Mama mi nie je ochotná pomôcť v rizikovom tehotenstve.
Ahojte žienky, ja vlastne ani neviem, akú radu čakám... Ale trápia ma vzťahy :( neviem ani kde začať. Ale asi tým, čo je teraz.
Som tehotná na PN, čakáme dvojičky, mám rizikové tehotenstvo po IVF, doma ležím, lebo mi hrozí predčasný pôrod. Okrem toho prerabame dom. Ešte cca do 26.t.t. som si tam aj sama chodila pratat, okná umývať, vysávať, atď, čo som s bruškom vladala, bolo mi dobre, ale potom som skončila v nemocnici. Tak od vtedy musím ležať, inak mi tvrdne brucho často a mám kontrakcie..
No a moja svokra, zrobena, krivajuca dôchodkyňa chodí kedy môže (vlakom a busom cca hodinu cestuje) aby mi pomohla. Donesie jedlo, manželovi pomáha na dome, manžel keď ide zas jej niečo pomôcť, tak ho mega vybali jedlom že ozaj nemusím mať starosť s varením.
A moja vlastná mama? Citujem z viet, ktoré mi povedala: Ona by mi aj pomohla, keby som nebyvala tak ďaleko (sadne do auta a za 20 min je tu keby chcela), keby nemusela chodiť do roboty, keby toho tak veľa nemala (na výlet, kávičku a návštevu čas má). Aj by mi jedlo doniesla navarené keby sme boli v jednom meste. Aj by mi pomohla len jej musím povedať že potrebujem - a keď potrebujem, zas si vypočujem len nejakú z hore menovaných výhovoriek. Ako sa nedá, lebo, respektíve aj by sa dalo ale,... má vlastne dôležitejšie veci na práci. Je mi z toho smutno, nanič :(
Je mi z toho na nič.
@janulka257 tomu sa hovorí toxická matka🥴, boháča ja by som deťom aj posledné dala
@jajka257 keby mala k tomu dalsie deti a manzela choreho, to by bola kriza. Ale pri IVF musis ratat s tym, ze budu komplikacie.
@catherinah ale su to komplikacie. A je fuk, ci tam su aj dalsie deti. A su to buduce vnucata. A keby sa nieco zle prihodilo, tak co. Nadejna babicka si poplace alebo ako. Ved nebudme zakerni. Lebo nam nikto nepomohol, lebo aj my sa starame samostatne.
Kazdy to zvlada inac. Vies, tak ti poviem, kupili sme byt, malovali sme. Do toho ochorela mala, a aj ja. Tahali sme 40. Muz maloval, z prace domov. Ja som mala take stavy, ze ked som vstala, zvracala som. Prisla svokra, sadla na 20 minut, hovorim si super, aspon chvilu ju niekto postrazi. Ze sice odpadavam, ale dlazku umyjem. Ked zbadala, ze ma natiahlo pri pohybe, mi hovori, ze na co to robim, ked mi zle. A miesto pomoci mi splechla, ze na co sme malovali. Do toho zacala mala zvracat a ona mi krici, dieta ti zvracia, pod si obriadit. Nechala ju v tych zvratkoch a ze ide ku kamoske na kavu. Nuz, poradili sme si, ale od vtedy, vzdy ked nieco pktrebuje pomoct, je moja odpoved, ze na co to alebo ono robili. A ze ja idem ku kamoske.
su ludia a zial aj starsie zeny (mamy) ktorym akoby chybala emaptia, sucit s druhym a casto aj s vlastnym dospelym dietatom. Pomoc od dietata kedykolvek brana ako samozrejmost ale opacne ani omylom. Zial poznam z vlastnej skusenosti. A nejde tu tak ani o tu pomoc samotnu (aj ked velmi zriedka potrebnu) ale o ten zranujuci postoj, proste ta ma na haku..., aj tvoje deti (toto skutocne boli)
drz sa, to nezmenis, potrapis sa ale aj ta to posilni, vaz si seba samu ❤
@jajka257 tak asi máme rozdielne zadefinovaný pojem kríza. Kríza je, keď sa žena ocitne sama bez pomoci, ležiaca, neschopná sa opatriť. Ona má muža. Čo by robili, keby v okolí nebola ani jedna mama? Keby boli len dvaja. Muž by sa staral o svoju ženu, že? Po práci by nakúpil, uvaril pre nich jedlo, ktoré by si mohla dať ona aj na druhý deň na obed a v pokoji by spolu čakali na príchod bábätiek. Len sa treba upokojiť a prestať súťažiť, kto sa skôr zoderie, kto skôr postaví dom a kto má akých rodičov a podobne. Na Slovensku ešte prežíva ten model "poriadnych ľudí", ktorí si asi do posledného momentu neuvedomia, že premrhali život na veci a skutky, ktoré nemajú až takú váhu. Nič sa nestane, ak budú dom dokončovať, keď sa deti narodia. Vôbec nič sa nestane, keď nebude tip top vymakaný v momente, keď sa tam nasťahujú, môžu dokončovať postupne. Ak sa tam už umývajú okná, tak tam asi už tak veľa práce nebude. Pokojne môže ten chlap ostať cez víkendy so svojou ženou a starať sa o ňu. Niekde predsa práve bývajú, strechu nad hlavou majú, jedlo na stole tiež, ľúbia sa, čakajú vytúžené deti a pani rieši, že jej mama neznesie porovnanie s tou jej poriadnou svokrou. Kríza áno, ale hodnotová.
