Máme ísť do domu do dediny?
Ahojte,
sme totálne stratení.
S mužom sme odchovaní v byte, bývame vo veľkom byte. Ale čakáme tretie a zišlo by sa väčšie bývanie, plus nemáme ani balkón poriadny (zasklený), takže ak chceme na vzduch, musíme von, chystať sa, výťah, deti venčiť, doma zatiaľ robota stojí. Kebyže nečakáme tretie, tak on by nad sťahovaním neuvažoval, ja som tak trochu vždy túžila po dome. Naši kamoši, s ktorými sme trávili dni na RD sa odsťahovali do domov pred rokom.
Nevieme sa rozhodnúť. Mame tu vsetko, ale chyba nam vlastny kus pozemku a vacsi priestor.Sme rozmaznaní dopravou (10-15 minut v praci, z prace kedykolvek). To by sa dost zhorsilo, aspon docasne na 30-40 minut, kym dostavaju dialnicu.
Mali by sme zahradku 100m2 a velkyyy dom. Vsetka obcianska vybavenost na dedine, hned vedla mesta. Potraviny, skola napeso. Akurat tych vyletov po okoli bez auta menej. Ale zas tolko moznosti, ako mame teraz, kde byvame nie je na vela miestach. A zachovali by sme si aku taku financnu nezavislost. Dom v meste alebo velky dom s velkym pozemkom by sme mali ako zlatu klietku, zas hospodari z nas nebudu.
A tak sa nevieme rozhodnuuuuuttttt. Ci ano, ci nie.
@petulda333 ten pozemok by bol pre mňa oveľa väčším strašiakom, ako ten cintorín
@daganov preco? Ja mam uplne strach ci to tam zvladnem
@petulda333 obrovskýýýý, my sme mali 600 metrov štvorcových a to bolo tak akurát, aj pre ohrada s búdou pre psa, aj nejaké ovocné stromy, aj trocha zeleniny a jahody, aj tráva, aby sa dalo zakopať si futbal, aj okrasná záhrada so sedením.
@daganov no to ano. Ale my tam budeme vzadu take 2 chatky pre hosti, pre deti aby sa tam hrali. Mame tam uz velku garaz a ked tam bude dom, vydlazdime cestu a chodnik, tak tam uz vela miesta neostane. A muz sa na kosenie tesi, len ci mu to aj ostane 😀
@petulda333 tak dá sa kúpiť aj robotická kosačka
@daganov este by mi zlenivel 😀 ale on rad kosi, takze sa moze vyblaznit
To je strašne indivídualne. Vzdy tu budes mat dva tábory ktore sa navzajom budu snažiť presvedčiť o svojej pravde. Ja som zila 26 rokov vo velkom meste, potom sme kúpili s muzom rodinny dom 29 km od mesta. Ale je to ozaj dom (2 podlazia, pivnica, povala, úžitkova olocha cez 300m, zahrada 10 arov) a nikdy by som sa naspäť do mesta nevrátila. Vela kamosiek sa ma pýtalo ze co deti ked vyrastu, atd atď... No co... Pojdu autobusom 🤷🏼♀️ ale treba mysliet na to, ze v dome je proaze vzdy robota. Ak mas novostavbu tak prve roky o cosi menej, ale casom zacne treba robiť udrzbu cez strechu, kotol, plot atd atď cize ak na toto nemate bunky tak dom nie.
Ak vahas medzi radovkou a bytom, ostan v byte. Ani jeden známy co kupil radovku nie je spokojný, bohužiaľ absolútne absentuje sukromie a ja sa ani nečudujem...
nikto ti neporadí ako máš robiť - rozhodnúť sa musíš sama. Lebo my sme napr. obaja z dedín, sme pracovití, naučení makať na záhrade, mm je zručný.... U nás výletiky, dovolenky nehrozia. Na dome a okolo domu je veľa roboty. Nebudeš stíhať žiadne výletíky. Vám asi bude lepšie v byte....😉
Chcieť mať súkromie a ísť do radovky sa nejak vylučuje.
@zuzzqa je to tak, ako píšeš, vždy budú dva tábory, kto má vzťah k pôde, teší ho dopestovať si zeleninu, hrabať sa v hline, berie ako menšie zlo to dochádzanie a cirkulár alebo kosačku v sobotu o siedmej ráno. Kto si radšej posedí na terase v centre mesta a ide večer do divadla, ten má záhradu a dochádzanie ako nočnú moru. Niekto susedov v paneláku vôbec nevníma, niekto je nervózny pri buchnutí susedových dvier. Niekto berie menšiu dedinu ako nuda, skapal tam pes, málo detí, moje sa nemajú s kým hrať, niekto ako nekonečnú romantiku. Ale v prípade zakladateľky tejto diskusie mám pocit, že radovou domom v radovke a 100 m štvorcovými trávy nevyrieši v podstate nič, len si skomplikuje život. Na jej mieste by som sa nerozhodovala hneď, ale hľadala ďalej, novorodenec toho priestoru zase veľa nepotrebuje.
