Máme ísť do domu do dediny?
Ahojte,
sme totálne stratení.
S mužom sme odchovaní v byte, bývame vo veľkom byte. Ale čakáme tretie a zišlo by sa väčšie bývanie, plus nemáme ani balkón poriadny (zasklený), takže ak chceme na vzduch, musíme von, chystať sa, výťah, deti venčiť, doma zatiaľ robota stojí. Kebyže nečakáme tretie, tak on by nad sťahovaním neuvažoval, ja som tak trochu vždy túžila po dome. Naši kamoši, s ktorými sme trávili dni na RD sa odsťahovali do domov pred rokom.
Nevieme sa rozhodnúť. Mame tu vsetko, ale chyba nam vlastny kus pozemku a vacsi priestor.Sme rozmaznaní dopravou (10-15 minut v praci, z prace kedykolvek). To by sa dost zhorsilo, aspon docasne na 30-40 minut, kym dostavaju dialnicu.
Mali by sme zahradku 100m2 a velkyyy dom. Vsetka obcianska vybavenost na dedine, hned vedla mesta. Potraviny, skola napeso. Akurat tych vyletov po okoli bez auta menej. Ale zas tolko moznosti, ako mame teraz, kde byvame nie je na vela miestach. A zachovali by sme si aku taku financnu nezavislost. Dom v meste alebo velky dom s velkym pozemkom by sme mali ako zlatu klietku, zas hospodari z nas nebudu.
A tak sa nevieme rozhodnuuuuuttttt. Ci ano, ci nie.
@bazarik84 určite dom nemáš nad čím rozmýšľať a to som vyrastala 35 r v paneláku a myslela si, že som typický mestský človek, ktorý bol všade len nie doma, keď som bola na MD všetky ihriská, kútiky v okolí, dlhé prechádzky cez celé mesto, dať si kávu v kaviarni ,ale vždy som mala na výber či budem variť, upratovať, prať či sa ideme túlať vždy bolo niečo na úkor niečoho.Ak nájdeš dom deti budú mať raj na dvore cez bazén, hračky, trampolínu, ty piť kávu a pozerať na nich, v kuchyni sa Ti bude variť odbehnes...ja som plakala, keď som balila veci a hovorila si, že ak to nebude dobre pôjdem spať do paneláku ani raz som nezapochybovala.Kruzky máš aj na dedine, tak áno budete dochádzať do školy, práce, ale určite Ti to za ten komfort stojí.Len nájsť tú správnu dedinku😀
@evalin88 presne na toto som myslela, keď som písala o pozemku, kde po piatich krokoch narazíš do plota, fakt ako v base - betónový. Ja viem, že sa dá niečo popínavá pri ňom vysadiť, ale to nezmení pocit, že bývam akoby v krabici.
@stary_ujco súhlasím s každým slovom,to pakazené auto ma napríklad ani nenapadlo
@pseudomonas87 no su, stoja ako dom mimo BA a zvacsa ked pozries podorys, tak metre nepribudaju na izbach, ale kupelna, obyvacka, chodba a izby ostanu relativne male.
A menit skolu, skolku kvoli bytu ☹.
My sme kupili krajný 4i byt v trojdome v Bernolákove po tom ako sme rok hľadali 2i byt v Ba. Ja odmietam 30 rokov žiť len pre to aby sme splácali hypotéku. Takto mame splátku nízku môžeme chodiť na dovolenky a nemusíme pozerať čo si mozme a nemôžme dovoliť. Ja by som isla aj do tých 100m2, tým že okolo novostavieb sú väčšinou zóny kde nie je nejaká extrémna premávka tak tu sa deti hrajú spolu na ulici, tým že sú to novostavby tak deti sú si vekovo podobne. Úprimne mna vikendy na byte ubíjali v tom že sme stále hľadali nejaký program. Takto v lete vybehneme na výlet len sem-tam a väčšinu času grilujeme, sme u susedov, mame návštevu, ideme sa kúpať na jazero.. jedine čo vidím ako problém sú susedia- my sme mali veľké šťastie na susedov, neviem si predstaviť nejakých ufrflaných dôchodcov. Takze za mna jednoznačne satelit aj za cenu radovky. A úprimne - viac ako hodinu sme šli autom tusim len raz keď trosku prisnezilo, inak do 45minut na Hodzovo nám.
