Mám tu nadpriemerný zárobok a priateľovi prišla ponuka odísť do Nemecka
S priateľom nemeckom sme spolu 2.5 roka,od začiatku spolu žijeme na sk,keďže tu pracuje,ja mám.pracu po zárobok nadpriemerny,dom na hypo,a teraz mu prišla ponuka z Nemecka na prácu,plat nemecký ,mesto v prdeli na severe,ja však nemecký nvm,len základy( komunikujeme v angličtine) ,som z toho v šoku lebo stále vravel že nechce ostať na SK,no ak tak USA,s tým s tym bola ok kvôli jazyku,avšak nemecko🥺je celkom naložený a ja teraz nvm čo,nechce sa mi tam,no rozísť sa s ním nechcem,neviem ani čo tu čakať,snáď niekto kto bol na tom.podobne a nakoniec neľutoval,že išiel...inak rodinu nemáme,nič na tú okrem domu a práce a pár priateľov nedrží..no aj tak 🥺
@maranta_leuconeura nie úplne,nechce sa rozísť,dokonca navrhol svadbu, pragmaticky 🙂že čo tu na sk,že tam môžme tiež vybudovať dom,a že ak tak tam nemusíme ostať navždy..
@toskanka to si vôbec nemyslím, je to len vec šťastia, na akých ľudí človek natrafí. Moji susedia v dome v Nemecku (4 byty spolu), celkom spoločenskí ľudia. Všetko lokálni Nemci, teraz som sa sťahovala a so všetkým mi sami od seba tak pomáhali, darovali mi všelijaké fajn nábytky, sušičku prádla, odviezli, nosili so mnou veci, pokecali sme vždy... Keď som spomenula, že niekde cestujem, hodili články z novín o tej krajine do mojej schránky - proste veľmi milí. Už sa ponúkali zapojiť práčku v novom byte, ďalší pred Vianocami (dôchodci) vzali moje deti k sebe na vianočné pečenie. Včera ma videli s veľkým balíkom (ďalší) ktorý som išla vrátiť, vzali ma autom tam aj späť, aj keď nemali cestu. Akože som príjemne prekvapena, lebo som tiež čakala skôr také žiadne vzťahy. Nemecka kolegyňa (inak nadriadena) mi došla postrážiť deti do nemocnice počas malého zákroku, doniesla mi pyžamo a tak, bez toho, aby som to od nej pýtala. Jedine na základnej škole sa mi zdá, že nadväzovanie kamaratstiev ide pomalšie, no čo už; a stretla som aj divných ľudí - áno - a ti sú všade
@olimuc vidíš ja nemám ani šajnu že môžem mať nejakú podporu keďže pracujem posledné roky nonstop,tiež mi to príde že pre nich budem prosto prisťahovalec z východného bloku..a určite chcem mať vlastný príjem..
Ale vy nepozerajte na slovenskych dochodcov, ktorym bol dochodok vypocitavany z 1500 SKK v hrubom. Ty budes mat uplne iny dochodok. Toto nie je dobry argument stahovania sa.
Osobne by som bez jazyka v 40 nikam nesla. Ono asi fakt budes len tie riady umyvat.
@bluka2 Áno, môže to byť aj o šťastí. Ja som tam žila pred viac ako 20 rokmi a príchodom cudzincov do Nemecka sa Nemci možno trochu zmenili. Teraz mám Nemcov len kolegov a ti poviem, ze odstup si držia stále. Preto si myslím, že s nadväzovaním priateľstiev by autorka mala problém. Záleží od toho, či jej bude stačiť partner a koľko bude mať pre ňu času.
Ja by som sa asi rozhodla tak, že priateľ nech ide, vyskúša, či sa mu tam bude páčiť, potom nech sa rozhliadne, kde by sa dala nájsť práca pre ženu (s angl.jazykom) a až potom sa celkom presťahovať.
Otazka je, či bude jeho ponuka taka vyhodna, že ta bude živiť a či je na to ochotny bez reptania a reči ti platiť ubytko, stravu a vreckove. Ak nie, a čaka, že sa zaopatriš sama, by som do toho nešla
Do Aachenu sme chodievali z Belgicka na wellness 🙂 ale tak ja som Nemecko positiv, ja by som sla. Dom nie je ziadna prekazka a ked si ta chce vziat, asi to mysli vazne. Skor ten jazyk no, akoze poznam aj ludi, co si nasli dobry job len s AJ, ale to je skor rarita. Zalezi aj aky si ty typ cloveka, ak si spolocensky typ, najdes si znamych aj tam.
