Mama krája všetko a to ma rozčuľuje, čo s tým?
Nasa mama 69r.vsetko kraja nožom.. Kúpim parky pokrája ich napoly v mrazaku. . Kúpim rožky pokrája ich na kolieska v mrazaku. Kúpim šunku rozkrojí ju napoly.. Celých 20 dg.. Kúpim prášok na pranie.. Zmiesa ho s iným, rôzne vône spoji.. Kúpim sladkosti otcovi tak mu ich po otvára všetky naraz a nechá tak otvorene. Rozčuľuje ma tým. Ked sa jej spýtam prečo to robí.. Usmeje sa ustipacne a povie no a čo.. Čo s tým? Je to choroba nejaká?
Ako ich pokraja v mrazáku?
69 rokov? Kľudne to môže byt štart nejakej diagnózy
@patus_2 vyberie z mrazaku pokrája a dá nazad
A to robi len teraz ci vzdy tak ? To som este nepocula a aj sladkosti ze pootvarat 🤔
@ivik4 robí to posledný pol rok
@zoja1234 je zo zvláštne co robí.. Ze? Ja ze demencia je len to ze človek zabuda
Ak to nerobila niečo za tým bude.
Alzhaimer
Podľa mňa to môže byť začínajúca diagnóza. Ak teda vravíš, že taká nebola vždy. Áno aj moja starká ma určite veci co nerobia iní ľudia, ale robí to roky rokuce.
Aj mne sa zdá, že jej začína nejaká neurologické diagnóza… ak sa takto zmení správanie a robí veci, ktoré nerobila a sú de facto nezmyselne
@zoja1234 nie každé slovo s príponou -lóg je lekár.
neurológ - lekár, psychológ - nie lekár.
lekár je psychiater.
demencia je diagnóza. lieči ju psychiater. nie psychológ.
To bude už nejaká diagnóza a to robí pol roka také divné veci a až teraz si si to uvedomila?
@luccija uvedomila som si to dávnejšie.. Ale mama nechodí vôbec k lekárovi.. Odmieta
@zmrzlinka8 okej, dokázala si nám že si odborník na názvoslovie, ďakujeme za inteligentný komentár. Podstata môjho komentáru je niekde úplne inde.. A kto nebaziruje na pravopise ci pojmoch ako ty, ten to pochopí aj bez tvojho odborného výkladu... Iba to si sem prišla napísať?
@zmrzlinka8 ty asi rada chodíš do diskusií len tak, opravovať pravopis ci buzerovat za vyjadrovanie, ale kveci nenapíšeš... 🤣 Nikto nepotrebuje tvoje komentáre..
@zoja1234 ale áno, potrebuješ ich, lebo si mýliš pojmy.
@zmrzlinka8 pani múdra, dobre, som poučena. A teraz co? Aký je tvoj vecny vklad do tejto diskusie? Čítam
Začína nejaké neurologické ochorenie. Môže byť alzheimer,demecia alebo aj psychiatrická diagnóza.
@zoja1234 minimálne ten, že autorka nezačne pre mamu hľadať psychológa, ktorý jej nepomôže... Netreba sa na všetkom urážať, čo to pomôže?...
@autor ak mama nechce ísť k doktorovi, tak kontaktuj alebo choď za jej všeobecným lekárom Ty. Vysvetli situáciu, zmeny, ktoré u mamy evidujes a lekár vás pošle ďalej na odborné vyšetrenia... Minimálne Teba usmerní, čo s tým treba robiť.... Lebo tiež si myslím, že je tam diagnóza... Ktorá sa bude len zhoršovať. A neskôr mama bude asi potrebovať opatrovanie, zariadenie... Tak nech vieš, na čom si a ako sa na to postupne pripraviť...
Schovaj nože a kupuj sladkosti aj pre ňu.😉
@ajsha123 navštívila som psychiatra osobne.. Povedal ze mama musí prísť ze jej dá lieky.. Ze musí prísť osobne
@teki1 sladkosti odo mňa nechce.. Neje sladké..len horkú cokoladu
To bude diagnóza, demencia najskor
Demencia alebo alzhaimer nie je “len o zabudani” aj keď je to veľká súčasť, ale robia rôzne nezmyselne veci … starký schovával veci na rôzne nezmyselne miesta, chodil a mal v hlave myšlienku že mu niekto kradne z hrobového miesta na cintoríne, a stále nás tam ťahal že to musíme skontrolovať 🤷♀️ alebo si zrazu spomenul na niečo a nevedel to vytesniť z hlavy, napr že treba nakŕmiť sliepky a chodil a krmim ich stále dokola niekoľkokrát za zen deň 🙈
vyzera to ako zaciatok nejakej diagnozy. Ak by nechcela ist s tebou k dr. tak chod aj sama a vysvetli, co sa deje a co navrhuje lekar...
@ajsha123 ďakujem, presne o to mi išlo
Príde mi to ako OCD. Inak nevidím žiadny dôvod prečo by mala všetko krájať na kolieska.
Musíš je nejako dostať k tomu psychiatrovi. Inak sa jej stav môže zhoršiť zo dňa na deň. Nebude to normálne,čo robí.

Nie nieje za tým žiadna choroba je to taký typ človeka uštipačna. ja by som jej niečo naschval zmiešala v kuchyni a ked bude variť pokazi jedlo a povedala by som no a čo a bola by som taka ako ONA.