icon

Mám rodičom priznať požičanie peňazí kamarátovi?

28. feb 2026

Neviem ani ako začať ale požičial som kamarátovi peniaze, mal mi ich vrátiť včera a ešte mi ich nevrátil. Je to dosť vysoká suma. Vravel som mu že kedy mi ich vráti tak povedal že sa mu niečo skomplikovalo a že to bude dlhšie trvať. Poznáme sa len pár mesiacov a keď som mu dneska povedal že by som tie peniaze potreboval tak sa prestal ozývať.

autor
28. feb 2026
@hellwant

Najprv som myslel klasika, ze si dobrak. V 19 normalne, ze pozicias. No prepač, ale budem trochu tvrdsi po info co si tu dal- ma nemecky dôchodok( PN, nechce sa mu robit), minal na somariny, cigy, chodil si.74 km tam a späť a neprispel, svojej segre dlzi 800 eur- si hrozne naivny, ak si to vedel pred pozicanim a pozical si mu🤦

@hellwant nevedel som to pred predtým. Povedal mi to až keď som mu peniaze požičial. Teraz by som to už neurobil.

autor
28. feb 2026
@victory7897

@anonym_autor chodíte von len dvaja alebo viacerí? možno by som to spomenula pred partiou keď uvidíš že zas asi peniaze má ,že kedy ti vráti tých 600, daj to de éteru,nie že len medzi Vami lebo tak sa nepohneš nikam,možno trošku hanba zapracuje aj keď neviem či nejakú majú taký ľudia

@victory7897 pochybujem že má hanbu keď od vlastnej sestry požičiava peniaze lebo sa mu nechce robiť. Sám tvrdil že do roboty už neplánuje ísť

autor
28. feb 2026
@cacianka

@anonym_42e17f
@anonym_0ad27d
Využi rady ako ti písali tieto 2 baby, napíš mu výzvu o vrátenie pôžičky a potom naozaj rieši cez súd a exekútora. Ak má nejaký príjem, exekútor mu ho zablokuje a bude tebe vracať podľa tabuliek, tak aby mu zostalo iba životné minimum.
Môžeš si na nete pozrieť vzory podaní, vyznievas dosť inteligentne, aj keď trochu naivne, takže by si mohol zvládnuť aj napisat podanie.

@cacianka no on príjem nemá. Len ten dôchodok a PN. Ja som mu chcel pomôcť lebo mám dobré srdce, možno sa to berie jak naivita ale bolo mi ho ľúto. Keby som vedel že taký je tak by som mu tie peniaze nepožičial

cacianka
28. feb 2026

Ale aj to je príjem aj na ten mu môže exekútor siahnuť, tak aby mu zostalo životné minimum

autor
28. feb 2026
@cacianka

Ale aj to je príjem aj na ten mu môže exekútor siahnuť, tak aby mu zostalo životné minimum

@cacianka dobre. Napíšem mu správu že naj vráti peniaze. Keď nebude chcel ta to budem musieť riešiť cez exekútora

cacianka
28. feb 2026
@anonym_autor

@cacianka dobre. Napíšem mu správu že naj vráti peniaze. Keď nebude chcel ta to budem musieť riešiť cez exekútora

@anonym_autor tie 3 príspevky využi, ako ti radili, najprv platobný rozkaz až potom exekútor. Alebo chod za právnikom, to si zaplatíš ale odborné to poradí prípadne ti napíše návrh na súd

autor
28. feb 2026
@cacianka

@anonym_autor tie 3 príspevky využi, ako ti radili, najprv platobný rozkaz až potom exekútor. Alebo chod za právnikom, to si zaplatíš ale odborné to poradí prípadne ti napíše návrh na súd

@cacianka dobre

luccys
28. feb 2026
@sova7

Zase ty? Mám pocit že tému Ako mám povedat rodicom že som prišiel o peniaze sme tu už riešili.

