Mám skúškové a nestíham variť
Môj priateľ robí strašne haló z toho, že počas skuskoveho nestíham variť. On chodí do roboty a tiež nestíha, a má pocit že ja keď som doma tak sa asi sparam v nose. Mám skúškové, učenia desať prdeli, aby som všetko stihla učím sa 10-14 hodín denne a on mi práve vyčítal, že nevarím a objednala som si jedlo. Lebo je to vraj drahé. Jasné že domáce je lacnejšie, ale ja radšej dám tých pár eur navyše a budem mať tento mesiac pokoj. Tak sme sa zhadali a povedala som mu, že keď je lakomý, nech si kúpi polotovar alebo uvarí pre zmenu aj on. Veď v práci je kratšie ako ja strávim učením. Ach som vytočena už sa mi ani učiť nedá, tak som to sem prišla vypustiť. Ďakujem za pozornosť 😂
A ja ako matka by som dcéru podporila tak, žeby som jej vytvorila dokonale podmienky na učenie. Určite by som ju nepustila bývať s frajerom s tým, že jej budem všetko hradiť a nech žije na polotovaroch a kupovanej strave.
@0kristina0, ano, niektore sa natolko venujeme inym veciam a cinnostiam, ze niekedy nenavarime aj cely tyzden. A vobec nikdy pre ciste potesenie leniveho truda, ktory to povazuje za nasu psiu povinnost. Kludne si objedname donasku, ideme do restauracie alebo nechame navarit aj muza. A potom, my lenive hnidy, obcas spasime nejakeho nestastnika v nemocnici (to autorka a ini lekari, ja nie som lekar), spracujeme vysledky nejakeho vyskumu alebo sa na nom podielame a pokecame o tom doma s partnerom, ktory nebude Barucha Spinozu povazovat za novy druh bakterie. A bude nam uplne fuk, ze nam chodi upratovat cudzia pani a ze tento tyzden uz sme trikrat veceru objednali a dvakrat bol len salat a ze deti este nikdy v zivote nazametali dlazku. Je to krute, ale niektore nezijeme pre domacnost a obskakovanie chlapa.
@simona20201309 beriem váš názor, ale sakramensky sa mýlite v tom ako ma vnímate. Rodičia ma živia len polovične a zarábam. Na tom nevidím nic zle, študujem. Nie som z bohatej rodiny ani zďaleka. Domácnosť som si nijak nepredstavovala, je to presne to, čo je v každej domácnosti. Je pravda, že domáce práce rada nemám, variť ani upratovať ma nebaví, ale robím to. To, že jeden mesiac v roku sa na to vybodnem kvôli mojej psychickej pohode a voľný čas strávim radšej aktívnym relaxom ako muklačinou, nijakým spôsobom neovplyvňuje financie nikoho iného okrem mňa. Nie, chlap ma neživí a pod zem by som sa prepadla, keby som na to odkázaná (mimo materskú). Žiť u rodičov nie je reálne keďže škola je 700 kilometrov od bydliska a to, či mi poslu 250€ na študentský byt, polku nájmu s priateľom alebo internát, je myslím jedno. Celý rok fungujem, varím, robím, študujem, peniaze odkladám. Drvivá väčšina mojich spolužiakov brigádu nestíha alebo tam idú raz za mesiac pre 50€. Áno, keby chodím brigádovať aj ja tak málo, asi by som sa nemusela od rána do noci teraz učiť lebo by som na to mala viac času počas roka, možno by som miesto behania zvládla stát pri panvici, ale to už by som som musela byť živená rodičmi omnoho viac ako som teraz.
@simona20201309 keď pôjde vaša dcéra na vysoku školu, myslíte, že ju bude zaujímať kde by chcete aby ona bývala? Keď jej zakazete frajera, povie že žije na intraku a bude na byte s ním ako väčšina bab, ktorých mamy si myslia, že kvôli láske nedostuduju.
@simona20201309, lenze on sa o nu nestara. On sa stara do toho, ci navari ci nie. Ak mu nechuti kupovana strava, moze si navarit. Vobec nepochybujem, ze mimo skuskoveho zase niekedy navari autorka. Ale on ma po 8 hodinach padla, ona (momentalne) nie. Takze kritizovanie, co urobila a co nie a co si za vlastne peniaze moze dovolit, to uz je uplne mimo.