@deti95060810 nestraš, je dom na prácu náročnejší ako byt, ale ak nemáš 15 árov záhrady a v nej všetku možnú zeleninu a ovocie, tak výlety a dovolenky kľudne, moji rodičia boli aj na dvoch, troch dovolenkách ročne a záhrada bola. Veď naseješ trávu, na záhon netkanú textíliu s kamienkami, ihličnany, nejaká terasa, čiže dlažba a finito. V tom by som až taký problém nevidela.
Kvoli 100m2 "pluvancu" trávy by som sa nestahovala a nezadlzovala este viac. ked uz dom, tak s vacsim priestorom pre rodinne aktivity.... nie je nad to, prist z roboty, vypustit deti do zahrady kde maju hupacky, trampolinu,rozne moznosti, natiahnut sa k bazenu.... slak ma trafal kedysi ked som sa najprv musela pobalit, nachystat veci aby sme sa niekam z bytu vobec pohli a nie to este ked som bola unavena ale musela som chodit po prechadzkach aby mi dieta nebolo zavrete v byte. teraz mi staci sa vyzut a vyjst z domu. pre mna je fungovanie takto jednoduchsie... takisto ked chceme, opecieme si doma, ugrilujeme.... jednoduchsie viem poriesit navstevy bez toho, aby som mala obyvacku hore nohami, ked sme byvali v byte....
@rora s malými deťmi je to ideál, keď budú v puberte, tak ich dvor s hojdačkami a trampolínou lákať nebude a budú utekať za kamarátmi. Ak si na dedine, nastane problém - posledný autobus, kino, diskotéka končí neskôr ako odchádza, čiže alebo skočiť po nich autom, alebo ak to nie je príliš ďaleko, taxík. Ak si v meste, tak paráda, ak na dedine a nemáte ozaj perfektné spojenie, tak to rokmi už nebude také super. Mám to za sebou, aj keď u nás to dochádzanie až takým hrozným problémom nebolo, okolie BA je iná kapitola.
@daganov to uz zalezi od lokality a konkretnej dediny. Niektore su "mrtve" bez moznosti kulturneho vyzitia a v niektorych je vsetko, aj pre pubertiakov cosi.... my sme kusok od mesta, spojeni aj cyklotrasou... lokalitu sme vyberali tak, aby nam mala co ponuknut aj ako rodicom malych deti ale aj neskor ked vyrastu. Preto sme neisli na nejake lazy (aj ked tam by som isla najradsej, prec od vsetkeho)
Dom za mňa. Tiež sme na Tom tak, že keď bude deti viac, ideme do domu, no bude tu snaha, aby bol v meste alebo, čo najbližšie k nemu. 🤔
@karolinakr byvam v okresnom meste, v radovej zahrade, takze zahrada nic moc ak este poviem ze vacsina je travnik plus bazen. papriku uz mame viac ako dva tyzdne vlastnu, uz sme aj nejaku rozdali. paradajky sa za chvilu zacnu cervenat. ovocne stromy mame len stlpcove okrem jednej velkej jablone a teda marhule na jar zmrzli, takze nic. a pred chvilou som sa vratila zo zahrady s plnou hrstou malin. doobeda ked som si isla po keramicky kvetinac na novu rastlinu som doniesla asi pat jahod. a aj niektore kricky s cucoriedkami su pekne obsypane. takze tolko k malej mestskej radovej zahrade.
@h2 to som chcela pocut, dik 😁
Dakujem vsetkym za komentare. Z kazdeho som si nieco zobrala. Teraz mame klasika
4i byt panelakovy. Isli by sme do cca 170-180m2 5 izbaku. Taketo byty sa nestavaju v BA a ked ano, tak s velkymi terasami, co je cool, ale aj cena je cool 😅.
Nemozem celkom porovnat dedinu, kde nic nie je a obec, kde je aj skola, skolka, skolky sukromne (lebo pri hlavnom meste satelit), fitnes, obchody vratane drogerky, oblecenia a tak podobne..Nie je to dedina bez nicoho. Skolu by sme mali peso, aj ten obchod. Kruzky by boli akurat obmedzenejsie, do mesta by sme isto nechodili, dalo by sa ist este dalej od mesta do inych obci.
