icon

Mám strach z koronavírusu.

14. mar 2020

Viem ze teraz je vsade len sama corona, ci v TV, na nete, vonku a mnohym to uz lezie na nervy, ale u mna je z nej kazdym dnom strach vacsi a vacsi. Dnes ma zopar krat chytil zachvat placu. Viem ze si to zhorsujem sama, tym ze citam vsetko okolo toho na roznych strankach, mozno su to aj hoaxy, ci konspiracie, ale kedze som takuto situaciu este nikdy nezazila tak sa snazim co najviac informovat aby som vedela o tom co najviac. Bojim sa strasne 😭....o rodicov, kedze su uz starsi, o manzela lebo patri k tym co mozu prist lahko k nakaze, o deti co s nimi bude, ak by sa nam nieco stalo, o surodencov, sesternice, kamosky, celu blizku ci vzdialenejsiu rodinu, ze niektorych z nich uz nikdy neuvidim ak podlahnu nakaze. Mam pocit ze vsetko je zbytocne....naco sa s detim ucit do skoly, ked tam mozno uz nikdy nepojdu, naco sadit kvety ked ich mozno neuvidim kvitnut, naco upratovat ked to o chvilku nebude vobec potrebne.... Bojim sa ze sa z toho zrutim....som nervozna na deti, placem, beham stale s dezinfekciou a cistim, citam a pozeram vsetko o virusoch. Viem ze mnoho ludi si z toho stale robi srandu, pripadne nedodrziava nariadenia, ze co ma prist tak to pride...ze aj tak je to biologicka vojna a nic sa s tym neda robit, treba trocha preriedit ludstvo....Aj ked si poviem ze nepustim spravy, nepozriem net a noviny a nebudem sa zbytocne stresovat,aj tak to nevydrzim. Teraz mi vsetky tie problemy co som mala doteraz pripadaju nepodstatne a malicherne, co tam po kilach navyse, sedivych vlasoch, vyrazkach ci vraskach? Co robit, az to zvladnem nasledujuce hodiny, dni, tyzdne? Ako to zvladate vy? Co robite az sa z toho nezblaznite?

Strana
z2
mogaa
15. mar 2020

@yoxinka máš nepresné info , tu sú aktuálne čísla
počet nakazených 150 657
počet vyliečených 73 734
počet mrtvych 5 619
čiže vyliečených je len niečo cez polovicu a s tými ostatnými ešte nikto nevie čo bude, je tam ešte cca 6000 ľudí čo sú v kritickom stave a medzi ostatnými sú buď nové prípady pri ktorých sa tiež ešte nevie aký budú mať priebeh alebo stredné a ľahšie stavy....čiže netreba vychádzať v počtu nekazených k počtu úmrtí ale z počtu vyliečených k počtu úmrtí.....a teda to už štatisticy vyzerá horšie....treba si uvedomiť že vyliečená je cca len polovica a pri tej druhej sa ešte nevie čo bude s nimi, lebo aj tam sú kritické stavy a aj stavy pri ktorých sa ešte nevie aký budú mať priebeh....čiže to nebude úmrtnosť cca 3% ako tvrdia ale 7-8%, no a podľa štatistiky z Talianska aj viac......treba si uvedomiť hlavne jednu vec, tí čo budú mať na Slovensku ťažký priebeh ak pôjde o viac ako 50ľudí majú smolu.....Slovensko je malá krajina, máme obmedzený počet plúcnych ventilátorov, takže vôbec sa nemôžne rovnať veľkým krajinám ktoré sú na tom personálne lepšie a aj čo sa týka vybavenia oveľa oveľa lepšie....takže tu ak bude už 50ľudí v kritickom stave sa bude riešiť komu plúcny ventilátor a koho nechať zomrieť - to sa deje aj v Taliansku a tí majú jedno z najlepších zdravotníckych systémov v Európe.....

nini1010
15. mar 2020

To ze necitate hoaxy,nesledujete spravy a socialne siete s touto temou,to je ok.Ale dufam,se popri tom sedite doma a ak uz musite ist von tak nosite ruska.