@scila a vas to nelaka naspat do ba? My sme uvazovali max Rovinka (to uz je ale kompromis, zacinali sme Rusovce, Zahorska, Podunajske...), do tych vzdialenejsich dedin nechcem prave kvoli tej sialenej vystavbe, ktora uz je ale vsade. My sme v Petrzalke starej a nam tu postavili uzasne krasne Slnecnice. Namestastie spadame do skoly, do ktorej spadaju aj tieto slnecnice. Nuz, spadali sme. Zmenili rajony a nasu ulicu vratane ulic, ktore to maju ze z okna vidia skolu presunuli do skoly 2 km daleko. Takto na poslednu chvilu, uz spisuju peticiu, ale co zmozu takto pred letom zmenit. Zodpovedni su ti hore, ktori s prepacenim .ebu na obcanov a ich prizemne problemy so siolkami a skolami, oni si zaplatia sukromne, v ktorych je miesta dost. Hlavne, ze sa peniazky sypu do tych spravnych vreciek. Fakt sa rozum zastavuje, ako to (ne)funguje 🤪.
Najlepsie je spisat si vsetky benefity a nevyhody, ja by som do domu isla hned, nemusi byt vobec velky, ale neico mensie s dvorom a to bude fajn 😉
@bazarik84 Ahoj, my sme v Ivanke pri Dunaji. Vsetko je fajn, skolky dostupne, skola v pohode, jediny zadrhel je doprava. Ale to je tak podobne ako z Bernolakova. A kedze dialnicu stavaju volako podivuhodne, tak skoro sa to nezlepsi. Dom so zahradou tuto cca 600m2 das cca 200 000, mozno kusok viac. Bernolakovo ma vacsiu ponuku aj lacnejsie. Sme v byte a tiez uvazujeme o dome. Ako kvoli detom by som sa prestahovala okamzite. Inac sa chrobaciky chytaju vo vlastnej zahradke a inac pod bytovkou. Piknik na trave detto.
@bazarik84 Je rozdiel dedina a "dedina" ... Ak budeš mať všetko základné po ruke, škôlka, škola.... na pár rokov máš pokoj, ale... uvedom si že na dome je kooopec roboty a v jednom kuse. Reálne si všetku tú trávičku, kvetinky a tobôž bazén ani neužiješ, lebo väčšinu času zaberie ich údržba. Normálne si napíš stĺpec s "pre a "proti" a porovnaj. Človek jednoducho nemôže mať všetko a niektoré výhody musia ustúpiť pred inými 🤷♀️
@bazarik84 ahoj my byvame tiez na dedine.predtym som byvala v meste a za mna uz by som moc do mesta nesla.ano musim.cestovat do mesta ked cosi treba ale zas ten klud na dedine to vyvazi.my mame fakt velikansky pozemok , vela zeleniny dopestujem a minimum.jej kupujem.ja teda v ba nezijem ale myslim si ze aj bratislavaci kym sa presunu z bodu a do b je ten isty cas ako my do mesta.zalezi od toho ake ste typy ci rady vysedavate po centrach alebo ste radsej dakde vonku v prirode.ja byvam v takej lokalite kde mam cca do troch miest cca 20 az 40 min cesty.ostatne dedinky po okoli tiez co to ponukaju.sama za seba nikdy by som do radovky nesla a uz vobec nie s tak malym pozemkom.tod moj nazor
@bazarik84 ja som bývala v BA u kamošky počas študentských čias, aby som mala ľahšie dochádzanie do školy. Inak pochádzam z Ivanky pri Dunaji a muž z Kvetoslavova. Máme tu rodinu, muž je doslovne prirastený k tejto zemi, on by inde trpel, bez rodiny, priateľov. Ja mám často chuť ísť skôr na lazy ako do BA 🙂 Som ten tip, čo mu sedí viac v ruke rýľ ako kabelka 😀 Často mám plné zuby tohto tu. Ja som tu žila v dobe, kedy sme na ulici hrali bedminton a teraz sa cez tú cestu nedá ani prejsť na druhú stranu, toľko je všade áut. A keď sa vedľa teba nasťahuje nejaký idiot, je to zabité. Čo má 2 psov Cane Corso a zlý plot..., alebo chemik s benzínovou postrekovačkoučo stále strieka svoju záhradu plus 50 metrov okolo, alebo máš za domom pole, čo sa každú chvíľu strieka a s ním aj tvoja záhrada, prádlo... Určite sa neunáhliť, povypytovať sa, prípadne sa pridať ku komunite danej dediny na Facebooku - teraz je to moderné, nekomunikovať cez plot, ale všetko riešiť cez FB. Takže sa môžeš všeličo dozvedieť o problémoch v danej lokalite.
