normálne by som povedala, že má taký a taký problém, nemusia zatiaľ vedieť celú históriu ani tvoje traumy.... je to fajn príležitosť porozprávať sa o alkohole a jeho nástrahách, toho 13 ročného sa to môže týkať skôr ako si myslíš... a poučiť ako sa zachovať, keď ich osloví
@anonym_da683f a ako sa majú dcéry zachovať?
@anonym_da683f a ako sa majú dcéry zachovať?
@anonym_autor hlavne, že nedávať peniaze... a za mňa najlepšie nekomunikovať vôbec pokiaľ je mimo ako píšeš pogrcaný a podobne, ignorovať a ísť ďalej, vysvetliť, že pokiaľ by chcel naozaj pomoc, tak existujú spôsoby a liečba, ale on má problém, s ktorým mu vy pomôcť neviete, kým sám nebude chcieť... to by som im povedala ja... ako vnímaš ty celú túto vec a ako by si chcela aby k tomu pristupovali ony, musíš vedieť ty
Povedat, vysvetlit treba. Ako sa to stane, ze sa clovek stane zavislym. Ved sa ucia zo zivota.
Pokial by mu neislo o zivot, tak ho maju obchadzat ak je opity.
Povedat, vysvetlit treba. Ako sa to stane, ze sa clovek stane zavislym. Ved sa ucia zo zivota.
Pokial by mu neislo o zivot, tak ho maju obchadzat ak je opity.
@roja01 podľa tunajších jeho otec zamrzol, mali doma odpojení plyn. On o pravidelne oberal o dôchodok. Niektorí hovoria že ho posielal žobrať,aj mu ubližoval. Ba aj oveľa horšie veci....
Samozrejme priala by som si aby sa dal liečiť, ale mama svojim chovaním len prilieva olej do ohňa.
Ako inak vysvetliť že brat nezdedil, po otcovi nič?
Iba mama, prvé čo predala bol som bratových starých rodičov, potom pozemky. Všetko postupne predala.
Kebyže napíšem, zavolám mame a opýtam sa, ako sa má brat, povie mi svoju verziu vykozmetikovanej ,,pravdy,, ktorá je na míle vzdialená skutočnosti
povedat. Tvoj brat je zial "krasny" pripad preco sa alkoholu vyhybat. Na deti by to mohlo zaposobit. Mas uz velke deti. Ja som onakdy vysvetlovala 11 r dcere epstein files. Co je dost tazka tema a zabrdla som teda hlavne k tomu aby sa nikdy nenechala nikym cudzim oblbnut. Takze ano, takyto je zivot, treba sa o vsetkom bavit priamo prave s detmi
Obávam sa že brat sa skôr či neskôr.dozvie kde bývame,kde pracujeme a príde sem.
@anonym_autor píšeš, že deti videli váľať sa a vystrájať k
opitého uja. Majú 11 a 13 rokov, im to už aj samým docvaklo, že bol totálne opitý..čo im chceš viac hovoriť alebo tajiť o ujovom alkoholizme? Skôr by som to využila na to, aby som deťom vysvetlila, že aj hociktorá závislosť môže dopadnúť fatálne.
@anonym_autor a co to pomoze ked to povies tvojim detom
Ja by som normalne detom vysvetlila. Nie su to male deticky nechapave. Treba im povedat ako sa lahko stat alkoholikom, preco to nie je spravny sposob zivota. A nasla by som si brata a jasne mu povedala nech deti nekontaktuje. S alkoholikami nemam zlutovanie.
Vsak ked ho deti videli v takom stave, tak snad uz sa dovtipili, co je stryko za kvietok. Toto nie su skolkari, ale pubertaci, tym nemusis vysvetlovat, ze ked niekto je v taktom stave, tak je opity. S najvacsou pravdepodobnostou si dokazu vydedukovat, ze ked je na tom az tak zle, tak tomu alkoholu holduje dlhsie. Normalne povedz, ze stryko ma problem a je ok, ak sa nechcu k nemu priznavat. Ja by som to vyuzila aj ako vystrahu pre nich do buducna, mozno ked ho takto videli, povedia si, ze takto dopadnut urcite nechcu. Riesis to viac, nez deti. Ich to podla mna netrapi.
@anonym_autor Keď čítam tvoj príbeh, nemám pocit, že sa pýtaš len „mám povedať o bratovom alkoholizme“. Skôr z toho cítim niečo hlbšie – či máš právo konečne pomenovať realitu a prestať ju kryť.
Vyrastali ste oddelene, mama ho celý život vnímala ako dokonalého syna a ty si popri tom zažila, aké je to byť v tieni. A teraz vidíš, že realita je iná – a do toho vstúpili tvoje deti. Keď deti vidia vlastného uja opitého, špinavého, keď od nich pýta peniaze, to už nie je „rodinné tajomstvo“. To je hranica.