Nie som za to, aby zena stala pol dna pri hrncoch, ale zas dat rano maso do truby ta stoji 5min casu a potom sa mozes vklude ucit cele doobedie, kym sa upecie. A mas obed na 2 dni. A takych jedal je kopec. Ja tiez varim popri homeoffice, takze si nemozem dovolit travit v kuchyni viac nez par minut. Da sa to, ked sa chce. Mne osobne jedlo z donasky nechuti, bud si dam cerstvo nalozene v restauracii alebo doma navarene.
Nezakazala by som jej frajera, ale neplatila by som jej byt a vreckové.
Úprimne sa ospravenujem keď ti krivdim. Samozrejme z tých pár riadkov nevidím všetko a nemôžem tvrdiť, že sa nemýlim. Hlavne nech sa ti podaria skúšky! Neber si moje slová k srdcu, ale môžeš si z tej diskusie niečo vziať. Ak píšeš, že vôbec nepochadzas z bohatej rodiny, plus brigadujes, o to viac mi prídu tie objednavane jedla zbytočne vyhodené peniaze. Ja som na niektoré veci musela prísť sama. Tiež som sa rozhadzovala, až veľmi a brutálne mi vadili všetky reči okolo, ale musela som na to prísť sama.
Dôležité je, či frajerovi naozaj ide len o tie peniaze, alebo očakáva doma teplú večeru a či je to naozaj len jeden mesiac, alebo častejšie.
A ako píše nadomnou @kp7333, príprava niektorých jedál trvá max 15min. Kurča do trúby, cestoviny s brokolicou/makom/tvarohom, špagety, wrap so zeleninou, tuniakom, ...
Možno nejak to prestriedat. Cez víkend nech navarí frajer, 2x objednas, 2x uvaris (raz aspoň na dva dni) a máš po probléme. Usetris 24e na týždeň (keď si spomínala ze 8e stojí menu) co je pre studenta super.
@vroni ty uz to moc nafukujes, asi sa ta to moc dotklo
Bola som aj studentka mediciny aj matka. Takze to viem porovnat a je to uplne ina situacia. Ked som bola studentka, tak som byvala u rodicov, plne ma podporovali a drzali mi palce nech to zvladnem, lebo to studium bolo fakt tazke. Pocas semestra som aj varila, aj chodila cvicit aj mala cas na vselico, ale pocas skuskoveho som cele dni len sedela a ucila sa, nechodila som fakt nikam, ani cvicit, ani varit, takmer ani von som nesla, vyhodu som mala, ze mamina varila s radostou pre mna, aj vlasy som mala mastne, ale frajer ma vtedy nevidel. Tiez si myslim, ze prioritne sa treba ucit, nie zabijat cas varenim a rozptylovat pozornost. A ked tu niektore pisu, ze navarit trva tak 20min, tak nech si vyskusaju studovat medicinu a realne ju aj skoncia, ze ci budu mat rovnaky nazor. Z casu na cas navarit mozno ano, ale pocas skuskoveho kazdy den urcite nie. A materska, ano aj to bolo narocne, prvy mesiac isto, ale potom som stihala varit, piect, dieta aj domacnost. Pre mna bola materska urcite lahsia ako studium, nemala som taky stres a vlastne som to brala ako oddych od narocnej prace, kto nezazil nepochopi🤣A este by som byt tebou zvazila vyber partnera, ked ta teraz nevie pochopit, ze preco sa musis tolko ucit a nemas cas ani chut varit, tak to bude len horsie. Budu sluzby, atestacia, budes sa vlastne ucit cely zivot, ta zodpovednost a pod, treba mat pri sebe partnera, kt.to pochopi, uplne idealne ked partner zaziva to iste, resp.podobne
@0kristina0, nie, robim prave papiere a pri tom by som vzdy hryzla 🤣🤣🤣
Ja mám ešte malú poznámku: toto je najmä o nastavovaní hraníc do budúcnosti. Autorke 20+ (no offense) by sme preto nemali radiť robiť zo seba ťažnú kobylu a variť tak či tak, aj keď len rýchle jedlá s tým, že veď to zvládne. Keď som mala ja 20+, ledva som niečo uvarila a trvalo mi to trikrát toľko čo dnes. Toto nie je o varení ako takom. Toto je o nastavení priateľa/muža, ktorý v náročnej a záťažovej situácii pre partnerku nevie pochopiť jej sústredenie na štúdium a sebazlepšovanie do budúcnosti. A tam ja vidím najväčšie úskalie samotného vzťahu.