Aachen nie je ani male mesto a ani v severnom Nemecku. Takze v pohode. Ale nie bez jazyka. Ja by som najprv vypulirovala nemcinu, než začnem baliť kufre.
@toskanka, to vôbec nie je pravda. Chvíľu im to trvá, ale potom sú Nemci vyslovene milí, priateľskí a kamarátski. Po roku som mala kamosiek plno, poznali sme sa aj s rodinami, navštevovali sme sa doma a s väčšinou mame kontakt dodnes. Nikdy mi nikto nedával najavo, že som niečo menej alebo iné. Aj keď je pravda, že mám nemcinu na extrémne vysokej urovni, ale oproti Slovákom sú Nemci uplne cukríčky. Aj keď teda nie ti severní. To sú psie cumaky.
@ropucha6 ja som spoločenská😂len ten jazyk,ako on vravel,že by sa opýtal aj na Job pre mňa u nich, lebo vie že by to bola obeta z mojej strany,takže mestečko je fajn? To si ma aspoň trochu potešila.
@vroni ja som to tak brala ,že teda je to viac hore,a žiadne "veľkomesto" 🙂paradoxne on tiež nemá rád nemcov preto to stále predychavam,že tak chce ísť,aj keď chápem tu má oveľa menší plat a stres veľký,i keď on by tu ostal ak by dostal väčší plat,keďže bývanie tu máme super a v podstate sa nám tu žije dobre.
@autorka, držím Ti palce aby si bolo šťastná a spokojná aj naďalej akokoľvek sa rozhodneš. Len mysli v prvom rade na to že ste spolu 2,5 roka,je to cudzinec, Ty budeš závislá iba na ňom, keď nie tak na svojich úsporách. A ďalšia vec je , či si nájdeš prácu ktorá Ťa bude napĺňať, či budeš dostatočne ohodnotená na to,aby si bola aj spokojná. Voľný čas a priateľov sa dá nájsť všade,toto by som vôbec neriešila. Len to, či ten chlap stojí za to,aby si Ty kvôli nemu odpustila svoj nadštandard v každej oblasti. Nikde nie je napísané, že sa vezmete a že to vôbec vydrží. Každopádne po hlave bez nejakého života na "skúšku" by som nerobila razantné rozhodnutie
Ja ešte pochopim že nemáš dobru prácu tu a menej rokov.40 rokov meniť zvyky a hlavne odisť s dobre plateného miesta nič moc.Ked si tu spokojna vždy sa dá nejako riešiť.Nevieš jazyk tak nebudeš môcť asi robiť niekde v kancelári alebo na nejakom super platenom mieste ale skôr v začiatkoch take pomocne práce.Ja veru by som už na toľko rokov a navyše z dobre platenej práce neodišla.Môže príť situácia že sa budeš chcieť vratiť na Slovensko ale tvoje miesto v práci bude obsadene niekým iným a čo tu potom budeš robiť za menej penazi.Za mňa by som neodišla a navyše už aj 40 rokov ked máš si bezdetna ak chceš deti nikam by som nešla.Ale to som ja TY asi zmyšľaš ináč.2,5 roka nie je až taka dlha doba že ste spolu.Pôjdete von ine prostredie nikoho tam nepoznaš prídu dajme tomu hádky a čo potom.Nemáš sa v prípade problému ani na koho obratiť.Tu si doma máš dobru prácu aj platenu dobre aj hypotéku už ináč zmyšľaš ako keby si mala 25 rokov.Ostaň tu ked mate byť spolu tak budete aj tak aj napriek prekažkam.Ak nie tak skončite vzťah svet sa nezruti nie si prva ani posledna.Hlavne maj svoj rozum nech s tebou nemanipuluje a nenechaj sa tlačiť do niečoho čo nechceš.Zostaň tu tu máš istoty si doma.Ak je nemec lebo prvu vetu som preehliadla tak aj by som nešla nikde.Nechala by som si na tvojom mieste istoty.Pohadate sa ON je doma môže sa stať že budeš na ňom finančné závisla a čo potom.Už aj deti ak chceš mať tak 40 rokov je dosť.Ak by ste aj dieťaťa mali narodi s av Nemecku mal by podľa mňa vyhodu v tom že je vo svojej domovine a TY by si ťahala za kratši koniec.Nie nešla by som.