Alkoholizmus nie je hanba. Je to problém. Ale hanba vzniká z toho, keď sa o tom nesmie hovoriť a všetci sa tvária, že sa nič nedeje. A práve to je podľa mňa jadro – či máš právo prestať hrať hru na „všetko je v poriadku“.
Z môjho pohľadu máš. Najmä kvôli svojim deťom. Tvoja prvá zodpovednosť je voči nim. Pokojne im môžeš primerane veku vysvetliť, že ujo má problém s alkoholom, že to nie je ich vina, že mu nemajú dávať peniaze a že keď sa cítia nepríjemne, majú prísť za tebou. To nie je ohováranie. To je ochrana.
Čo sa týka mamy – tam je to ťažšie. Možno celý život držala obraz „dokonalého syna“ a priznať si realitu by pre ňu znamenalo priznať si aj vlastnú bolesť či zlyhanie. Nie každý to dokáže. Ale ty nemusíš niesť jej popretie.
Rozumieť tomu, prečo brat pije, je jedna vec. Možno má v sebe vlastné zranenia, možno hľadá únik. Ale to nemení fakt, že jeho správanie má dopad na druhých.
Podľa mňa nejde o to, či „povedať“ alebo „nepovedať“. Skôr o to, komu a prečo. Ak je cieľ chrániť deti a nastaviť hranice, tak je to správne. Ak by išlo o ventilovanie hnevu v meste, tam by som bola opatrná.
A ešte jedna vec – ak si celý život mala pocit, že musíš mlčať, aby si nebola tá zlá dcéra, možno teraz prichádza moment, kedy môžeš pokojne a vecne povedať: toto sa deje a ja s tým nesúhlasím. Bez kriku, bez drámy, ale jasne.
Držím ti palce. Nie je to ľahká situácia. Ale hranice nie sú neúcta. Sú ochrana.
Cela divna rodina ,ja by som si zila svoj zivot a ich neriesila.Naco sa mamy pytas ,ako sa ma brat ,ked to vies? Detom povedz pravdu ,zas tak casto ho asi nestretavaju, a ked ho uvidia nech sa mu vyhnu.Ved ty s nim nemas ziaden vztah okrem toho ,ze mama ho zjavne mala ako prioritu pred tebou, takze citis opravnene krivdu ,ale to si pories so psychologom.
Ja som to pochopila tak ze nie je tvoj vlastný brat a tak ako píšu vyššie načo sa mamy pytas na neho ved sa od nich odstrihni a nerieš ich a keď sa bojíš ze brat zisti kde bývaš a príde tá otravovať tak mu nič nedaj a povedz nech ide pracovať ja neverím ze ako učiteľ si nevie nájsť prácu ale kvôli alkoholu sa nevie zamestnať
Čo / či máš povedať svojim deťom ? Tvoje deti vedia že je to ich rodina, nevlastný strýko resp. ujo, tak im len vysvetli že on potrebuje pomôcť ale nechce, jemu takýto život teda asi vyhovuje a ty a otec mu nemáte ako pomôcť. Nechce. A využi tento stav, aby si deťom rozumne objasnila, aké problémy a pokazený život spôsobujú drogy a alkohol. Že sa mu majú vyhýbať, prejsť na druhý chodnik, nedávať mu peniaze a keby sa snažil o kontakt, nech ti smelo povedia, s doverou. potom rozprávať o ňom iba ak by sa deti pýtali
Ja som to pochopila tak ze nie je tvoj vlastný brat a tak ako píšu vyššie načo sa mamy pytas na neho ved sa od nich odstrihni a nerieš ich a keď sa bojíš ze brat zisti kde bývaš a príde tá otravovať tak mu nič nedaj a povedz nech ide pracovať ja neverím ze ako učiteľ si nevie nájsť prácu ale kvôli alkoholu sa nevie zamestnať
@ma77 môj bio otec dedo aj strýko boli tiež alkoholici. A keď práve nemali peniaze na chlasť tak sa bez problémov objavili u mamy.v práci a robili jej hambu. Hlasne vykrikovali, robili cirkus. Aj keď poprosila kolegu aby ho dnu nepúšťal tak robili neplechu pred vchodom.
Takýto cirkus žiadny z podnikateľov nepotrebuje, odplašiť zákazníkov. Mamu potom dal nadriadený zavolať na koberec a dali jej to vylýzať. Vyrastala som v tom, ako mama prišla niekoľko krát vystresova z práce. Potom zmenila prácu, a raz cirkuse strýka ju aj vyhodili.

@anonym_autor Komu?