Autorka ja som v apríli absolvovala “iba” odbornú spôsobilosť, deň/noc sa učila, denne som stíhala variť, starať sa a zabávať 5 ročné dieťa, upratať a kriesiť muža na covide. Ja som zhodou okolností poloumierala tiež, ale veď my ženy “musíme” všetko zvládať na 110%. A vieš na čo to bolo celé dobré? Na to, že mi telo vypovedalo službu a 3 dni som preležala v posteli. Takže som prehodnotila priority, zavrela sa do izby a učila sa. Keď sa partnerovi nepáči, nech mu stravu pripraví mamička alebo sám priloží ruku k dielu. Skôr si uvedom, že zatiaľ máš “iba” skúškové, čo bude ďalej?
A keď nebudeš stíhať pri deťoch? Chceš mať takého debila doma čo ti toto bude vykrikovat?
@0kristina0 so mnou tiež😎povedala by som mu, že keď bude variť, nech navarí aj mne✌️
@0kristina0 ano, niektore sme vazne tak "lenive" ze nenavarime ani 2-3x tyzdenne. 🤪
Napr. Preto, ze mame narocnu pracu a ked tlacia terminy, tak koniec prac.doby nepozna obmedzenie a este mame muzov, kt. tomu rozumeju a nemaju detom problem veceru Po praci navarit sami....
A keby mi chlap naznacil, ze som "hnila", v situacii, v akej je autorka, tak by mnou tiez pohlo.. a zamyslala by som sa nad svojim vyberom partnera..
Myslim, ze ty netusis, co je to pripravovat sa na velmi narocnu skusku.. inak by si reagovala inak..
Pripominas mi kamosku, kt.studovala taky odbor, co sa studuje kvoli titulu, a za cely ten svet nevedela pochopit, ze ako sa mozem tolko ucit cez skuskove (a to bola "Len" technika, nie medecina). ved aj ona studuje a tolko casu to nezabera... 😁
@simona20201309 cize bud sa bude slecna starat o chlapa a denne vyvarat, alebo nech uteka byvat k mame? To vazne?
A kde ty chces "pustat" dospelu dceru, ktora si ciastocne studium aj financuje?
Cize ty by si jej dala ultimatum - bud budes robit, co ja ti poviem, alebo na studium nedostanes Ani cent?
Vyborny pristup.. urcite by vas vztah bol Priam ukazkovy..
Doslova zasnem nad niektorymi nazormi..
@beronsche vysvetlila si si to po svojom, tvoj problém... mna už táto diskusia nezaujíma. Nechce sa mi už rozpisovať ako a co a kedy a jak by som urobila. Načo?
@beronsche ale snažím sa budovať u dcéry pozitivny vzťah k vareniu aj k upratovaniu. Rovnako aj chlapcov. Ci jej ta láska k vareniu ostane, uvidíme. Ale priala by som si, keby ju to v budúcnosti aj bavilo, pretože ja to neznášam a celý život ma to otravuje.
Partner nech si rychlo zvykne, ze vo vasom vztahu bude on ten, co sa bude prisposobovat a bude musiet byt viac empaticky. Lebo v buducnosti budes sluzit, budes psychicky unavena, atd atd a potom sa zas ucit na atestaciu a dookola. Navrte spolu vecer na 3dni alebo objednaj a nevesaj mu to na krk, sak nemusi vedieť o kazdej tycinke co das do brucha
@beronsche uplne si ma prekukla 👍
@borabalazova niektorým tu nevysvetlíš proste...
Uvar mu vifonku a kopni do riti
Úplne ti rozumiem, ja som mala predvčerom poslednú skúšku, pracujem, mam 2 malé deti a manžela. Toto je moja druhá vysoká a je to masaker. Ja sa tiež veľa učím, poctivo, lebo chcem urobiť skúšky na prvý krát. Ja to velmi prežívam, mam rada poriadok a keďže mame malé deti, tak musím variť, ale keď sú 2-3 dní do skúšky, tak vari manžel, aj umývačku naloží a venuje sa deťom. Sme si to už nejako zladili, vidím, ze ma toho niekedy dosť, ale nevyčíta mi to. Toto si nesmierne vážim, skus s nim porozprávať. Ale ono pokial nezažiješ skúškové na vlastnej kozí, ťažko dakomu vysvetlíš...
A co si bude mysliet, ked budes na md/rd... toto je prva kriza, ktoru si riadne vydiskutuje a preberte, ze co ako... aj ked mozno by som takticky pockala az po skuskovom, aby si si zbytocne nenalozila teraz este i toto... ale vykricnik si poznac velky...

@0kristina0
Nie je to ťažké, je to predsa jednoduchá činnosť nevyžadujúca rozmýšľanie.
Ale prečo to má robiť ona a nie ten chlap, keď ma on viac času a ona sa učí?