@alaguema no neviem, kazda mame iny pohlad. Ja od svokry pomoc necakam, mamu nemam. Takze som odkazana na mna a muza.
Ale ked budu rodicia stari, nevladni, taktiez budu cakat pomoc. Nechapem, preco v tomto pripade to ma byt povinnost. Ale ak to ocakava mlady clovek v tiesni, tak je nevhodne a nemiestne.
@dkethe
@alaguema
dobre sa súdi. Obujte si moje topánky, prejdite to a zažite to čo ja a potom ma sudte.
Kombo dom + tehotenstvo. Proste to tak vyšlo. O tehotenstvo sme sa snažili 4 roky. A že dom sa finišuje až teraz? Chceli sme bývať už na Vianoce, ale čakali sme na majstrov. Kto niekedy prerabal dom, tak vie.
Svokra pomáha koľko chce a väčšinu času robí len manželovi spoločnosť, alebo mu poradí čo by bolo lepšie, lebo v mladosti tiež prerábali. Môjho manžela tiež nepoznáte. Ani neviete akú prácu má, celé dni do večera je prec a víkendy na dome, aj okná umýval, aj dlážky kolenacky, majstrom pomáhal nech je to čo najskôr hotové.
Ja som sa snažila robiť, kým som vladala a mohla ale nemocnica a strach z predcasneho pôrodu ma donútili ležať.
Tiež neviete aké som mala detstvo. To aký mám s mamou "vzťah" teraz je ten najlepší aký som kedy mala.
A skutočne by som potrebovala pomoc. Nepotrebujem od mamy aby mi tu chodila okolo zadku, aby sa zodrala, aby "hádzala do miešačky" a podobne. Proste mi chýba mama, ktorá by sa o mňa zaujímala, vypočula ma, prisla aspoň na návštevu... Ani do nemocnice za mnou ani raz neprišla. Svokra chodila... kto ležal dlhšie v nemocnici vie, ako tam je človeku otupno. Navyše strach o deti, že sa narodia a ešte neprežijú, fakt to bolo hrozne a neprajem to zažiť nikomu. A mamu som prosila, aby prišla na jedno poobedie v sobotu, a neprišla. Nechodí k nám na návštevu, nepríde, nezavolá ako je týždeň dlhý.
Ale asi som ja divná že mi to je ľúto.
@jajka257 mala by si sa možno porozprávať s nejakými ľuďmi, ktorí sú, alebo boli niekedy v tiesni. Myslím, že je nemiestne, aby sa zodretá, krívajúca žena starala o mladých ľudí bez telesného postihnutia, finančne sebestačných, relatívne zdravých, len aktuálne s obmedzením - jeden je stále plne funkčný a ešte im to nestačí a nárokujú si na to isté od mamy z druhej strany, ktorá je ešte normálne zamestnaná.
@janulka257 prerábali sme dom počas môjho prvého tehotenstva. Svojpomocne. Nebola som na rizikovom, ale bola som do pôrodu normálne v práci každý deň a obe rodiny tisíce km vzdialené. Obe detičky sme si vychovávali a vychovávame bez akejkoľvek pomoci. Manžel pracovne cestuje a cestoval aj keď boli deti malinké. Ja ťa nesúdim. Ale motivujem k tomu, aby ste sa snažili postarať o seba sami. Ak ti mama nedáva emocionálnu podporu, hľadaj ju inde. Zbytočne sa ľutuješ a chceš tú mamu proste nejakú inú, než je. Ale iná nebude. Ber ju aká je a buď rada, že ešte je. Príde čas, keď nebude.
