Mama nevie prijať snúbencovu diagnózu diabetes
Ani neviem, prečo sem píše, asi sa len potrebujem len vyrozprávať.
Pár rokov dozadu (na vysokej škole) som sa stretla s mužom s ktorým sme si padli do oka. Ako išiel čas zistili sme, že je nám spolu dobre. Všetko vyzeralo veľmi dobre. Randili sme spolu 4 roky a pár dní dozadu ma požiadal o ruku. Ja som veľmi natešená nabehla k mame, ktorej reakcia ma úplne odrovnala.
Nikdy s mojim priateľom nemala problém. Ani o na ani môj tatko. Keď sme tam boli na obed v pohode s ním vychádzali. Ale prvé, čo mi mama povedala asi po minúte ticha bolo, že či som okej s tým, že moje deti budú mať diabetes. Normálne som onemenla. Áno, snúbenec je diabetik. Má to zdedené od svojich 4roch rokov. Celý svoj dospelý život je dobre kompenzovaný, cvičí a hoci má diabetes, nemá iné zdravotné problémy. Moja reakcia na to bola, že ma mrzí, že som sa s ňou prišla podeliť o pre mňa skvelú správu a ju jediné čo zaujíma je to, že je diabetik. Na to mi povedala, že ona nechce mať postihnuté vnúčatá.
Nehnevaj sa na mamu, každá mama chce pre svoje dieťa len to najlepšie. Možno použila nevhodné slová ktoré sa ta dotkli ale určite to nemyslela zle
Tak ja som v pozícii tvojej mamy. Tiež som sa dcéry opýtala, ci počíta s tým, že deti by to mohli zdediť. A ci sú na to pripravení. Nic viac nič menej. Všetko ostatné je ich vec a ich život. Keby aj, sme pripravení pomôcť, ale tak strach je prirodzený. My to budeme mať ťažšie, dcéra sa vydáva do Ameriky. Takže dosah a pomoc veľmi slabá. Ale sú dospelí, a musia počítať so všetkým.
@regina22 v dnešnej dobe nepoznám človeka co nemá predispoziciu alebo rovno prejavene nejaké dedičné ochorenie, akékoľvek. Tých ochorení je obrovské množstvo a týkajú sa rôznych oblastí tela. Takže najlepšie bude radšej žiadnu rodinu nezakladat ci ako?
Autorka,nic si z toho nerob.Vela ludi,ani nevie,co je diagnoza DM typ 1 a co to vlastne obnasa.Poznam ludi,ktori nemali v rodine dve,tri generacie DM a detom bol diagnostikovany.Spoliehat sa na to,ze s partnerom,ktory je zdravy,tato diagnoza neprepukne je v dnesnej dobe velmi,ale velmi naivne.Drzim Vam palce na ceste zivotom a pamätaj,mas dve usi,jednym dnu a druhym von a vôbec to neries...
Moja stará mama bola diabetička. ANI JEDNO z jej detí a vnúčat túto chorobu NEMÁ.
super s tymi usami, aj ked mame urcitu prekazku medzi usami - mozog. niekedy niektore veci moc rozpberame 😀
Nemusia mať deti diabetes .to nikde nie je písané ...nechcem nič privolavat .to vôbec ale čisto teoreticky ten diabetes môžeš dostať aj ty .čiže on by sa potom kôli tomu s tebou rozvádzal ? Mama je podľa mňa hrozna keď sa tak správa
Aj ja poznam rodinu, kde deti maju diabetes 1. typu a rodicia nemaju. Cize to vobec nie je pravidlo. Mama nech si nastuduje predtym, ako chce dcere znechutit zivot s diabetikom. Na to sa neda ani nic povedat. Netrap sa. Zbytocne.
Diabetes 1. typu nie je dedičný ale získaný. Hlavným vinníkom je tu imunitný systém, ktorý zbytočne útočí na takzvané beta bunky pankreasu. Tieto bunky už potom nevytvárajú inzulín a diabetik si musí aplikovať inzulín. Tento typ majú deti a mladý ľudia.
Dedičný je 2. typ cukrovky, majú ho starší a obéznejší ľudia.
Je veľmy malá šanca že vaše dieťa bude mať cukrovku. Riziko je iba v prípade, že priateľ nie je správne kompenzovaný, čiže nedodržiava liečbu a má dlhodobo zvýšenú glykémiu. No riziko je pre partnera preto, lebo mu časom budú pribúdať zdravotné komplikácie, ktoré spôsobuje zvýšený cukor. Ako mi povedal lekár: ide o to, či sa dožijete svatby svojich detí, alebo aj vnukov.
Vývoj liečby cukrovky napreduje veľmi rýchlo. Ja som diabetik od 23 rokoch, začínal som na perách, teraz mám pumpu a senzor Medtronic, senzor vysiela do pumpy údaje o glykémii a pumpa reguluje podávanie inzulínu tak, aby výsledná glykémia bola v norme.
Mám dve dcéry a žiadna nemá diabetes. Nikto v rodine nemá diabetes iba ja.
Tvoja matka nemá správne informácie a reaguje strachom.
Ak chces dalšie info, kľudne mi napíš súkromne.
Nemáš sa čoho báť, keď sa ľúbite (a on je dobre kompenzovaný) kľudne si ho vezmi a majte deti.
PS: Choj zo svojím priateľom k jeho diabetológovi a popýtaj sa.
@marco88 DM typ 1 moze byt aj ziskany, ale casto aj dedicny. nededi sa DM, dedi sa predispozicia a sklon k autoimunnej reakcii, ktora vedie k DM typ 1.
potom nastane situacia, ktora to cele moze spustit. smaozrejme taka situacia nastat nemusi a tiez mozeme zdeditt geny od druheho rodica, takze sa nikdy nevie, ci sa predpisozicia zdedi, alebo nie.
prave pri DM typ 2 sa dlho nevedelo, ze ma na nom podiel a dedicnost,. roky sa prepokladalo, ze dedicny nie je. ta info, ze aj tu ma podiel dedicnost je pomerne nova.

@regina22 Mamy chcú svojím deťom len dobre, je to rizikové. Táto dg. môže byť dedičná a v staršom veku to aj u neho bude spôsobovať ďalšie komplikácie, to má mama pravdu. My sme mali suseda s touto dg. a z deti syn mal nejaké psychické poruchy a dcéra vyzerala byť zdravá a v dospelosti sa to prejavilo aj u nej.