Mám sa vzdať podielu v dome pre pokoj v rodine?
Ahojte, idem si po nazor lebo uz tyzden nespim a stale to v sebe premielam. Sme traja surodenci, ja a dvaja bratia. Mama ma 76 rokov, byva sama v rodicovskom dome na dedine. Pred tromi rokmi sa k nej nastahoval najmladsi brat (42r) po rozvode. Povodne ze na par mesiacov kym sa otrka, ale odvtedy tam trci. Mama ma nizky dochodok, on sice robi, ale vsetko preje a prefajci, dom chradne, strecha tecie, okna su povodne drevene a prefukuje cez ne. Ja s druhym bratom zijeme v meste, mame svoje hypoteky a rodiny. Teraz prisiel ten mladsy s tym, ze mama mu chce dom darovat uz teraz, lebo ze on sa o nu "stara" (v skutocnosti mu ona vari a perie a on jej akurat tak drevo donesie ked mu trikrat povie) a ze my sa mame vzdat naroku na vyplatenie aby mal on "istotu". Mama je pod tlakom, place mi do telefonu ze mu to chce podpisat aby bol pokoj v dome lebo on vie byt hnusny a agresivny ked nema po svojom. Druhy brat povedal ze v ziadnom pripade, ze dom ma hodnotu aspon 120 tisic a ze on chce svoj podiel po maminej smrti, lebo tiez nema peniaze nazvys. Ja som medzi dvoma ohnami. Na jednej strane mi je luto mamy a nechcem aby tam mala pod stare kolena peklo a hadky, na druhej strane sa mi nepaci, ze ten najmladsi nas chce takto obehnut a ten dom v jeho rukach aj tak len schatra, lebo do neho nevrazil ani euro za tri roky. Brat sa so mnou uz tyzden nerozprava, lebo som mu hned nepovedala ano a mama mi vcera volala, ze jej sice nic nerobi, ale ze je doma "ticha domacnost" a ona to psychicky nedava. Mam sa vzdat svojho podielu len aby bol v rodine klud, aj ked viem ze je to nefer a ze ten brat vlastne len vyuziva situaciu? Alebo mam stat za druhym bratom a riskovat, ze mama bude zit v napati a on ju nakoniec necha samu alebo ju bude psychicky tyrat? Co by ste robili na mojom mieste?
@anonym_autor ak str traja tak zase nie je to horibilná suma... Ak má mama nejaké úspory, pozemky tie budete dediť len vy ak poviete u notára že brat dostal dom.. Ale jednoznačne darovacia zmluva s vecným bremenom dožitia pre mamu ak to tak chce.. žiadna kúpna zmluva alebo zmluva bez bremena
Moj nazor nevzdavaj sa svojho podielu,mama nech sa nenecha ukecat a nepodpisuje mu dom. V podstate by vas musela asi vydedit. My sme zdedili rovnako a jeden surodenec si myslel,ze mu to cele nechame lebo on chudacik pije fajci peniaze nema a my mame kazdy svoje domy. Ani mi nenapadlo. Sice protestoval dedicke konanie islo 2,5 r ale nevzdali sme to.
@anonym_3e0284 a podarilo sa vám to vybojovať?
@anonym_autor
Úprimne, vzhľadom na vek matky a stav domu by bolo pre ňu najrozumnejšie, aby dom predala a išla bývať do menšieho.
120k € za dom v povodnom stave dakde na dedine - no neviem ci nemate velke oci.
Nasa suseda sa tak vzdala domu v prospech brata, aby dochoval mamu. Dochoval ju tak, ze ju zacal bit. Takze nasa suseda - jej dcera si este musela brat dalsiu hypoteku a kupit mame byt na dozitie.
Vrelo odporucam.
Dom predat, za peniaze kupit mame byt blizsie pri vas a brat nech si robi co chce. Nonsens aby takmer 80 rocna zila sama v dome, ktory nezvlada udrziavat.
Tiež som za to sa nevzdať....je iné keby sa ozaj staral o mamu a aj o dom....ale on ju v podstate využíva a tlačí na vlastnú mamu.....mamina s ho bojí....a bude ešte horšie
Presne, ako píšu viacerí. Dom predať, kúpiť menší byt a brat nech si rieši bývanie sám.
120k € za dom v povodnom stave dakde na dedine - no neviem ci nemate velke oci.
Nasa suseda sa tak vzdala domu v prospech brata, aby dochoval mamu. Dochoval ju tak, ze ju zacal bit. Takze nasa suseda - jej dcera si este musela brat dalsiu hypoteku a kupit mame byt na dozitie.
Vrelo odporucam.
Dom predat, za peniaze kupit mame byt blizsie pri vas a brat nech si robi co chce. Nonsens aby takmer 80 rocna zila sama v dome, ktory nezvlada udrziavat.