@sova7 Tiez sa mi to zdalo povedome. Takze je to troll.

anonym_87219b
28. feb 2026

“Máš mi prosím požičať €?”
“Prepáč, nemám… poplatila som si svoje veci a zostalo mi pár drobných do výplaty…” 🤷‍♀️

luccys
28. feb 2026
@anonym_autor

@sova7 nezakladal som diskusiu ohľadom peňazí ani raz. Táto je moja prvá diskusia

@anonym_autor Isteze🙃

kvoli
28. feb 2026
@anonym_autor

@kvoli správy mám. Ako ja ich nechcem zaťažovať kvôli tým peniazom ale sa ma pýtali prečo chodím stále k tomu kamarátovi a mne je blbo že ich klamem a nepoviem že to kvôli tým peniazom

@anonym_autor ja by som sa poradila, máš dôkaz, urob si screenshot, správy vytlac. Mozes mu poslat predzalobnu výzvu s prilozenou kopiou dokazoveho materialu, ze ak do urciteho terminu nezaplatí das ho na sud. Väčšinou sa taki ludia zlaknu... Drzim palce

anonym_cdc502
28. feb 2026

Hovoris mi z duse.. manzel pozicial pred nedavnom kamaratovi peniaze, vraj jednorazovo potrebuje vyssiu sumu. Manzel ako empaticky kamarat, v dobrej voli, ze sa mu nieco neocakavane skomplikovalo (naivne) pozicial tiez 600€. Nakoniec sa dozvedel, ze ta jednorazova zalezitost bolo vyplatenie dovolenky. Uz treti tyzden meska s prvou splatkou. Manzel mu este dava cas, nejde ho nahanat, lebo nechce prist o kamarata, ale teda jemu sa dari hrat ticheho chrobaka perfektne. Zaciname mat obavy, ze peniaze uz nevrati. Moja mienka o nom extremne klesla.

autor
28. feb 2026
@luccys

@sova7 Tiez sa mi to zdalo povedome. Takze je to troll.

@luccys ako nič v zlom ale zakladám tú prvú diskusiu ohľadom tých peňazí, možno niekto iný mal problém keďže tiež požičial peniaze a založil diskusiu. Ja som inú diskusiu nevidel a že som trol ? Akože fakt ? 🤦‍♂️

autor
28. feb 2026
@kvoli

@anonym_autor ja by som sa poradila, máš dôkaz, urob si screenshot, správy vytlac. Mozes mu poslat predzalobnu výzvu s prilozenou kopiou dokazoveho materialu, ze ak do urciteho terminu nezaplatí das ho na sud. Väčšinou sa taki ludia zlaknu... Drzim palce

@kvoli to by bolo fajn, vďaka. Ja mu napíšem že tie peniaze chcem do tých 2 týždňov.

autor
28. feb 2026
@anonym_cdc502

Hovoris mi z duse.. manzel pozicial pred nedavnom kamaratovi peniaze, vraj jednorazovo potrebuje vyssiu sumu. Manzel ako empaticky kamarat, v dobrej voli, ze sa mu nieco neocakavane skomplikovalo (naivne) pozicial tiez 600€. Nakoniec sa dozvedel, ze ta jednorazova zalezitost bolo vyplatenie dovolenky. Uz treti tyzden meska s prvou splatkou. Manzel mu este dava cas, nejde ho nahanat, lebo nechce prist o kamarata, ale teda jemu sa dari hrat ticheho chrobaka perfektne. Zaciname mat obavy, ze peniaze uz nevrati. Moja mienka o nom extremne klesla.

@anonym_cdc502 no tiež sa bojím o svoje peniaze preto už nikdy viac nepožičiam aj keby to bola rodina. Proste peniaze nie. Prvýkrát a poslednýkrát som tak urobil

anonym_cdc502
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_cdc502 no tiež sa bojím o svoje peniaze preto už nikdy viac nepožičiam aj keby to bola rodina. Proste peniaze nie. Prvýkrát a poslednýkrát som tak urobil

@anonym_autor Mas ponaucenie, jedine pozitivum je, ze si na to prisiel v tak mladom veku. Skutocne, nabuduce, ak by niekto pytal, treba z mosta doprosta povedat nieco ako „Ja ked poplatim svoje mesacne naklady, som rad, ze mi nieco ostane do dalsej vyplaty.” „Teraz setrim na auto/hypoteku, nemozem pozicat.” …

autor
28. feb 2026
@anonym_cdc502

@anonym_autor Mas ponaucenie, jedine pozitivum je, ze si na to prisiel v tak mladom veku. Skutocne, nabuduce, ak by niekto pytal, treba z mosta doprosta povedat nieco ako „Ja ked poplatim svoje mesacne naklady, som rad, ze mi nieco ostane do dalsej vyplaty.” „Teraz setrim na auto/hypoteku, nemozem pozicat.” …

@anonym_cdc502 presne tak. Veď to aj šetrím...

kvoli
28. feb 2026
@anonym_autor

@kvoli to by bolo fajn, vďaka. Ja mu napíšem že tie peniaze chcem do tých 2 týždňov.

