Mám s manželom bojovať?
Ahojte, s manželom sme spolu 14 rokov máme dve školopovinné deti.
Za posledné tri roky manžel zmenil celý výzor, začal športovovať..toto bolo celé skrz práce, dostal sa do práce kde chcel, nepracuje každý deň, robí na zmeny. Športuje ďalej.
Počas obdobia keď chodil na týždňovky alebo dlhšie intervaly som mu našla v mobile nevhodné správy ako kolegyni písal, že ju má rád, ku mne sa správal ako predtým (tam však prácu následne ukončil). Teraz už skoro posledný rok chodí na beh alebo bicykel turistiku s kamarátkou, ja ju poznám len zo školy z destva on sa s ňou zoznámil pred dvoma rokmi. Mne povie, že ide sám a zrazu na súťaži alebo nejakej turistike sa zjaví aj ona. Ona je vydatá. Našla som, že jej aj telefonuje, nie sú to pravidelné telefonáty ani moc dlhé, ale je to skôr počas jeho pracovnej doby a ona pravdepodobne pracuje hneď vedľa neho. Stalo a, že mi zaklamal, že ide na turistiku na jedno miesto išiel inde. Neviem čo si o tom celom mám myslieť. On povie, že ho kontrolujem ja mu však nedôverujem. Keď poviem,ž e idem s ním tak vždy povie poď, ale a už tisíc vecí prečo nemám ísť. Ďalej tvrdí, že nevidí v tom problém keby išiel na šport len s ňou aj napr. každý deň, lebo ju berie len ako kamarátku. Mne to vadí, on to pochopiť nevie/nechce. Je iné kmeby išli alebo sme išli ako partia ale oni idú sami dvaja.Ako mu to vysvetliť, že jednoducho nechcem, aby s ňou chodil a aby mi neklamal?
@terry658 takže konkrétne keď on sa vezme a pôjde aj napriek jej nevôli urobí ona čo? Ale konkrétne. Odíde? Kam? Na ako dlko? Bude kričať? Plakať? On už tieto jej výlevy a zákazy má na háku. A robí si po svojom.
Teda ona má ponúknuť možnosti, ale s tým co bude nasledovať ak sa veci nepohnú k lepšiemu a dodržať to.
S chladnou hlavou aj keď je to ťažké.
@terry658 to vážne by si vymkla dospelého muža? Pravidlá sa dajú stanoviť pri dvoch dospelých iba dohodou. Ak mu ona začne zakazovať, vyrevovat, vymkynat, len ho utvrdí v tom, že je s ňou na nevydržanie.
Ona si musí premyslieť svoj postoj a dotiahnuť to.
Ale krik, zákazy, vyhrážky tu budú na nič.
@lejka218 podla mna nemas preco bojovat. Ved sportovych priatelstiev je vela, aj velmi silnych, ale stale platonickych. To su predsa ine vztahy ako rodinne, romanticke a doma. Podla mna ked sa nechova inak doma, a citis ze ta ma stale.rad, tak ho nechaj. Ma narok aj na priatelstva s inymi, aj so zenami.
A v sporte predsa len tie vztahy su o inom, dobry partak ta podrzi, namotivuje, potlaci, chape, citis v tom spolubojovnost. Uplne ine ako doma manzelka, ak sa sportu na rovnakej urovni nevenuje.
@terry658 ja si osobne myslím, že rovno by sa išiel k onej kamoške a možno by aj s ňou či u nej prespal. Alebo by zavolal zámočníka a bolo by. On na svojom konaní nevidí nič zlé a tým, že ona bude robiť dusno on svoj postoj nezmení podľa mňa nej, ale viac sa upne na rozumnú kamošku. Hranice nastaviť áno, ale s kľudom a plánom čo potom.
Može autorka zobrať deti a keď ide na nejakú súťaž či akciu muž, môžu si urobiť oni výlet povzbudiť ho. Môže sa začať venovať aktivitám svojim, ktoré ju bavia, niečo sama niečo s deťmi. Ukázať mu, že sice ju to veľmi mrzí, ale dokážu tráviť plnphodnotne čas aj bez neho. Nech sa on rozmyslí, či chce byť súčasťou rodiny. Ak nie, tak je pripravená na rozchod. Ale už bude mať zázemie, možno zistí, že dokáže v pohode fungovať aj sama a lepšie jej bude bez muža čo nikdy nemá na rodinu čas ako s ním. Potom jej slová budú mať úplne inú váhu lebo bude pripravená a zmierená aj s rozchodom. Teraz ju on neberie vážne lebo vie, že vlastne ona bez neho neurobí nič zásadné lebo ona chce momentálne udržať rodinu.
Ona ale chce aby sa zmenil on, čo on nechce. Musí teda ona zmeniť svoj postoj a reakciu. A ona sa musí pre tú zmenu svojho konania rozhodnúť
Možno sa mýlim, ale za mňa toto chce chladnú hlavu.