@janulka257 kto nezazije, nepochopi. Ja som lezala 10 dni. Nikto, okrem muza neprisiel. Nikto nepomohol, a este babka bola urazena, ze som s malou neprisla hned po navrate. Videle ju az, ked mala krpata 4 tyzdne a doniesla nam chripku😂😂😂😂
@jajka257 neviem, načo tá irónia. Píšeš, že sa nám ľahko súdi, ale nevieš, ako to kto mal, alebo má. Možno je tu x žien, ktoré vychádzajú z oveľa horších podmienok a nesťažujú sa a nie preto, že by boli dokonalé, ale preto, lebo majú viac pokory a trpezlivosti a menej si dupkajú nožičkou, ak ľudia v ich okolí nie sú podľa ich predstáv.
@janulka257 tak to nerieš
Ja by somto svojej mame keby sa takto spravala dala vyzrat a najavo jej dala aky pozic taky vrat.sorry
Tehu žena sa chce vyspovedať, vyžadovať a vy hneď drb, otočiť to proti nej🥴🙈
@janulka257 Ze na ne vobec reagujes?evidentne im samym rodiacia nepomahali tak ani druhym nedopraju.snazia sa ta presvedcit ze to ze ocakavas normalnu pomoc a zaujem od rodicov je nenormalne,ale nenechaj sa zmiast.ak rodicia nemaju zaujem pomoct svojim vlastnym detom tak to je nenormalne.Ja ked som krvacala a musela lezat tak moja mama a otec pomahali s absolutne vsetkym co uz moj muz sam casovo nedaval a svokra kedze sa nemohla zapojit kedze byva 200 km od nas tak aspon denne volala.ked potrebujem vezmu mi malu,ked som porodila denne tu bola mama upratovala,varila,ucila ma starat sa o malu,svokra sa tiez sa okamzite ponukla-toto je normalne.pre svoje dieta by som to urobila tiez.
To čo je za doba toto? Dcéra leží, hrozí jej predčasný pôrod. Kto iný má pomôcť ako mama? Mňa by veru tie výlety v tomto období ani netešili. Kam to spejeme?
@janulka257 nenapadlo ťa, že ti odpisujú aj ženy, ktoré zažili? A predsa ťa neľutujú. Ja som to tiež vyžadovala od mojej mamy,lebo to robili aj iné mamy. Prečo nie moja? Až neskôr som pochopila,že je to jej čas, jej voľno a jej rozhodnutie či príde a pomôze alebo nie.
A ešte jedna rada: toto ries s maminou a nie tu. A opis jej všetko čo si písala tu. Ona si nedomyslí čo ťa trápi.
@petruska19 Napriek tomu je to smutny pribeh.Je to pravda vsetko co pises,suhlasim,ale ak sa tak sprava rodic k vlastnemu dietatu tak je to vzdy velmi smutne.
@petruska19 to akože vážne treba rodiča kopať,, aby si uvedomil že aj by bolo dobré tej dcére častejšie pomôcť a kebyže ide o otca no ok, aé matku prosiť? Akože ty by si tiež tak svoju dcéru nechala a nestarala sa vramci možnosti? Lebo Tebe nepomohla, tak nech iné mamyn nepomahaju iným..., no neviem ale podľa nezmyselných výčitiek cudzej osobe tu na nete mám dojem že ťa to napriek veľkých poucok čo má kto ako robiť , serie😉
Tak ako som sa bála o dcéru keď bola malá a mala horúčky, tak isto, možno ešte viac, som sa bála, keď bola tehotná. Nevidím rozdiel v strachu o dvoj ročnú a tridsaťročnú. Myslela som, že je to normálne.