@scila to s tym postrekom pola by ma nenapadlo. Ano, no aut je v okoli BA vela, co clovek narobi, ked sa tak mnozime a je tu ta robota. Tiez by som radsej pod Tatrami byvala.
Betonove ploty su des, ked sme zacinali hladat, mala som to ako podmienku, ale uz aj od toho upustam, ale je to veru depka.
Som v skupinach ano uz kadejakych, najzaujimavejsia je Vrakunska skupina. Som sa utvrdila, ze tam asi nechcem ist, aj ked muz vravi, ze mam iba predsudky.
Tak asi ostaneme v nasom bytiku, vsak hromadici nie sme, ze by sme nemali kam veci davat, zelene tu mame az az a mozno nam raz nieco vysnivane padne do lona (a lacno 😅).
Dakujem Vam vsetkym za prispevky 🙂
@simonah73 mame aj plynovy aj na tuhe, ale tak plyn je drahsi, takze nekurime plynom v kuse, viac drevom/uhlim a sem tam zapiname aj plynovy. My skratka na dom nemame financie, ale moj muz to vidi inac. Podla mna je zivot v byte v meste c konecnom dosledku lacnejsi ako zivot v dome. Na to proste musis mat. Hlavne cas a financie. Na tie nekonecne dokoncovacky a opravy a pod. V byte zariadis 3 izby a mas. My mame 3×80m2 obytna plocha, Mne to pride zbytocne vela. No ale co uz :/ Ja proste furt snivam o bytiku v meste. Nie som skratka na tento dedinsky domovy sposob zivota :/ Tak hundrem a hundrem :/
@bazarik84 keď si pozerala Rusovce, Záhorskú Bystricu ani sa nečudujem tým sumam sú tam asi najdrahšie pozemky😊mne sa páči aj Bernolákovo, Veľký Biel jazero, hrádza, Senec je moja srdcovka mesto dedina v jednom a všetko po ruke.V Tomášovce pri kaštieli je pekná vystavba, Most pri Bratislave
@bazarik84 možno už pre Vás daleko, ale nedávno som bola v Novej Dedinke fajn projekt https://www.lastovicky.sk/vzorovy-dom/ sú aj radovky aj samostatne stojace
My sme na tom takisto ako ty. Kupili sme dom. Vyletov trochu ubudlo, lebo deti sa zahraju pred domom a ja si aspon porobim, co potrebujem.
Najviac ocenujem volnost, ktoru tu deti maju. Vyjdem z domu s trojrocnym a zrazu mam 5 detí. Vsetci behaju spolu špinaví a spokojní. Nemusim davat pozor na našich dedinskych cestach, zvycajne sa na nich hraju deti, aut minimalne, len rodicia tych detí.
Nie je problem dostat dieta do škôlky, ci školy. Pre nas vsetky nedostatky vyvážili vyhody a nikdy e neboli spokojnejší.
@bazarik84 Včera o 22.41 píšeš: "My sme uvazovali max Rovinka (to uz je ale kompromis...)". Tak som to brala podľa toho. Lebo Rovinka je hneď prvá dedina od Bratislavy. Veď keď chceš, napíš, ktoré dediny by teda prichádzali do úvahy, aké máš nároky na ten dom (5 izieb atď), cenu a baby Ti určite napíšu konkrétne tipy a ponuky. Bude sa Ti ľahšie rozhodovať, keď budeš mať konkrétne domy na porovnanie.
