icon

Mám tu nadpriemerný zárobok a priateľovi prišla ponuka odísť do Nemecka

25. feb 2023

S priateľom nemeckom sme spolu 2.5 roka,od začiatku spolu žijeme na sk,keďže tu pracuje,ja mám.pracu po zárobok nadpriemerny,dom na hypo,a teraz mu prišla ponuka z Nemecka na prácu,plat nemecký ,mesto v prdeli na severe,ja však nemecký nvm,len základy( komunikujeme v angličtine) ,som z toho v šoku lebo stále vravel že nechce ostať na SK,no ak tak USA,s tým s tym bola ok kvôli jazyku,avšak nemecko🥺je celkom naložený a ja teraz nvm čo,nechce sa mi tam,no rozísť sa s ním nechcem,neviem ani čo tu čakať,snáď niekto kto bol na tom.podobne a nakoniec neľutoval,že išiel...inak rodinu nemáme,nič na tú okrem domu a práce a pár priateľov nedrží..no aj tak 🥺

Strana
z3
zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
mirco50
Odpoveď bola odstránená
vroni
25. feb 2023

No, s týmto nastavením nechod nikam. Fakt nie. Aachen ma štvrt milióna obyvateľov, je v jednej z priemyselne najrozvinutejsej časti Nemecka, kultúru a históriu, aku ma len máloktoré miesto v Európe, čiže s malým mestom na severe si tak vedľa ako keby si Brno označila za dieru kdesi na východe Čiech. Pokiaľ ti priateľ nestojí za viac nez za ležérne hodenie oka do mapy, tak na to kašli, to nema zmysel. Nie každý vzťah je na cely život, to je uplne normalne.

erika237
25. feb 2023

Mam kamaratku ktora odisla kvoli priatelovi do zahranicia s tym, ze nevedela jazyk tej danej krajiny. Privyrabala si ako upratovacka, chodila na kurzy, ale ani nie po dvoch rokoch sa rozisli, boli aj ine problemy ale nakoniec jej vycital, ze ju musel zivit. Vedel, ze s jej odborom sa realne nezamestna ked naviac nevedela jazyk, on mal velmi dobre platenu pracu, kde nemusel vediet lokalny jazyk, stacila mu AJ.
Ty sama musis podla mna vediet, ci si “talent” na jazyky a o rok by si mohla byt B2. Ty vies, ci si vies predstavit zivot v Nemecku a riesit veci tam, ci ten vztah ti stoji za to sa odstahovat.
Osobne by som v 40tke nesla nikam kde by som nevedela lokalny jazyk. Sama pracujem v korporate, mam kolegov a manazerov, ktori vedia iba po anglicky, po pracovnej stranke problem ziaden nemaju, po sukromnej sa viac stretavaju s cudzinmcami.

evkaa23
25. feb 2023

Ahoj, ja som bola pred par rokmi v podobnej situacii. Priatel dostal dobru ponuku prace v Nemecku. Nerozisli sme sa, ale ani som sa s nim neprestahovala do Nemecka. Lietali sme za sebou. Cca 2 roky sme mali vztah na dialku. Potom sa vratil na Slovenko. Pozri, v dnesnej dobe ked chces vies sa dostat vsade. To ze odide do Nemecka, este neznamena, ze sa mate rozist. Nech ide a ty ho chod par krat navstivit ked uz bude v Nemecku. Ak sa ti tam bude pacit az potom daj vypoved a prestahuj sa za nim.

jonnie
25. feb 2023

Ešte nik nevie, ako sa jemu bude páčiť v práci v DE. Nech ide...skúsi. aj tu žijú rodiny, kde myz chodí na 3 týždne von. Nie je to ideálne...ale ani vzťah nepretrnes. Nešla by som...sama viem, čo ma stalo úsilia, kým som sa niekde dopracovala.. a už som vo veku "pro jedno kviti, slnce nesviti" V podstate on teraz žije u teba a požíva tvoje výhody. Ci by to fungovalo opačne Véd nech ta rozmazna, prídeš ho pozrieť na wellness ...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
25. feb 2023

@evamarek77 to je milenec,drahá nevesta🙃nvm si to predstaviť úprimne ,odkedy sme sa spoznali sme stále spolu,korona nonstop,voľno tiež,je fajn nechodí saflakay,je pozorný ,starostlivý,nvm si to už predstaviť chodiť do prázdneho domu,ale áno,dáva to zmysel..