@galioska ja by som konala ináč. Ale neodsudzujem žiadnu matku čo tak koná. Je to jej rozhodnutie a slobodná vôľa. Sme sebecké keď chceme aby robili tak ako to chceme my. Autorka je dospelá zena. Má svoju rodinu. Je to ťažké prijať, že? A neserie ma nič 😉
@galioska a zaujímalo by ma aj vyjadrenie autorkinej mamy. Skôr ako ste ju tu všetci odsudilu
@nini1010 nemyslim to zle ale fakt si neviem predstavit, ze by mi mamina chodila varit a upratovat... raz mi umyla okna, lebo ked sme sa stahovali do domu bola som tehotna a ona sama povedala, ze neexistuje aby som tehotna umyvala okna a natahovala sa. Citila som sa pri tom teda dost zle. Jasne, ked si krvacala a muz ozaj nemohol, ok... ale po porode neviem, ak to nebol nejaky komplikovany porod s velkym poranenim, tak na to uprimne nevidim dovod. Ja som tu mala manzela na tyzden, to si zobral volno a potom uz som ficala s deckami sama. A bola som rada, lebo som sa s nimi potrebovala zabehnut. Nebolo to jednoduche ale ani nemozne. Pripadala by som si totalne neschopna, keby mi tu musela asistovat mamina. Samozrejme kazda sme ina a mame to inak nastavene, takze ja to nekritizujem ani netvrdim, ze je to zle alebo nenormalne... len konstatujem, ze pre mna by to bolo ponizujuce. Zrovna dnes som mala so synom poradnu. Ma dva mesiace. Dcera dva roky, vsetkemu vzdoruje, navyse je akurat chora. Manzel doma zostat nemohol. Musela ist s nami a musela som ich u lekarky zmaknut obchoch. Ani mi nenapadlo volat mamine aby si vzala volno a prisla ju strazit. Predstavila som si ako musi skoro vstat aby presla tych 30 km v rannej spicke a najneskor 7:30 bola u nas a o 9:00 by bolo po vsetkom a den dovolenky v tahu.
Aj tak si myslim, ze v pripade @janulka257 toto bude len spicka ladovca a pravdepodobne to s rodicmi nemala a nema uplne jednoduche. Toto uz je len taka posledna kvapka a viac ako pomoc jej chyba od maminy objatie.
@janulka257 ja si myslím že byť rodičom je záväzok na celý život. Rodičom neprestavame byť keď dieťa dovŕši 18 rokov,ani keď položí na stôl prvú výplatu,a ani keď sa vydá/ či ožení..pre mňa byť rodičom znamená že sa o svoje deti budem nielen celý život báť ale budem im aj pomáhať. Mám mamu ktorá má 66 rokov,pracuje na plný úväzok,to jej však nikdy nebranilo,aby nám v tých najhorších situáciách pomohla. Bola som tehotná,manžel na služobke,dcéra mala kiahne a zároveň zápal stredného ucha,musela som volať vyjazdovu pohotovosť, predpísali lieky. Moja mama v noci sadla do taxíka a išla ich vybrať, pomáhala mi,hoci ráno skoro vstávala do práce. Vždy keď je zle,je pri nás. Moje obe dcéry babku majú veľmi rady.Tu platí, čo dáš,to dostaneš. Koľko lásky a pozornosti venuješ druhým,toľko sa ti vráti. Úplne chápem že je ti to ľúto🤨neviem si predstaviť že by sa mi blízky človek ako je mama obrátil v tvojej situácii chrbtom. Ešte že máte svokru ,aj keď viem ,že to nieje to isté....
@mateson 👍👍👍 hurá,klasické milujuce mamy ešte nevymreli
@jankalukasova Fakt?tak to mam potom velke stastie ze su u nas nastavene vztahy tak, ze nam to pride vsetkym uplne normalne takto si navzajom pomahat.Kazdemu by som dopriala mat taku rodinu v ktorej sa rodicia takto staraju o svoje deti ked to potrebuju a deti o svojich rodicov ked su napr.po operacii a podobne.Mama odide na tyzden,tiez tatka hned volam na obed,alebo mu navarim,zavolam co potrebuje.Ked boli po operacii nakupovala som,varila aj pre nich ked druhy nestihal vsetko.O 2 mesiace rodim znova a mamina ma uz teraz v praci dohodnutu dovolenku aby mi so vsetkym pomohla.Popri tom moj muz tiez vari,nakupuje,postara sa o dceru,ale popri praci je vdacny ze mi ma kto pomoct.A viem ze keby poziadam svokru tak ju hned rada vystrieda.U nas je to uplne normalne takto fungovat ked niekto potrebuje a je to obrovska pomoc.
@nini1010 ja by som tu pomoc tiez dostala, keby som nasim zavolala... to nie je problem. Len ja by som si prisla total neschopna. Ze proste som taka na nic, ze ani o svoje vlastne deti sa nepostaram. Operacia je nieco ine, iste ale po tom porode som na to fakt nevidela dovod. Ako som pisala uz predtym som rada, ked vidim, ze si nasi ten zivot zase uzivaju a nie, ze este budu chodit k dcere makat, jak na panske. Ja im tiez navarim. Cez weekend mal tatino narodky a oslavovalo sa u nas... takze kompletka pre celu rodinu s obedom. To je najmenej.

neskoncila v nemocnici. Tu nejde o to, ze sa jej nechce, ale ze nesmie. Hadam neohrozi deti. No neviem, ale podla mna je to kriza.