majkeel
Autor odpoveď zmazal
majkeel
15. mar 2020

https://svet.sme.sk/c/22358119/ako-taiwan-zvlad...
To vidno, ze sa da epidemia vyriesit a uspesne potlacit. Taiwan ale uz ma skusenosti so SARS z 2003 a 2004. Smartphony, evidencia a kontrola pohybu osob, prisne financne postihy alebo väzenie pri poruseni karanteny (na ludi s nizkym IQ platia zial len postihy) a vysledok je minimum chorych a mrtvych. Snad sa v bananovej krajine s ludmi, co radi ignoruju pravidla, rozkradnutym zdravotnictvom a uradmi v rozklade poucime. Ved v nemocniciach nemame ani len ruska. Dufajme, ze po takejto epidemii trestne organy sliapnu na krk kazdemu, kto v minulosti rozkradal zdravotnictvo a daju vyslovene vysoke tresty 5-10 rokov na vystrahu. Zlodejiny v nemocniciach su uz priamo verejne ohrozenie ako predaj ludom metanolu miesaneho do alkoholu v Cechach.

luthine
15. mar 2020

Vcera som sa pristihla, ako si predatavujem kasastroficku scenu, v ktorej sa moja najstarsia 5rocna snazi najst nieco na jedenie svojej revajucej 3rocnej a dalsej 3mesacnej sestre, aby neumreli od hladu, pricom my s muzom lezime mrtvi na zemi a hned som sa stopla. Kokos, mam bujnu predstavivost, ale posledne co nam doma treba je panicky zachvat a uzkostna matka. Odvtedy bojujem sama so sebou, ziadne citanie bludnych apokalyptickych clankov na nete, iba zakladne spravy na SMEcku a tvrda sebadisciplina v mysleni. Komu pomoze, ked ja sa budem rucat, muz aj deti potrebuju vidiet, ze som v pohode, ze to davam, ze to vsetko dajak zvladneme. Raz za cas mi este ujde, ale je to lepsie. Pripominajme si ze nie nadarmo je ludsky druh taky rozsireny, sme odolnejsi nez plostice a potkany dokopy😁

sempra
15. mar 2020

Problem je, ze ste zacali prilis zameriavat a sustredit na to zle a na tie najhorsie scenare...
Strach Vas zacina obmedzovat v beznom zivote a nevidite svetlo na konci tunela...
Ono tam je, len Vy ho musite najst a nepoddavat sa tomu.
Mam par tipov, ktore by Vam mohli pomoct:
- zakazdym, ked na Vas pridu negativne myslienky, treba sa zamerat na to, co mate radi (ak mate radi pecenie, upecte kolac, ak radi sadite kvietky, zasadte nejake, ak radi citate, citajte...), bude tazke sa prekonat, ale s vecou co Vas zaujima to pojde o kusok lahsie,
- treba zamestnat ruky aj mozog naraz (napr. pri utierani prachu si spievajte, pri akejkolvek cinnosti si spievajte bud nahlas alebo v duchu),
- pozrite si na nete smiesne videa, zapojte deti ( napr. animal compilations),
- pohyb je alfa a omega, ak sa Vam nechce cvicit, treba chodit aspon na prechadzky cca 20 min kazdy den (vecer je vonku minimum ludi a ked budete mat rusko/satku/sal a nebudete sa s nikym rozpravat, malo by to byt ok, pokial nemate akurat karantenu😏), vasa mysel si urcite oddychne,
- no a odporucam doplnit vit. D (bud tablety alebo zakazdym ked vyjde slnko, vystavit tvar a ruky aspon na 5 min,
- dalej doplnit magnezium, ak ho neberiete pravidelne, treba zacat, kazdy den jednu tabletu rano aj vecer, za cely den je mozne zjest ich az 6, vyborne posobi na nervy,
- pit aspon raz denne bylinkove caje s upokojujucim ucinkom (napr. medovku lekarsku..), - a v neposlednom rade sa vela rozpravajte o tom, co prezivate s manzelom, kamaratkou, mamou, s hocikym...
A este som zabudla, uplny zakaz pozerania a citania sprav o koronaviruse..uvidite, ze sa Vam ulavi🙂
Vela sil prajem a nebojte sa, zvladneme to! 🤗

