Mám sa vzdať podielu v dome pre pokoj v rodine?
Ahojte, idem si po nazor lebo uz tyzden nespim a stale to v sebe premielam. Sme traja surodenci, ja a dvaja bratia. Mama ma 76 rokov, byva sama v rodicovskom dome na dedine. Pred tromi rokmi sa k nej nastahoval najmladsi brat (42r) po rozvode. Povodne ze na par mesiacov kym sa otrka, ale odvtedy tam trci. Mama ma nizky dochodok, on sice robi, ale vsetko preje a prefajci, dom chradne, strecha tecie, okna su povodne drevene a prefukuje cez ne. Ja s druhym bratom zijeme v meste, mame svoje hypoteky a rodiny. Teraz prisiel ten mladsy s tym, ze mama mu chce dom darovat uz teraz, lebo ze on sa o nu "stara" (v skutocnosti mu ona vari a perie a on jej akurat tak drevo donesie ked mu trikrat povie) a ze my sa mame vzdat naroku na vyplatenie aby mal on "istotu". Mama je pod tlakom, place mi do telefonu ze mu to chce podpisat aby bol pokoj v dome lebo on vie byt hnusny a agresivny ked nema po svojom. Druhy brat povedal ze v ziadnom pripade, ze dom ma hodnotu aspon 120 tisic a ze on chce svoj podiel po maminej smrti, lebo tiez nema peniaze nazvys. Ja som medzi dvoma ohnami. Na jednej strane mi je luto mamy a nechcem aby tam mala pod stare kolena peklo a hadky, na druhej strane sa mi nepaci, ze ten najmladsi nas chce takto obehnut a ten dom v jeho rukach aj tak len schatra, lebo do neho nevrazil ani euro za tri roky. Brat sa so mnou uz tyzden nerozprava, lebo som mu hned nepovedala ano a mama mi vcera volala, ze jej sice nic nerobi, ale ze je doma "ticha domacnost" a ona to psychicky nedava. Mam sa vzdat svojho podielu len aby bol v rodine klud, aj ked viem ze je to nefer a ze ten brat vlastne len vyuziva situaciu? Alebo mam stat za druhym bratom a riskovat, ze mama bude zit v napati a on ju nakoniec necha samu alebo ju bude psychicky tyrat? Co by ste robili na mojom mieste?
@anonym_autor
Prečo sa všetci ako rodina nestretnete a neporozpravate o tom?
Môj názor: ak by to chcela mama, nemám s tým problém. Nie so zaťažená na majetky, ale v tomto prípade by som nesúhlasila
Urcite sa nevzdat, a mama nech nie je hlupa, moze odtial brata vypoklonkovat a moze si ist byvat inde, nech sa nenecha ovplyvnit..
Mama stale zije, nemas narok na ziadny podiel, je teda iba na nej ako sa rozhodne...
😵💫no keby to bol môj brat hneď ho idem vysmarit z jej domu
A hej nejde o peniaze ale chudatko mama nemá kľud a ešte bohvie čo bude, keď to na neho napíše 🥺
Nevzdala by som sa. Ale nie kvôli peniazom. Kvôli mame. A aktívne by som s druhým bratom riešila mladšieho. Že sa bude správať k mame s úctou a bude jej platiť nájom. Ak má mama s bratom peklo, bude ho mať aj keď dom napíše na neho. Mama môže žiť ďalších 15 rokov, takže by som riešila brata, aby sa upratal. Obrazne povedané, chyťte ho pod krk, že začne platiť za to, že tam býva a nech sa k mame pekne správa. Toto riešte.
😵💫no keby to bol môj brat hneď ho idem vysmarit z jej domu
A hej nejde o peniaze ale chudatko mama nemá kľud a ešte bohvie čo bude, keď to na neho napíše 🥺
@anonym_0429cd presne, ak má mama peklo teraz, potom to môže byť ešte horšie.
aby sa nestalo, že mu mama ten dom naozaj prepíše, že ju ešte na ulicu vyhodí. V tejto chvíli je to asi jej jediná páka na syna, kedy ona môže vyhodiť jeho, ak by sa spustil. A to aj v prípade, ak by ju začal psychicky týrať, čo nie je ojedinelé v prípade starých ľudí. Ak mama chce urobiť závet, nech urobí ako sa dohodnete, ale nech nič mu nič neprepisuje, pretože ak bude mať podiel na nehnuteľnosti aj keď len 1/3 bude vlastníkom a v prípade týrania bude veľký problém ho z domu dostať. Nikto nevie ako na tom bude jeden aj druhý o 2-3 roky.
Vy sa vzdáte podielu a brat dom prepije. Potom si mamu vezmeš domov k sebe alebo budeš očakávať, že sa o ňu postará ten brat? Treba riešiť opilca a nie podiel v dome. To že sa vzdáš podielu nič nevyrieši, tvoju mamu bude ten človek ďalej terorizovať.