@janage ja som príliš horúca hlava. A prvé čo by som mu dala pocítiť je že ak je niekto súčasť rodiny tak sa tak správa alebo súčasť rodiny už nebude. No ja som príliš akčná žena. Možno by rozumnejšie riešenie bolo to čo navrhuješ ale s mojou povahou by som to nedala tak dlho sa naťahovať a snažiť sa ho presvedčiť. Ako sa hovorí, obliala by som ho studenou vodou a buď by sa vzchopil alebo by šiel.
Tak toto je naozaj blbá situácia, ale podľa toho, čo píšeš ho nonstop sleduješ, chápem, že si stratila dôveru k nemu, ale predpokladám, že mu aj robíš scény zakaždým, keď niečo zistíš, nemôže Ti klamať preto, že mu toto sledovanie lezie na nervy? Co keby si s tým prestala? Viem, že Ta to boli a bojíš sa o manželstvo, ale keby mne toto muž robil, tak utekám pri každej možnej príležitosti, lebo to kazí atmosféru a pohoda je v nedohľadne…..aby si toto zle nechápala,som absolútne na Tvojej strane, len Ti radim , že keď výsluchy a sledovacky nezabrali, skús opačnú taktiku….
@lejka218
Prva vec - bavi ta sport ako taky? Ci slo len o to, cosi zdielat s muzom? Prisposobit sa.
Druha vec - ak ta bavi, zacni sama. Trebars ten bicykel. Nekupila si ho, aby stal v pivnici. Ak ti muz slubi postrazit deti, no aj tam zrazu pride “ale” a este sa taka situacia viackrat zopakuje, tak proste necakaj na to, kedy sa uvoli. Prid z prace, urob najnutnejsie a zahlas, ze prides za hodinu. A uz ta nebude. Hodinu s detmi zvladne.
Na zaciatku to bude ofucanie, mozno hadka, ale zvykne si, ze ked mas cas a je pocasie, tak proste nachvilku takto ides. Ved nejdes na poldna, ci cely.
A on potrebuje vediet, ze ked nieco chces, ides si za tym.
A ty toto potrebujes vediet o sebe tiez.
Nehovoriac, ze takyto signal je sice podprahovy, ale funguje potom aj u inych veci. Tvoj muz ta moze zacat brat vaznejsie (Moja zena, ked nieco chce, ide a urobi to. Nechcem vediet, co by sa stalo, keby…)
Tretia vec - reciam, zeby mu nevadilo, keby si mala partaka, never. Hovori ich teraz, cisto v teoretickej rovine. Lebo nema pocit, zeby pri tvojom aktualnom nastaveni hrozilo, ze dakeho kedy mat budes a budes s nim zdielat tak vela, ako on s tou druhou.
Ver, ze ked by si dakeho nasla (trebars sa spriatelila s niekym na svojej oblubenej trase), tak ti viackrat zdorazni, ze nema nic proti, pokial je to len kamos na sport. Mozno dokonca si urobi cas, aby parkrat siel s vami. Tak, pre istotu.
Stvrta vec - ak ta sport sam o sebe nebavi, nemusi to byt sport, co budes robit. Najdi si nieco ine. Dolezite je ukazat sama sebe, ze ked chces, ides za svojim.
Ked sa budes orientovat ako strelka v kompase len na muza, nicomu tym nepomozes.
Spolocne aktivity ano, kludne ich navrhuj a skusaj, ale neostan len pri tom. Maj aj svoj zivot. Neboj sa, ze tym mu das priestor pre inu. Ak ju chce, on si ho urobi aj sam. Ci sa mu budes snazit votriet do pozornosti, ci nie.
Dolezite je, aby si tebou nezacal byt isty. Alebo znova zacal byt neisty, ak ma uz pocit, ze ty si stara dobra istota.
Muz potrebuje u zeny pocit: kludne si chod a uzivaj volnosti, ale necakaj, ze ja tu budem verne sediet, ako psik pred obchodom a cakat na teba.
@lejka218 tak tvoja posledna veta hovori absolutne za vsetko, on je tazky sebec a skutocne sa mozes aj rozkrajat a nepohnes s nim, bude si robit co len on chce bez ohladu na deti a teba, toto chce uplne inu strategiu, rozhodnutia na tvojej strane, ty s nim chces zostat aj ked kasle na deti? mne to pride ze cely jeho zivot sa kruti okolo sportu a dotycnej? co robi pre vas spolocny zivot, podiela sa na nejakej pomoci v domacnosti? co vobec podnika s detmi? nic? to je na ultimatum podla mna… bud manzelsky poradca alebo rovno ziadost o rozvod….
