icon

Mám predať zlato po babke?

16. apr 2025

Ahojte asi hlúpa otázka ale zaujíma ma váš názor. Moja babka umrela asi pred 5 rokmi mala rakovinu pankreasu no a teda pred tým rozdala čo mala zlato medzi vnúčatá takže aj mne dala neviem nejaký zlatý prsteň a náušnice bratovi obrúčky a podobne. No a ja neviem mám dilemu ale bude moc hlúpe keď to predám teda dám do zlatníctva a vyberiem si za to prsteň ktorý budem reálne aj nosiť alebo by ste to nechali odložené v šuflíku na pamiatku po babke aj keď viete že si to nikdy na seba nedáte 🤔🙈

janulka182
16. apr 2025

mozes to jej zlato dat roztavit a dat si vyrobit nieco, co ti bude babku pripominat.

lauruska_sumienka
16. apr 2025

ja mam taky prsten. ja som ho dala do suflika a nechala tam,osobne sa mi nepaci ale ide o hodnotu a ta ide rokmi hore. nikdy nevies kedy ti bude treba peniaze a zo zlata su tie rychle

autor
16. apr 2025

@janulka182 no chcela som prsteň to mi vyrobia? Aj keby tam chcem najake kamienky alebo niečo také? Za to sa potom asi dopláca že. Vôbec neviem ako to funguje

melanta
16. apr 2025

Nechala by som si to, ak by išlo o nejaký rodinný šperk, ktorý sa dedí niekoľko generácií. Inak ako píše janulka, dala by som si z toho zlata urobiť niečo, čo budem nosiť. A tak by som vlastne nosila niečo po babke. A áno, vyrobia ti z toho aj prsteň. Zaplatíš za robotu a ak chceš kamienky, tak aj za tie. Len pozor, odporúčam dobré zlatníctvo, aby sa nestalo, že nájdeš najlacnejšie a z tvojho zlata ti ukradnú pri práci.

autor
16. apr 2025

@melanta a ak je toho zlatá viac to mi akože zvyšok vyplatia? Teda keby na ten prsteň treba menej zlatá ako im dám neviem či netrepem kraviny 🙈 a robia to v každom zlatníctve?

melanta
16. apr 2025

Robia to v každom zlatníctve, kde je aj výroba. Ak je niekde iba predaj, tak to logicky nerobia, lebo tam je iba predavač, nie zlatník. A áno, ak chceš použiť iba časť zlata, zvyšok zrejme odkúpia.

la_dolce_vita
16. apr 2025

Viac ako v zlatnictve dostanes v zalozni. Viem to od kamosky, ktora pracuje v Brevi. Sama som k nej odniesla zlate sperky, ktore uz nenosim a prekvapilo ma, aku to malo hodnotu. Cena zlata ide stale hore.

sisska96
16. apr 2025

Ja by som si dala vyrobiť niečo čo sa mi páči

chrobak7
16. apr 2025

"no chcela som prsteň to mi vyrobia? ..... Vôbec neviem ako to funguje"

Funguje to tak, že keď máš zlato, tak ho od teba vykúpia za výkupnú cenu. Ak za to chceš nejaký prsteň, tak si vyberieš z ich ponuky, alebo ti vyrobia na objednávku. Ak je prsteň drahší, ako cena vykúpeného zlata, tak rozdiel doplatíš. Ak je zlata viac, tak ti vyplatia rozdiel.

Či použijú presne to zlato, ktoré si im odpredala, je otázne. Môžu, ale nemusia.

evinqua
16. apr 2025

Daj si vyrobiť. Ja mam takto v mojej obrucke zlato z obrúsok mojich starých rodicov

osky
16. apr 2025

Ono zlatnictvo to od teba kupi za uplne nizku cenu ,ako tzv.zlomkove zlato.
Cize hodnota uplne klesne.
Ak z toho das nieco vyrobit,zaplatis iba za pracu,prip.samozrejme kamienky ci dalsie elementy mimo zlata.
V zlatnictve ti povedia ,kolko zlata budes potrebovat,cize das im k dispozicii len tolko.
Aby si neprerobila.zvysok si este nechaj.
Ja mam prsten od starkej,darovala mi k birmovke.
Bol vyrobeny z jej obrucky,myslim
Ze sme nieco doplacali,nakolko to bolo malo zlata.

kristinka92
16. apr 2025

@janulka182 toto je zaužívaný MÝTUS. takto sa to bohužiaľ nerobi, ale zlatníci nechávajú zákazníkov v sladkej nevedomosti. nám to narovinu povedal zlatník čo robil obrúčky. že by to predrazilo cely proces výroby, že každý v tej váhe stareho prsteňa kúpi zlaté predrobené prstene a tie tvaruje, šetrí im to čas. keby majú stary prsteň roztaviť, potom vytvárať formu na nový prsteň a tak odlievať, celé sa to predraží o veľkú sumu, čas… Tiež sme chceli symbolicky mat zlato po svokre a mojej mame ale narovinu povedal že nech si to nepredstavujeme romanticky že to naozaj je to zlato čo nosili ony, lebo nie je a nikto to tak už nerobi…ale pre dobrý pocit zákazníka sa to nehovori narovinu…

chrobak7
16. apr 2025

@osky Ako napísala aj kristinka - tak, ako to píšeš, to nefunguje. Zlomkové zlato sa vykupuje lacnejšie, než koľko stojí gram zlata v hotovom produkte. Takže reči, že zaplatí len prácu ... nie sú pravdivé.

