icon

Mám umiestniť mentálne chorého brata do DSS?

nane27
4. apr 2024

Začnem tým. Vyrastal som odmalička v ťažkých podmienkach..otec totiž bol alkoholik a schizofrenik..nato sa mame narodili moji bratia obaja postihnutý, ja som jediný zdravý. Bolo to peklo detstvo ,ale do tej 14tky som to dal potom už bolo lepšie..ale k veci.. Mama nezvládla výchovu oboch chorých bratov pre otca tak staršieho umiestnila do ústavu od 5tich rokov. Mladší ostal je chodiaci rozpráva ale kto vie čo je mentálny postihnutý človek tak vie očom píšem..ja som medzitým pomáhal tiež dalo sa otec sa ukludnil trocha no pred 5 timi rokmi mi zomrela mama na rakovinu bol to šok.. staral som sa oňu 10rokov bola celkom silná,ale otec jej to neuľahčoval no tak som brata vzal k sebe bývať.Staram sa oňho ma čo chce chodieva do denného stacionara..pred rokom otec umrel a všetko ostalo na mňa ..mám pri sebe aj dcérku tínedžerka o ktorú sa starám.ide Oto,že nemám srdce ho umiestniť do zariadenia je namňa naviazany pred rokom som tak urobil odišiel do zahraničia a po mesiaci sa vrátil. Aj preto že dcera bola sama doma a nezvládla to ..teraz bude už plnoleta. Čo by ste urobili vy? Ja miestami psychicky nevladzem musím byť stále usmiaty byť aktívny hoci niekedy nemám náladu. Som ešte v dobrých rokoch..mam ešte deti z predošlého manželstva neplnolete a teraz neviem či mám byť z bratom a nechať budúcnosť deti na" náhodu " alebo dať brata do DSS. Už mu ťahá na 40tku a už mu ten denný stacionár nestačí chce stále niečo robiť byť medzi" svojimi " a ja sa zamestnať nemôžem mal som aj priateľku ale to sa nedá v byte takto ..tak som to ukončil proste niekedy sa cítim ako vyhorety..každý deň to isté a viem,že raz ho budem musieť dať lebo bude mať svoje roky a ja to nezvládnem a potom zomnov čo bude keď sa teraz nepostaram o seba o deti a svoj život ..každý mi to vraví..no mne je ho ľúto vďaka.

Strana
z2
nane27
autor
5. apr 2024

@ema22270 mama mi dala źivot aj brata to je viac ako ja môžem dať im,alebo som dal

alickapusinka
5. apr 2024

@nane27 dakujem veľmi pekné .Verím že to zvládneš a rozhodneš sa správne. Vždy je možnosť ho vziať nazad domov. Bol zvyknutý na teba a odrazu bude medzi cudzími čo nikoho nepozná. Však uvidíš.

trojnasobnamama
5. apr 2024

@nane27 ano aj ja tak svojim deťom vravim,ze ak ju daju do zariadenia tak nech sa zaujimaju čo je s ňou.Len sa bojim či ju budu mať kde umiestniť.Dcerka ma totiz detsky autizmus so stredne ťažkou mentalnou retardaciou a ine diagnozy ktomu.

lalu_sk111
5. apr 2024

@nane27 potrebujes sa venovat svojim detom a aj sebe..to je priorita. Viem, ze dat so zariadenia brata je tazke a vdaka Bohu za to, ze sa onho tak pekne staras lebo vieme vsetci, ze nie kazdy metalne postihnuty clovek ma to iste stastie. Neviem odkial si, v zariadeni, ktore je v nasom regione a ke cisto muzske sa maju muzi celkom dobre si myslim.. aj ked aj tam sa udeju rozne veci, ved predsta si tam vselijaki ludia ale stale maju aktivity, su medzi svojimi...

