icon

Mám právo bývať v rodičovskom dome po smrti otca?

Včera o 18:17

Otec s mamou vlastnili dom, na základe BSM patrila 50% domu otcovi a 50% mame. Otec pred 2 mesiacmi zomrel. Dedičské ešte neprebehlo. Mám do dedičského právo bývať v dome bez toho aby ma mohla mama z domu vyhodiť ?

gribka1
Včera o 18:20

Chce ťa vyhodiť? Osamostatniť sa nechceš?

billy_jean
Včera o 18:21

Áno. Do skončenia dedičského konania máš právo v dome bývať a mama ťa nemôže svojvoľne vyhodiť. Smrťou otca BSM zaniklo. Mama je vlastníčkou svojej 1/2 domu. Druhá 1/2 patrí do dedičstva po otcovi a až do právoplatného ukončenia dedičského konania. S týmto majetkom sa nesmie nakladať tak, aby boli dotknuté práva dedičov. Ak si dieťa zosnulého, si zákonný dedič a máš právo dom užívať v primeranom rozsahu až do rozhodnutia o dedičstve. Mama nemá právo ťa vyhodiť, meniť zámky ani ti brániť v užívaní domu. Ak by to urobila, ide o protiprávne konanie. Uvedené platí, pokiaľ nedošlo ku zákonnému vydedeniu zo strany otca počas života.

anonym_568e82
Včera o 18:32

@anonym_autor kolko mas rokov? Kde byvas teraz?

anonym_69f7a8
Včera o 18:40

ano mas pravo tam byt ale zaroven budes musiet prispievat na chod domacnosti opravy domu etc ... v pomere k tvojmu dedicstvu

kitycat
Včera o 20:29

@anonym_autor len zo zvedavosti.. aj sa podielas na energiach a udrzbe toho domu?