@anonym_autor ešte mi napadlo, že sa môžeš poradiť v centre právnej pomoci, pomohli by ti naformulovat predzalobnu výzvu

autor
28. feb 2026
@kvoli

@anonym_autor ešte mi napadlo, že sa môžeš poradiť v centre právnej pomoci, pomohli by ti naformulovat predzalobnu výzvu

@kvoli vďaka

anonym_3aba18
28. feb 2026

Za hlupost sa plati. Nemusis im to vesat na nos, ak to boli tvoje peniaze a akutne ich nepotrebujes. Tvoji rodicia ta asi az prilis ochranovali a zabudli ti vysvetlit, ze existuju aj zli ludia. Za 600€ isiel jest delfina alebo nejaku inuexotiku? Poziciava sa suma, ktora nebude chybat … tak do 5€. Povedz si, ze si bol naivny a uc sa na vlastnych chybach

luckabj82
28. feb 2026
@anonym_autor

@d_ivana mne ho prišlo ľúto a myslel som si že je to naozajstný kamarát. Nevedel som že bude zrazu vymýšľať. Nemal peniaze ani na jedlo, tak som mu ich dal...

@anonym_autor aspon mas ?doklad,že si mu požičal

anonym_17b173
28. feb 2026

@anonym_autor Tomuto sa hovorí "skolné,,. Vďaka tejto negativnej skúsenosti nabudúce zvazis,ze ci, komu a ako pomôžeš..Tym nechcem povedať,ze netreba pomáhať, len napríklad aj v tvojom prípade, úplne stačilo urobiť menší nákup potravín,ked kamoš nemal čo jesť

autor
28. feb 2026
@luckabj82

@anonym_autor aspon mas ?doklad,že si mu požičal

autor
28. feb 2026
@anonym_17b173

@anonym_autor Tomuto sa hovorí "skolné,,. Vďaka tejto negativnej skúsenosti nabudúce zvazis,ze ci, komu a ako pomôžeš..Tym nechcem povedať,ze netreba pomáhať, len napríklad aj v tvojom prípade, úplne stačilo urobiť menší nákup potravín,ked kamoš nemal čo jesť

@anonym_17b173 to hej, urobil som chybu

autor
28. feb 2026
@anonym_3aba18

Za hlupost sa plati. Nemusis im to vesat na nos, ak to boli tvoje peniaze a akutne ich nepotrebujes. Tvoji rodicia ta asi az prilis ochranovali a zabudli ti vysvetlit, ze existuju aj zli ludia. Za 600€ isiel jest delfina alebo nejaku inuexotiku? Poziciava sa suma, ktora nebude chybat … tak do 5€. Povedz si, ze si bol naivny a uc sa na vlastnych chybach

@anonym_3aba18 veď to. Ach. Aspoň viem do budúcnosti

vkatush
28. feb 2026

Ja som požičala v tvojom veku kamošovi 700 eur, potreboval naraz zaplatiť nájom, víza a školné. S tým, že mne nebudú teraz chýbať (zo sporenia), vráti mi ich, keď bude môcť. Trvalo to asi 2-3 roky, aj som na to zabudla, ale vrátil aj s úrokom, ktorý som ani nechcela. Medzitým pracoval, obracal sa ako sa dalo.

Čo tým chcem povedať. Požičiam len toľko, koľko mi nebude chýbať, ak nevrátia (toľko by som dnes už pri hypotéke nemohla). Požičiam len tomu, komu dôverujem a kto si to "zaslúži". Teda nie tomu, kto je lenivý, nepracuje, peniaze prepije/prefajčí a kto je notorický požičiavač nevracač.
Poučil si sa. Si dospelý, rodičom to zbytočne budeš hovoriť. Spravil si somarinu a budeš si už dávať pozor na "kamarátov".
Čo sa týka exekútor kvôli 600 euram... Právnik, trovy, súd, exekútor ťa vyjdú oooooveľa viac. A on ak nie je blbý, tak to vie a isto si povie, že sú to len plané vyhrážky.