katkami123
5. apr 2024

@nane27
Nehnevaj sa, ale v prvom rade si otec. Tvojou povinnosťou je postarať sa o deti, ktoré si splodil. Aj finančne. A máš tú povinnosť aj zo zákona ako otec. O brata zo zákona túto povinnosť nemáš. Nedá sa žiť z opatrovateľského. Tvoj brat nie je tvoje dieťa, ale tvoj brat. Ty si bez rodičov, nedopracuj sa k tomu, že aj tvoje deti budú bez otca, zo stresu vzniká rýchlo rakovina. Ak môže byť v DSS, treba tak už dávno urobiť, na takejto situácii nie je nič vznešené, ty sa máš starať o deti a nie o brata i keď ta k tomu tvoji rodicia od dieťaťa viedli a príde ti to tým pádom normálne. Navyše, jeden brat môže byť od 5 rokov preč, druhý nemôže ani v 40.? Zvláštny meter ku každému iný akoby si len fungoval v zabehnutom systéme od dectva, bez toho, žeby si sa nad tým hlbšie zamyslel, aký je to nezmysel. Ja len dúfam, že ti nekrachol rodinný život kvôli starostlivosti o tvojho brata. To si môžeš potom hlavu o stenu búchať.

nane27
autor
Autor odpoveď zmazal
katkami123
6. apr 2024

@nane27
Písať tu, že z opatrovateľského nikto nestrádal, je nezmysel. Ak tvoja dcera bude chcieť ísť na VŠ, alebo zvyšné deti, vyjde ti aspoň tých 150€ dať dieťaťu mesačne? Ak chceš ísť na polovicu so ženou. Či budú ukratené od studia, kvôli tvojmu bratovi? On sa už nemá kde rozvíjať, ale tvoje deti áno. Tiež som matka, každá matka dá život, ale nikdy by som tým svoje deti nevydierala, lebo je to normalna vec, súčasť kolobehu zivota už tisícok rokov, dôležité je ani nie tak dať život, ale pripraviť dieťaťu slušný život, zdravé rodinné zázemie, to je makačka. A ten ti rodičia nezabezpečili, ani matka. Tak to zabezpeč aspoň ty svojim deťom. Do toho rátal si si, aký budeš mať dôchodok, keď cely život žiješ z opatrovného od štátu? Či hodíš sa deťom na krk, nech sa starajú, aj po finančnej stránke? Boli tvoje deti pri mori? Videli aj inú krajinu ako Slovensko?

nane27
autor
6. apr 2024

@katkami123 ale veď ja pišem ,že sa snažim aby nestradala.. ja mam aj iný prijem kde si privirobim. Možno si nepochopila že to čo tu ty mne vyčitaš si ja vyčítam.tiež len mi je ľuto brata dať ..tak som tu pisal a prosil o radu ja toto všetko čo ty pišeš viem neboj..treba sa vžiť do situacie prečitať si poriadne čo som pisal a pišem uvedomiť si ako to ja citim nie ako ty pišeš podľa zakona..ale podľa srdca.. aj chorý človek je človek ktory citi .. a ma strach z neznameho .. moje deti ešte zažiju a zaživaju pekne chvyle zomnov oto sa nebojim pekný deň

katkami123
6. apr 2024

@nane27
Tak mu vybav kvalitný DSS, prečítaj si recenzie, kto je kde spokojný. Máš právo aj na vlastný život, vlastné šťastie, aj tvoje deti. Rodicia ťa naučili, že sa musíš starať o brata, vychovali z teba jeho opatrovateľa, nie súrodenca. Ale to nemusíš, musíš žiť aj vlastný život. V tomto prípade nemáš mať prečo výčitky svedomia. To najlepšie si mu zo seba dal, obetoval mu kopu rokov, ale treba sa pohnúť v živote ďalej, svojou cestou. Prečo sa na to nepozeráš tak, že koľko si už všetkých opatroval, napomáhal sa, že v tomto mozes mať svedomie čisté ak sa rozhodneš žiť vlastný život.

nane27
autor
6. apr 2024

@katkami123 🙏 maš pravdu vďaka

smarang
28. apr 2024

@nane27 Ahoj,ja viem presne ako sa cítiš,môj osud je takmer rovnaký ako Tvoj.Ja tiež opatrujem brata po maminej smrti už 20 r a tiež sa cítim ako Ty.Uvedomila som si,že aj ja potrebujem žiť .Plánujem dať brata do ústavu.Proste už nevládzem☹

nane27
autor
12. máj 2024

@smarang prajem veľa síl a krásny źivot🫶

Strana
z2