Mama nemá voči mne empatiu

29. júl 2023

Stretli ste sa s takým niečím?
Ja aj pochybujem, či ma má rada, inak by sa takto nesprávala. Najdôležitejšie sú jej potreby, to čo sa podľa nej má, to čo ja chcem je jej úplne jedno. Cítim sa napríklad zle, jej to je jedno, dôležitejšie je ísť pomôcť babke na záhradu, no a čo že som chorá. Je jej úplne jedno ako sa cítim, ja mám pocit, že ak by som aj umierala, tak by som musela ísť babke na záhradu pomôcť.
Neviem či to moc prežívam, ale vždy mi to vyrazí dych to ako sa správa. Že nejaké veci nepodstatné sú dôležitejšie ako moje zdravie, pocity.

sweet20
29. júl 2023

a kolko mas rokov? byvas sama? mas vlastnu rodinu alebo byvas pri nej?

autor
29. júl 2023

@sweet20 Bývam sama s manželom, som už dosť stará, mám 29, ale stále ma to dokáže zraniť to jej správanie. Žijeme od nej ďaleko vďakabohu.

sweet20
29. júl 2023

tak povedz, ze mas vlastnu rodinu, mate svoj program.. tiez z mojich surodencov mame vsetci rodiny a si to teda neviem predstavit , ze by to takto bolo. max raz rocne ideme porezat drevo ale zas babka je ciperna ale robi a ma tolko kolko vladze.

viestta
29. júl 2023

Nuz, mozno je mama malo empaticka, ale aj ty mas medzery v asertivite. Asertivitou si chranis svoju konfortnu zonu, tak sa nelutuj a zacni sa ucinne branit

0silvia0
29. júl 2023

Kedysi boli ludia tvrdsi, makalo sa a nefnukalo a nikoho nezaujimalo kto sa ako citi.
Ty takto fungovat nemusis, babke nech pomaha ona. Ked nevladzu, nech posadia travu.

autor
29. júl 2023

@viestta Mám veľké medzery v asertivite, to je pravda.

autor
29. júl 2023

@0silvia0 Mne ide skôr o to, že jej bolo úplne jedno, že mi je zle. Mne nejde o záhradu.

yoxinka
29. júl 2023

Jej mama (babka) pravdepodobne voči nej tiež nebola nikdy emaptická a vyžaduje, aby chodila pomáhať na záhradu. To isté robí ona tebe, lebo to berie ako normál. Ona ťa zrejme vychovala tak ako bola vychovaná ona a síce, že máš 29, ale sebavedomie a asertivita žiadne a nedokážeš povedať, že nejdeš, na čo máš plné právo.

0silvia0
29. júl 2023

To, ze jej to bolo jedno neries, mozno si myslela, ze sa vyhovaras.

autor
29. júl 2023

@0silvia0 To nie, takto to bolo odmala.

autor
29. júl 2023

@yoxinka Už áno, pokročila som, povedala som jej svoje, vzala som sa z gauča aj s manželom a odišli sme.

eva8
29. júl 2023

To prišla mama k vám, alebo vy k mame, že si vstala z gauča a odišli ste s manželom.

autor
29. júl 2023

@eva8 Boli sme u nej na návšteve.

eva8
29. júl 2023

Nedá sa to nejak dopredu naplánovať, že kedy pôjdete pomôcť babke? Však už ste s manželom samostatná jednotka

michu_
29. júl 2023

nie su vsetci ludia empaticki /ano, aj vratane napr mojej mamy:D/, to tazko u nich zmenis, mozes zmenit len svoj postoj, prestat sa citit ublizene/ved aj tvoja mama je dospela a moze si robit , co ona uzna za vhodne/ a ked si empaticka viac ty, skus ju pochopit ;)

0silvia0
29. júl 2023

Ked to tak bolo od mala, tak si na to zvyknuta. Ved ju poznas, ber ju aka je. Ci si si myslela ze od urciteho veku zcitlivie?

ludka1402
29. júl 2023

No takto.
1) Babka ma zahradu, ktoru nevladze, nestiha obrabat.
2) Mama jej pomaha. Ok, chvalyhodne, ale to je tak vsetko. Musi, ci chce jej pomahat? Vie tvoja mama povedat, ze nie, dnes nie, necitim sa ok, svojej mame?
3) Ak to nedokaze ci nevie tvoja mama, ty to dokazes povedat. A kludne aj viackrat, nie nejdem, necitim sa ok, alebo uplne v pohode nie, nejdem, nepovazujem pracu v zahrade za nieco, co mi robi dobre a pod., resp. nie, nejdem, lebo proste nechcem a ako to vnimate vy dve je len a len vas pohlad a vysporiadajte sa s tym same.
4) Navrhni im, ci nechcu predat, prenajat zahradu, oddychnut si a uzit si peniaze a nie diky, nic nechcem za svoju dobru radu 😂 (hlavne, ze budem mat pokoj od prace v zahrade.)
PS Milujem pracu v zahrade, ale zasadne nikoho neprosim, aby mi s niecim pomahal.
Je to moja zahrada a robim len tolko tolko vladzem a kolko to mne samotnej robi dobre.

mamamasama
29. júl 2023

Myslim, ze drvivá väčšina našich mam(čest výnimkam a v dobrom závidím) je takáto. Boli vychováváné v inej dobe a takisto vychovali takto aj nas. Tiez ma vzdy pravdu, jedina ma spravny nazor, najlepsie vztahy mame, ked sa nevidime. Obmedzila som navstevy na nevyhnutne minimum. Je babka mojich deti, tak im nechcem branit v kontakte, ale mne osobne neprospieva ak spolu travime vela casu. Takto sme obidve spokojne a nehadame sa uz par rokov. Hlavne bud asertivna, ako uz bolo spominane vyssie.