1sally12
1. mar 2026

To mi pripomína jedného kamaráta - tiež požičal nejakému inému kamarátovi a ten mu peniaze nechcel vrátiť. Tiež mu furt vypisoval kedy mu ich vráti, neskôr písal celej jeho rodine že mu ich príbuzný dlží prachy😀(čo mi prišlo komické vypisovať celej rodine ktorú ani nepozná) čo bolo ale najhoršie snažil sa to utajiť pred rodičmi, ale tí na to prišli. Vraj dostal bitku (čo mi príde choré - pomaly 25 rocny dospely clovek a bitku od rodicov😲) ale donutili ho najst si pravnika, pohnal to až na súd a súd nakoniec vyhral.trvalo to ale cez dva roky.

autor
1. mar 2026
@vkatush

Ja som požičala v tvojom veku kamošovi 700 eur, potreboval naraz zaplatiť nájom, víza a školné. S tým, že mne nebudú teraz chýbať (zo sporenia), vráti mi ich, keď bude môcť. Trvalo to asi 2-3 roky, aj som na to zabudla, ale vrátil aj s úrokom, ktorý som ani nechcela. Medzitým pracoval, obracal sa ako sa dalo.

Čo tým chcem povedať. Požičiam len toľko, koľko mi nebude chýbať, ak nevrátia (toľko by som dnes už pri hypotéke nemohla). Požičiam len tomu, komu dôverujem a kto si to "zaslúži". Teda nie tomu, kto je lenivý, nepracuje, peniaze prepije/prefajčí a kto je notorický požičiavač nevracač.
Poučil si sa. Si dospelý, rodičom to zbytočne budeš hovoriť. Spravil si somarinu a budeš si už dávať pozor na "kamarátov".
Čo sa týka exekútor kvôli 600 euram... Právnik, trovy, súd, exekútor ťa vyjdú oooooveľa viac. A on ak nie je blbý, tak to vie a isto si povie, že sú to len plané vyhrážky.

@vkatush veď to. Ja už takto peniaze nepožičiam ani rodine. Dúfam že ich vráti do tých 2 týždňov. Pôjdem prvé na políciu ...

autor
1. mar 2026
@1sally12

To mi pripomína jedného kamaráta - tiež požičal nejakému inému kamarátovi a ten mu peniaze nechcel vrátiť. Tiež mu furt vypisoval kedy mu ich vráti, neskôr písal celej jeho rodine že mu ich príbuzný dlží prachy😀(čo mi prišlo komické vypisovať celej rodine ktorú ani nepozná) čo bolo ale najhoršie snažil sa to utajiť pred rodičmi, ale tí na to prišli. Vraj dostal bitku (čo mi príde choré - pomaly 25 rocny dospely clovek a bitku od rodicov😲) ale donutili ho najst si pravnika, pohnal to až na súd a súd nakoniec vyhral.trvalo to ale cez dva roky.

@1sally12 ako moji rodičia by boli skôr sklamaný a nasratý keďže je to veľká suma peňazí.

martina6jh
1. mar 2026
@anonym_autor

@lucimichi to teraz prvýkrát som požičial peniaze. Nevedel som že to tak zneužije ale keď písal že o 2 týždne by mi tie peniaze poslal ta mu asi uverim. Neviem

@anonym_autor ak sa rozhodnes pozicat peniaze tak len tolko kolko si ochotny darovat ale nikdy na ukor rodiny alebo vlastnych zaväzkov. Ak povie niekto ze nema na jedlo tak ak mas na to tak mu zober bagetu alebo urob nakup potravin. Toto vsetko vsak stale spada pod "charitu". To je ako ked zobrakovi das euro s vedomim ze su pojde kupit ploskačku. Tak to je aj u inych drogy alkohol gambling, nezodpovednost, a aj podvodnici a zlodeji. Pekne obleceny so sladkymi recami alebo vytvorenie lutostivej situacie. Ak mas potrebu sa o tom porozpravat rodicom ako si sa popalil s tym ze nemas potrebu od nich tie peniaze ziadat resp. presuvat na nich zodpovednost za svoju chybu mas potom s nimi pekny vztah. Problem sice nevyriesia a asi ani ty nie ale aspon nebudes okolo nich chodit s tazobou. Inak to ze veris ludom kusok si z toho nechaj ale uz teraz s rozumom.