@anonym_615dff násilie na rodičovi je v rozpore s dobrými mravmi
darca môže žiadať vrátenie daru, ak sa obdarovaný správa k darcovi alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy
pravdepodobne máte podiel na dome po otcovi, podobné to máme aktuálne aj u nás v rodine - a tiež svokra plače, pričom jej deti sú ochotné sa dohodnúť, ale ona to nechce riešiť kým žije. So starými ľuďmi je to ťažké, dúfam, že my s mužom takí nebudeme. Už teraz hovoríme o tom, že keď už nebudeme vládať starať sa o dom, tak pôjdeme do DD. Už len sa toho dožiť.
Odporúčam urobiť také opatrenia, aby brat matku nezmanipuloval a bez vášho vedomia neurobil nejaký prepis majetku.
Prepac ale brat sa sprava jak debil, uz teraz. Vy si myslite ze ked mu mama prepise dom, ze co bude? Barancek? Este horsi na nu. A aby mala kde byvat. Nic by som nesuhlasila a nepodpisovala. Vzhladom na taketo spravanie by som si na chvilu zobrala mamu k sebe a poriesila zrusenie trvaleho pobytu (toho brata) z jej nehnutelnosti a nech si ide po svojom. A raz ked mama umrie tak sa dom vyplati rovnym dielom.
Vies ja som praveze clovek co NEMA problem svoju cast darovat surodencovi. Ale za TAKYCHTO okolnosti a vztahov? Ani nahodou.
Nejak to nechapem. Chces aby brat zostal s mamou alebo nechces? Lebo nepomaha jej, agresivny je. Ale zaroven sa bojis, ze by nechal mamu samu? Ved nech prepise bratovi polku domu za doopatrovabie a druha po jej smrti pojde na tri casti. Alebo nech taky zavet mamka spise lebo ktovie, aby este na ulici neskoncila. Minimalne tam nechat mamku ako tarchu. Lenze to zas nedostane ani hypoteku na opravu. Takze zasadna itazka je, ci chces, aby tam brat zostal s nou. Vyhovuje ti to? Mas povedzme pokoj so starostami o mamu? Vozi ju na nakup, do mesta, k lekarovi? Alebo je perspektiva, ze to bude robiť ak raz uz mama nebude tolko vladat?
@petrofka Ani starostlivosť ti nezaručí že bude tvoja nehn.
Mne navrhol súrodenec aby som sa postarala o otca - vysoký vek, diagn.. Uverila som, o otca som sa starala - jedlo, upratovanie, vozenie k lekárovi
Po smrti otca súrodenec mi povedal že on sa svojho podielu nevzdá, otca som mohla
dať do ústavu a on nikdy nepovedal že by mi za dochovanie otca dal svoju časť.
Takže pozor na sĺuby, poniektoré hovädá vedia otočiť na svoj prospech a z teba spraviť hlupáka.
Ty s druhým bratom by ste si mali zastať mamu, vysvetliť jej, že doma prvého brata nemusí trpieť keď jej ubližuje a ideálne by bolo keby predala dom a išla do menšieho.
@anonym_autor nech nič nedaruje, nič nepodpisuje máte všetci traja nato nárok. Nerozumiem načo to maminka teraz rieši.
@anonym_3e0284 a podarilo sa vám to vybojovať?
@rorino ano. Tahali sme sa s nim 2,5 r on stale omielal dokelecka ako on chdacik musi niekde zobrat peniaze na nase vyplatenie, my sme svi… ze mu nedoprajeme. No ale nam tiez nikto nic nedal zadarmo. Nakoniec mu dala notarka termin do akeho casu musime mat peniaze na ucte. To musel dodrzat.
Ved nech prepise ,este len potom uvidi ,coho je brat schopny.posad si mamu ,navrhni jej predaj domu a kupu bytu niekde v tvojej blizkosti.Ak odmietne ,tak uz sa s tym bude musiet vysporiadat sama , ona si syna vychovala , zjavnne nanho trpi ked ho nevyhodi a este ho aj chce obdarovat.
@anonym_autor urcite nie, to by zle skoncilo. Toto nevesti nic dobre
darca môže žiadať vrátenie daru, ak sa obdarovaný správa k darcovi alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy
@anonym_b9fad3 problem nastane ked napr on spravi dlh, pripadne preda nehnutelnost dalej a ona ak nema v zmluve dozivotne pravo, tak ju vyrazia na ulicu. Toto je realne nebezpecenstvo tychto darovani.
najhorsie je, ak sa ustupuje manipulatorovi, co hra na city a ani sa nevie postarat. Nakoniec to aj tak nedopadne dobre ani pre mamu - brat sa nemusi zastavit ani po podpise, bude pozadovat napr. mamine peniaze, lebo hento a tamto. Brata bud vyhodit alebo dom predat a mama nech si kupi nieco mensie v dobrom stave. Ste dvaja dospeli plus mama, nenechajte sa vydierat jednym mamlasom.
nevzdavala by som sa , prečo by si mala, však ked nič ine môžeš mat pre svoje deti alebo pre seba
ty sa pekne dohodni s bratom ,nabehnite tam , porobte riadne poriadky s bratom nech netyra mamu alebo nech taha, ak bude problém , riešte to ce policiu nech sa vystahuje
ona aj ked mu to podpiše, tak to preda a ešte ju vyhodi z tade, ked sa teraz chova ako chova mysliš že bude lepšie ? nie nebude,
hajzel bude hajzlom vždy a ked mu daš ešte moc do ruk nemá zabran
nie je mu blbé sa takto chovat k mame ? snad si viete urobit s nim poriadok
ked ju z tade vyhodi, kde chuda pôjde ku komu ?