@lejka218 čo baví Teba robiť? Čo baví robiť Teba s deťmi? Povedal ti, ze na Čo ist na sutaz s ním? No aby sme Ťa povzbudili drahý, pomotkali sa po okolí, zoznámime s tvojou partiou, s ich rodinami. Zbaliť deti a idete. A uvideli by tí jeho známi, že si vlastne príjemná vtipná rozhladená žena, s ktorou sa dá normálne baviť a žiadna stíhačka ako ta možno on popisuje pred nimi.
Nepíšeš stále aké máš ty samostatné aktivity. Ani prečo si vlastne teda chceš takého muža udržať.
@janage presne.... Ma vodičak, co rieši? Teda neviem, ci jej neberie auto keď ide na "šport", ale tak sadnem s deckami na vlak a idem tam, kde sa koná polmaraton, alebo co doma aspoň približne Nahlásil. Možno ťa bokovka ja zisti, ze veci sa majú trochu inak, ako jej ich vykresľuje ten zaletnik💔
"už som mu aj po dobrom povedala že mi vadí že ide s ňou že si píše aj po zlom že ak pôjde s ňou odídem "
Ak si po takom ultimate neodisla, tak uz ho tymto nevystrasis, bude to mat za plane hrozby.
Moj partner chodieva na spartana, vzdy ma, naopak, presviedca, aby som sla s nim, hoci ja na toto tiez velmi nie som. Ak ta pozve a jednym dychom ta vlastne aj odradzuje, je to divne. Nechce ta tam z nejakeho dovodu. Mozno by som deti poslala k babke a sla tam na tajnaka, ako prekvapko. Mozno sa nic nepotvrdi a stravis s muzom minimalne pekne popoludnie. Alebo sa potvrdi a budes mat aspon jasno.
"A keby som sa ja niekde zobrala že on má zostať s deťmi tak ich nechá samich a on aj tak pôjde..."
A keby si nebodaj musela byt mesiac v nemocnici, tak ich tiez necha samych, lebo ist si zabehat s kamaratkou je prednejsie?
@lejka218 aké staré sú deti cca. A ešte raz sa pýtam, čo baví Teba? Aké máš koníčky?
Lebo prísť domov a tam nasrdená žena s výčitkami, ktorá ale reálne nič neurobí. No jak taký komár si mu.
Ale keď príde a Teba nikde resp vysmiata spokojná. V všade je dajaká skupina čo sa venuje ručným prácam, turistike.
Ja som ešte aj poreferovala akí šikovní ockovi boli. Jeden ražne nachystal, druhý s deťmi zahral futbal.
Ty si uvedom že nie si odkázaná na vôľu tvojho muža, aby si niekam išla.
Skúsila.by som zmeniť taktiku a hlavne svoje zmýšľanie. Keď sa prestanes
pýtať, nebudeš vždy doma (aké veľké sú deti? Môžu byť chvíľu doma samé? Alebo ich má.kto postrážiť? ) Ak prídeš pravidelne usmiata a spokojná, asi by mu to začalo vŕtať hlavou. Proste žiť vedľa neho, ale neriešiť ho, nezaujímat sa, nekontrolovat, nepýtat sa. Na prípadné otázky mať pripravenú neurčitú odpoveď. Možno by sa zbadal, že sa niečo deje. Otázne je, či ešte máš záujem o vzťah bojovať, alebo len doriešiť, čo ďalej bez neho, ale to si musíš premyslieť a preratat sama.
@lejka218 ake mas vlastne konicky a zaujmy?
@lejka218 a okrem toho ta bavi co?
@lejka218 Od včera rozmýšľam akú prácu to tvoj muž vlastne má keď kôli tomu musí on aj kolegyňa tak extrémne výkonostne športovať vo voľnom čase. Podľa toho čo si napísala mi prídeš ako žena čo pravidelne športuje. Máte deti čo už možu ostať doma samé, takže asi tínedžeri v dobrej fyzickej kondícii. On s vami nejde na výlet a argumentuje ako keby ste boli gaučove lemry pohybujúce sa rýchlosťou dažďovky. Aké povolanie vyžaduje behať po horách ako šarkan? Stále na to neviem prísť.
@lejka218 nemusia byť špeciálne ale teda aspoň 2xcez pracovný týždeň a raz cez víkend.
A zas sa opakujem ty si hľadaj aj skupinu, kľudne malú. Ale pravidelne rob niečo čo ťa bude napĺňať.
To môže byť od krúžku šitia, cez čitateľský turistický.....kde budú ľudia s podobnými záujmami.
Ale pravidelne a aby ti to zdvihlo náladu a spoznala nových ľudí.

@terry658 on sa vezme a pôjde aj napriek jej "zakazu" a čo ona ho privíaže za nohu stola či ako? A ešte bude za hysterku.
Miesto boja by mali začať spolupracovať a ak on úplne odmietne tak už len rozchod.