Takisto vravite, ze dom v meste. Ale co je dom v meste - Bratislave? Neoplati sa nam ist do 120m2 domu (ktorych je drviva vacsina), lebo ked odratam technicke miestnosti, druhu kupelnu, ktoru teraz nemam a tak podobne, mam rovnaky/podobny ako teraz v panelaku. Vacsi dom a este s vacsim pozemkom nez predzahradkou je proste drahy. 5 izbovy byt v Zahorskej (co je mesto a zaroven je to uz v pazi daleko) s predzahradkou 150m2 HOLOBYT stoji 265tis. V Petrzalke 5izbovy byt s dvoma balkonmi 285tis 🤪 a to s vyhladom na cestu a napeso daleko od vsetkeho. Ak chcem pozemok a vacsi dom v ramci mesta, tak zacinam na 320-350 holodom a to som v tych najmenej lukrativnych castiach mesta. S dokoncovackami 400. Preto sa obzerame mimo BA, lebo si chceme zachovat financnu nezavislost aku taku, ja na MD a muz nie je najmladsi, tak musime aj na buducnost mysliet a nezit len pre dom. Z dzedziny chodi bus kazdych 40 minut cca do centra BA(presne neviem), nie je totalna diera.
@rora tiež sme neboli na lazoch, škola, škôlka, zdravotné stredisko, aj nejaká biedna reštaurácia by sa našla, jasné, že krčiem viac, ale kultúra raz za čas nejaký koncert, aj ten väčšinou pre dôchodcov, ja som dochádzanie do práce mala OK, ale tá cyklotrasa ti je na dve veci, ak chcú ísť decká do kina, alebo na diskotéku.
@simonah73 sto metrov štvorcových? To na vypestovanie niečoho a hranie sa detí? To je žalostne málo, tam sa poriadne ani nerozbehnú, niekde bude zrejme aj sedenie, je to naozaj veľmi veľmi málo. Ja obdivujem ľudí, ktorí žijú v satelitoch, pozemok maličký, narazíš do plota po piatich krokoch, možno za domom po pätnástich, ale plot vysoký, betónový, lebo súkromie ☹
Ja som vyrastala v BA, odisla som do dediny mojho muza...a uz nikdy by som sa nevratila do mesta 🙂 za mna dom (my sme pri lese, dalej od domov, takze sukromie 100%) ale urcite nie tie radove zastavby, vsak to je des...ziadne sukromie na dvore, budete aj tak chodit niekam do prirody, lebo 100m2 travy nic nie je, vsetko pocut, male to je....proste o nicom. Vsetko ma svoje pre a proti. To uz vy si musite zvazit, aky typ cloveka ste, ako travite radi cas a pod.
@daganov diskoteky nasich buducich pubertiakov pre nas vyber byvania nebol vobec smerodajny... ked sa pozriem na to, ze ja ako stredoskolacka z mesta som chodila po tych naj zabavach do okolitych dedin... vecer poslednym busom tam, rano prvym naspat. Ti co boli z tych dedin uz davno spali ked ja som sa plízila este len domov.... a moznost byt na bycikli v meste za chvilku teda na zahodenie urcite nie je.
Ja ti poviem môj názor. Unas je to podobné. Ale do radovej by som nešla. Už keď dom tak samostatné stojaci. My chceme dom ale s malým pozemkom. Žiadne sadenie a podobne. Chceme len aby mali deti boli i vonku kde bude hojdačky, bazén cez leto, jednoducho niečo tiež menšie. Mne osobne sa voľakedy pácili takto postavené domčeky. Ale po skúsenostiach známych by som to nechcela vôbec. Keď už investovať tak do samotného domčeka. Môj osobný názor 😉 a to ostatne cestovanie atď..... Všetko má svoje plusi a mínusu.

@bazarik84 aj moj sen by bol mat dom v meste...ale sme na dedine, ale praca,skola,skolka, treningy, kruzky vsetko v meste...a to mam domov realne 20-25 minut ale cely moj tyzden cez skolsky rok je o pol siedmej rano vypadnut a styri z piatich dni realne pridem s detmi domov o 18-18:30 a ulohy, dat najest, na nakupy chodim cez treningy ,sprcha, prebalit ruksaky a veci na kruzky a treningy a poprat je niekedy uz o hubu 😂 takze ja len vydrzat , ked deti budu samostatnejsie a nerobit taxikarku...a hlavne mi to vadi cez zimu, cez leto je to ok a v podstate mam rada tent9 moj ubehany zivot ☺teraz som po homeoffice 4- mesacnom plna elanu do roboty ...je super mat dom, je super byt v meste a logistika tym padom jednoduhsia ...takze dom v meste je pre mna ideal