@petrofka Ani starostlivosť ti nezaručí že bude tvoja nehn.
Mne navrhol súrodenec aby som sa postarala o otca - vysoký vek, diagn.. Uverila som, o otca som sa starala - jedlo, upratovanie, vozenie k lekárovi
Po smrti otca súrodenec mi povedal že on sa svojho podielu nevzdá, otca som mohla
dať do ústavu a on nikdy nepovedal že by mi za dochovanie otca dal svoju časť.
Takže pozor na sĺuby, poniektoré hovädá vedia otočiť na svoj prospech a z teba spraviť hlupáka.
@anonym_599b76 žial vela ludi takto dopadne, že pri dedičstve taha za kratši koniec lebo môže
@anonym_autor by som dom predala, mama nech si kupi nieco mensie (alebo ide do nejake normalneho domova dochodcov…z penazi za predaj sa moze financovat jej pobyt. Mamina moze mat klud, byt medzi rovesnikmi a bude o nu posrarane).. Ak tu uz raz nebude, zdedeny byt alebo peniaze si podelite na 3 casti. A brat bude nuteny sa zmobilizovat. Ak nebude suhlasit s predajom, nech teda teba aj brata vyplati.
Ak chcete 76r.panej predať dom,kde žila roky rokuce tak ju rovno môzete " odpisať".Len maličko starych ludi sa nezlozi,ak ich presadia do ustavu ci inam .A po predaji co s ňou? Kupit jej byt? Kto ju tam doopatruje? Zobrat ju k sebe? A kto presne? Autorka ,bolo by dobre si uvedomit,ze je to stary dom v zlom stave a hodnotu moze mat len pozemok,ak je to dobra lokalita,co mozno ani nie je..Bolo by dobre sa tam vsetci stretnut a dohodnut sa. Ak to neurobite,tak ju ten syn moze tak zmanipulovat,ze mu dom daruje ani nebudete vediet kedy.A zabudne mamka sa aj dat zapisat ako vecne bremeno s pravom dožitia. A az potom to bude problem.
Nastahujte sa tam aj zvysni surodenci ako ten najmladsi, budete sa teda "starat" vsetci a ten najmladsi bude mat po "naroku"
@anonym_autor Poznala som podobný prípad, akurát že vzťahy boli celkom dobré. Mama s dvoma deťmi boli rozhodnutí darovať svoje podiely najmladšiemu bratovi. Potom medzirečou sa najmladší brat s manželkou rozprávali pred mamou, že by k nej potom nasťahovali manželkiných prarodičov a išli by bývať do ich bytu v meste. Nato mama rázne povedala, že vy mi tu chcete nasťahovať cudzích ľudí, ktorí sú chorí a majú v meste blízko lekárov a tu nie? Tak žiadne podiely sa nedarujú. A zostalo pri starom. Nakoniec najmladší syn zomrel skôr ako mama. Hádajte, ako by to dopadlo?
@anonym_autor Poznala som podobný prípad, akurát že vzťahy boli celkom dobré. Mama s dvoma deťmi boli rozhodnutí darovať svoje podiely najmladšiemu bratovi. Potom medzirečou sa najmladší brat s manželkou rozprávali pred mamou, že by k nej potom nasťahovali manželkiných prarodičov a išli by bývať do ich bytu v meste. Nato mama rázne povedala, že vy mi tu chcete nasťahovať cudzích ľudí, ktorí sú chorí a majú v meste blízko lekárov a tu nie? Tak žiadne podiely sa nedarujú. A zostalo pri starom. Nakoniec najmladší syn zomrel skôr ako mama. Hádajte, ako by to dopadlo?
@majka2959 nemám potuchy. Žeby nevesta odišla do mesta?
@anonym_b9fad3 prosím ťa a kto to dokaze?veď teraz sa ho mama boji možno ju psychicky vydiera už dávno a starý človek znesie všetko.Psychicke vydieranie sa ťažko dokáže na súde a vrátenie daru je v nedohľadne.Ked by si niekto z nich zobral mamu brat asi nebude mať za čo pit
Buď zobrať mamu k sebe alebo ho odtiaľ vyšmariť
Mne je tej tvojej mamy tak strašne ľúto. Keď si to predstavím, že by sa moje deti handrkovali o moju strechu nad hlavou a ja ešte žijem... tvojho brata by som vyfackala, nech sa zobudí a zariadi si svoj život.

@anonym_autor aký pokoj v rodine? Jedine ze ten jeho pokoj. Aby pánko prišiel k domu len tak zadarmenko. No to určite...
Zober si mamu k sebe, alebo sa striedajte s bratom. A mama nech dom predá. Peniaze rozdeliť na 3 časti a hotovo. A braček nech si nájde podnájom.