sissi2183
25. feb 2023

Bola som v podobnej situacii, ale mala som o viac ako 10 rokov menej. Rozbehnuta kariera, velmi dobry plat a zo SK som sa ani nahodou neplanovala odstahovat. Planovali sme zit na Slovensku, zacali sme riesit stavbu domu. Ja som sla na matersku do Nemecka za muzom a po materskej sme sa chceli usadit na Slovensku. S nemcinou som na tom nebola bohvieako. Popri materskej som ale drela na jazyku, lebo po par mesiacoch bolo jasne, ze moj muz sa na Slovensku len tak neaklimatizuje. Pre mna bola vyhoda, ze nemcinu som sa ucila popri materskej. Hned aj druhe dieta. Po spolu 3 rokoch na materskej v Nemecku som poslala 4 zivotopisy a mala pracu v podobnej oblasti ako na Slovensky. Sice nie riadicu poziciu, ale o tom som s dvomi malymi detmi ani neuvazovala. Medzicasom som si nasla aj lepsie miesto. Mam nadpriemerny plat v Nemecku, na zenu da sa povedat nadstandardny. Ale ja som naozaj na nemcine makala, citala popri detoch, po veceroch noviny, atd. Zacinala som temami, ktore ma zaujimali. Nabalovala sa postupne slovna zasoba. Chodila som ale aj na sukromne hodiny 1x tyzdenne, na dotuknutie gramatiky. Pokial nemas specificke vzdelanie, ktore nie je v Nemecku uznavane, urcite sa uplatnis. Doucovanie budes mat zadarmo od muza.
Tvojmu muzovi by si mala ale pripomenut, ze v Nemecku bude mat nemecky plat, ale aj nemecke ceny, dane, poplatky, vydavky na zivot, nemecke ceny nehnutelnosti.
Ked si v cudzine, treba si uvedomit aj nasledky toho, keby vztah neklapol. Potom si tu prakticky sama v cudzom svete. Myslim si ale, ze vzdy mas moznost sa vratit na Slovensko, nemecka prax a znalost jazyka by ta mohla
posunut este vyssie. S detmi by to bolo uz horsie, to by tvoj muz asi nesuhlasil, aby si s nimi odisla. Ak planujete deti, tak by som to zacala riesit teraz. S muzom zacnete komunikovat po nemecky a popri materskej sa naucis jazyk a potom
sa zaradis do pracovneho zivota.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
25. feb 2023

@sissi2183 👍
a ked si išla, bola si A1?

autor
25. feb 2023

@evamarek77 Ježiš autokorekicia.. myslela som "milene" 😆

karolinakr
25. feb 2023

🤣 on je len milenec, nie manžel tiež som zaznamensla 🤣🤣

autor
25. feb 2023

@sissi2183 jej to Happy story😍mňa soklo to že celý čas sme DE neriešili,už som mohla aspon niečo vedieť,či riešiť kurz,určite dom prenajmem ak teda pôjdem,ďakujem za príspevok!

autor
25. feb 2023

@karolinakr Ježiš 🙈😃 trdlo no,nekontrolujem po sebe čo píšem..

sissi2183
25. feb 2023
sovica
25. feb 2023

Aachen nie je na severe, ale na západe Nemecka, pri hraniciach s Belgickom a podľa mňa je to krásne mesto. Keď si sem dala túto otázku, myslela by som si, že to už máš všetko preštudované, prečítané, čo všetko sa tam nachádza, možnosti práce, fotky z netu pozreté...
Ale k Tvojej otázke, v Tvojom veku, s dobre ohodnotenou prácou, ktorá Ti vyhovuje, s domom na hypotéku, by som si veľmi dobre rozmyslela, čo spravím. Na druhej strane, jeho tiež chápem, lebo vo vyššom manažmente v Nemecku, sú v týchto pozíciách naozaj nadštandartné platy.
Nasilu by som ho na SK nedržala, lebo neskôr Ti môže vyčítať, že sa vzdal kvôli Tebe skvelej práce. Ak by teda išiel, nechala by som si pár mesiacov na rozmyslenie a vždy, keď by sa mi dalo, letela by som za ním. Popozeráš mesto, uvidíš, aký bude byt, v ktorom by ste spolu žili, zistíš si, aké sú tam možnosti práce, kde by si mohla chodiť na kurz nemčiny atď. a rozhodneš sa, či Ti to za to stojí. Alebo si tam spravte výlet - predĺžený víkend, týždňovú dovolenku a uvidíš, či sa Ti mesto páči a či by si si tam vedela predstaviť žiť a pracovať natrvalo.
Dôležité! - ak sa rozhodneš, že to riskneš, on sa MUSÍ o Teba postarať, kým sa nenaučíš jazyk. Na dobrú znalosť nemčiny potrebuješ 1-2 roky intenzívneho vzdelávania. Neviem, ako rýchlo sa učíš jazyky. Bude Ti hradiť ubytovanie, jedlo, jazykový kurz + vreckové. Tiež by som trvala na tom, aby mi hradil dôchodkové poistenie na SK. V žiadnom prípade nesiahaj na svoje úspory, aby sa nestalo, že Ty sa obetuješ a nakoniec prídeš o dobrú prácu na SK aj o svoje nasporené peniaze.
Ešte mi napadlo zdravotné poistenie. To Ti bude musieť tiež hradiť, ale to je už drahšie. Skôr by sa oplatilo, aby ste boli manželia, v tom prípade môžeš byť poistená pod ním.
Zachytila som, že Ti tu niekto písal, že môžeš poberať podporu v nezamestnanosti. Tak na to zabudni. Nemáš v DE nič odrobené, takže žiadna podpora.
Ak nakoniec pôjdeš, hľadaj tam intenzívny jazykový kurz, t.z. 3-4 hodiny každý deň, aby si napredovala rýchlo. Výhodu budeš mať, že si všetko naučené v škole, môžeš hneď precvičiť doma s partnerom. Keď budeš vedieť jazyk a si šikovná, nebudeš mať problém sa zamestnať.
Prezradíš nám, čo máš vyštudované a na akej pozícii teraz pracuješ?
Mimochodom, môžeš začať s nemčinou už teraz na SK, či už v jazykovke alebo doma s partnerom. V každom prípade, držím palce, aby si svoje rozhodnutie, akékoľvek bude, neoľutovala.