Priateľ je nemec.A chce ísť nazad do svoje vlasti.Ak áno nešla by som.
@autorka, ešte.. kebyže by som sa rozhodla, že odídem tak určite by som si nechala zadné vrátka na SK,aby si sa mala kam vrátiť napr.dom prenajať. Nehrala by som sa na "hrdinku", že si všetko budem financovať sama. Nemyslím to v zlom. Chce Ťa,chce aby si všetko nechala tak nech všetko platí a Tebe dáva ešte nejaké vreckové pokiaľ nebudeš normálne robiť. Uvidíš či ho to bude baviť a ako dlho. Lebo minieš svoje úspory, prídeš o zázemie na SK.. ostanú Ti oči pre plač. Ver, že viem o čom hovorím
To bude tazke rozhodnutie. V 40tke sa prisposobit chlapovi a ist do zapadakova,byt na nom zavisla a zacinat od nuly,tak do toho by som ja asi nesla. Isla by som jedine,ak by som tam mala aj ja moznost sa zamestnat aspon na takej urovni ako doma. Yo nie je o tom,ze ak ho milujes,musis s nim ist. Ak ta on miluje,preco si on nemoze hladat pracu tam,kde mas aj ty sancu na slusny zivot,aby si nemusela zacinat od nuly. Toto si budete musiet vykomunikovat. Verim,ze si najde aj inu pracu
Nemoze si hladat dalej oracu? Musi zobrat prave tuto,kde z toho vyjdes ty najhorsie? On neberie ohlad na teba?
Ja budem mat tiež 40 ale ešte sa nepochovávam v štýle "v mojom veku už nemôžem", dnes žijú ľudia dlho takže je to v podstate len polka života. Podľa mňa najlepšie roky, telo ešte funguje a človek už je vyzretý, inak uvažuje, ma skúsenosti.
Napríklad ja dúfam ze za pár rokov ešte niečo pocestujem, naučím sa ešte jeden jazyk (viem len anglicky, príde mi to malo), dcéra ide na strednú takže ešte 4 roky doma ale potom ma tu nič nebude držať..
Ja by som na tvojom mieste isla ale určite ešte prejednala podmienky s priateľom. Žiadne ze umývať riady, nasla by som si tam intenzívny kurz jazyka a prácu šla hľadať až potom....
Dom by som prenajala aby som sa mala kam vratit
@marca12 nie je úplne rozhodnuty,ale je to veľmi lákavé a perspektívne,tomu trochu rozumiem 😞
@lujza123 áno ja sa tiež necítim nejako staro,zdravie klip klop ok,vlastne žiaden rozdiel než pred 10 rokmi😃a dom by som si určite nechala🙂v tom mam úplne jasno.
@zuzana9415 áno súhlasím so všetkým,fakt neviem čo čakám od diskusie,keďže rozhodnúť sa musím sama,a som si presne vedomá aj pre aj proti,asi som ozaj chcela počuť/ čítať, že niekto takto išiel a neľutoval,aj keď to samozrejme nie je záruka,že to bude aj môj prípad,najviac ma straší to že či byť závislá,či nešťastná v podradnej práci,ale rozísť sa s ním nechcem🥺
@autorka rozchádzať sa predsa nemusíte. Môžete skúsiť žiť chvíľu spolu na diaľku. Uvidíte ako to bude fungovať. Buď Vás to spojí ešte viac alebo obidvaja časom prídete na to, že sa radšej rozídete. Bude to určite menej bolieť ako Teba nesprávne rozhodnutie alebo aj jeho, keď by ostal žiť s Tebou.
Každy ti povie-že obetovat pre muža sa neoplati.To je jasne, tiez to tvrdim..ale v pripade, žeby ta dotoval, kym sa pozviechaš hej.Na svoje uspory by som nešla.Ked som došla do Londyna za tyždeň
tisicka len taky fukot..Keby som si nenašla pracu neviem ako dlho by som tam mohla byt. tam su uplne ine ceny ako tu a Nemci predpokladam podobne
@zuzana9415 to áno,len je pravda ,že svadba a deti šťastný budúcnosť tiež nezaručia,a povedal žeby si ma vzal,že to bude ľahšie i keď mnaavasba netlačí, nebola to moja priorita.achhh ho,vedieť tak buducnost 🙂

@monalisa1111 je vo vyššej manažérskej ,tam by mal podobne vo farmaceutickej spoločnosti ktorá fičí a expanduje.