evkars
15. mar 2020

Pokoru mat treba, no strach ta vycerpava mozno viac ako samotny korona virus, vies ake su opatrenia a dodrzuj ich, za ostatnych z rodiny nemas zodpovednost okrem deti, je na nich aby sa chranili v tychto dnoch, nezapinaj tv, neotvaraj fb ani mk, ja som to prezivala ked bol konflikt na ukrajine a bola som tehotna, zrusila som vsetky mozne zdroje informacii a zlepsilo sa to, virus prisiel, virus odide, chce to len zodpovedne spravanie a odide skor👍drz sa

yoxinka
15. mar 2020

@matapo
Áno, ja súhlasím. Po tomto bude Európa na tom veeľmi zle. Ja nie som práve fanúšik konšpirácií, ale s manželom sme sa bavili aj takýmto smerom. A keď sledujeme, ako padajú trhy ... no, bude veselo ešte.

yoxinka
15. mar 2020

@mogaa
Písala som približné čísla, preto to cca pred každým. Inak súhlasím s tým čo píšeš.

sunny8
15. mar 2020

To ťa desia len tie opatrenia. Samotná situácia nie je na Slovensku možno až taká zlá ako to nafujuju

deti95060810
15. mar 2020

Tiež sa bojím. my dokonca aj dodržiavame všetky nariadenia. Nechodíme nikde, len na dvor, prechádzky len do blízkej prírody , ktorú mám za chrbtom. Mm robí v automobilke, robia tam Ukrajinci, Srbi....
Bojím sa že nastanú komplikácie - zdravotné a nebudú nám vedieť pomôcť ani v nemocnici popr. neujde sa nám už žiadny prístroj - ako v Taliansku. Lekári vyberali ľudí - komu dajú prístroj a komu nie a tým pádom ho pošľu na smrť... Z tohto mám strach....
Že krachne zdravotníctvo a so zásobovaním nastanú problémy... Potom môže nastať kríza. Zas sa môže stať že ľudia prídu o prácu - nastane prepúšťanie, životná úroveň pôjde dole, stúpne kriminalita.... celé zle....

mogaa
15. mar 2020

@yoxinka keby sa niektoré štáty správali zodpovedne napr.také Nemecko kde sa to necháva tak, tak by bola iná situácia....Nemecko si to na jednej strane môže dovoliť lebo majú dostatok zdrav.personálu aj potrebného vybavenia, rovnako čím dlhšie funguje ekonomika tým menšie budú následky - ale p.Merkelová by mala brať ohľad aj na iné štáty a nie vyhlasovať že treba počítať s tým že 60-70%Nemcov sa nakazí....a nie je to len na Nemecku, neterka napr.študuje v Holandsku na škole mali nakazenú profesorku a škola ďalej fungovala a nič sa nerobilo-žiadne opatrenia....až keď sa zistilo že je veľa nakazených študentov, zatvorili školy......ale žiadne zatváranie hraníc, nič....vonku ľudia v húfoch bez rúšok....ona si brala respirátor, ale tiež ho nenosila, lebo tam to nenosil nikto

dudart
15. mar 2020

@moonlight1210 mám astmu, manžel je diabetik = ak to dostaneme, tak nám ani intubácia nemusí pomôcť, štatistiky zo zahraničia hovoria v náš neprospech, a preto sme s deťmi už týždeň zavretý doma a netušíme ako dlho ešte budeme, lebo keď to ja alebo manžel dostaneme ostanú z detí siroty
Sú odhady že sa nakazí 50-70% obyvateľov.. z toho 50% to zvládne aj samo ale NIE JE TO CHRÍPKA!