@bazarik84 my teraz byvame na 3i byte v pezinku a zhodli sme sa, ze bud dom v meste alebo zostavame na byte. Dedina - satelit je za nas oboch nepriatelna. Lokalita je dolezita. Byt otrokom spojov alebo 2 aut je hrozne (aj financne). Rovnako chaba infrastruktura. V meste sa vzdy nieco deje, ci uz pre deti aj pre dospelych, plus sluzby.
Este kym su deti v ms, zs no dobre, to na dedine je aj si zajdu neskor same. Ale co ss a vs? Das im auto? Alebo ich budes denne vozit? Autobusy ako chodia? Lebo to je denno denne cakanie na spoj domov... Nehovorim o tom ak budu chciet deti aj nejaky seriozny "kruzok" - jazykovku, karate, gymnastiku, plavanie, zusku, vodicak, venček...
Nezaregistrovala si nahodou, bol tu nedavno prispevok ze sa rozhoduju, ci dcere dovolit gymnastiku. Lebo to znamena, ze 4x tyzdenne sa s manzelom vlastne neuvidi (vozil by ju na kruzok, cakal na nu, prisli by vecer)
Neviem ci si to zrocha aj neidealizujes. Hej vsetci mame tu vidinu ako budeme popijat kavu na terase... Ale teda na takom mini pozemku by sa to nasmu za tyzden okukalo. Na trampoline a piesku by to ani jeho nebavilo kazdy bozi den roky. Teraz sa s nim musim sice vytrepat von z bytu, ale takmer denne ideme vzdy inam. Rozne ihriska, skolske dvory, kopec miesta na behanie, kolobezku, odrazadlo, loptu. Inokedy na zmrzlinu, do parku, alebo do karpat. . Cas mi aktualne nechyba, 3i upraceme raz za týždeň za 1.5hod,mame umyvacku a pracku, aka robota.
Uznavam dom v meste by bol fajn, deti by si zasli same kam potrebuju. Pre nas robit 20 rokov taxikara nepripada do uvahy. Mam take kamaratky, z vinosad a vinicneho. Bud sa im oco obetoval a zviezol alebo nikam nechodili (akcie vecer a po vikendoch cez nasu ss a vs).

@bazarik84 Bývame pri Šamoríne. Boli u nás minulý týždeň na návšteve známi - 2 hodiny išli z Ruzinova po kruháč vo Vrakuni - (ako sa ide do Podunajských B). Prvé čo bolo, že hneď povedali, že v živote mimo BA.
Bývala som aj v Petržke, ale väčšinu života som prežila v Bratislavských "satelitoch" - vždy mi dvihne tlak usmiaty ujo v telke v reklame, ako prebehne z vlaku na električku a všetko stíha. HA HA HA. Vlaky meškajú pravidelne, prípadne nejdú vôbec a keď sa do ďalšieho zmestíš, stojíš na jednej nohe aj to nie na vlastnej. Problémy sú so školami aj škôlkami - neni miesto. Aj dnes bol v Novom Čase článok o Kvetoslavove - deťom hrozí, že budú dochádzať do školy 40 km do Gabčíkova! Do škôlky berú len predškolákov, lebo pre mladších neni miesto! Stavia sa všade šialeným tempom ale nekvalitne. V Kvetoslavove padol veniec na novostavve, v Dunajskej Južnej známym praskali múry. V Šamoríne novostavby plesnia, v Miloslavove rastú ľuďom v izbách huby, museli sa vysťahovať a domáhajú sa peňazí späť. Chýbajú cyklotrasy, všade sú betónové múry, rodičia hľadajú deťom kamarátov tak, že oslovujú iných rodičov vo facebookových komunitách. Bežné je kúrenie drevotrieskou a iným odpadom, aj my sa roky doťahujeme s idiotmi. Známi zase majú suseda, ktorému celé víkendy reve rádio, že deti cez deň uspať - neexist. Len sa neunáhlite!