Mama zrazu nemusí môjho nastávajúceho
Ahojte, ako začať.
Mame synčeka, ešte nemá ani rok, keď som chodievala s ním pozrieť moju mamu tak ona stále mu bránila aby chytal veci do ľavej ruky. Stále som jej hovorila, že sa vyvíja tak detičky chytajú do oboch rúk. Keď som bola doma, spomenula som to partnerovi, pár krát. Ten sa samozrejme hneval (on je povahovo veľmi dobrý, taky flegmatik, len tak ho všetko nerozhodi). Cez víkend prišla mama k nám na návštevu a on jej povedal svoje ohladom tej ľavej ruky. A dosť aj zvýšil hlas. Ta mu na to odpovedala, že nechce aby bol ľavák a ze lavaci sú "hlúpi" (niečo v tom slová zmysle). A včera večer mi už písala, že s ním tzv. skončila, lebo ze si ku nej dovoľuje ako ku soplani. Mame pár týždňov pred svadbou a teraz neviem co robiť. Keď som to jemu povedala, jeho to netrápi, ale mňa áno. On povedal, že nebude počúvať jej hlúpe "dristy" a ze prečo by mala toto robiť nášmu synovi. Ako ja viem, že on má pravdu, ale jak mi mama povedala ze on u nej skončil, tak som sa kvôli tomu trápila celú noc. Nieto ze mam starosti s prípravami na svadbu, ešte do toho aj toto
Tvoj chlap je skvelý. Zastal sa tvojho dieťaťa. Keď nevieš mame povedať ty, aby s tým prestala, je správne, že tak spravil on. Svokry nikdy nebudú mať skutočne rady svojich zaťov a stále si budú hľadať nejaké konflikty, aby ukázali ako sú neschopní (a ak existuje nejaká výnimka, tak klobúk dole). Babky majú tie zastarané zvyky z čias komunistov tak vryté v sebe, že nie sú schopné pochopiť, že to je inak ako sa im to vštepovalo. Ja som tiež musela často zvýšiť hlas na vlastnú mamu lebo tiež niektoré veci nechápe napriek tomu, že vychovala tri deti. A radšej som to bola ja ako by som to mala nechať na mužovi, aby sa s ňou dostal do konfliktu. Ty sa svojej mamy bojíš či čo? Máš mať úctu k šedinám a k matke. Ale sama si matka a keď si nezastaneš dieťa, neurobí to za teba nikto. Ty už máš svoju rodinu teraz v zložení ty, muž a dieťa. Tvojej mame už máš byť otočená chrbtom a keď, tak ti má byť oporou a podopierať chrbát. Veci sa práve začali meniť. Možno tým, že napísala, že s ním skončila vám už nebude vstupovať do vášho kruhu. Necíť sa ako medzi dvoma mlynskými kameňmi. To, že tvoja mama nemusí tvojho nastávajúceho je jej problém, nie tvoj. A po tomto výstupe, keď nerešpektuje, že nemá dieťa preúčať by som si dvakrát rozmyslela, či je kompetentná byť s dieťaťom sama. Nie je to jej dieťa, ale tvoje! Chráň si svoj rodinný kruh. Ak teraz zaváhaš, tvoj muž sa bude vo vašom kruhu cítiť neisto. A to nechceš. Nechceš aby sa rozpadol. Mamke by som povedala, že keď chce byť v konflikte s tvojím mužom, tak nech sa nečuduje, ak sa niektoré veci zmenia. Rodina dokáže človeku tak ubližovať. Akonáhle niečo nie je podľa predstáv tak sa idú zblázniť. A budú vydierať a manipulovať. Nie si mamina bábka. Odstrihni si tie povrázky, za ktoré ťahá a daj jej to najavo. Že to už tak ďalej fungovať nebude. A neviem koľko máš rokov a aké sú všetky okolnosti, ale dopriala by som každému mladému človeku, čo sa nemá dosť odvahy vymaniť sa spod manipulatívnych a neohybných rodičov, aby skúsil pár sedení u terapeuta, človeku to zvykne pomôcť vyrásť. A to bez srandy.
Dobre, že s ním skončila, ešte skonči ty s ňou a máš pokoj. Čo si to dovoľuje, veď si jej predtým kľudne povedala, nech dá vnukovi pokoj s touto hovadinou a ona má k vám rešpekt nula, keď si ide napriek tomu svoje nezmysly. Obklop sa radšej ľuďmi, ktorí ťa majú za viac než tvoja matka...

To by tu bolo kriku keby si niečo také dovolila svokra.