philis10
15. mar 2020

Mne nerobi dobre sledovanie televiznych novin, relaci o koranaviruse, clanky... velmi ma to stresuje, zacinam to nezvladat. Je to vazna situacia ale asi to berem az moc vazne, lebo viem ze zbytocny stres a namyslanie si roznych udalosti mi nepomoze vobec. 😟

unicornlady
15. mar 2020

na facebooku v skupine "Na telo" (tá relácia na markíze) odpovedá Vladimír Krčméry na otázky

takže hygiena, imunita, a áno, až keď sa to rozšíri a ľudia si vytvoria imunitu, vírus zanikne.

kimivox
15. mar 2020

treba navstivit psychologa ked to utichne a to nesrandujem ani nemyslim v zlom.

evkakoll
15. mar 2020

@zuzanka.zuzu Dakujem,ze si to takto “nasurovo” opisala 🙏Ked uz teraz ti ludia nepochopia comu vystavuju seba a svojich znamych aj neznamych bezstarostnym behanim hore dole, tak uz potom neviem .

blondtana
16. mar 2020

Ahoj. Tiež som si dnes poplakala. Nie preto, že by som sa bála o seba (aj keď som astmatik s vysokým tlakom), ale preto, že mám doma mesačné bábo, a je to vymodlené a vytrpené dieťa a bojím sa, aby som oň neprišla, aj keď viem, že detičky sú vcelku odolné v tomto prípade, ale nejaké percento nakazenia u detí je a mesačné bábo má fakt slabú imunitu. Môj partner to tiež vníma iba ako chrípku, stále k nám volá návštevy, lebo potrebuje spoločensky žiť, chodí do práce, z práce do reštaurácie na obed, do obchodov, kážem mu vziať rúšku (máme 4ks doma), ale on sa vraj "strápňovať" nebude. Nehovoriac, že veci v kt. chodí po vonku mi spokojne hodí na posteľ, kde s malým trávim väčšinu času. A potom, keď si poplačem, že sa bojím o malého, tak ešte na mňa nakričí, že čo robím paniku. Som dosť racionálny človek, ale tie čísla z Talianska sú fakt alarmujúce a žiaľ ľahostajnosť a nezodpovednosť niektorých našich spoluobčanov tiež. Svokra môjho brata sa po 3 mesiacoch pobytu na taliansko-švajčiarskych hraniciach, rozhodla isť akurát teraz domov a môj brat ju bol vyzdvihnúť na letisku a ešte vtedy nemusela byť v karanténe, takže veselo behá ona, aj brat po meste a možno to spokojne roznášajú. A potom nerobiť paniku, keď človek vie, že ho to môže zabiť a čo je horšie, že to môže zabiť niekoho blízkeho ☹

zuzanka.zuzu
16. mar 2020

@blondtana partner je debil, prepáč. keď príde návšteva, zahraj tuberácky kašeľ - do pár minút sú preč (ak nie sú rovnakí debili ako tvoj priateľ).

bratovu svokru anonymne udaj - nie, že má byť v karanténe (to si písala, že nemusí) ale že sa vrátila z talianska. viac nerieš. ak to bude na zázname a nepôjdu to prešetriť, tak sa 1) nič nestane lebo napriek tvojmu strachu nie je pravdepodobne prenášač alebo 2) za to niekto bude niesť zodpovednosť ak sa niečo stane. ale ja by som to urobila, aby som mala dušu na mieste. aspoň ju otestujú.

majkeel
16. mar 2020

@blondtana Tak mu povedz mu, nech ide a povie Pelegrinimu, Babisovi, nech nerobia paniku. Asi vsetky staty zavreli hranice, do obchodu sa smie uz len s ruskami, VW zatvara fabriku, lebo nevedia co od dobroty pre bezohladnych debilov, co aktivne ziju, roznasaju virusy, ked maju sediet doma na zadku ako ostatni.

lucykelly
16. mar 2020

@ptmt1011 mám rovnaký prístup 🙂

Strana
z2