@anonym_autor
to sa neviete zastať 76 ročnej mamky? a poradiť si dvaja s jedným bratom??
A keby bolo moc zlé, ja na tvojom mieste hned ju berem k sebe a on nech si vystrája na dome ale bez podpisu
A určite by jej bolo lepšie niekde, kde strecha netečie a okná neprefukuju
Mama nemá peniaze na údržbu domu, dom chátra, sama si nevie zabezpečiť vykurovanie.
Mala by dom predať a kúpiť si v meste byt, nebude musieť riešiť kúrenie, lekárov bude mat bližšie aj ostatné služby a bude mať pokoj.
Brat nech si rieši bývanie samostatne.
@anonym_autor mali by ste sa stretnúť u mamy všetci a dohodnúť sa ako bude so starostlivosťou o ňu, ak je dom v takom zúfalom stave ako opisuješ tak by som tam mamu nenechala, radšej to predať a zabezpečiť jej bezpečné bývanie
@anonym_autor keby sa aspon o dom staral a aj o mamu, tak by to bolo aj ok. Na manzela svokrovci prepisali dom s tym, ze tu doziju, byvame tu, takze sa starame aj o dom, zahradu atd.
Ale ked on nic s tym domom nerobi...on dostane dom a ktovie co s nim urobi. Tak by ste dom mohli predat a kazdy by dostal svoju 1/3 ceny.
Teraz ho mama este moze poslat prec, ale ked bude jeho, tak uz nie. A keby nahodou siel dom na neho, tak nech mama tam ma dozivotne pravo byvania, aby ju chuderu este nahodou nevyhodil.
@anonym_autor hlavne ak mama bude chcieť, tak ty ani druhý brat neurobíte nič. Proste dom prepíše na syna a hotovo. Od vás k tomu rozhodne žiaden súhlas nepotrebuje, tak ako brat nepotrebuje prehlásenie o vzdaní sa podielu... Za života si mama môže s domom robiť čo chce. To nie je záveť, tam by bola situácia iná.
Moj nazor nevzdavaj sa svojho podielu,mama nech sa nenecha ukecat a nepodpisuje mu dom. V podstate by vas musela asi vydedit. My sme zdedili rovnako a jeden surodenec si myslel,ze mu to cele nechame lebo on chudacik pije fajci peniaze nema a my mame kazdy svoje domy. Ani mi nenapadlo. Sice protestoval dedicke konanie islo 2,5 r ale nevzdali sme to.
@anonym_3e0284 to nie je vydedenie, ak napíše závet a daruje to jednému synovi.Suhlasila by som iba, ak by sa mama mala ako v bavlnke a naozaj sa o ňu staral.Este to môže zle dopadnúť a mama sa starať o opilca.Chuda na staré kolená takéto problémy Všetci by ste sa mali stretnúť a dohodnúť .mame by bolo lepšie v domove dôchodcov, alebo u niekoho z vás.Najlepsie by bolo dom predať mame z toho platiť domov a ostatné rozdeliť a nech si brat robí čo chce.Co sa ho všetci bojíte?
On sa o mamu nepostara to dobre vieš každým rokom to bude tazsie
Sa Ti cudujem ze si za tym bratom este nenabehla. Nie nemas sa vzdavat svojho podielu urcite ale teraz by som riesila to ako sa k mame sprava 🙄. Pre boha vsak to ries s tym druhym bratom
@anonym_autor keby sa aspon o dom staral a aj o mamu, tak by to bolo aj ok. Na manzela svokrovci prepisali dom s tym, ze tu doziju, byvame tu, takze sa starame aj o dom, zahradu atd.
Ale ked on nic s tym domom nerobi...on dostane dom a ktovie co s nim urobi. Tak by ste dom mohli predat a kazdy by dostal svoju 1/3 ceny.
Teraz ho mama este moze poslat prec, ale ked bude jeho, tak uz nie. A keby nahodou siel dom na neho, tak nech mama tam ma dozivotne pravo byvania, aby ju chuderu este nahodou nevyhodil.
@euka210 opilec prepije dom, narobí dlhy, exekútor dom predá aj s doživotným právom bývania a nový majiteľ sa postará aby sa mama sama odsťahovala keď jej bude zatekať a padať strecha na hlavu
@anonym_autor akého podielu? Za jej života nemáte nárok na žiadny podiel. Mama si za života môže prepisat som aj na sesedovic Marku.
A keď aj prepise na hocikoho, to nieje vydedenie, veď ona ešte žije a je to darovanie domu, nie závet.
Každopádne nie, nesúhlasila by som. Pokiaľ teda nemáš 40 000 len tak pod vankúšom . Ale konečné rozhodnutie je na máme.