ahhola
25. feb 2023

Ved chod, dom si tu nechaj aj úspory. Aby ta ešte v DE neogabal o všetko, poznáme aj také love story. Inak, 2a pol roka chodenia, to ste už mohli mať 2rocne dietko, v 40.rozmyslas nad deťmi ale ešte chceš pocestovať? jajaj... 🙆‍♀️

autor
25. feb 2023

@sovica ďakujem za zmysluplný príspevok,úprimne včera večer som sa to dozvedela,nemám naštudovane nič,podvečer dostal ponuku,v pondelok ma predložiť svoje podmienky,ja som stále v šoku a preto som tu písala,aby som dostala iné pohľady,iné nápady, skúsenosti.. pracujem mmt ako sales manažér.🙂

autor
25. feb 2023

@ahhola no zas po pol roku dieťa mi príde trošku skoro,nerada by som bola slobodná mamina,uvidíme veď vieme koľko máme rokov,my sme v tomto takí pohodlnejší už.

ahhola
25. feb 2023

Nechcem sa ta dotknúť, ale TY si pohodlnejšia.... mozno myslíš, ze máš pred sebou ešte pár rokov na tehu a už môže ísť len o mesiace.... On si môže babo ukuchtit aj o 10 rokov...

vilma7
25. feb 2023

A.nevies si napríklad v práci vybaviť pol roka neplatené voľno a ísť tam "na skúšku"?

emlaju
25. feb 2023

mať 40, vôbec by som nerozmýšľala odísť do neznáma, ale riešila rodinu (vlastne dieťa- či s priateľom alebo bez). Úprimne, vôbec sa už nemusí ani podariť

autor
25. feb 2023

@ahhola takto,dieťa nie je moja priorita,to tu teraz neriešim.

autor
25. feb 2023

@vilma7 to som ešte neriešila,ale napadlo ma to,tiež by som radšej mala "zadné vrátka"

ahhola
25. feb 2023

Ja len preto, ze si ho spomenula....

pragmaticka pragmaticke🙂úprimne to ma v tom šoku ani nenapadlo,aj tak v podstate kvôli mojej práci a potom domu nemôžem odísť len tak,a 👶deti aj keď mám 40 ešte nevieme,nie sme do toho tak her,skôr chceme cestovať,👶a stále vraví ako tu ľudia života, obzvlášť ti na dôchodku,s čím súhlasím,preto som bola naklonená odísť,ale do USA ,čo žiaľ nevyšlo 🥺

Tak aspoň v tomto je jasno... Pred 5.rokmi bolo neskoro... 👣

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
eva8
26. feb 2023

Však nech skúsi on a odíde, ty si rozposli životopisy do firiem v Tom mestečku a jeho okolí, alebo do nejakej tam v Nemecku, kde sa dá aj HO, pohovor sa dá aj online, až ďalšie kolá osobné. Výber sa za ním na dovolenku, zistíš ako tam je a rozhodneš sa. Možno sa ti tam zapáči, plus, keď si nájdeš pred presťahovaním prácu, problém vyriešený. A sa môžte aj vziat. Keď nič z toho nevyjde, problém tiež vyriešený, po rozchode ti bude veľmi smutno. Ďalšia alternatíva, že priateľovi sa tam nebude páčiť a vráti sa.

autor
6. mar 2023

Baby ďakujem za váš čas a energiu,rozhodli sme sa ísť..dom si nechávam,idem sa učiť nj a dúfať,že tu nebudem do roka vyplakavať🤣síce než to všetko zrealizujeme zosediviem asi,ale tak máme Challenge🍀

sovica
6. mar 2023

Super, držím palce👍 Myslím, že keď budeš mať podporu a oporu v partnerovi, tak aj tam budeš šťastná. ...a ozvi sa nám potom, ako sa máš, či si spokojná a ako Ti ide nemčina...

Strana
z3