Aj keby rátali zlato na gramáž, pri dodaná vlastného zlata odpočítajú zlatníci 10% ako výrobný odpad. Takže ak chceš prsteň 10 g, tak musíš dodať zlato 11 g.

petracandle
16. apr 2025

@kristinka92 žiaľ, ja som tiež takto isto počula..mám viacero kusov zlata ako dedičstvo a nosila by som to, lenže väčšina sú prstene a ja mám mikro prsty (50 veľkosť a tie zdenené sú tak 56). Tak som si to takto romanticky predstavovala ale nikde mi to nechceli urobiť..a podotýkam, že ja sok počítala s tým, že je to finančne nevýhodné a zaplatím za prácu, ale aj tak mi to nikde nechceli spraviť

mysicka36
16. apr 2025

Choď do záložne, predaj prsteň po babke a kúp si tam rovno taký, ktorý budeš nosiť. Citová väzba k rodinným šperkom sa preceňuje. Veď tak isto si na babku spomenieš, keď budeš pozerať na ten prsteň ktorý sa ti páči a budeš ho nosiť. Načo ti bude odložený len tak v šuflíku.
Babka tie šperky isto rozdelila pre to aby vnúčatám zanechala niečo hodnotné po nej. Nie preto, aby ste to mali len tak po skriniach. Takto vlastne ti spraví väčšiu radosť a bude jej dar využívaný nosením.

rozculena
16. apr 2025

nikdy nikde sa nerobí ani nerobilo z toho zlata,čo donesieš.

pupava36
17. apr 2025

Ja mam takto po babke retiazku s krizikom a nausnice, nausnice rozmyslam ze predam a mozno aj ostatok. Zlte zlato sa mi nepaci to je take gyčove, vyrobit si s toho urcite nechcem dat nic, nechcem nic co by mi ju pripominalo kedze som ju neznasala. Ale ako to chodi v zalozni??? Ked tam predam zlato tak co dalej???? Oni mi vyplatia peniaze a potom ich musim vratit ak to moje zlato nepredaju? Ci?

sono2
17. apr 2025

Za ulomkove zlato veľa v zlatníctve nekúpiš a áno, práca bude stáť skoro ako nová vec, možno o niečo menej. Táto varianta sa moc neoplatí pokiaľ nechceš niečo špeciálne, čo v obchode nemajú.

sono2
17. apr 2025

@rozculena a z čoho? Normálne zlatník ti výrobí. Mne ešte ostalo a dostala som to späť.

sono2
17. apr 2025

@pupava36 kľudne mi pošli fotku, možno sa dohodneme, ak chceš. Nie. Sú 2 varianty potrebuješ peniaze, požičajú ti, vrátiš peniaze, vrátia zlato, nevrátiš predajú. A potom varianta, že ti zlato vykúpia a tým to pre teba hasne

neletik
17. apr 2025

@autor ja som mala tiež zlato od babičiek a ešte nejaké zlaté drobnosti od rodičov. Keďže mi bolo ľúto nechať to len tak ležať v šperkovničke vymenila som to v zlatníctve za prstienok ktorý nosím stále. Je to určite lepšie ako nechať to niekde odložené a nikdy to nevyužiť.... Samozrejme ak sa nejedná o rodinny šperk, to je o inom

andymady
19. apr 2025

@melanta pecatny prsten, nie. Neroztapa sa, nedaruje sa. Inac to ma osobnu hodnotu, nie klenotnu, dedicnu.

rozculena
19. apr 2025

@sono2 ešte za komunistov mi babka dala svoju obrúčku,aby som si z toho dala urobiť prsteň,tak som išla do zlatníctva.vybrala som si z katalógu,aký chcem.Zlatník odvážil obrúčku,a odštikol kúsok,ktorý mi vrátil.nechal si toľko,koľko bolo treba na ten mnou vybraný prsteň.Potom som ešte doplácala za robotu.nerobí sa to z toho zlata,ktoré donesieš,to mi povedal.
Druhá možnosť,predala som to ako zlomkové zlato a za časť peňazí som si kúpila náušnice,zvyšok mi vyplatili.

susana0305
30. okt 2025

ja som u známeho dala retiazky v zahraničí. za pár kúskov mi dal 1400 eur. To by som nedostala nikde inde. človek musí vedieť kam ísť.