Len aby to.tak.nedopadlo, ako to veľa x dopadne, že som mu prepise a nakoniec ju vyhodiť na ulici.
tvoj brat je agresivny vyuziva tvoju mamu co ti place do telefonu a ty s tym nic nerobis a ani druhy brat?? hlavne ze sa trasiete o dedicstvo ... na mieste mamy by som tu chajdu predala vam dala prd makovy a isla by som do domova aspon par poslednych roov byt v teple a klude ..
Keď sa vzdáš svojho podielu, uberieš vlastným deťom... A prečo by si to robila? Kvôli lajdáckemu bratovi, ktorý vydiera mamu? V žiadnom prípade!
@anonym_autor si nebodaj milionarka? Asi nie. Tak neviem, nad čím vôbec rozmýšľaš. Mimochodom, keby sa o tu matku aspoň staral, tak nepoci ani slovo. On to však zobral tak, že sa zadarmo dostane k domu.
Milujem takéto, ze pre pokoj v rodine....
Mama nech predá schátraný dom a kúpi si v meste menší byt, bude sa jej pohodlnejšie žiť… a najmladší brat nech sa zariadi po svojom, už ju dosť dlho vyžieral.
Čo sa týka dedičtsva, nemáš sa čoho vzdávať, ešte žiadne dedičstvo nie je.
prinajhoršom by som mamu k sebe zobrala. Podielu by som sa nevzdala.
Mama nech predá schátraný dom a kúpi si v meste menší byt, bude sa jej pohodlnejšie žiť… a najmladší brat nech sa zariadi po svojom, už ju dosť dlho vyžieral.
Čo sa týka dedičtsva, nemáš sa čoho vzdávať, ešte žiadne dedičstvo nie je.
@jazula starý strom nepresadíš. máloktorý starý človek ti pôjde zo svojho na starosť.
Mama nemá peniaze na údržbu domu, dom chátra, sama si nevie zabezpečiť vykurovanie.
Mala by dom predať a kúpiť si v meste byt, nebude musieť riešiť kúrenie, lekárov bude mat bližšie aj ostatné služby a bude mať pokoj.
Brat nech si rieši bývanie samostatne.
@anonym_b9fad3 To je slovenska mentalita, byvat v rozpadnutej chajde, lebo "som tu cely zivot" a byt je len pre socky...
Nejak to nechapem. Chces aby brat zostal s mamou alebo nechces? Lebo nepomaha jej, agresivny je. Ale zaroven sa bojis, ze by nechal mamu samu? Ved nech prepise bratovi polku domu za doopatrovabie a druha po jej smrti pojde na tri casti. Alebo nech taky zavet mamka spise lebo ktovie, aby este na ulici neskoncila. Minimalne tam nechat mamku ako tarchu. Lenze to zas nedostane ani hypoteku na opravu. Takze zasadna itazka je, ci chces, aby tam brat zostal s nou. Vyhovuje ti to? Mas povedzme pokoj so starostami o mamu? Vozi ju na nakup, do mesta, k lekarovi? Alebo je perspektiva, ze to bude robiť ak raz uz mama nebude tolko vladat?
@anonym_autor Podiel by som mu nedávala. Ale bolo by dobré, ak mama v budúcnosti nebude vládať, aby ste sa aj vy dvaja súrodenci čo tam nebyvate zapojili o starostlivosť o ňu. Aby ti neskôr súrodenec nevyčítal, že chceš podiel a nestaráš sa. A mame vysvetli, že nech mu nič neprepisuje, lebo ešte nevie ako môže dopadnúť. Už, boli aj prípady, že rodič prepísal dom len na jedno dieťa a nakoniec to dieťa sa nestaralo, pilo a vyháňalo rodiča z domu.
@jazula starý strom nepresadíš. máloktorý starý človek ti pôjde zo svojho na starosť.
@anonym_599b76 Napríklad moji rodičia sa v skoro 70ke presťahovali cez pol Slovenska bližšie k deťom.. A keď jeden zomrie, druhý určite neutiahne dom sám (finančne ani fyzicky), takže to, čo som navrhla plánujem v budúcnosti realizovať aj u nás. Nie je u nás reálne, aby sa niektoré z detí presťahovalo k nim na dedinu vypomáhať…

Moj nazor nevzdavaj sa svojho podielu,mama nech sa nenecha ukecat a nepodpisuje mu dom. V podstate by vas musela asi vydedit. My sme zdedili rovnako a jeden surodenec si myslel,ze mu to cele nechame lebo on chudacik pije fajci peniaze nema a my mame kazdy svoje domy. Ani mi nenapadlo. Sice protestoval dedicke konanie islo 2,5 r ale nevzdali sme to.